Ascensiunea „cârlanului” este de acum inevitabilă

Cât de orb, de disperat sau de idiot să fii – și să te mai pretinzi și intelectual finissim, păi cum naiba – ca să nu pricepi că tot ce mișcă pe „dreapta” politică aborigenă e calp, mascat, păpușat, artificial sau fanat, că absolut totul aci înseamnă manipulare, intoxicare sau diversiune aplicată asupra unei nișe de nevrotici sau de snobi în curs de radicalizare & fanatizare, din ce în ce mai înspăimântătoare ? Din astfel de nișe, iniţial doar falii electorale, transformate prin diversiuni și scenarii ordinare în mase populare, s-au născut altădată mișcările extremiste cele mai infernale, de care ne e și azi rușine, dar numai când le privim de departe și-n ograda altora, vezi bine.

Pe lângă această perspectivă cu adevărat sumbră, „șobolanii rozalii”, roșii, galbeni sau portokaki, cu tunurile, ciubucurile, plagiatele, agramatismele, pomenile, minciunile, traficurile de influenţă și cu tot lanţul slăbiciunilor Mumei Balkanii, la care se adaugă alte năravuri moștenite de pe vremea Odioasei Dictaturi și Sinistrei sale Soții, dintre acelea care nu țin neapărat de fundamentele total antiumane ale Lagărului comunist infernal, ci de bâlci național și de carnaval colectivist vulgar, de clasicul nostru curat murdar, aşadar, mi se par caragialieşti, măcar.

Am mai spus eu pe-aci: Traian Băsescu s-o lase mai moale cu ‘mitomanul Ponta‘ etc ; în fond, el ni l-a adus pe cap, jucându-se de-a ‘experimentul’ cu strategu-i Lăzăroiu şi gândind (total wrong, după cum se vede) că va scăpa uşor de VVP după ce populaţia academică de la oraşe şi sate va afla de plagiate, iar apoi, hocus-pocus pe-nserate, o va sălta pe Elena Udrea preşedinta rumânilor, iar el, eternul învingător, va ajunge şi premier-jucător, în locul lu dom dottor. Or, de-acuma e clar că nu vom mai scăpa de Ponta, cel puţin în deceniul următor, frăticilor.

Ceea ce e cu adevărat nashpa nu este faptul că Ponta e un cam precar dottor, iar de aici ar rezulta că e cam Tonta, cum îl persiflează aroganţii postaci de dreapta, fiindcă realitatea – din contra – e că V.Ponta e un ins intelighent şi poliglot, ne mai vorbind de certa-i charismă şi de bafta de a avea din vrej un nume făcut parcă de un mare expert în naming (chestiutză ce contează enorm în era politicii medializate, aviz amatorilor); e însă înfricoşător faptul că premierul nostru pare a nu prea avea un respect european faţă de lege, aşa cum a spus şi neamţul ăla, iar când se supălă, păi se supălă, mey, precum „câinele de Ponta”, helas… oops. Păcat de voinic, zău aşa !

Iar altundeva scriam: revenirea la guvernare a liberalilor se impune din mai multe motive, a mon avis: 1) în primul rând, pentru că în politică locul lăsat gol de o forță legitimă se umple de regulă cu nămol, da, dar se umple ; 2) în al doilea rând, pentru că un partid care nu guvernează nu poate rezista decât dacă se coagulează în jurul unei personalități ce pur și simplu impresionează (un Havel, un Walesa, alt herou sau baremi un ultracharismatic om nou) ; are PNL-ul așa-ceva, în acest moment, ca să-și permită cantonarea în opoziție ? 3) în fine, ultimul motiv e și cel mai important (din punctul de vedere al unui om neutru, cel puțin) : PNL ar trebui să revină la putere fie numai și pentru a-l ține în frâu, cât de cât, pe cârlanul Ponta, care prin structura sa și prin incontestabilu-i talent de politician sadea ar cam fi tentat să-și dea în stambă, păi cum naiba, ne mai având nicio țepușă prin preajmă, care să-l păzească de cel rău (dinlăuntrul său). „Tiranul Băse”, după părerea mea, e mic copil pe lângă ce-ar putea deveni Ponta, și la bune, dar și la nebune. Un politician vârtos, ca și un om superputernic oarecare, conține în sinea-i toate datele spre a deveni fie un tiran în plină turbare, fie un alt sfânt de subt soare. Noi ne-am mulțumi ca Ponta să râmână măcar un politician cu picioarele pe pământ, aloo. Dar pentru asta tre să fie cineva care să-l tragă de mânecă, și nu doar în gând sau chirăind de bucurie, ca fănițele pesediste căzute-n vrie, olelie lie…

