Un înţelept musai să fie ponderat şi drept

Eu nu prea înțeleg care-i problema cu d.Pleșu și cu filmulețul ăla cică de linșaj ghițeean. Vrea cineva să spună că d.Pleșu e infailibil, ca Papa de la Roma și mai mult decât atât: ca Kim-Jong-un sau ca Ayattolahul nu ştiu cum ? În calitatea-i de vestit filosof, de aici și de acum, dl Pleșu ar fi trebuit să știe baremi atât cât știe și boboru’ fără facultatea de filozofie, dar cu facultatea mintală vie spre fistichie: și anume, că dacă te amesteci în tărâțe cu suinii, nu te poți aștepta să te pupe amanta sau afinii, ci fix porcii, pe care-i concurezi în acea zi, aloo, cum ar veni, şi subliniez asta ca să-nțeleagă și cei ce se prefac a nu ști că d.Pleșu și-a căutat-o nu cu lumânarea, ci cu lucșii lămpii de faruri, vitrine, fotografii, cu vba cui o fi, băgându-se ca musca-n curul calului presei libere de orice complexe față de boierii minții roșii, galbene sau portokaki. Când îți calci faima și principiile de înțelept și refuzi să vezi realitatea, în care un anumit politician e cel mai tânăr prim-ministru din istoria țărișoarei ăsteia și probabil va ajunge și cel mai tânăr președinte de România, că vrea d. Pleșu cu toată portokakia sau că nu vrea, iar tu continui să-l înfierezi ca pe o nulitate sau ca pe o farfara, doar spre a-ţi satisface galeria sau a-ţi îndeplini misia, oricare ar fi ea, ai deja o problemă cât China. La urma urmei, nimeni nu e perfect, – așa ar fi trebuit să gândescă un înțelept drept, știind, n-aşa?, că nici pe căciula-i nu cuibărește un porumbel cu angelic aiept, iar nu să-și tragă cititorii şi fanii în piept, strigând că dacă o fi să fie, el, marele guru din boierie, ar vota în turul doi și cu DDD ex-pușcărie, cu Nuți de la sculărie sau cu CVT, rrromânul cel mai verde din eterna şi porcoasa românie,  dar nu cu Victor Viorel, care cică-i muult mai parșivel și mai nebunel ca Dom Marinel (sau ca orice alt politician neaoș, care-l pupă-n tur pe el, pe filosofel).

Adevărul (pe care ar fi trebuit să-l știe și Gânditorul de la Noua Hamangie) e că nu poţi să fii moralist fără o minima moralia (şi nu numai pe hârtie, fir-ar ea de filosofie ori pamfletărie). Sau poţi să te pretinzi chiar a fi şi să te aplaude snobii, însă atunci nu eşti şi nu te numeşti decât un demagog portokaki (sau curat murdar, cum ar veni).

38 răspunsuri to “Un înţelept musai să fie ponderat şi drept”

  1. Marginalia non turpia Says:

    PROPOZIȚII FUNDAMENTALE (Că tot schimbă băieții ăștia, acum manualele pentru clasele elementare)

    Oamenii își expun opiniile.

    Tăvălugul merge înainte.

    Noi ne pregătim, cu hărnicie, de vot.

  2. Observator Says:

    In timp ce @Dl Goe, trolul de trista amintire pe aici, se straduia din rasputeri (fiindca aceasta ii era misiunea secreta, probabil) sa minimalizeze si sa decredibilizeze total spusele si opera lui AVP, pentru ca masele populare de pe Net sa nu cumva sa creada ca acestea sunt egale cu ale „boierilor mintii portokaki” (cum ar spune chiar gazda noastra), Dvs, stimata Doamna Marginalia non turpia, ii faceti deja un mare hatar „Poeselului”, concedand ca opiniile sale sunt egale cu ale orisicui (fie el un puricel, un purcel sau un Plesu). Presupun ca acesta e un pas mic pentru orgoliosul nostru Poesel, insa e un pas urias – inainte, sa fim bine intelesi! – pentru Democratie 🙂 Sa traiti !

