Cine crede că România se poate schimba peste noapte e un biet nebun, nu gânditor sau conducător shogun

Una e să crezi, la tinerețe, că lumea și cu atât mai abitir țărișoara ta dodoloață, n-așa?, se poate schimba preste noapte sau cât ai bate din palme, fiind suficient să vrei tu și cu încă vreo doi-trei tinerei cu avânturi de zmei sau de lei paralei chestiutza asta, și alta e să crezi în această nălucă la maturitate sau la bătrânețe, după ce ai avut ocazia să te convingi de zeci sau de sute de ori că e enorm de greu să fii până și dirigintele unei clase de obrăznicături ori de putori, al unei echipe de fotbalitori, al unui bulău de infractori sau al unei uniuni de creatori, darmite să fii schimbătorul de viteze al unei națiuni fără pic de respect pentru valorile mai breze, pentru eroi civilizatori sau pentru superiori și care nici Domnului nu i se-nchină, decât la mari strâmtori sau doar de ochii lumii, la pomeni sau la sfintele sărbători, caz în care te numeşti (deci dacă stăruieşti să crezi şi la senectute în faptele şi-n personajele din basmele rumânești) cuc de Plătăreşti, nu gânditor sau „revoluţionar” iepocal, cum își închipuie unii că sunt, suiți pe valul cică popular, halal.

Căci – vezi bine – nici gând să poată fi schimbat radical, în real, într-un cincinal sau într-un secol, măcar, un bobor care până acum un veac încă trăia în bordeie subt pământ şi care şi azi îşi dobândeşte ştiinţa de carte practic după acelaşi model de învăţământ şi după o curriculă şcolară dublu seculară, în care ora de religie se regăsește în primul rând, fără să mai punem la socoteală metoadele de predare identice cu cele de pe vremea pedagogului de școală nouă din Caragiale. Cât despre „lanțul slăbiciunilor”, de asemenea caragialian, acesta nu doar că n-a ruginit la zale, ci s-a transformat într-un lanț de pile naționale producătoare pe bandă rulantă de diplome doctorale, într-un carusel de universități și institute academice locale în care copilul de bani gata, băiatul secretizat sau baronul din bani de furat, ajuns miliardar înainte de a fi fost alfabetizat, intră la facultate vițel curat și iese bou titrat, gata să parvină în orice loc călduț asigurat de statul hipergonflat și hipercentralizat. Și câte astfel de domenii de activitate nu sunt de restructurat, de regândit și de reformat din temelii, lucru ce nu se poate face cât ai clipi decât în desenele animate cu „Tom și Jerry”, iar în realitatea de vorbe goale doar în campaniile electorale pline de penibile isterii sau de manipulatorii jmecherii, pe care n-ar mai trebui să le crediteze nici cetățenii turmentați spre demenți, darmite niște oameni maturi și, cel puțin teoretic, intelighenți.

După ce a fost aburcată în căruța UE printr-o fericită întâmplare, determinată nu de faptul că națiunea română e mai norocoasă ori mai iubită de Domnul Vieții decât alte națiuni viețuitoare, ci de faptul că tendința globalizatoare a impus lărgirea granițelor Europei și Hiperboreeii nord-atlantice mai spre Soare-răsare, România, aflată cu secole de civilizație cel puțin în urma unor națiuni europene din jur, și-n caz că nu va avea soarta s-ajungă Românica pour toujours, n-are altceva de făcut decât s-aștepte ca Vestul să vină încet-încet preste ea, cu viteza a III, a IV-a sau a V-a, asta e situația, odată cu urmașii românilor individuali ce-și vor fi părăsit vatra strămoșească, îndată ce se va fi putut, sătui de shitul național în care s-au născut ori alungați de haiticul de fiare năvălit preste ei din ale infernului colectivist furnale. Iar până atunci, deci până când Estul se va confunda cu Vestul european, singura condiție pe care o vor avea de îndeplinit frățiile statale locale, an de an, va fi imitația Europei, tale quale, fără idei sociale ori juridice originale, care n-ar face decât să complice și să întârzie procesul de integrare europeană, la capătul căruia România nu va mai fi România din iepoca lu’ muma ori tica sau din vremea lu’ străbunica-balcanica, însă nu va fi, doamne ferește, nici Românica, ci va fi doar o altă regiune a Europei Domnului Zeu, suitoare împreună cu zonele continentale înconjurătoare spre next stage al Planetei-Ou, în care, dacă populația europeană locuitoare va mai avea interes sau drag, firește, încă se va mai vorbi mumoasa limbă ce i se zice aici și acum românește.