16 răspunsuri to “Ascensiunea „cârlanului” este de acum inevitabilă”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Domnia ta scrii cu talent. Se vede „gheara maestrului” în fiecare textuleț. Pot vedea și aprecia asta chiar dacă am alte opinii. Peste timp, cred eu, aste texte pot rămâne prin valoarea lor literară, chiar dacă cititorii nu vor mai ști cine fură protagoniștii.

  Acu, despre opiniile noastre care diferă.
  De pildă, eu cred că dacă Ponta are asemănări de animal politic cu Băsescu, așa cum zici, slabe șanse să-l țină în frâu vreun liberal contemporan.
  Pe bune, Cine l-a putut ține în frâu pe Băsescu?
  Doar UEși SUA. Dar dacă am înțeles eu bine, UE, în opinia domniei tale, nu are aceeași forță de impact în cazul Ponta. Cu SUA nu-i prea prieten.
  Iară Brătienii, oale și ulcele.
  Iacă de ce nu-l voi vota. Că paza bună!

 2. AVP Says:

  Numai oamenii majori au drept de vot şi e treaba fiecărui om major cum va vota, funcţie de interesele sale pe termen scurt, mediu sau lung, n-aşa? Iar votul este universal, egal, direct şi secret. Însă când votează o mulţime imensă de oameni nu orice candidat poate cîştiga, aloo, ci doar acela care are un partid puternic în spate şi care a avut abilitatea de a-şi apropia simpatia publică, respectând anumite legităţi imuabile ale brandingului, iar mai nou ale internet-brandingului. Vezi pentru mai multe amănunte : Poanta cu Ponta cel tontic vs domnişoru cel cică voinik (zi să-i zic)

  Ştii cum zice boborul cetăţenilor turmentaţi, turmentaţi, dar votanţi: „Porcul nu se îngraşă în ajun”.

  Noapte bună.

 3. Marginalia non turpia Says:

  Am fost întrebată cândva, într-o întâlnire de staff electoral, nu spun cine da’ nu PDSR, dacă e bine să fii sincer și să pierzi voturi, sau trebuie să înveți să minți, adică să manipulezi boborul.

  Eu le-am dat sfatul să meargă la piață, în cârciumi etc. spre a asculta și cunoaște poporul, a-i învăța doleanțele și limba. Și a vorbi apoi pe limba lui.

  Mă amuză și acum amintirea unei întâlniri a sătenilor de undeva de pe aici cu liberalii (Manolescu, Paleologu etc.), în biserică.
  Scenă halucinantă: un auditoriu format majoritar din băbuțe bisericoase și Al. Paleologu începându-și discursul cam așa:„ După cum zice Ortega Y Gasset…” Probabil domnia sa ne vedea doar pe noi, intelectualii aceia numărabili pe degetele de la o mână, aflători la locul faptei.

 4. AVP Says:

  Când te prinzi în horă trebuie (să ştii) s-o joci. Doar o dată-n viaţă, la nunta ta, mai precis, ai voie să te prinzi în horă fără să ştii a o juca, fiindcă atunci toată lumea te priveşte cu simpatie necondiţionată. Altfel, dacă nu ştii să fii ori să joci „ca lumea”, te faci de râs, vezi bine, şi-n loc ca boborul să te respecte, te dispreţuieşte mai mult sau mai puţin făţiş.

  Postare nouă.

