Lege pentru condmanarea totalitarismului comunist

Iată că Sorin Ilieșiu, autorul atâtor inițiative civice și politice de decomunizare, pe care numai conii leonizi de Dâmbovitza, speriați de „reacțiunea” dintodeauna, nu le văd și doar titircii inimă-rea, pe care-i frământă zavistia națională, nu le vor recunoaște nikagda, păi cum naiba, a reușit să pună în practică încă o inițiativă decomunizantă probabil decisivă, acum și mai ales în viitor, pentru formatarea mentalului sănătos al acestui biet popor, care timp de 70-80 de ani a fost cobaiul unui experiment social îngrozitor. Acum, când dl Sorin Ilieșiu este în măsură să ne comunice că Parlamentul României e pe cale de a edicta “Legea pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, inițiată chiar de dânsul, aș vrea să reproduc și aici ceea ce am spus în cadrul unei anchete găzduite anul trecut de revista „Contemporanul” : „Actuala clasă politică din România are încă rădăcinile adânc înfipte în Iepoca în care 80-⁠90% dintre actorii politici de azi au fost cel puţin mici fruntaşi utecişti sau uasecerişti, dacă nu activişti comunişti ori securişti. Din această cauză, eu nu cred că politicienii „care e” – cu celebra expresie a dlui Vanghelie – ar fi gata să condamne comunismul cu plăcere, tăindu-⁠şi singuri creanga de sub picere (cum ar ricana acelaşi ierou). Cu atât mai mare ar fi meritul liderilor politici sau al militanţilor civici care totuşi ar reuşi să-⁠i convingă pe parlamentari să voteze şi să pună în practică o condamnare reală, iar nu doar formală, a comunizmului, după ce şi-⁠ar convinge colegii şi comilitonii că e mai bine să piară o generaţie de politicieni depăşită de istorie, dimpreună cu o mentalitate socială la fel de anacronică (mentalitatea colectivistă, totuna cu mentalitatea ultraetatistă şi naţionalistă), decât să piară un întreg popor ori să i se compromită şansa unui mai bun viitor. Cu alte cuvinte, politicienii sau militanţii civic-⁠politici ce-⁠ar reuşi să impună actualei clase politice, prin charisma, autoritatea or abilitatea lor de negociatori, condamnarea reală a comunismului şi să pună în practică decomunizarea efectivă a societăţii româneşti ar juca rolul mântuitorului istoric al neamului lor, chiar dacă ei personal se vor expune, din această pricină, unor riscuri personale considerabile. Patria însă le va fi recunoscătoare, cândva, eroilor decolectivizării şi postmodernizării româneşti, n-⁠aşa?” (avp)

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Comunicat de presă

Cabinetul parlamentar al senatorului PSD de Sibiu Sorin Ilieșiu

22 septembrie 2015

Astăzi 22 septembrie 2015, plenul Senatului a adoptat cu o largă majoritate propunerea legislativă “Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, propunere inițiată de Sorin Ilieșiu, senator PSD de Sibiu. În curând, această propunere va fi dezbătută în procedură de urgență în Camera Deputaților care este decizională.

Această propunere are următoarele patru puncte:

1). Adoptarea de către membrii Parlamentului a unui Raport pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru memoria națională antitotalitară, elaborat de Academia Română, for național de consacrare științifică și culturală. Raportul va fi tradus în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, chineză și maghiară și va fi oferit gratuit bibliotecilor din România și celor mai importante biblioteci din lume.

2). Includerea obligatorie, imediat după publicarea Raportului, în manualele școlare de istorie, a versiunii concentrate a acestuia, adaptată manualelor școlare.

3). Înființarea în București a Muzeului național al totalitarismului comunist. Muzeul va fi deschis în anul 2016.

4). Construirea Monumentului național al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecției de la Piața Universității. Monumentul va fi o cruce uriașă din oțel, înaltă de 25 m, iluminată zi și noapte în memoria milioanelor de victime ale totalitarismului comunist. Monumentul va fi inaugurat în 2016.

Publicat în Apeluri. 6 Comments »

6 răspunsuri to “Lege pentru condmanarea totalitarismului comunist”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Un pas. Lăudabil.
  ÎNSĂ
  Aștept procesul comunismului.
  Aștept o Lege pentru asta. Una cu norme de aplicare. Că nu avurăm o lege a lustrației.

 2. AVP Says:

  De cea mai mare importanță vor fi manualele alea anticomuniste. Dacă eroii acestor manuale și-ai nevinovaților copchii vor deveni aceleași personaje simplicissime spre hazlii, ca si până acum (nu mai spun care, ca să nu se supele my friend DT, desi nu la el ma refer, vezi bine), atunci chiar că n-am făcut nimic. Copiii vor crede că s-au opus comunizmului numai țărăncuțele cam verzi din munții patriei, alde nea Paraschiv et aliis ejusdem farinae. Pe când auctorul Poemului de oțel și-al Planetei-Ou va fi ținut în continuare pe post de batardou, ca să nu-l ia apa la vale pe cine știe ce alt ierou 🙂

  Ista e boboru meu si-al tau: dastept floc, pardon ioc, ba nu – foc 🙂 Mai vbim.

 3. AVP Says:

  Postare noua.

 4. Marginalia non turpia Says:

  Toți cei care s-au opus în vreun fel comunismului e bine să fie cunoscuți.
  Toate crimele e bine să fie cunoscute, pentru ca cei ce învață să realizeze la ce pericole s-au expus cei care s-au opus.
  E nevoie de modele. Nu-i ușor de păstrat o coloană vertebrală dreaptă.

 5. Marginalia non turpia Says:

  Iar „Povestea lui Ave” ar fi o lectură nu doar instructivă ci și fain scrisă. 🙂

 6. AVP Says:

  Mulțumesc, Marginalia 🙂

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s