Limba noastră cea rumână

In lipsa unei tradiţii a recunoştinţei, a cultului eroilor naţionali şi a respectului pentru valoarea veritabilă, a cărei scală loco e total abramburită, descoperirea şi cultivarea ingeniilor în România e tot atât de aleatoare ca şi apariţia lor, într-un mediu nu doar nefavorabil originalităţii şi creativităţii, însă ostil faţă de orice „iese din Tablă„, cu vorba lui Nichita Stănescu. România postcomunistă e fixată, în ce priveşte scara axiologică, la nivelul Costel Busuioc, Ilie Năstase, Dobrin, Nadia Comăneci, echipa naţională de nu ştiu ce, elevii olimpici, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Tudor Gheorghe, învăţământ de pe vremea lui Creangă-Caragiale, Florin Piersic, analiştii politici ai lu pesce, Puric, Gâdea & Badea, iar la un nivel ceva mai răsarit: Levantul, Pleşu, boierii minţii (aripa iepocală, cea sponsorizată de tovi şi băieţi, sau de moştenitorii securității, mai precis). Şi măcar de ne-am fi păstrat la nivelul ăsta ! Însă când tocmai se credea că ne-am copt şi ne-am personalizat întrucâtva în limba noastră cea română, iacătă că tinerilor snobiţei loco le e deja ruşine să mai scrie rumâneşte, dându-şi ifose în englezeste or în alte limbi faşionabile, ba chiar capul statului /satului se fandoseşte într-o romgleză de baltă, pe unde se nimereşte. Daca aţi fi mers până mai deunăzi pe liberalism.ro (între timp site-ul a sucombat ori a fost confiscat de zbirul locului, un intelecţel cu ifose de filozof titrat, când el nu părea decât un belferaş ratat, dublat de un titircă inimă-rea cam turbat), aţi fi văzut că toată gaşca de-acolo, care-şi zicea ea însăşi elită, deşi s-a purtat cu poeselu’.ro ca o vită sclifosită, se fandosea cu motto-uri străineze, dacă se putea chiar şi birmaneze, numai rumâneşte să nu rimeze, n-aşa? (căci li s-ar fi şifonat mucii din freze). Si-atunci, cine şi când naiba, în limba rumânească, să mai vibreze, când mâine-poimâine computerul va prelua nu doar pâinea proletariatului muncitor de la gură, dar chiar şi liniile creatoare de cea mai înaltă anvergură? Cine va mai adăuga un song, o metaforă sau o epură la sentimentul românesc al fiinţei, pentru ca acesta să fie cât de cât vizibil, atunci când Omega-şi va scoate masca temporală de pe Figură şi va rămânea în Singularitatea-i pură? :roll:

O să-mi ricanaţi că pictorii sau muzicienii, nefiind legaţi de cătuşele limbii strict nationale, ci de un limbaj cu semnificaţii universale, perceptibile tale-quale de la Tel-Aviv la Bucale şi de la Moscova la Parisul Mare, sunt mai puţin dependenţi de contingentul patriei natale – şi cu atât mai puţin de idiosincraziile autorităţilor naţionale or locale -, care nu totdeauna se poate ridica la înălţimea forţei creatoare a cetaţenilor săi geniali. Însă creatorul, în orice domeniu s-ar manifesta, depinde esenţial de Matca sa, de solul, iubirile, băuturile şi mâncărurile din care a fost plămădit, pe baza unui soft mai mult or mai putin get-beget or primenit, dar în orice caz hăruit, iar “marca” acestui timp & loc se observă fatal în al creatorlui look, fie el un poem volialin, un sunet hyperfin or un desemn divin, şi nu ţine doar de destin, ci depinde şi de cât de mult îl iubim, îl didilim or din contra, îl umplem de scuipat sau de venin pe creatoru ista genuin.

11 răspunsuri to “Limba noastră cea rumână”

  1. Marginalia non turpia Says:

    În statistică există o prelucrare numită ”analiză factorială”. Cand a apărut, erau toti în extaz.
    Apoi, cineva mai înțelept a constatat că dintr-o astfel de analiză nu are cum ieși decât ceva condiționat de datele introduse.

    La fel, nici computerul creator (în opinia mea) nu va sări peste umbra creatorului său.

