O felie f.grasă din Planeta Gustoasă

Continui seria unor topice în care se vorbește, din trecut, despre rădăcinile unor evenimente recente. Am spus deja că din viitorul trecut prezentul se observă mai rezolut, cu condiția să-l privești c-un ochi volialin, sine ira et studio, deci prin cel mai pur cristalin. Rememorarea mi-a fost prilejuită de titlul știrii de aici, în care Ras(Putin)-ul sovietic recunoaște că „Rusia nu trebuie să se izoleze de restul lumii” (în timp ce Ivan tocmai asta face, tot mai avan).

++++++++++++++++++++++++++++++++

Mai întâi un text scris la 30.08.2008, ca reply  la un articol de Şerban Orăscu :

Ce să mai împartă, nene Orăscu…? Ivan are deja o felie f. grasă din Planeta Gustoasă şi-ar vrea să rămână singur acasă, cu toate bogăţiile patriei lui pe masă. Deci ce-i pasă…? Dacă s-ar păstra status-quo-ul actual, Ivan ar trăi ca Tândală la carnaval cel puţin un sfârc milenar. Deci nu doar că n-are treabă să-mpartă alt caşcaval, din moment ce pentru asta ar trebui să mulgă capra vecinului, măcar, lucru cam nashpa pt petrecăreţul muscal, ci se teme ca alţii să nu cumva să râvnească dincolo de Ural. El nu se gândeşte că deocamdată subzistă din gaz, petrol sau din alt zăcământ natural, care la un moment dat va seca, normal… Iar atunci va fi prea târziu să-nveţe a se chivernisi precum occidentalul înalt organizaţional, plus că împotriva lui va fi tot restul mapamondului global, faţă de care se va fi izolat total… Si fatal.

Jumătate de an mai târziu, la 09.01.2009, spuneam însă că nu doar Rusia e problema, of course:

Nu (doar) Rusia e problema, ci-ntreg Estu/Mapamondu pustiit de comunizm.

Io cred ca abia de acum încolo se va vedea buba asta, aloo… O bubă henormă, infernală, pe care globul civilizat se va strădui s-o vindece poate un secol, două, şi nici atunci planeta (cat de cat cârpăcită pe suprafaţa-i ce de Lagărul Socialist fu cândva grav rănită) nu va arata ca nouă.

Structura socială esenţială şi sistemul de subzistenţă vitală nu c-au fost frânte aci în două, de utopia care unor naivi li s-o fi părut la un moment dat cerească rouă, ci-n nouă sute nouzeci şi nouă de mici ouă infernale, pe care le numim – fiindcă alt cuvânt, deocamdată, nu ştim – mafii locale, care după ce Lagărul cu troznet apocaliptic s-a rupt, s-au pus şi-au supt puţinele resurse suprastructurale – fiare vechi, fonduri industriale rudimentare şi alte bogăţii iepocale – ori naturale care le-au mai rămas, întâmplător, în ruinatele hambare, restul pollimii muncitoare/ votatoare fiind lăsat de izbelişte, să se descurce tale-quale, practic ca-n junglele primordiale, în lipsa unor structuri economice, tehnice or industriale bine gândite, înalt organizate, riguros reglate şi strâns centrate în sisteme politice şi normative îndelung verificate de practica istorică a aşa-numitelor state avansate. Iar după ce mafiile astea ce nu ştiu să producă nici măcar grâu, porumb or alte elementare bucate vor suge resursele primare şi vor fi nevoite să subziste, dimpreună cu-ale lor boboare matriceale, fără case, tzoale, mâncare şi alte angarale vitale, între multitudinea de puteri mondiale or zonale (care nici ele nu se vor simţi prea bine în condiţiile diminuării resurselor de viaţă globale), – ce credeţi că se va-ntâmpla, atuncea, bey ? Vor reuşi mafioţii şi iloţii/ vasalii lor, cu sistemele lor economice şi tehnologice din iepoca fiarelor vechi, să producă barem mamăligă, bumbac şi curechi, ca să nu moara de foame şi de frig în tzerile lor pustiite, ori, mai degraba, vor râvni la bogăţiile tzerilor nobile şi relativ ghiftuite, din care să mai subziste barem câteva generaţii înghesuite, n-aşa…? iar atunci lumea civilizată, ordonată şi hiigenizată va avea în faţa sa o problemă cât China şi India la un loc, cum ar venea…

Si deci, care va fi, atunci, soluţia ? Dar până atunci ? – that is the questia

18 răspunsuri to “O felie f.grasă din Planeta Gustoasă”

  1. Marginalia non turpia Says:

    Bine ai revenit! Citesc mâine, cu capul limpede.
    Multă sănătate îți dorim.