 5. lloopp Says:

  @Marginalia non turpia : Foarte amuzanta, dar si descurajanta povestea. Din pacate, este un mare defect al intelectualului roman in particular, dar si al oamenilor educati in general sa vorbeasca numai celor care sunt cel putin la fel de educati si fix pe aceeasi nisa de specializare. Apoi sa se frustreze cum ca „bah ce prost e boboru’ asta, sunt prea bun pentru el” in timp ce se scalda in aceeasi societate mocirloasa. Cred ca mai periculos este cel care se crede mai destept numai pentru ca a avut o spoiala ca si forma de educatie(pentru ca fondul, a ramas acelasi) decat cel mai putin educat. Un om inteligent si educat in esenta este in stare sa comunice si cu cei care sunt mai putin inteligenti si educati, ca doar nu sunt caini, ci tot oameni. Degeaba ii spui lu’ tzatza Floarea de la tara ca Ponta a bagat tara in recesiune (sau mai rau, de Ortega Y Gasset), ea tot pe el il va vota, ca e baiat frumos si primarul imparte ulei si zahar si malai sau mici. Spune-i ca Romania a saracit de la revolutie incoace datorita unor politicieni incompetenti care merg mana in mana cu niste hoti care infunda puscariile, si de aceea e Floarea saraca acum. Ca Ponta face parte din gasca acestor hoti, si a invatat meserie de la Iliescu si Nastase. Si ca prin alternativa unui candidat/partid mai putin rau, fara hoti si cu administratori mai buni, in loc sa primeasca de pomana o punga de malai, va putea sa isi cumpere pe viitor doua, fara sa mai depinda de nimeni.

 6. Marginalia non turpia Says:

  @lloop
  Da, acesta este fondul problemei. Eu le vorbesc simplu și clar, pe înțelesul tuturor oamenilor, celor mai puțin școliți, din satul unde stau mai mult, în vacanțe. Și zău că pricep.
  Vă mulțumesc.

 7. AVP Says:

  Vorbeşti de lupu’ portokakiu, şi lloopp-ul la uşă… oops. Dacă ar fi vorba doar de „gaşca de hoţi a lui Ponta”, lucrurile ar fi atât de simple, încât chiar şi cei obişnuiţi să gândească în alb-negru (sau incapabili să gândească altfel) i-ar putea explica lu baba Rada din Posada ce şi cum se întâmplă şi de ce ea şi cu moş Gheorghe nu trăiesc ca nişte boieri ai minţii portokaki de aici şi de acum. Sau cum naiba să vă spun, ca să realizaţi că din ultimele descoperiri ştiinţifico-penale ale DNA şi ale Casei Bercea Mondial (în caz c-aţi auzit de ea) rezultă că hoţii de Românica se găsesc răspândiţi în mod egal în toate partidele politice de pe val, care-n fond şi la urma urmelor sunt născute din acelaşi haitic „revoluţionar”. Iar dacă Monica Macovei ar fi fost cu totul şi cu totul altcumva decât ei, deci decât tovii şi băieţii dintre care a apărut (căci doar nu credeţi că s-a născut ca zeiţa Afrodita, din spuma mării ?), atunci ea n-ar poseda muult mai mult, pe Pământ, nu în gând, shiit, decât un Poesel sărac şi cinstit… oops.

  Aşa că staţi strâmb, dar judecaţi drept, my friends, pleease. Nu scontaţi în continuare pe faptul că dacă baba Floarea nu e citită, e tâmpită 🙂

 8. Marginalia non turpia Says:

  Da. Acesta e fondul problemei. Oamenii neșcoliți nu sunt tâmpiți.
  Iar bandiți divers colorați găsim în gașca transpartinică.
  Oamenii simpli văd faptele cu ochii lor.
  Uneori, mutarea dintr-un partid de opoziție într-unul aflat la guvernare îi salvează, sub ochii sătenilor, de la pârnaie.

  Bazându-mă pe succesele legislative ale MM în Parlamentul European, pe activitatea sa de ministru al justiției, precum și pe comportamentul din campania electorală, rămân la decizia mea de a vota MM. NU CONTEAZĂ DE UNDE VII, CI ÎNCOTRO MERGI.