18 răspunsuri to “Cine crede că România se poate schimba peste noapte e un biet nebun, nu gânditor sau conducător shogun”

  1. Marginalia non turpia Says:

    A fost unu’ Brucan, de tristă amintire… A zis că în 25 de ani va fi pe aici ceva democrație.
    S-a zis că a greșit cu aprecierea, în plus.
    Nu, a greșit în minus.

    Frumos text. Mai cuget asupra lui. Ce zisei mai sus, mi-a venit spontan în minte.

  2. AVP Says:

    Cuget, deci exist. Mai vbim, desigur. Seara buna !

  3. Marginalia non turpia Says:

    Până vine Vestul să ne civilizeze, pleacă cei buni de aici. Am prieteni în lumea largă și mi-e tare dor de ei.
    Dar când au plecat, am fost fericită pentru norocul lor. Nu i-aș fi oprit nici dacă muream de dor .

    Să sperăm că cei pe care poporul statistic îi va alege vor imita Europa. Iacă și niște avantagii ale atitudinii „copy-paste”, așadar.
    (Să mai sperăm că nu va năvăli Estul peste Vest).
    Ar fi și mai bună, după mintea mea simplă, o imitație cu ceva corecții care țin seama de specific. Așa cum o gospodină bună contribuie cu ceva la o rețetă de ciorbă luată de pe Internet, spre a o face „accesibilă” familiei sale.

  4. AVP Says:

    Specificul naţional, da. Iar „Români” vor fi socotiţi doar cei care vor face ca limba română să supravieţuiască, preste mode şi timp: ubi patria ibi bene (nu invers). Altfel, cetăţeni ai lumii sau cilişoare ale Planetei-Ou suntem cu toţii.

  5. Marginalia non turpia Says:

    Uite, Angela M.N., pe care o știm. E o poetă bilingvă care a dus în Franța ceva din spiritul românesc.
    Conversează cu noi și ne aduce ceva de acolo.
    Una ca ea, ar ști să facă mediere culturală.

    PS. WEEKEND PLĂCUT!

  6. AVP Says:

    Weekend liniştit, Marginalia!

  7. Marginalia non turpia Says:

    N-am liniște. Cugetai un pic pe clasici.
    „Sincronismul” lui Eugen Lovinescu ori „Teoria formelor fără fond” a lui Titu Maiorescu?
    Ori, poate, fie o mixtură inteligentă, fie o ridicarea deasupre inteligentă?

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Sincronism

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Formele_f%C4%83r%C4%83_fond

  8. Goldmund Says:

    Chestia cu bordeiele e cam asa:
    dintr-un sat din Transilvania, nimeni nu cunostea bordeiul, nici macar etimologic.
    In Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova(normal, impreuna cu Basarabia), bordeiul era o casa mare(la Muzeul Satului, propaganda comunisto-nationalista-stalinista nu a putut ascunde adevarul!), cu ceva camere, plus bucatarie, holuri, care avea o parte din parter ingropata in pamant (lupta satelor din „camp” impotriva crivatului). In general, arhitectura taraneasca este bine reprezentata de Muzeul Satului, unde putem vedea bordeiul respectiv alaturi de alte cateva SUTE de case satesti cu MULTIPLE arhitecturi superbe – ce bine ca le mai avem! Ce m-a impresionat odata, a fost discrepanta intre bordeiul-reprezentativ din Muzeul Satului si propaganda(in care nu am crezut decat pana pe la 12 ani…!) stalinista romanesca. Acum, saraci, amarati, oropsiti ai soartii au existat destui si pe meleagurile mioritice, din pacate. Normal ca acesti amarati au fost cel mai des pozati de strainii care se mai rataceau prin Baragan sau sudul Moldovei.