  3. Marginalia non turpia Says:

    Eu nu compar, nu egalizez.

    Pentru mine, gânditorul Pleșu e gânditorul Pleșu.
    Tot pentru mine, poetul Viorel Padina e poetul Viorel Padina.
    Fiecare, unic în felul său.

    Purcel nu „servesc”, iar de purici mă feresc.

  4. Observator Says:

    Si totusi, cand Plesu greseste, trebuie sa avem onestitatea de a-i spune ca greseste. La fel si lui AVP. In chestiuni punctuale, nu toata lumea poate avea dreptate. Hai sa nu fim rabini 🙂

    O zi buna.

  5. Marginalia non turpia Says:

    Sunt chestiuni punctuale în care nimeni nu are drepate, nimeni nu greșeșete.
    Doar le văd și le evaluează diferit.

    În ce mă privește, nu aleg Ponta. Am tot explicat de ce.

    Dacă maestrul Beligan îl susține, e problema dumnealui. Și n-are a face cu talentul său actoricesc.
    Dacă d-lui Pleșu nu-i place ce face d-l Beligan, e problema d-lui. Și are dreptul să și-o susțină. Asta nu are de-a face cu talentul său scriitoricesc. Pentru mine rămâne cel care a scris despre îngeri, despre parabolele biblice, despre peisj și melancolie etc. Eu îmi iau bunul meu din cărțile domniei sale.

    Dacă poetului Viorel Padina nu-i place ce spune d-l Pleșu, e dreptul domniei sale să nu-i placă. Și asta nu afectează cu nimic opera de poet sau de prozator a d-lui Viorel Padina.

    CONCLUZIE:
    Voi face tot ce este legal și îmi permite statutul meu social spre a opri ascensiunea d-lui Ponta, dar nu voi ucide pe nimeni, nici măcar simbolic, pentru asta.

  6. AVP Says:

    @Observator – aşa şi-a început cariera anti-AVP, între noi fie vba, şi trolul securistrigoe: cu glumiţe despre „orgoliosul Poesel din Urbea X”… Fix.

    @Marginalia – spre deosebire de domnia ta şii de onorabilu d.Plesu, eu nu fac nimic spre a opri ascensiunea cuiva anume (de altfel, sunt prea neînsemnat pt asta), ci analizez – cu ani înainte, pentru cine a luat aminte – cine va câştiga, funcţie de strategia şi de tactica sa în New Media şi deci funcţie de imaginea sa, ori, cu alte cuvinte, arăt cine e mai puţin rău în realitatea de-aciia ; căci dacă e să vbim de basme (aşa cum văd că a vbit d.Liiceanu la lansarea dnei Macovei), se ştie că all the best e Făt-Frumos, iar cea mai tare din aborigena parcare e Ileana Cosânzeana

    PS> În altă ordine de idei, mă tem că ascensiunea celui despre care vă doare pe voi, fanii „României din basme”, nu mai poate fi oprită (v-aţi trezit prea târziu, şi nici atunci la realitate, din păcate, din moment ce n-aţi tăbărât cu toţii pe Băse s-o dea pe „colivăreasa PDL” la o parte, măcar de anul trecut) :

    https://viorelpadina.wordpress.com/2014/09/10/ascensiunea-carlanului/

  7. Marginalia non turpia Says:

    Eu nu fac parte din nici o grupare.
    Nu sunt membrul nici simpatizantul vreunui partid sau ONG.
    Rămân un „eu”. Cu mine.
    Am explicat de ce, nu reiau.

    L-am prețuit pe poetul Viorel Padina de când am citit Planeta-Ou la recomandarea unui prieten.
    Îl prețuiesc pe scriitorul de memorialistică și de alte tiurip de proză Viorel Padina.
    Am demonstrat acest lucru prin ceea ce am scris, ÎN LUMEA REALĂ, CU NUMELE MEU REAL. Verificabil.
    Tot ce voi scrie de aici înainte, când voi avea vreme și ocazii, va fi cu aceeași prețuire.

    Numai bine, AVP!