  Domnia ta, de pildă, vii de la Padina, dar ești POET. Pentru mine, faptul că ești POET are o importanță mai mare.

 9. Marginalia non turpia Says:

  PS. Mai clar: Padina este un loc frumos și onorabil, dar prestația poetică a domniei tale îi ridică meritele.

 10. Marginalia non turpia Says:

  PPS.
  Munca de europarlamentar generează câștig.
  Scrisul de poezie, îndeletnicire mult mai înaltă, n-a generat, nu generează și nu va genera câștig.

 11. Marginalia non turpia Says:

  PPPS. Comunismul nu-i onorabil, dar prestația MM pentru democrație curăță reminiscnțele comuniste din ea.

  Sper că, în fine, fusei destul de clară.

 12. AVP Says:

  Hai să nu ne ascundem după deget, Marginalia: probabil că purrissima M.Macovei joacă în primul rând pentru pământeana Elena Udrea, nu pentru democraţia europeană, mey. Cel puţin iniţial, n-ar fi exclus ca ea să fi avut rolul doar de a capta nişa de electori „de dreapta pură”, aşadar a intelectualilor idealişti şi a radicalilor din clasa ta şi-a Tinei Borg sau a talibanilor oranj, gen Stely etcetera, a nu se supala, care altfel s-ar fi dus la Iohannis, după cum toţi ceilalţi catindaţi, de la Vadim la Meleşcanu & Brânză au cam acelaşi rol (mai mult or mai puţin ocult) : de a deturna voturi fie de la Ponta, fie de la Iohannis şi astfel să-i facă loc în turul doi doamnei U, după care Nen-su îl va mătrăşi „prin metode specifice” pe Victor-Viorel, premierul de-acu, şi hop cu el, cu Nenea Băsel, – next premier al României frumoase, n-aşa ?

  Însă dta votezi cu cine vrei, vezi bine, mey ! Iar eu nu spun că voi vota cu Ponta şi nici nu recomand cuiva să voteze cu cineva anume, ci doar prevăd că Ponta va câştiga, fiindcă adversarii săi au comis în ultimii ani, după părerea mea, mult prea grave erori de strategie şi de tactică electorală (literalmente fatale în era Media şi New Media, când campania electorală se desfăşoară practic non-stop), având puţine şanse de a întoarce roata, aici şi acum.

  Mai rău decât atât: estimez că dacă M.Macovei îşi va continua proiectul politic şi dincolo de proximile alegeri prezidenţiale, fondând un nou partid, acesta nu va putea evolua decât spre extrema dreaptă, până la urma urmelor. Căci să nu uităm că radicalismul politic şi confruntaţional e totuna cu extremismul politic, care e la fel de pernicios indiferent că e „de dreapta” sau „de stânga”.

 13. Marginalia non turpia Says:

  Extrema dreaptă, în mintea mea, e ceva grav și apropiat de extrema stângă, gen alianță Hitler-Stalin.
  NU E CAZUL LA MONICA MACOVEI. Parlamentul European nu acceptă legi propuse de tipi cu structură de extremist. Ea este doar, în opinia mea, un om care dorește – pentru România inclusiv – o legislație democratică și corectă, aplicabilă.

  Niciodată nu l-aș fi votat pe Iohannis. Eu n-am uitat circul din balconul de la Timișoara, braț la braț cu Geoană@Comp. Pe vremea aceea încă nu-și schimbase părul în liberal. Necazul cu votul meu e că am memorie.

  Oricum erau și alte opțiuni posibile, pentru mine, înainte de apariția MM și de cacialmaua E.U.

 14. AVP Says:

  Ok. Iti repet că poţi să votezi cu cine vrei, mey. Însă dacă Pleşu ar vota cu oricine altcineva, decât cu Ponta, io n-aş vota niciodată cu-o nouă cacialma (a nu se supala).

 15. Marginalia non turpia Says:

  Domnia ta votezi ce vrei, cum vrei, pentru mine e OK.
  Noapte bună!

 16. AVP Says:

  Noapte buna.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s