    As incheia parafrazandu-l pe Gogol, marele povestitor rus(fara de care Dostoievschi spunea ca nu ar fi existat ca scriitor!) ca exista sate frumoase, bogate, care se vede de la o posta ca acolo traiesc oameni gospodari si sate mai butin bogate, unde boierul, preotul si dascalul stau mai mult prin carciuma si acolo nu sunt oameni silitori, acolo e saracie….
    Doamne ajuta!

    PS
    Draga Viorel,
    tare mult as fi vrut sa afu de la tine de existenta acestor doua exceptionale epistole(documente!) care ne arata ca in Romania normalitatea si moralitatea nu au disparut:
    http://www.paginadepolitica.ro/scrisoarea-unei-tinere-catre-premier-sa-te-temi-si-dumneata-domnule-ponta/
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/scrisoare-deschisa-catre-ion-iliescu-moral-ati-facut-pipi-cu-bolta-de-la-trambulina-pe-democratie-si-pe-popor-a-i-ucis-cu-sange-rece-civismul-91861.html

  9. Goldmund Says:

    Feodor Dostoievski, scuze!

  10. Goldmund Says:

    Ora de religie exista si in scoala din Germania…
    Acum, scoala asta amarata, cu profesori saraci a dat Romaniei pana prin anii 60, secolul 20, mari personalitati ai culturii si tehnicii mondiale, mult peste media mondiala(raportat la numar de locuitori). Doar ca multi nu au ramas in tara, doar ca, comunismul a distrus totul, adica meritocratia. Ilici si restul nu fac decat sa intareasca sistemul anti-meritocracy – asta e de fapt marea dilema a celor care ar putea schimba in bine Romania, dupa cum bine amintesti si tu, Viorel

  11. AVP Says:

    @Marginalia,

    mie mi-a plăcut din prima – atunci când am citit-o, în anii 80 – „Istoria civilizaţiei române moderne” a lui E.Lovinescu si cred cu tărie în teoria sincronismului lovinescian. Acum, mai mult ca oricînd, musai să imităm Europa, din care facem parte inclusiv politc, de altfel, si să nu mai bâjbâim (cel puţin pe plan social-juridic şi economic) pe căi „originale”, neavând timp istoric de pierdut pentru experimente. Însă în literatură, arte şi ştiinţe, da, putem fi originali cât cuprinde, afirmându-ne specificul naţional pe care ni-l conferă limba maternă, în primul rând.

    @Goldmund,

    n-ai dreptate în privinţa bordeielor. Aşa după cum poţi vedea din pagina de Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Bordei), bordeiul este chiar locuinţa tradiţional românească, oriunde ar fi locuit Românii, „bordei” fiind unul din puţinele cuvinte pur româneşti împrumutate de ai noştri popoarelor din jur. „Marele” (aşa îi ziceam eu bunicului patern), născut la 1907 şi decedat în 1994, ne spunea că în perioada copilăriei lui (deci până prin 1920) marea majoritate a locuinţelor din satul nostru natal, Gura Padinii, situat în sudul judeţului Olt, fostul judeţ Romanaţi (probabil zona cea mai veche şi mai autentic romaneâscă) era alcătuită din bordeie acoperite cu stuf, doar câteva case şi biserica din sat fiind construite în întregime pe suprafaţa pământului. Din monografiile altor sate româneşti din jur am putut vedea că acolo chiar şi bisericile cele mai vechi erau construite tot sub forma bordeielor semiîngropate.

