Nobel contra Ponta ?

De multă vreme nu mă mai frământă soarta Premiilor Nobel pentru literatură, care au încetat în mod evident – presupunând c-ar fi fost vreodată altfel – să fie un indiciu de necontestat al valorii creatoare a laureatului, fiind, într-o măsură mult mai mare, un procedeu tactic prin care complexul militar-statal-global, în urma sforăriilor care au loc în mod mai mult sau mai puțin ocult și care conduc la stabilirea fericitului câștigător, din lista lui Nobel aflată la dispoziție, își exercită presiunea într-o chestiune politică sau alta de pe globul pământesc, în interesu-i strategic, vezi bine. Iar eu nu spun că acesta e un lucru în principiu rău, ci zic doar – alături de alții comentatori – că Premiul Nobel nu-l răsplătește neapărat pe scriitorul cel mai ingenioss al timpului său, ci pe cel mai păpușant herou (ca să zicem așa).

Astfel fiind, și observând că deși au încercat varii jmecherii spre a trezi populația locuitoare de pe malurile Dâmboviții și să inaugureze un nou maidan prin zona pe care o vor securizată la maximum, înainte de a veni aci cu weapons-urile alea cu care nu te joci defel, respectiv cu vectorii strategici ot Devesel, și constatând că pontosul Ponta nu se lasă mai prejos nici el (deși se străduiește de la o vreme să pară un supus al Hiperboreii nord-atlantice taare cumințel…), am impresia că planificatorii globalității înconjurătoare țin neapărat ca România să fie guvernată, hic et nunc, de altă culoare politică decât de cea eminamente roșie, fie și de o entitate destul de fragilă și de tulbure, in spe, dar cu renume de luptătoare anticorupție, iar ca atare, estimez că staff-urile comanditare ale ierarhiilor mondiale vor apela și la ultissima soluție potențial câștigătoare, respectiv vor acorda Premiul Nobel candidatului (literatului) care se va declara pro-altcineva, deci contra Ponta, sperând că-n felul ista vor întoarce roata, in extremis, în electorata ce va urma.

Mă tem însă că-n țărișoara asta atipică asemenea chestii-socoteli ar atârna cât și plagiatul pontist de ieri, respectiv cât o nouă păpădie (ceea ce-nseamnă că nu vom scăpa prea curând de naționala fandacsie, olelie-lie…)

 

 

16 răspunsuri to “Nobel contra Ponta ?”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Mă îngrijorează la un creator ambiția nemăsurată de a obține recunoașteri formale.
  Cărtărescu, ambițiosul din Jurnal, m-a întristat. De atunci a tot evoluat, Eu continui să-l iubesc și să-l prețuiesc pe autorul Nostalgiei și Levantului. În rest, mai degrabă tăcere.

 2. mamier angela nache Says:

  interesant

 3. AVP Says:

  Dar nu (numai) despre Cărtărescu era vba…

 4. Marginalia non turpia Says:

  La noi, acum, a lui e problema cu Nobelul.
  Atât știu eu.

 5. Observator Says:

  Intr-adevar, AVP nu se refera doar la Cartarescu, ci-n special la cei care, dupa parerea lui, ii vor conferi premiul Nobel lui Mircea Cartarescu, insa din alte motive decat cele pur literar-estetice; ci din mai degraba politice si est-etice. Premiul Nobel pentru Cartarescu ar fi primul Nobel pentru un roman din Romania, iar ecoul acestui eveniment ar deveni realmente teribil, cel putin in tara noastra. In mod normal, o asemenea intamplare ar trebui sa rastoarne orice prognosticuri in campania electorala, daca premiantul M.Cartarescu ar hotari sa se implice de partea unuia sau altuia dintre candidati (a facut-o deja), insa Romania nu este o tara normala, ci una atipica, subliniaza AVP. In orice caz, e interesant de observat ce va urma. Stim cu totii ca „cel mai just analist din ultimii 30 de ani” nu prea isi rateaza previziunile.

 6. Marginalia non turpia Says:

  Votez Murakami, cu riscul de a fi acuzată de non-patriotism.

  Îl prețuiesc, cu mândrie de român, și cu iubire de cititor, pe M Cărtărescu, prețuiesc opțiunea sa electorală, dar votez – cu tot sufletul – Murakami, pentru talentul și profunzimile gândirii și simțirii sale.

  PS. Bine că-s prea mică-mititică pentru un juriu.

 7. Marginalia non turpia Says:

  PPS. Premiile Nobel nu mi-ar putea influența, așa neînsemnată cum sunt, opțiunea electorală. Și ca mine mai sunt – mulți – votanți.

  ÎNCĂ:
  Pentru unii, MC ar putea fi o anti-reclamă MM.
  Pentru alții, MM ar putea fio anti-reclamă MC.

  CONCLUZIE:
  Corpuscului electoral e un organism foarte complex.

 8. Observator Says:

  Din pacate, observ ca in continuare va scapa shpilul pariului lui AVP. As plusa, spunand ca Murakami, Cartarescu sau Macovei n-au nicio treaba, decat incidental, in skepsisul taraseniei, de fapt.