  8. Marginalia non turpia Says:

    PS. Eu îmi exprim aici cu respect și seriozitate opiniile. Nu e un loc, în opinia mea, pentru „glumițe”.

  9. AVP Says:

    Marginalia, stii bine cât preţuiesc prezenţa ta aici şi acum. Şi deci nici pomeneală să mă deranjezi cu ceva, cumva, orice ai spune, doamna mea.

    ps. Apropo de Monica, am făcut la articolul de pe Hotnews, pe care l-am citat mai sus, următorul comentar:

    Ramane cum am stabilit in 08 (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:09)

    O fata din basme, pentru o Romanie din basme (cum observa si d.Liiceanu, de altfel). Si pe care o vor vota iubitorii basmelor (din pacate, nu chiar toti, ci doar cei care vor implini 18 ani in ziua votului…oops):

    https://viorelpadina.wordpress.com/2010/12/09/aloo-monica/

  10. Marginalia non turpia Says:

    Eu mă recunosc o iubitoare de basme.

    Despre basme se spune că au fost cândva scenarii de inițiere într-ale vieții. Înainte de a se degrada la funcția de texte de adormit copiii, rostul lor era de a trezi atitudini și de a forma abilități, trăsături de caracter etc.

  11. AVP Says:

    Asta pentru copii, nu pentru oameni în toată firea… ups. Eu nu cred că un om socotit, după etate, matur, care încă mai crede-n Moş Crăciun şi după ce-ar fi trebuit să ştie că moş Crăciunul cu păr sur era de fapt vecinul, mascat într-un halat rupt în tur, ar mai putea să-nveţe ceva pe lumeea asta, poate urâtă şi rea, însă reală ca drea… Şi nu mă refer acum la tine, vezi bine.

  12. AVP Says:

    Stai cu ochii pe mine ca pe butelie, observăreţule, a…? Ca simplu cetăţean, te informez că am mai adăugat acolo un comment, deocamdată în pending. Ciurprize, ciurprize (mai ales pt Marginalia:))

    Mai vbim, glumim…

  13. Marginalia non turpia Says:

    Aștept răspunsul destinatarului. Cu interes.

  14. Observator Says:

    „Destinatarul” fiind cine: colonelul Ratiu Gheorghe, sau Vladimir Tismaneanu? La etatea dumnealui, nu cred ca Ratiu mai are chef de supravegheat pe forumuri. Cat despre Vladimir Tismaneanu, „Volo” (cum ii zice gazda, afectuos), se pare ca e fan „portokakiu” cvasitaliban, asa ca se va preface ca nu mai vede noua replica a lui AVP (fiind usor de dedus de ce). Excelentul politolog „Volo” e si el un biet „om subt vremi”, spre deosebire de „ieroul” nostru, AVP, care fiind atemporal, se misca fara nici o sfiala fata de toti si toate, precum viteza luminii in vid. (Sper ca n-am calcat iar pe bec…ups).

  15. AVP Says:

    Presupuneri egale cu cele ale lui Stely despre mine, cum c-aş avea „un interes” in spe, şi mai mult decât atât, n-aşa? Nu în modul ista simplist se judecă un intelectual autentic. Vba ceea: „Ştie oare vrabia cum i-ar veni berzei?”

  16. Marginalia non turpia Says:

    Personal, nu te-am considerat niciodată un om „interesat”, AVP.
    Nu intenționez s-o fac nici de acum înainte, chiar dacă opiniile noastre nu coincid… paste.
    Ai toată considerația și respectul meu.

  17. AVP Says:

    Şi reciproc.

    O Duminică liniştită.

  18. Observator Says:

    Unii jurnalisti cat de cat onesti, mai precis.

    O saptamana luminata ii urez mai ales doamnei Marginalia.

  19. Marginalia non turpia Says:

    Mulțumesc pentru urări.
    O săptămână bună și frumoasă vă doresc și dvs. și lui AVP.