    Cât priveste cele doua scrisori de care pomeneşti, sunt prea bătrân şi prea experimentat ca să mă mai păcălească băieţii păpuşari, dragă prietene. Aceste scrisori sunt tot atat de autentice pe cât sunt eu Papa de la Roma. Trebuie să ai o doză uriaşă de naivitate sau – dacă preferi – de puritate ca să-ţi închipui că o pizdulică de nici 30 de ani, în afara cazului c-ar fi un geniu (aşa cum a fost redactorul „Apelului către Europa” din 1980, păi cum naiba), ar compune hoc-poc, şi taman în pragul campaniei anti-PSD şi anit-Ponta, nişte scrisorele ciurprinzător de mature şi de informate, pentru etatea şi profesia zmecheroasei şi drăcuţei domnişorici, şi muult mai mult decât atât, aloo : ciurprinzătoarele scrisori să fie preluate aproape instantaneu de toată media şi new media portokakie, în frunte cu generalu’ din linia întâi, „Naşul”, şi cu figoarnele de asalt „Adevărul”, „România liberă”, „HotNews” etc, plus trompetele şi vuvuzelele de învăluire „care e”… In 2007 (http://hypertexte-avp.blogspot.ro/2007/11/scrisoare-catre-bloggeru-iliescu.html) am publicat pe blogul meu de pe platforma Google, „Tableta din hyperspatz”, o scrisoare către bloggerul Iliescu, scrisoare reluată în 2009 pe acest blog de pe platforma WordPress.com, pe care tocmai îl lansasem (https://viorelpadina.wordpress.com/2009/09/25/scrisoare-catre-bloggeru-iliescu/), şi, deşi scrisoarea mea era compusă nu doar de unul dintre importanţii poeţi români de azi, după unii cel mai Poesel, n-aşa?, dar şi de redactorul „singurului text vădit anticomunist produs de vreun intelectual român în anii ’80„, n-a băgat-o absolut nimeni în zeamă, vai…(decât câțiva ex-friends anonimi). Aş vrea să nu mai fi atât de idealist, dragul meu Goldmund.

    Doamne ajută !

  12. Goldmund Says:

    Draga Viorel,

    nu este oare o discrepanta uriasa intre aceasta „explicatie”(„BORDÉI, bordeie, s. n. 1. Încăpere săpată (pe jumătate) în pământ și acoperită cu pământ, paie sau stuf. 2. P. ext. Locuință mică, rudimentară, sărăcăcioasă. – Et. nec. „)din DEX si ceea ce ne arata cele doua muzee care pastreaza bordeie originare? Nu este oare adevarat ca in Delta Dunarii exista de ex. si azi case din stuf si lut, casele pescarilor?(curios, in afara de cateva ‘desene’ – cand, de cine facute? – si O fotografie facuta inainte de 1945, nu avem reproduceri clare care sa descrie bordeiele romanesti) Nu este adevarat ca exista o „explicatie” obiectiva daca noua ne merge rau? Trecutul…

    Da, eu sunt convins ca tu ai dreptate, satele de langa Dunare au avut multe bordeie, unele sate au avut poate doar bordeie(singura regiune romaneasca unde eu nu am rude…). Dar cat la suta fac aceste sate, stiind ca ACUM Romania are in jur de doua mii de comune cu peste 13 mii de sate?
    Te rog, intreaba in Bucovina, zona subcarpatica(cele mai multe sate ale Romaniei sunt acolo si nu intamplator: marea majoritatea oraselor Tarii Romanesti – care in Evul Mediu era urbanizata precum regiunile din zona Rinului, adica din Germania de azi! dar, din cauza navalirii otomanilor, majoritatea oraselor s-au depopulat, populatia refugiindu-se spre Carpati, formand cordonul acela de mii de sate pe care in parte le avem si azi! – Vlad Georgescu:”Istoria Romanilor” )zona Transilvania(am rude si acolo)
    Nu doresc sa incep o polemica cu tine, tu le stii pe ale tale, eu pe ale mele si iti respect sincer cunostintele tale.