    PS. Mi-ar plăcea să văd publicată „Povestea lui Ave” în maximum 2 ani (prietenii știu de ce!).

  2. AVP Says:

    Mulţumesc pt interes, my friends. Ţinem legătura.

  3. Marginalia non turpia Says:

    Monștrii zămisliți de comunism: lene, Mafii și măfiuțe, dezordine.

    Ce face lumea civilizată spre a se apăra?
    Presimte ea pericolul?
    Ce i-a oprit să pornească măcar un proces simbolic al comunismului?
    Întrebări de om naiv.

  4. Marginalia non turpia Says:

    Până la urmă, depind cu toții, „albii” și „negrii” din jocul european de șah de același subsol bogat?

  5. AVP Says:

    Din păcate, aceasta e situaţia: dacă nu se va găsi o sursă alternativă (şi semnificativă) de energie în viitorii 10-20 de ani, şi fără a lua în considerare alte probleme globale presante, ce apar în cascadă de la o vreme, marile puteri nu vor putea rezolva tensiunile dintre ele, legate de resursele vitale, sine qua non, decât printr-un război mondial. Aşa cum am mai spus pe-aci, 3-WWar e deja în plină desfăşurare, de altfel, sub „acoperirea” războiului antiterorist şi-a altor forme de „război hibrid”, însă la un moment dat va izbucni sub forma sa cea mai hidoasă, războiul mondial total, deci nuclear, în momentul în care una dintre marile puteri va considera, în mod mai mult sau mai puţin iresponsabil, că poate lansa prima lovitură fără ca riposta adversarului să fie la fel de devastatoare. Doamne fereşte !

  6. Marginalia non turpia Says:

    Poeții au antene fine.
    Dar… să sperăm că doamne-Doamne va avea grijă de planeta sa.

    Eu știu că se lucrează pentru a găsi și pune în practică surse alternative de energie. Cine se opune? Mafiile și măfiuțele de pretutindeni.

  7. Marginalia non turpia Says:

    ENERGIE ALTERNATIVĂ, un site interesant

    http://www.alternative-energy-news.info/

    Green Jobs
    Latest News
    09/04 Centinela Solar — 170 MW Solar PV Power Plant Completed By Fluor In California
    09/04 Why Ethanol Free Gas is More Popular than E85
    09/04 Wind energy cuts the electricity bill
    09/04 Changing temperature powers sensors in hard-to-reach places
    09/04 Is Tesla Overreaching With Gigafactory Tactics?
    09/03 Tesla Gigafactory Headed To Nevada (Unofficial Leak)
    09/03 Oil and Gas Drilling Raise Electricity Prices in West Texas
    09/03 Tesla Wars — Georgia Dealerships Association Is The Latest To Go After Tesla
    09/03 Tesla’s Covertly Installing Wall Chargers At Locations Across The Country
    09/03 Indian State Telangana Issues 500 MW Solar Power Tender
    09/03 3 Ways to Keep Bats Away from Wind Turbines
    09/03 Plastic Bags, Nuclear Waste and a Toxic Planet
    09/03 A Nevada Utility Leads The Way On Electric Vehicles
    09/03 India Green News: Solar, Wind Potential Receive Investment Interest; Governments Tackle Climate Change
    09/03 Guest Post: U.S. Renewable Energy Industry Dominated By Monopolism and Cronyism
    09/03 Use of Passenger and Freight Rail Grows, Impact Magnified
    09/03 Will US Utilities Offer an Electricity Triple Play?
    09/03 Overwhelming Public Support For Australian Renewable Energy Target
    09/03 Advanced Biofuels Power Up Amid Resistance
    09/03 Top 10 Solar Energy States Per Capita (US)
    09/03 Most Americans Mistakenly Think U.S. Gets Most of Its Oil from the Middle East
    09/03 World’s Largest Private Bank Bullish About Solar, New Energiewende Site (Solar News…)
    09/03 Samoa Opens Largest Solar Photovoltaic Array in South Pacific
    09/03 Terrestrial Energy: Molten Salt Reactor Designed to Be Commercial Success [VIDEO]
    09/03 Satirists As a Source of Science News
    09/03 Large Scale Solar PV Projects At Risk, While California Powers On
    09/03 Greensmith to Deploy Aqueous, Lithium-Ion and Flow Batteries for Grid Storage
    09/03 In Rotterdam, Nissan e-NV200 = €5,000
    09/03 2014 Is the Year of the Energy-Water Nexus
    09/03 Fracking Boom Hits Water Wall