  Asta nu inseamna ca va stimez mai putin pentru puritatea dvs morala, doamna Marginalia. M.Macovei trebuie sa fie mandra de sustinerea unor oameni ca dvs (pe care, intre noi fie vorba, nu-i merita nici un politician, oricare ar fi el). Sincerely,

 9. Observator Says:

  Cred ca daca Akademia Suedeza + CIA n-ar fi citit postul lui AVP de mai sus, acum Cartarescu ar fi fost premiant Nobel. Pacat ! 😀

 10. Marginalia non turpia Says:

  Păi tocmai asta puse un pretin vechi al meu pe FB. Nobelu o fi ținând cu Ponta?

  http://www.nytimes.com/2014/10/10/books/patrick-modiano-wins-nobel-prize-in-literature.html?smid=fb-share&_r=0

 11. Marginalia non turpia Says:

  Uneori, lipsa Nobelului îți poate fortifica ce se cheamă „caracteru”. Tot răul spre bine.
  MM prin sine!

 12. Goldmund Says:

  Ocazie ratata. Pacat Am sperat ca Mircea Cartarescu sa…, dar nu a fost, nu anul acesta.

  Dupa cel de-al doilea macel mondial, dupa ce americanul a calcat Europa cu trupe(dupa doua esecuri europene mondiale!)si a ajutat prin Planul Marshall economia tarilor ravasite de mizeria proprie, dupa ce Germania a fost ajutata de generalii USA in ale democratiei, tineretul din Franta si Germania si-a dorit fraternitatea eterna, niciodatarazboi, o Europa Unita. Ard niste etape si trec la perioada Miterrand/Kohl, prietenia uriasa intre Franta si Germania si dorinta celor doi presedinti adevarati(chiar daca Kohl a fost „doar” Kanzler) de a pune bazele Statelor Unite ale Europei, A venit Tratatul Schengen(lipsa granitelor) si banii comuni, Euro. In momentul in care Europa de Est, sistemul comunist s-a prabusit(1989), Europa de Vest era in plin proces de Unire….Normal, majoritatea politicienilor UE au decis atunci ca merita Europa o perioada de asteptare(in procesul de unire totala al Europei de Vest) pana cand si tarile din estul continentului care vor sa adere la UE, vor face progrese politice si economice necesare. Stim ca la 2004 au aderat 10 tari(8 din lagarul fost comunist). La vremea respectiva comisarul responsabil cu extinderea UE era E. Verheugen (era comisarul cel mai apreciat din UE la vremea respectiva).
  Intr-un interviu la EuroNews din 2004, reporterul postului a precizat ca nici tarile care adera acum(in 2004) nu ar fi pregatite sa adere la UE, dar nu poate spune nimeni ca Romania si Bulgaria vor fi pregatite pentru aderare la 2007(„sau cand o fi”) Atunci Verheugen a spus ceva asemamator:

  Da, poate nu toate tarile sunt pregatite sa adere, iar Romania si Bulgaria nu vor fi cu siguranta pregatite sa adere la 2007 si nici mai tarziu, dar…, dar pericolul ca Rusia sa-si mareasca influenta asupra acestei regiuni poate fi atat de mare incat aceste tari sa nu mai doreasca sau sa nu mai poata sa mai adere la UE vreodata, de aceea UE trebuie sa ajute masiv aceste tari, acum…

  Da, drumul Romaniei este UE si nu stiu daca vor exista din nou „doua viteze” de integrare si unificare(dupa cum se scrie prin ziarele de aici, ar fi posibil pentru moneda Euro, economie, politica comuna…), insa intr-adevar nu conteaza cine este presedintele Romaniei. Ce conteaza este cand va ajunge Romania, cu populatia ei, cu economia, cu Justitia, cu Invatamantul in UE. Conteaza daca Ilici, Ponta, Zgonea, Mazare sau…un european adevarat conduce Romania. Conteaza enorm, conteaza daca cineva va aplica metodologia care a adus bunastare si progres in UE, sau daca cineva cunoaste doar „stiinta” de a manevra la infinit masele de oameni ceea ce pune Romania in asteptare pana la ad calendas graecas. Cazul polonezilor e graitor:
  in ultimii 25 de ani polonezii au facut un progres uluitor, polonezii care au plecat de la un nivel asemanator cu al nostru la 1989, dar care dupa acea data au ales doar anticomunistii, pro europenii si iata unde sunt acum! E o diferenta uriasa cu acelasi popor ce poti face, priviti ce au facut germanii in anii 1930 – aproape ca si-au distrus definitiv poporul! – si ce au inceput sa construiasca din anii 50, acelasi secol. Conteaza cine conduce o tara….
  Numai de bine la toti!

 13. Marginalia non turpia Says:

  Îmi place:
  „Conteaza enorm, conteaza daca cineva va aplica metodologia care a adus bunastare si progres in UE, sau daca cineva cunoaste doar “stiinta” de a manevra la infinit masele de oameni ceea ce pune Romania in asteptare pana la ad calendas graecas”.

  Așadar fapte, nu vitejii mediatice, dacă pricepui eu bine.

  Mult bine tuturor, și de la mine!

 14. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s