    Acum, in privinta vuvuzelelor portocalii..
    .Romania din 1947 a fost practic sub ocupatie sovietica pana prin 1989, prin oamenii lor, pana azi. Tot ce este impotriva acestor neocomunisti, daca nu frizeaza istoria, ideile democratice, este bine venit.Totul! Nu, B1 nu e vuvuzela, acolo sunt oameni care practic se opun socialismului cretin din Romania, impotriva celor care au tradat liberalismul romanesc, doar atat.Celelalte posturi de tv sunt doar propaganda idioata, iar cine combate propaganda nu o poate face prin teatru, de ex..
    Romania Libera? N-am inteles asocierea acestui ziar, dar a fost singurul ziar independent si anticomunist in timpurile cele mai feroce pentru Romania imediat dupa Revolutie…Daca redactorii, ziaristii de acolo au avut si tare morale, pentru mine e neinteresant, era singurul ziar care semana cu un ziar din Stuttgart, adica obiectiv, democrat, anticomunist intr-o lume care amesteca toate ideile morale la vointa lui Ilici&CO!

    Acum, tu stii, eu nu incetez sa admir tot ce ai facut tu, tot ce faci tu, Viorel, dupa cum vezi sunt si acum ‘langa tine'(si nu-mi plac tradarile si nici tradatorii), dar prefer sa fiu naiv(daca as putea!) si sa cred ca doamna respectiva este un fel de geniu politic, decat sa cred ca geniile sunt ‘cumparate’, sau pur si simplu sunt de fapt niste escroci patentati, ca totul e doar mizerie.In fond, mie imi plac ideile semnate de ea, nu cine e autorul lor…
    Naivii cuceresc lumea, realistii o mananca…
    Doamne ajuta!
    O duminica placuta la toti!

  13. AVP Says:

    Dragul meu Goldmund,

    Departe de a fi o notă caracteristică a inferiorităţii românilor, cum ar vrea să interpreteze dispreţuitorii naţiei noastre, din contra, bordeiul demonstrează puterea de adaptare la mediu a unui popor inteligent, nepretenţios şi tenace, preste care au trecut vremi şi jumătăţi de vremi care de care mai tulburi, precum şi rase de oameni care de care mai fudule şi mai turbulente, dar numai el, neamul bordeienilor, a rămas, până la urma urmelor, aci, eventual îmbogăţit cu vagi urme din oasele, carnea, culorile sau cuvintele celor pe care îi va fi asimilat în softul său matriceal, de-a lungul istoriei.

    Bordeiul asigura supravieţuirea unei familii cu cât mai puţine costuri şi cu cât mai puţine riscuri, în condiţiile mediului aspru şi primejdios din jur, mediu prin care migratorii sălbăticiţi, grofii sau boiarii nemiloşi, călugării ipocriţi şi veroşi, poterile arvanite sau vechilii şi zapcii fanarioţi mişunau și prădau ca-n junglă şi tot să nu le-ajungă, vorba ceea. Acolo, în adâncul bordeiului strămoşesc, iarna era mai cald şi vara mai răcoare, iar vaca, oaia sau capra familiei era şi ea alături, în coşarea de rigoare. Retraşi prin văile adăpostite de crivăţ, dar şi de ochii nebunilor rătăcitori sau pohtitoti, prin poieniţele codrilor, luncilor sau grindurilor, Românii aştepatu să treacă viitura vremurilor şi-a popoarelor veac după veac, până când vor putea şi ei să respire, odată şi odată, o leac’… Asta e situaţia şi naţia.

    În alte privinţe – criptokaki, roşii sau gălbii, cum ar veni – n-aş vrea să mă cert cu bunii mei prieteni tocmai azi, în sfânta zi a Duminicii. Aş vrea doar să te rog să citeşti ori să reciteşti ce-am scris aci (a se clikui) şi să mă crezi că ştiu ce spun, my friend.

    Doamne ajută !

  14. Marginalia non turpia Says:

    @AVP
    Frumos bordeiul, ca simbol al supraviețuirii.

    La mine, în Bucovina, cât știu eu, nu au fost.
    Dar nu asta e problema.
    Un mare creatolog spunea că la copiii din țări mai sărace a descoperit un mai mare coeficient de creativitate. Bune și condițiile vitrege pentru dezvoltarea unui om, a unei populații!