  20. Goldmund Says:

    Despre Plesu am scris daca nu ma insel altadat’ si chiar in acest caz, cand maestrul l-a atacat pe pontica-tinerica(am mai avut unul curat-tinerel, cel mai tanar secretar de partid din blokul rosu de rahat si care si-a distrus nu doar tarisoara, dar si narodul, boborul (si viitorul -iata!)care a crezut in el cu astfel de argumente „lasa-l maica, ca e tanar si frumos”, brrrrr!), pentru ca era vorba doar de argumentatie si nu de individ. Daca Ponta ar fi un Sorbona ales, un destept, un intelept, un demn, un capabil, ar fi fost bucurestenii sau transilvanenii atat de idioti sa nu recunoasca comoara, mai ales ca e si tinerica?- mai era Romania ceea ce e azi, ultima stea din UE?(Observator, tare mult te-as invita odat’ in Stuttgart sa umblam prin casa Hegel-muzeu, – vis a vis e un local preferat al unui bun prieten, ce frumos! – sa privim cum accepta teutonii si azi ca si praful ridicat de Hegel e mai bun decat orice minune conceputa de oricare politician german de azi sau de ieri….Nu putem compara o valoare cu altceva)

    Altceva as dori eu mult sa documentam:
    Banat – 61% la 39%
    Transilvania-66% la 34%
    Bucuresti -59% la 41%
    In aceasta Romanie, urbana, moderna, dezvoltata, „umblata”, ambitioasa, informata va castiga Claus Johannis cu procentele pe care le vedeti.
    M-am saturat inca din 1989 ca alegerile in Romania sa le castige oamenii neinformati, neinstruiti, oameni mintiti, oamenii amenintati, oamenii scosi la vot pentru cateva cadouri, oamenii pacaliti cu „socialismul si poporul”, si inca odata, oamenii neinformati sau dezinformati.
    Credeti-ma, socialismul adevarat(acela francez si german!)nu a adus bunastarea nicaieri, nicaieri in lume, poate a adus o impartire mai echitabila a bogatiei, de multe ori nu, dar pentru o tara saraca si unde Justitia inca e curtata de politicieni(citeste vor sa puna mana din nou pe ea!), acolo socialismul e un blestem.
    (sondajul l-am extras din emisiunea lui Banciu, Lumea lui Banciu – 05/Oct/2014 (http://inregistrari.b1.ro/view-lumea_lui_banciu-85.html minutele 27′-36′ – exceptional!
    Numai de bine la toti
    Doamne ajuta!

  21. Marginalia non turpia Says:

    Eu mi-l amintesc pe Johannis în „proiectul Geoană”. Pentru mine, și-a consumat atunci imaginea, la Timișoara în balcon.
    Dacă în turul 2 nu va intra MM, mai cuget ce fac. Până atunci se mai pronunță și justiția, se mai clarifică dosare penale.

    Eu am nevoie de o țară cu legi bune, democratice, aplicabile și aplicate.

  22. Marginalia non turpia Says:

    Și mai am nevoie de oameni cu biografii clare. Să știu cu cine votez, vorba Cetățeanului.

  23. Observator Says:

    E limpede ca Iohannis are o biografie destul de tulbure, insa biografia Monicai Macovei e mai clara ? Trebuie sa fii copil (la minte) sa crezi ca Monica Macovei a aparut din randurile societatii civile, ca o zeita din spuma marii, in vremurile cele mai tulburi ale tranzitiei (cand calugarii vasile, acoperiti cu gluga Manastirii Secu, zburdau peste tot, ca si acum, de altfel). Hai sa nu fim naivi (sau si mai rau: ipocriti): e vorba de cel putin 11 mii de oameni secretizati, conform ultimelor zvonuri, legendati si infiltrati peste tot. Asta ca sa nu mai pomenim de cele 200 de mii de dosare clasificate „din motive de securitate nationala” (nimeni nu zice ca motivele de securitate n-or exista, dar sa le cunoastem si noi, daca tot vorbim de democratie si de transparenta). Daca n-ar fi fost sprijinita de aceste structuri mai mult sau mai putin oculte, Monica Macovei ar fi ramas si azi procuror la vreo procuratura de sector oarecare. Si in niciun caz n-ar fi reusit sa stranga, in timp record, semnaturile necesare spre a putea candida ca independent (Ioan Ghise, care a fost primar al Brasovului timp de doua mandate, senator in mai multe legislaturi si mediatizat intens de Antena 3 n-a reusit sa stranga acele semnaturi).