    Iata așadar un motiv în plus să ne prețuim creatorii în carne și oase.

    Am predat un timp scurt, in modulul psiho-pedagoic (disprețuitul modul) pentru studenții de la engleză. Spre jena mea, eram deseori nevoită să le corectez greșelile de limba română.

    Moda bloggeritului (contributorii îndeosebi) este și ea o sursă de poluare a limbii române. Sub acoperirea anonimatului și a spontaneității nu se folosesc diacritice, nu se așază corect semnele de punctuație, nu se respectă reguli gramaticale elementare, reguli de citare etc. Dacă le atragi atenția se inflamează, o iau ca atac la persoană.

    Creatorul de viziune este/ poate fi și creator de limbaj. Aici e vorba despre altceva, aici limbajul produce autoreferențialitate.

    Domnia ta poți fi un exemplu de creator de limbaj. Cu schema mea aș putea analiza și acest limbaj specific. Poate oi avea vreme și spațiu cândva.

  2. Marginalia non turpia Says:

    PS. ”Necuvintele” lui Nichita Stănescu produc lume. Am scris despre asta cândva, undeva.

  3. AVP Says:

    N-aş paria ca un computer de generaţia a 7-a, sa zicem (ca sa nu mai vbim de cel de generatia 777, caci deja ne-am afla muult prea departeee, practic dincolo de galaxiile mai apropiate toate si oricum dincolo de ‘viata’ actuala & moarte…), va mai depinde de bietul hom, pe undeva, cumva, si ca el nu va sti sa se autoreferentieze mai dihai ca orice creator human, vai… Pentru mai multe detalii in acest sens (si presupunand ca ai timp) vezi si eseul meu de prima tinerete, ‘Riscul Stiintei’, pe care l-am reprodus in scan aici:

    https://viorelpadina.wordpress.com/2011/08/19/9785/

    Altfel, constat ca esti de o constinciozitate & responsabilitate sclipitoare, dear surioare 🙂 La mai mare !

    Un We placut va urez. Io az creez mai mult pe Pamant decat in Gand 🙂 Mai vbim.

  4. Marginalia non turpia Says:

    Pour la bonne bouche:

    ”When a true genius appears, you can know him by this sign: that all the dunces are in a confederacy against him”.
    Jonathan Swift

    (http://www.brainyquote.com/quotes/authors/j/jonathan_swift.html)

  5. Angela Mamier Nache Says:

    limba este un organism viu,nu putem pune bariere de nici un fel …e imposibil …toate limbile sunt invadate de engleza comerciala ,în toate domeniile …

  6. AVP Says:

    Dar nici io n-am zis altcumva, AMN. Ma refeream, intre altele, la tembelii, foodulii or znobii care una-doo baga motto-uri sau citate in engleza, chit ca textul de baza e-n rumaneste sau in romenglezeste, fireste… Român esti nu pentru ca te-ai nascut la Gura Padinii sau Bucuresci, ci pentru ca scrii sau vbesti in limba lu Emin ot Ipotesti… Hai ca pricipesti despre ce-i vba, chit ca-ti duci vacu pe meleaguri frantusesti 🙂

  7. Marginalia non turpia Says:

    Un organism viu are și un sistem imunitar. Altfel e distrus.

  8. Marginalia non turpia Says:

    PS. Oare de ce francezii au făcut o Comisie (academică) de apărare a limbii franceze?

    (Tocmai aflai asta de la soțul meu).

  9. Marginalia non turpia Says:

    O astfel de organizatie om avea si noi?

    http://www.langue-francaise.org/

  10. Marginalia non turpia Says:

    N-am prea gasit eu. Mi-au ieșit în cale o grămadă de ONG-uri pentru protecția animalelor. Bune și astea!

  11. AVP Says:

    Bune, nebune, asta e…

    Romania „eterna si fascinanta” nu va supravietui decat prin limbusoara sa (chit ca exista si reciproca: „Fiecare pasare pre limba ei piere”, pai cum drea…), iar limba romana, la randu-i, isi va continua ascensiunea prin poetul cu adevarat universal care o va re-genera, scriind in limba ro un Poem pe care il va fi comandat insasi Planeta-Ou, cum ar veni, aloou… 🙂

    Postare noua.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.