    @Goldmund
    Mi-ar plăcea și mie ca acea doamnă de 30 de ani să fie de bună credință. De ce n-ar fi posibil? Poate, până să producă Viorel Padina „Apelul” său, nimeni n-ar fi crezut că așa ceva era posibil!
    Prefer să mă înșel în privința oamenilor în plus, decât în minus. Adică să-i văd mai buni decât sunt.

    Vă admir pentru faptul că ați rămas lângă AVP, că nu vă plac „trădările”.
    E nevoie de o minte mai complexă pentru a nu contamina criteriile de evaluare a unui om.
    Eu pot aprecia și grăuntele de bine pe care un om despre care știu că a făcut mult rău, ori mi-a făcut mie mult rău, îl face la un moment dat.
    Pot fi prietenă cu oameni care nu sunt prieteni între ei. N-am „spiritul de gașcă” ce distruge societatea noastră.

    Vă doresc o săptămână bună în continuare, amândurora!

  15. AVP Says:

    Din datele de aici rezultă că şi în Bucovina ar fi existat totuşi locuinţe semiîngropate, de tip bordei:

    Dă clic pentru a accesa B8_37.godea.pdf

    Am avut şansa să văd un bordei autentic în satul natal, live, iar nu la muzeu. Şi nu mă refer acum la bordeiele ciobanilor din grindurile Bălţii Potelu (căci unii ciobani au şi acum bordeie, peste tot în ţară), ci la un bordei-bordei, moştenit probabil din moşi-strămoşi, un fel de relicvă aflată în curtea casei unor vecini de pe Linia Mare (strada principală a localității), situat în partea dinspre malul Bălţii a oborului vecinilor, proprietar fiind moş Gheorghe ale Pită, moş care se mai distingea prin aceea că umbla îmbrăcat ca un dac, desculţ şi-n izmene şi cămaşă din pânză albă, precum aceşti ţărani din Izbiceni, judeţul Olt (pozaţi aci la anno domini 1910) :

    https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/483696_481650768549840_1635859223_n.jpg?oh=4f6044530b174c68dc9a45f4f7c43ed9&oe=5526E43E

    Noapte bună.

  16. Goldmund Says:

    Multumesc la fel pentru urari!
    Bordeie sau nu, cert este ca asta ne-a distrus si ne distruge mai mult decat un ciclon, uragan sau taifun(diferite denumiri pentru uluitoare furtuni, pe diferite areale ale planetei)sau tzunami.
    Un razboi naucitor care a durat pana la 02.09.1945 si un cutremur nemaivazut(ca cel din 1923 din campia Kantō) au facut ca marea metropola Tokyo sa fie realmente rasa de pe fata pamantului, la propriu, de doua ori intr-un secol! Or, o propaganda antiRomania care dureaza pana azi, a facut din tara noastra un dezastru mai mare decat ne putem inchipui, cu urmari mai grave decat ceea ce a indurat Japonia, Tokyo…Cum e posibil?
    Poate cineva explica copiilor din Romania de ce tara in care s-au nascut e mai saraca decat Japonia, tara lovita in istoria noua de atatea grozavii de neinchipuit? Un filmulet(exista mii in youtube!) cu o parte din autostrazile urbane din Tokyo, doar la 63 de ani de la ultimul dezastru(cum arata Tokyo dupa capitularea Japoniei http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/1945-3-10-2.jpg
    pentru ca de Nagasaki si Hirosima stim prea mult din propaganda antiamericana):

    Nu as fi insistat atat pe Japonia, daca nu ar fi o democratie si daca ‘politicienii’ nostri nu ar iubi si lauda atata RPChina comunista

  17. Goldmund Says:

    PS
    O greseala tehnica a facut sa nu apara si doua filme la ultima postare, dupa cum urmeaza:
    dupa „Bordeie sau nu, cert este ca asta” vine filmul http://www.youtube.com/watch?v=I4u4qM4nVKs
    iar dupa „Un filmulet” urmatorul video:
    http://www.youtube.com/watch?v=-x1pEfGRUKM

  18. AVP Says:

    Mulţumim pentru linkuri, Goldmund. Doamne ajută !

    Postare noua.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.