  24. Marginalia non turpia Says:

    Mărturisesc, în fața tovarășilor mei, că i-am adunat și noi 12 semnături pe două listuțe cărora le-am fost giranți. Azi m-am întâlnit cu un prieten cu care nu m-am văzut de câțiva ani. Făcu la fel, aflai. Or mai fi fost fraieri ca noi.

    Acu, de ne-om păcăli, asta o fi. Eu mă bazez pe ce spusei mai sus. Nu mai repet, că obosesc lumea.
    Cu drag și cu respect pentru toți cei de aici.

  25. Observator Says:

    Cinste Dvs ! Aveti un spirit civic de invidiat. Iar daca pana la urma se va fi dovedit ca va veti fi inselat si ca MM nu este si dansa decat o alta cacealma (cum crede si AVP, am impresia), nu inseamna ca ati fost, cum spuneti dvs, „fraieri” (pe romaneste), ci „domni liberi” (pe nemteste :))

    Cu toata stima,
    O.

  26. AVP Says:

    @Observator a avut în vedere articolul de aici, probabil :

    https://viorelpadina.wordpress.com/2012/03/09/144/

    Seară plăcută.

  27. Goldmund Says:

    Acum cand citesc cum sunt trecuti pe sub Furcile Caudine toti cei care prezinta speranta pentru cei ce doresc o Romanie europeana, cu o Justitie europeana(printre care si MM), dar vad cum Ponta e lasat de-o parte ca si cand ar fi infailibil sau oricum, e de-al nostru cu tarele mele si basta!, dar mai ales e tanar, atunci nu ma abtin.
    Daca as incepe cu tot ce s-a scris pana acum negativ despre Ponta incepand prin lovitura de parlament si terminand cu plagiatul masamalizat(necinste „Profesorilor” respectivi!) si legea primarilor pentru 45 de zile, DOAR ce s-a scris in presa din Germania(plus Deutsche Welle limba romana) as bloca forumul pentru doua saptamani – dar cui ii pasa? Va amintiti de „bubele” lui Ratiu descrise „obiectiv” in mass media „libera” din Romania la 1990? Probabil ca acum chiar si tembelii cred ca daca Ratiu ar fi condus Romania din 1990 pana in 2000 sa spunem, Romania ar fi aratat azi total altfel, schimbata in bine, asa noi am ales „continuitatea”, tot ce a fost rau pana la 1989 a fost continuat(Was für eine Leistung!), cu aceeasi oameni, ca si acum.

    Marginalia non turpia,
    in privinta doamnei candidat MM e totul clar:
    nu are nici cea mai mica sansa de a castiga, nu in Romania, nu la alegerile din 2014. Ramane in cursa doar Johannis, iar de celalalt, ce-mi pasa mie? Celalalt reprezinta Romania rurala(dar nu reprezinta taranul informat, muncitor, onest, sclipitor, corect!) Moldova, Muntenia(fara Bucuresti si poate fara Ploiesti)si Oltenia care influenteaza mai mult decat credem noi totul in aceasta tara. De aceea suntem unde suntem.
    Numai de bine!

  28. AVP Says:

    Goldmund, nu Ponta şi nu poporul român sunt vinovaţi pentru că, de data asta, va câştiga – aproape cert – tânărul Ponta. Dacă e să găsim nişte vinovaţi, aceştia sunt incompetenţii care au făcut posibilă ascensiunea cârlanului (aşa cum am arătat la acest link), respectiv Băse şi camarila sa, inclusiv Monica Macovei etcetera, care au vrut să-şi perpetueze puterea ignorând cu desăvârşire legităţile de creştere şi descreştere ale unui brand sau eon politic în era Media şi New Media.

