Rețelele Netocratice sunt reginele bătăliei în era „democrației directe”

retelele

Observ oarecum resemnat că nici măcar comentatorii cei mai intelighenți și cultivați din țărișoara balcanică – mult mai apropiați de legenda „boieri ai minții” pe care păpușarul locului a lipit-o de acoperiții ori de colaboratorii săi, spre a-i preface în agenți de influență conjucturală pentru criptoproiectele sale – nu realizează că-n România nu mai dictează Burghezia, deja, fie ea și roșie ca chivăra pe care au purtat-o domnii capitaliști de Dâmbovița cândva, pe când erau „tovi” și „băieți” comuniști sadea, ci conduce Netocrația, întrucât nici măcar noi, balcanicii relativ înapoiați față de ioropenii frați, nu mai ființăm în Capitalism, ci în Informaționalism, aloo, așa cum au predictat Alexander Bard & Jan Söderqvist din Suedia anilor 90 ai secolului trecut, aceștia descoperind faptul că sistemul capitalist – clasic – e mort, cu democrația-i liberală (burgheză) și cu partidele politice de rit vechi („reprezentativ”, mai precis), cu tot, că statul-națiune se prăbușește văzând cu ochii și că se naște un nou tip de societate, în multe privințe mai brutală decât cea veche, însă inevitabilă în condițiile Internetului, care a făcut ca globalizarea „Planetei-Ou” (cum îi zic eu) să avanseze în progresie geometrică, nu aritmetică, așa cum a fost până mai ieri.

În ce mă privește, am scris zeci de topice și mesaje despre ascensiunea Informaționalismului și-a Netocrației pe pământul României, dar parcă am vbit în taigalele și-n tundra Siberiei, zău așa. E chiar atât de greu de înțeles, frăticilor ? Oare nici azi, când vedeți clar că democrația parlamentară a ajuns o simplă formă fără fond, acum și la noi, nu percepeți ce spuneau genialii suedezi vestitori ai uimitoarelor timpuri de apoi ? (https://viorelpadina.wordpress.com/2012/02/26/noua-paradigma-a-puterii-netocratia/):

+++++++++++++++++

„(…) Pe măsură ce medializarea societăţii s-a accelerat, reprezentanţii industriei media şi de entertainment, care este în creştere rapidă, au devenit mai dispuşi să atace grupurile de interese pe care le percep ca blocând drumul către propria independenţă şi putere crescândă. De vreme ce mass-media reuşeşte din ce în ce mai mult să existe independent de politicienii aleşi, nu e deloc surprinzător că politicienii au devenit ţintele principale pentru jurnaliştii vigilenţi şi acizi. Strategiile mass-media în bătălia lor cu statul sunt construite în jurul unei ficţiuni: mitul dispreţului electoratului faţă de politicieni. Miezul acestui mit este reprezentat de ideea că populaţia din societatea capitalistă târzie priveşte politicienii aleşi ca pe un grup de ticăloşi corupţi care au grijă de propriul ciolan pe socoteala votanţilor contribuabili şi care, în mod conştient, nu duc la îndeplinire îndatoririle pentru a căror realizare au fost aleşi. (…) Tot ceea ce are legătură cu politica se petrece în condiţiile stabilite de mass-media. Apărătorii standardelor democraţiei reprezentative sunt, din acest punct de vedere, complet lipsiţi de putere şi nu pot face altceva decât să se adapteze la ordinele noilor stăpâni. Un eveniment politic care nu atrage atenţia mass-media este, prin definiţie, un non-eveniment. Iar asta înseamnă, fireşte, că ultimele rămăşiţe de politică serioasă sunt ostracizate în culisele unui spectacol regizat de mass-media, o instituţie ca cărei atracţie principală este dispreţul faţă de politicieni. Faptul că acest lucru nu este niciodată pus sub semnul întrebării nu înseamnă că există cu adevărat, ci doar că este un „adevăr” răspândit în cercurile ale căror interese le serveşte: mediile netocratice care au pus stăpânire pe spaţiul public.”

