Cu Dorin Tudoran, despre atuurile lui Trump vs Hillary

1-clinton-trump

 

Întrucât my friend Dorin Tudoran are wallul de Facebook setat doar pe friends, ceea ce înseamnă că pentru non-friends (dar nu neapărat nepriateni) e greu vizibil, voi relua aci, sperând că my friend nu va avea nimic contra, o discuție pe care am avut-o aseară pe zidul său.

+++++++++++++++++++++++

 S-o luăm de la baza discuției:

Dorin Tudoran
25.09.2016, 02:28 : Pentru cei care cred în victoria lui Donald Trump, iată argumentele profesorului Allan Lichtman, care, din 1984, nu s-a înșelat niciodată în prognozele priving câștigătorii votului popular în alegerile prezidențiale:
Prof. Allan Lichtman’s „13 Keys to the White House” point to a GOP win.
washingtonpost.com
(…)
Viorel Padina - Avp
Viorel Padina – Avp (25.09.16, 14:57): „Glumind un pic, ca să-l tachinez pe bunul nostru amic, Dorin Tudoran, aș zice că saltimbancul Trump va câștiga nu de altceva, mey, ci doar pentru că pe un Poesel din Românica l-a pus naiba să se joace cu vorbulițele-i de dixtrat, cică, numai critica or estetica (și pe-astea, numai cînd le dă voie Securitica…oops), cuvințele care se pare că influențează liniile de forță spațio-temporale precum un black hole ce s-ar afla nu la mii de ani lumină distanță, ci pe-acilea (oops :https://www.facebook.com/ViorelPadina/posts/1018903148157930), ca drea, însă adevărul, muult mai puțin PHIOROS – cum ar scrie o poiețică cam zbanghie de pe glie:) – e că aparent zărghitul Trump cade mănușă pe acest spațiu-timp, aloo, în care „The Liberalism Is Dead”, așa cum poate observa orice tâmp, dacă nu e sponsorizat să fie ori să pară tălâmb, iar un stat, fie el și Jandarmul Mondial de pe tărâmul celălalt (care a fost odată ca niciodată, iată…), ori chiar și Guvernul Global din aval, nu s-ar mai putea descurca, precum o bătrână democrație burgheză și liberală sadea (darmite libertariană ca drea…), în fața unui singur terorist (însă n-aș vrea să mai inisist: v.https://www.facebook.com/ViorelPadina/posts/795641940484053 ), care și-ar angaja un dement sau un amoral savant atomist și-un genial, însă cam sărit pe țambal, netocrat feisbuccist, halal… oops)” (lol)
Dorin Tudoran

Dorin Tudoran

(25.09.16, 16:57) : se scarpină-n cap (lol)

 

Dorin Tudoran
Dorin Tudoran (25.09.16, 18:00) :@Viorel Padina – Pohete, există semne/semnale că ai putea avea dreptate. Numai că, vezi mătăluță, există o vorbă care are și mai multă dreptate decât „rezonul” matale: „La raison du plus fort est toujours la meilleure”.
(…)
Viorel Padina - Avp
Viorel Padina – Avp (25.09.16, 18:16) : @DT, depinde cine credem că e mai puternic, acum și aici, my friend : timpul care a trecut, numai bun pentru bunici (nicio aluzie, aloo:)), sau cel ce vine, pentru postmodernii nepoțici ? Lumeea, majoritatea, vreau să zic – și cam ăsta e trendul global, am impresia – nu prea mai crede că democrația și liberalismul, cel puțin așa cum le înțeleg Hillary și gașca sa, ar mai putea-o apăra contra unui singur terorist mai abramburist & kamikazist, ca să zicem așa, helas… Și-atunci, să vină Trump, ba chiar și Putin, dacă-i mai barosan și dacă o mai avea vreun ban, după ce gazul și petrolul i-l va fi cumpărat Erdogan – alt postmodern sultan, n-așa ? 🙂

 

Dorin Tudoran
Dorin Tudoran (25.09.16, 21:49) : Viorel, în domeniul acesta – politica – mecanismele cu postmodernismul, milenarismul, optzecismul, șaizecismul și alte isme nu prea seamănă cu clasamentele dedicate literaturii.
Viorel Padina - Avp

Viorel Padina – Avp ( 25.09.16, 22:19) : Dorin, serios vbind, nu e vba de asta. Ci de altceva mai grav, mey : http://www.nytimes.com/…/the-death-of-liberalism.html… Se schimba paradigma, pur și simplu… oops.

Authoritarianism is ascendant and with it anti-rational bigotry. History does not end. It…
nytimes.com|De Roger Cohen
Dorin Tudoran
Dorin Tudoran (25.09.16, 22:48) : Viorele, paradigma s-a schimbat de o buna bucată de vreme, dar, luați cu politichia, noi n-am vazut ce i s-a intamplat politicii. Am scris, de mult, câteva articole în care vorbeam de Fareed Zakaria și eseul său „Illiberal Democracy” (devenit apoi o carte) în care autorul spunea, printre altele, ca Occidentul, mai ales America, va prefera din ce in ce mai mult democratiile neliberale dar performante economic si vor intoarce privirea de la democratiile mai responsabile cu, sa spunem, drepturile omului, dar neperformante economic. China a constituit un prim si major exemplu. Paradigmele nu se schimba brusc, dintr-o data. Se schimba „pe furis”, placile tectonice ale politicii mondiale se reaseaza, si cine ramane pe dinafara in astfele de momente, afara se va afla o buna bucata de vreme.

 

Viorel Padina - Avp
Viorel Padina – Avp (25.09.16, 22:45) : Asta așa e. Însă voiam să spun că Trump vine pe acest trend, al schimbării de paradigmă. Schimbare despre care eu vbesc de mulți ani pe-aci, prin bătătura noastră, de altfel.
Viorel Padina - Avp
Viorel Padina – Avp (26.09.16, 11:59): În orice caz, îmi pare bine că până la urmă te-ai prins cum că, deși păream a vorbi doar în dodii poeticești, adicătelea în limbaju-mi de baz, io nu fac haz decât de ocaz, în speță, mey:) Și-n niciun caz, nu mă adresez celor care, spre a înțelege orișice faz, au nevoie de lampa lu Ilici de la Bicaz, mai precis de limbajul de lemn-solemn al jurnaliștilor de capă, spadă &praz. All the best, poete.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s