Sorin Ilieșiu revine cu noi precizări privind Crucea Anticomunistă

Crucea anticomunista 2-002

Scrisoare deschisă către Primarul interimar al Capitalei, domnul Ștefănel Dan Marin

Consiliul General al Municipiului București

Stimate Domnule Primar,

Stimați membri ai Consiliului General,

În data de 22 septembrie a.c., în plenul Senatului a fost votată cu 57 de voturi ‘pentru’, 4 voturi ‘împotrivă’ și 8 abțineri propunerea legislativă intitulată ‘Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare’, propunere pe care am inițiat-o și care va fi dezbătută în curând și în Camera Deputaților care este decizională.

Articolul nr.5 al acestei propuneri prevede construirea în Piața Universității din București a unui monument național în memoria victimelor totalitarismului comunist, în formă de cruce. Regimul comunist a reprimat credința poporului nostru considerat în prezent printre cele mai credincioase popoare ale Uniunii Europene. Unele victime ale comunismului au murit pentru că au refuzat să-și renege credința, dar cele mai multe au reușit să supraviețuiască tocmai datorită acesteia.

Ca urmare a opiniilor exprimate public despre această propunere, am publicat în 26 sept. un comunicat cu amendamentele pe care le voi aduce în cadrul dezbaterii din Camera Deputaților.

Într-un apel publicat recent, câteva asociații civice au protestat împotriva ideii ca un monument din centrul capitalei să aibă forma unui simbol religios, respectiv crucea. Consider că în ultimele două milenii crucea nu a fost doar un simbol religios, ci și un simbol al identității, al culturii și al civilizației europene. Un monument în formă de cruce este, în primul rând, un monument european. Dar și universal. Totodată, crucea a fost și a rămas un simbol-cheie pe stema României. Nu întâmplător, în urmă cu 90 de ani, înaintașii noștri au înălțat Monumentul Eroilor Neamului din inima Carpaților sub forma unei cruci uriașe, în memoria celor care au murit pentru idealul unirii tuturor românilor.

O interpretare filozofică a semnificației crucii a fost făcută de scriitorul Nicolae Steinhardt, deținut politic care s-a convertit la creștinism în închisoarea comunistă de la Jilava: ‘Crucea, geometric și simbolic vorbind, e semnul întretăierii celor două planuri, e unirea dintre spiritual și material, e metafora dublei noastre naturi: duhovnicească și pământeană. (…) Pe Cruce, s-au unit Dumnezeirea cu omenirea’.

Pornind de la ideea de cruce, se pot crea lucrări monumentale clasice, avangardiste, moderne, postmoderne. Nimic nu e mai profund, mai armonios, mai expresiv, mai simplu și totodată mai complex, decât o cruce. Ministerul Culturii va organiza un concurs pentru proiectul acestui monument, așa cum prevede art.5-(2) al propunerii legislative.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne aducem aminte că scriitorul francez Andre Malraux ne avertiza că ‘secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc’.

În 27 sept. am declarat că voi propune organizarea unui referendum local astfel încât bucureștenii să decidă dacă sunt de acord cu ideea construirii în Piața Universității a unui monument în formă de cruce în memoria victimelor totalitarismului comunist. Vă propun, așadar, stimate domnule primar, stimați membri ai Consiliului General, să analizați posibilitatea organizării acestui referendum.

6 octombrie 2015

Cu încredere,

Sorin Ilieșiu — senator PSD

Anunțuri
Publicat în Apeluri. 17 Comments »

17 răspunsuri to “Sorin Ilieșiu revine cu noi precizări privind Crucea Anticomunistă”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Mi-ar fi plăcut mult să pot afla părerea „live” a lui Nicolae Steinhardt. Am avut onoarea să-l găzduim câteva ore, cândva, soțul meu și cu mine. Un om extrem de modest, extrem de smerit, cum zic creștinii. Mare iubitor de Mozart.
  Fastul religios pare a fi din altă piesă decât piesa lui.
  O mega-cruce nu e mai protectoare și nici mai înălțătoare decât una obișnuită.

  Un azil pentru bătrânii homeleși, ori pentru copiii abandonați, ori un spital decent pentru oamenii săraci, ar fi – poate – o inițiativă mai încărcată de spiritualitate.

  PS. Eu una, iubesc bisericile de lemn. Erau câteva în București. Încet-încet sunt înlocuite de construcții mari și urâte. Fastul atrage diavolii. Dacă ar mai fi „moda” Nebunilor întru Hristos, poate că ei ar da cu pietre să alunge diavolii din preajma unei Mega-Cruci. Putem cere părerea lui Vodolazkin. 🙂

  PPS. Aștept cărțile cu interviurile deținuților politici, aștept filmul… Îl prețuiesc pe artistul Sorin Ilieșiu.

  Am scris ce am scris cu deplină prețuire și pentru domnia ta, Poesele.RO!

  Și am scris toate astea în deplină libertate, fără a mă falsifica. Mulțumesc de înțelegere! 🙂

 2. AVP Says:

  Marginalia, cu părere de rău ți-o spun, continui să privești cam din avion problema. Care nu e deloc atât de simplă pe cât estimezi domnia ta. Vezi și ce i-am răspuns Mirelei Gugu, pe my wall:

 3. Goldmund Says:

  Doamne fereste sa existe cetateni care sunt impotriva unei cruci!
  Iar daca bucurestenii doresc asa ceva in centrul capitalei, in centrul unor artere principale, nu pe o cladire, ci in mijlocul pietei,, cum s-ar opune cineva din Calarasi sau Stuttgart?!