(…) Internetul diferă de mass-media capitalismului târziu într-un punct esenţial. Presa zilnică, radioul şi televiziunea sunt toate exemple de comunicare unilaterală. Consumatorul consuma, în timp ce transmiţătorul emitea un mesaj, fără bătaie de cap: un sistem ermetic, fără dialog, fără un forum pentru critici sau întrebări, şi asta pe lângă conţinutul strict controlat al paginii tipărite. Netul, pe de altă parte, se ocupă de comunicarea cel puţin bilaterală. Înainte, agentul era mesajul, dar acum este utilizatorul. Fiind activ pe net, utilizatorul creează conţinut: graniţa între producţie şi consum se dizolvă. Asta înseamnă că cei aflaţi la putere în capitalism, posesorii mult-lăudatei hegemonii asupra spaţiului public – politicieni, propagandişti, predicatori – nu mai sunt nişte jucători de temut în arena media. Acum, ei sunt concediaţi de consumatorii versaţi de internet, care construiesc bucle de feedback informaţional tot mai sofisticate. Acestea sunt apoi aruncate din nou în sistem şi trec prin mâinile a nenumăraţi participanţi, suferind schimbări. Este o chestiune ce ţine de nişte procese incredibil de complicate, cu un număr infinit de variabile şi deseori rezultate uluitoare.

(…) Balanţa dislocată a puterii, care este rezultatul acestei evoluţii, se reflectă în tot mai intensa medializare a politicii. Politica este forţată să se adapteze butaforiei media, să devină television-friendly şi distractivă pentru a câştiga cât de puţină atenţie. Pe termen lung, acest lucru va duce la pierderea completă a puterii reale de către politicieni ; ei vor deveni o nouă categorie de oameni de divertisment televizat prost plătiţi, nişte actori inofensivi care interpretează scenariile altora, verificaţi tot timpul, fără milă şi batjocoriţi de supraveghetorii lor din presă. Nu există alternativă. Oricine încearcă să se opună trendului de dezvoltare şi să persiste în agitaţia politică de tip vechi nu va supravieţui în societatea condusă de netocraţie. El ar arăta ca un tiran mârşav al informaţiei.”

++++++++++++++++

Repet ce-am spus altădată, iată: la noi s-au desprins deja din plutonul Netocrației în fulminantă ascensiune două Rețele, care se luptă acerb, așa cum vă tot povestesc: mai întâi, a fost „Rețeaua Felix”, a Group-ului „Intact”, care a dominat până acum lupta, bătând măr „Rețeaua Criptostatală”, a băieților cu ochi albaștri de pe plaiul mioritic, reușind să câștige, prin păpușile și matrioștile sale de pe scena politică de tip vechi, aflată încă în (precară, vai) vigoare, alegerile parlamentare din 2012, impunând primul-ministru și fiind pe pragul de a-l suspenda pe însuși Șeful Statului Băieților, dacă acesta n-ar fi fost salvat in extremis de aliații strategici ai Statului, însă între timp „Rețeaua Criptostatală” s-a trezit în pumni (parțial și din studiul scrierile mele din hyperspatz… oops), dezvoltându-și în mod accelarat o rețea netocratică absolut impresionantă, cu divizii novissime în New Media, unde „Rețeaua Felix” (https://viorelpadina.wordpress.com/2012/05/02/reteaua-felix-1/) a rămas de căruță, întrucât aceasta încă se bazează preponderent pe TV, pe sauronul media MGâdea și pe ingenioss-ul pamfletar MBadea, un pic cam defazați, acești ieroi, însă, deja, iar în ultimă instanța Rețeaua Criptostatală a fost integrată NATO, pur și simplu, aloo, așa cum integrate sunt și Serviciile care-o patronează, astfel că la ora actuală, așa cum s-a demonstrat și-n cazul alegerii ultimului Șef de Stat, căruia nimeni nu-i dădea nicio șansă apriori, n-așa? și după cum s-a demonstrat îndeosebi în cazul muult mai spectaculos, păi cum naiba, al faimoaselor „revoluții ale iasomiei” arabice, plecate de pe Facebook-ul NATO, probabil, și ajunse unde s-a vrut, ca și-n cazul Maidanului de la Kiev, rețeaua netocratică criptostatală a devenit generatorul de forță politică cel mai de temut, față de care partidele de rit vechi și democrația hăt de demult nu mai au, vai, niciun scut…