    În politică, care de altfel e regina realităţii, aloo, una e să vrei, şi alta să poţi. Numai în basmele copilăriei şi-n visele livreşti ale idealiştilor lumea se-mparte în buni şi răi, îngeri şi demoni, albi şi negri. Realitatea e, de fapt, alba-neagra, adicătelea oricând te poţi aştepta ca un lucru despre care crezi că e colea să fie dincolea, iar un fapt despre care bagi mâna-n foc că e aşa, să fie cu totul şi cu totul altcumva. Asta e viaţa, mey, se mişcă într-una, iar omul politic tre să se ţină după ea (ca să-i prindă puterea).

    Atâta vreme cât Ponta va ţine România în Europa şi-n NATO (şi nu văd cum ar face altcumva, cu rachetele de la Devesel în coasta sa şi văzând ce pătimeşte săraca Ucraina) nu prea contează că este el la cârmă, că e Macovei, Udrea sau cel pe care tu-l vrei (sau acest amănunt n-ar conta decât pentru ei).

    Reciteşte topicul meu de aici (fă click pe aici) şi calmează-te, my friend. Asta e situaţia şi naţia. Doamne ajută!

  29. Marginalia non turpia Says:

    M-am săturat să-i votez pe cei cu șanse. Am mai mulți prieteni care gândesc așa ca mine. Votăm cum ne îndeamnă acum mintea noastră.
    „Nu acum”, „nu în România”, nu există pentru noi.
    În România nostră, o părticică din marea Românie, se poate.

    AVP, bine ziceai undeva, memoria mea își amintește, că Ponta e o creație mediatică.
    Eu nu votez o creație mediatică.

    În rest, respectul meu pentru toate opiniile și pentru toți cetățenii României care n-au furat nimic, nici măcar vorbe, niciodată. Păcăliți ori nu, frații mei.

    Și… cu drag de domniile voastre,
    NOAPTE BUNĂ!

  30. Marginalia non turpia Says:

    ERATA: România noastră

  31. AVP Says:

    Apropo de România noastră, oare d-na Macovei o fi auzit de „Apelul către Europa” ? Şi dacă n-a auzit, de ce n-a auzit, mey ? That is the question.

    Noapte bună.

  32. Marginalia non turpia Says:

    Mă bucur să-mi văd prietenii prețuind Apelul.
    Mulțumesc pentru existență, Apelule!

  33. Marginalia non turpia Says:

    PS. Nutresc speranța că, dacă în țara aceasta vor fi înstaurate legi și reguli democratice, inclusiv prin prestația MM, mai mulți oameni vor putea cunoaște și prețui acest apel, precum și morțile celor care și-au dat foc spre a condamna comunismul sau au murit uciși în bătăi pentru că au fluierat în bisericile comuniste.
    Eu le port și lor o recunoscătoare amintire.
    Dumnezeu să-i odihnească!

  34. AVP Says:

    Mulţumesc şi eu, în numele Apelului… oops

    Revenons a nos moutons, eu cred că d-na Macovei a auzit şi dumneaei de „Apelul către Europa”, însă ca şi mentorul şi predecesorul ei (nu spui ţine, persoană însemnată) tace şi-o face pe mortu-n păpuşoi, mey… S-o simţi cu musca pe căciulă ? 🙄

    Noapte bună.

  35. Marginalia non turpia Says:

    Am un prieten din copilărie care, în vremea lui Ceașcă, a fost procuror. Știu prin ce chinuri sufletești a trecut. Ulterior, a studiat și teologia.

    Sunt complicate sufletele oamenilor.
    Din acest motiv, mie îmi place să văd încotro se îndreaptă ei și cum pășesc spre acel acolo.
    Felul în care elaborează legi democratice, europene, și cum se preocupă de aplicarea lor, îmi place acum la Monica Macovei. Nefiind taliban, nu o consider perfectă, ci perfectibilă.

    ȘI, REPET:
    Toată prețuirea mea pentru autorul Apelului. Sper că vor auzi de el , ca și de Apel, din ce în ce mai mulți, așa cum i se cuvine. Eu l-am făcut cunoscut tuturor prietenilor mei.

  36. AVP Says:

    Thank you.

    Postare nouă.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.