  Acum recunosc ca nu am mai vazut ceva similar nicaieri prin orasele europene pe care le-am strabatut cu mandrie pentru ca sunt crestin, european, umanist, pentru cultura noastra europeana – si am fost din Suedia pana in Italia, din Irlanda pana in Cehia, Ungaria, Romania….

  . Nu am vazut nicaieri ceva similar cu o Catedrala imensa care sa ocupe hectare de teren,in centrul absolut al vreunei capitale(doar la Roma, doar Vaticanul sa aiba ceva similar) Dar cine poate fi impotriva ridicarii unui astfel de monument crestin? Poate si cei care nu au spus nici macar „psss!”la daramarea Bisericii Sfinta Vineri” din centrul Bucurestiului ( aici avem nefastul moment in care s-au pornit buldozerele comuniste:
  http://biserica-sfanta-vineri-herasca.crestinortodox.ro/media/biserica-sfanta-vineri-herasca/foto/140/original/biserica_sf_vineri2.jpg Mai tineti minte? „Ce multi au fost” cei care au demonstrat impotriva dictatorului care le darama floarea Bucurestiului?! Ce mincinosi! )
  si daramarea altor Biserici sfinte, sunt acum pentru aceste noi creatii, aceasi oameni care poate au conlucrat cu Securitatea, fiind aliatii clerului comunist(da, unde sunt toate actele preotilor care au conlucrat cu Securitatea criminala a lui Ceausescu si Dej? Ce mult mai e de facut pana sa ajungem la o intelegere colectiva, la un consens al societatii!) Poate astfel de proiecte sunt chiar benefice, cine stie?!

  Daca bucurestenii decid intr-un mod democratic sa construiasca o Cruce uriasa in mijlocul bulevardelor pe care ei injura cel mai mult(sigur, acolo unde exista mereu ambuteiaje, cum credeti ca se comporta soferii? Injura! – ca i-am auzit destul, in septembrie), asa sa fie!
  Vox populi vox Dei!

  Doamne ajuta!

 4. AVP Says:

  Asa zic si eu. Doamne ajuta !

 5. Marginalia non turpia Says:

  Of, of, of! Eu gândesc mini, domnia ta MEGA. Din această dilemă nu putem ieși.
  Fii pe pace, sunt „fată bună”:
  La o adică, nu merg la vot, și mă supun cuminte voinței majorității bucureștenilor. 🙂

  Vorba e de finanțare. Dar poate ni se mărește impozitul pe venit, și o scoatem la capăt. 😉

 6. AVP Says:

  Păi da, după ce i-ați speriat pe bieții referendari cu ideea că e vba de fapt de Crucea lui Drakula, care o să ne sugă sângele, de-acuma stați acasă, imparțiali ca tot românul, n-așa ? 🙂 În realitate, sărmana Crux nu va fi nici cât Columna lui Traian de înaltă, columnă pe care strămoșii romani au putut s-o ridice în vremuri mult mai aspre, acum 2000 mii de anișori, înghesuită într-un for mult mai aglomerat. Iar dacă hulitei Cruci i se vor monta niște panouri solare, probabil că nici nu va consuma vreun watt, voila… Of, of, snobilimea asta de Dâmbovița….oops. Ia să fi venit cu ideea boierii minții ICR-Băsescu, și tot ei să fi manevrat și fondurile de rigoare, să vezi aplauze pe ponoare… 😛

 7. Marginalia non turpia Says:

  „I-ați speriat” se adresează Cui?
  Eu sunt una singură și n-am mijloace să spariu pe nimeni! Chiar de-aș vrea, dar nu vreau. 🙂

  Nu risca să-mi atribui acțiuni ipotetico-deductive, că tare te poți păcăli.
  Poesele.Ro, eu m-am născut om liber. 🙂 Inclusiv de prejudecăți. Acesta este și motivul pentru care continui să vizitez blogul domniei tale.

  NOAPTE BUNĂ, așadar!

 8. AVP Says:

  Noapte buna, Marginalia.

 9. Goldmund Says:

  Si la subiect, cand vine vorba despre religie, Credinta:
  Un medic român l-a contrazis pe Papa Francisc la Sinodul episcopilor de la Roma: Misiunea Bisericii este mântuirea sufletelor, nu problemele ca „inegalitatea veniturilor” și „schimbările climatice”

 10. AVP Says:

  Mulțumesc pentru vizite și comentarii, prietene Goldmund. Ținem aproape. Doamne ajută !

 11. Marginalia non turpia Says:

  TOATE LUCRURILE, BUNE / RELE AU UN ÎNCEPUT ȘI UN SFÂRȘIT, AȘADAR:
  RĂMAS BUN, AVP!
  Nu voi mai avea timp să vin pe aici.
  Îți păstrez același respect în calitate de poet și disident.

  Domnule Goldmund, tot respectul meu, și toată admirația mea! A fost o bucurie să vă citesc.

 12. AVP Says:

  Eu zic să ne calmăm și să facem cerere de revenire pe lista de friends. Aștept Capitala 🙂

 13. Marginalia non turpia Says:

  C A L M U L MEU E TOTAL.

 14. AVP Says:

  Postare nouă. Mergem mai departe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s