Și deci, după ce winnerii de acum, care păpușesc „Strada” pe post de berbece și care pot face și desface orice guv sau lege pohtesc, vor planifica să câștige și viitoarele alegeri de pe pământ românesc, bulgăresc, malgașesc, arăpesc or nemțesc, spre a mai păstra cât de cât vechea paradigmă, a „democrației reprezentative”, de ochii lumii, până când partidele vor deveni nu doar „istorice”, ci literalmente himerice, cine îi va putea împiedica să facă fix ce vor, frăticule, a… ? Asta e situația și evoluția, – că ne place sau ba… 😦

Un codicil: (9 mai 2012, 12:04)

„Galeato (actualmente „Manase cel Bun„ – nota mea), aici nu e vba de un om – fie el si genial -, ci de o Retea. Batalia se va da intre Retelele Netocratice, nu intre partide, care vor deveni niste trupe de opereta, dirijate de netocrati, iar in final vor disparea cu totul”.

9 răspunsuri to “Rețelele Netocratice sunt reginele bătăliei în era „democrației directe””

 1. Goldmund Says:

  De cate ori nu a fost capitalismul declarat mort, ca si mort?
  Faptul ca si democratia de tip occidental(din Marea Britanie si apoi Franta) e declarata muribunda, nu ma mira, iar reactii isterice la adresa Parlamentului nascut in sec. 13, Londra, „Magna Carta” 1215! este o retorica a unei sperietoare de ciori.

  Parlamentul german(pe care il cunosc bine de 35 de ani) este la ora acutala cel mai eficient din istoria tarii….

  „Reteaua Felix” a pierdut nu pentru ca are doar tv.de partea sa, a cazut pentru ca operatiile lui Felix au fost criminale si pe „creier”, privitorii lui fiind cel putin semi inculti(majoritatea!) si normal ca nu se puteau intalni sub auspiciile FaceBook, asta fiind un mare minis de comunicare. Asa este, cum spui si tu, cel care comunica mai mult, pe mai multe canale, va castiga alegeri chiar si impotriva celor cu autobuze de plimbareti, mici si caldari cadou, Iohannis e dovada. Dar cine sa castige impotriva intregului sistem, sa aleaga un sofisticat sistem mediatic, cand romanii inca nu au wc in case? Daca va fi vreodata ceva, incepe tot de unde a pornit democratia moderna, nu din Belarus sau Albania…Inca o data, Felix a pierdut toate luptele impotriva lui Basescu, impotriva lui Iohannis, toate luptele, inclusiv libertatea pentru 10 ani(criminal in fata Justitiei) si mai pierde acum si averea fraudulos facuta pentru ca fapele si adevarul nu au fost de partea lui, simplu..

  Si da, sunt mereu de acord sa fie judecati toti care s-au imbogatit ilegal distrugand astfel si bunastarea populatiei cinstite, chiar daca ar dispare „burghezia” nou infiintata dupa 1989(as dori cateva exemple de mare burghez roman care a imbunatatit standardul de viata al romanilor) Faptul ca Romania nu produce pe cat de repede se maresc salariile(…)este vina directa a „noi nu ne vindem tara” si vina capitalismului romanesc, fapt care face sa creasca importurile(si nu ca sunt rai capitalistii straini, ci pentru ca „ai nostri” se ocupa cu televiziuni, vanzari de masini si vanzari-cumparari apartamente, adica de Nimic)
  Coruptia nu face doar sa arda localurile, sa ucida tineretul, coruptia face o tara saraca, si asta e o realitate, tot de iliescu&CO(si Felix) pusa la punct.