  8. Observator Says:

    Nu e deloc Ok ca Rusia se simte nu doar izolata, ci chiar agresata deja. „”Noi nu ne ascundem atitudinea și am afirmat în repetate rânduri că suntem preocupați de activitatea în creștere a NATO de-a lungul frontierelor noastre terestre, navale și aeriene. În primul rând, suntem îngrijorați de faptul că nu există motive pentru întărirea activității Alianței”, a afirmat reprezentantul rus. ”. De aici pana la paranoia nu mai e decat un pas, iar de la paranoia la fandacsie nici atat. De cele mai multe ori URS-ul ataca pentru ca ii este frica, se stie…

  9. Goldmund Says:

    Cu toate ca in Occident apare si presa de stanga, chiar prosovietica(prorusa, un fel de agerpres), nu am citit pana acum in plina criza diplomatica intre Occident, UE, Lumea Libera si Rusia, ceea ce apare cateodata in presa din Romania:
    pe cine intereseaza parerea oficiala a Rusiei, cand aceasta se gaseste intr-un razboi ideologic si cultural radical, un razboi impotriva noastra….? Pe cine intereseaza in Occident, UE si Lumea Libera, dupa ce ursul a ranit si omorat, daca el, ursul i-a fost frica? Si paranoia e o boala, ceea ce nu cred ca avem de-a face acum, dar cred(si am citit mai multe analize politice) ca Rusia nu este in stare(din timpul lui Jelzin si pana in 2014!) o modernizare categorica a imperiului, al sistemului oligarhic, iar singura iesire a nomenkaturii de la Moscova din toatala infundatura istorica (cred ideologii lor)ramane retorica Razboiului Rece, atacul impotriva valorilor culturale din Vest, nationalismul odios, anexarea de teritorii, propaganda anti-occident care se poate citi de mai multi ani in estul sovietic…

    Vestul a fost orb si nu Rusia prea blanda, Occidentul a acceptat prea multe compromisuri si nu Rusia care a atacat ori de cate ori a avut ocazia Moldova, Ukraina, Georgia, Cecenia, a incurajat peste tot separatistii rusi, a lupat indirect impotriva Occidentului incurajand pe al-Asad in Siria(pana a fost prea tarziu si au venit teroristii) samd.

    Eu sper(singura speranta) ca rusilor sa le reuseasca o reformare categorica al sistemului politic sumbru din Rusia, sa combata cu succes mafia oligarhica, sa instaureze un stat de drept si in Moscova si abia atunci vom avea candva relatiile pe care ni le dorim cu totii. Restul ramane bla, bla, bla.

  10. Goldmund Says:

    Doua articole de exceptie pe aceasta tema aici:
    http://www.revista22.ro/articol-46986_2.html
    http://www.evz.ro/psd-cultura-violentei-si-fascinatia-urii.html

    Pe buna dreptate va veti intreba ce are al doilea articol cu Razboiul Rece…Are, PSD e o relicva a PCR, a felului de a fi, de a gandi, de a ne pozitiona fata de Marile Puteri si e normal ca un fost comunist sa vada in Rusia un perdant prieten, decat in Occident un prieten posibil si care ne impune o anume tinuta spre binele nostru si al UE…

    Am ramas surprins total sa-l aud pe domnul Ponta cum lauda un tren rapid din RPChina, sa citesc articole in presa din Bucuresti despre acel tren, dar NIMENI sa nu scrie ca de fapt trenul e un ICE3-Siemens, tehnologie germana. Unii sunt filo-chinezi, altii filo-rusi – vai de noi!

  11. Goldmund Says:

    Viorel Padina,
    exceptionala explorare a junglei politicii mondiale!

  12. neamtu tiganu Says:

    test

  13. AVP Says:

    Mă bucur că înţelegi despre ce-i vorba, dragă prietene Goldmund. Doamne ajută !

    Postare noua.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.