  Demonstratii vor mai fi(f. bine!), dar exeptiile vor fi ca cea de acum, care sa genereze schimbarea unui regim. Ponta era deja mort(intai omorat de Dragnea)inainte de aceste demonstratii, acum a avut un motiv pentru a arunca prosopul(dupa loviturile primite cu plagiatul si urmarit penal, izolat de cancelariile din UE)

  „Retelele neocratice” sunt ziarele, radioul si tv de ieri, nimic altceva, informatia poate face si desface chiar si presedinti americani, o stim de la Nixon….
  „Comment is free, but facts are sacred.”
  C.P. Scott, Guardian Edition, 1921
  e inca valabil o mie de ani de acum incolo.

  PS
  te rog nu incepe cu „nu ai inteles”, pentru ca fiecare intelege ce doreste si la ce mass media este ancorat(spatiu, in ce lume) si nici nu subestimez preferintele politice ale fiecaruia…

 2. Ghita Bizonu' Says:

  Salve AVP ule!
  Am o curiozitate .. mesajul de la http://inliniedreapta.net/sarbatorind-diversitatea-in-pas-de-dans-spre-disolutia-totala/#comment-19886 din care citez “un dobitoc autosuficient precum AVP” te priveste pe tine?
  In acest caz aia de la ILD is TARi dom’le! Proctocronisti curati l-au depasit pe Ernu cu vreo 6 ani …. Ernu ala de la Critic Atac .. unde se pare ca si Ghita Zbaganu a ajuns sa fie personna non grata si cenzurat!! (Nu mai zic de mandel .. ca ma stii .. ma mandresc ca sunt “scarba”!).
  Daca da curioasa societate dom’le! “Conservatori” sau “comunisti” toti o apa si un pamant!!
  Sa fii sanatos!
  (ca eu am deja un stent …)

 3. AVP Says:

  Ghiță, ipochimenii inlediști, niște sfertodocți extremiști (mai „naturali” decât Vadim Tudor, care nu era, săracul, decât o fantoșă „extremistă”, jucând după cum îi dicta păpușarul din spate, ce-l folosea doar pentru contrast), m-au atacat și altădată, mult mai murdar, pe blogul lor. Dacă ăștia reprezintă viitorul „liber și democratic”, voi ajunge să regret că am redactat „singurul text vădit anticomunist produs de vreun intelectual român în anii 80” 😦

 4. Goldmund Says:

  Nu regreta nimic prin care ai intrat in istorie ca un fluture care iubeste lumina fata de furnicile …doar muncitoare si fiinte negraitoare.
  Dar ce facem azi cu „cei dragi” si care voteaza asa cum voteaza:
  „ALDE a votat împotriva reținerii și arestării lui Șova. Cristiana Anghel: Am avut posibilitatea să votăm exact cum ne dictează conștiința” http://www.b1.ro/video/alde-a-votat-impotriva-retinerii-si-arestarii-lui-sova-cristiana-anghel-am-avut-posibilitatea-sa-votam-exact-cum-ne-dicteaza-constiinta-47860.html

  Daca asa inteleg unii democratia, vai de noi!

 5. Goldmund Says:

  Un Craciun fericit la toti!

 6. Marginalia non turpia Says:

  Un Crăciun fericit vă doresc și eu!

 7. AVP Says:

  Sunt convins ca ati avut un Craciun Binecuvantat, pe masura sufletelor voastre nobile, dragi prieteni. Sarbatori Fericite in continuare va doresc! Doamne ajuta !

 8. Marginalia non turpia Says:

  Un An Nou cu sănătate, bucurii și lumină, vă doresc amândurora, precum și prietenilor tăcuți și binevoitori, care mai trec pe aici!

 9. AVP Says:

  Un An Nou cu pace și bucurie pentru toată lumea! Doamne ajută !

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s