Boierii minții precum arendașii (români)

top-101

Chiar așa, doamnelor și domnilor, ce dreq de „boier” al minții e intelectualul vădit incapabil să judece cu dreptate, sine ira et studio, într-o situație ce implică fapte și destine omenești aflate adânc subt iepocalele vremi ? Văzând, iacătă, dezbaterea de ieri de pe Hotnews, n-are cum să nu-ți sară-n ochi, dacă ești pur și simplu neutru, faptul că d-nii Liiceanu și Pleșu, căci despre dânșii e vorba, se comportă în realitate ca niște simpli copoi propagandiști asmuțiți contra vânatului Ponta, pe dânșii interesându-i, în mod evident, nu fondul chestiunii în dezbatere, ci doar un mărunt obiectiv contingent : acela de a lovi, hic et nunc, în adversarii politici ai pretinilor, ai comanditarilor sau ai păpușarilor dumnealor (care or fi fiind ăștia).

Din fericire pentru obrazul doctorimii academice române, au intervenit în precara dezbatere și oameni cât de cât serioși. Astfel, jenantei porniri a d-lui G.Liiceanu, în special, de a-l scoate țap ispășitor în povestea plagiatului la români pe Victor Ponta, și numai pe el, dl GL rostind în acest scop f.îngroșat, ca să bage bine la cap bizonul antiplagiat de pe nat: „Cazul Ponta nerezolvat atunci, dupa o batalie destul de incrancenata pe care a dat-o cel putin intelectualitatea cu clasa politica, a dat nastere la ctitorirea publica a fraudei intelectuale. I s-a dat astfel liber furtului intelectual. Furtul intelectual s-a rostogolit si a fost asimilat in mod firesc, de societate, ca un lucru care nu trebuie gandit ca ceva complet iesit din comun”, ei bine, zic, noroc că acestei gongorice și total incorecte alegații, demne de ultimul propagandist din cuibușorul de nebunii al lui nea drakulo, nu de un boier al minții Ro, i-a dat replica neașteptată chiar unul dintre participanții la dezbatere (care numai de partizanat pontist nu putea fi acuzat, n-așa ?) E vorba de dl Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, care s-a simțit dator, spre onoarea sa, să precizeze: „Vorbim de un mecanism al complicitatii care nu are antecesorul in dl Ponta, ci in tovarasa Elena Ceausescu. Acolo a fost pus la punct un mecanism de fabricare de titluri. S-au obtinut titluri universitare, cei care au lucrat pentru tovarasa Ceausescu au beneficiat de avantajele sistemului”.

În schimb, din păcate, „strălucitei” idei a celuilalt „boier al minții”, dl Andrei Pleșu, care a susținut că „singura solutie eficace pe care o pot imagina, dar imi dau seama ca e utopica, ar fi, si fac aceasta propunere cu modestie in seara asta: ca toti care avem doctorate cat de cat normale sa ne autosuspendam – asta e formula la moda acum – din categoria de purtator de titlu de doctor. Hai sa ne depunem toti titlurile, sa spunem ca, pana nu si le depun ceilalti, noi nu mai vrem sa le avem. Eu sunt gata sa imi depun titlul de doctor.”, n-a mai avut, vai, cine să-i dea replica, fiindcă scopul dezbaterii era, vezi bine, acela de a bălăcări un dujman politic al comanditarului acțiunii de propagandă, nu de a lumina greaua problemă a plagiatului la români. Replica de bun simț era, evident, aceasta: păi, domnilor boieri, când Victor Ponta și-a depus el însuși în mâinile voastre doctoratul ăla, spre a-i lăsa să se bucure de nobilul titlu  doar pe cei cu „doctorate cât de cât normale” (cu academica expresie a d-lui Pleșu, n-așa?), de ce ați tăbărât pe săracul om cu pumnii, ca arendașii români, și nu l-ați aplaudat, ca boierii ?

În concluzie, rămâne cum am stabilit (în textul pe care l-am mai reamintit, la timpul și la locul potrivit):

„Subliniez încă o dată că un om drept, așa cum îmi place să cred că sunt, n-are cum să nu observe că în speță nu e vorba de o culpă exclusivă a lui Ponta, ci vorbim de o vină mult mai grea, a întregii societăți românești din ultimii 70 de ani, mai ales, al cărei lanț al slăbiciunilor s-a extins inclusiv până la cazul Ponta. Dacă domnii Pleșu sau Liiceanu, contestatarii cei mai vizibili ai „plagiatorului și mitomanului”, e.g., și-ar fi ridicat tot atât de vehement glasul, la vremea potrivită, contra giganticelor – păstrând proporțiile – plagiate ale „Tovarășei academician dr. ing. de renume internațional” sau contra secretoșilor păpușari care fac și desfac cariere de fals succes național sau mondial, după caz, naz și praz, cine ce-ar mai fi avut de zis azi…? Și deci rămâne cum am stabilit: campania contra plagiatorului Ponta nu mi se pare decât o afurisită campanie politică, în care cel păcălit și asmuțit contra lui VVP e doctorul or intelectualul sărac și cinstit, shiit… :(”

5 răspunsuri to “Boierii minții precum arendașii (români)”

 1. Goldmund Says:

  Puteti sa accesati si celalate patru parti ai interviului respectiv.- merita!

  E uluitor ce s-a intamplat in aceasta tara cu desfiintarea ICR-ului de facto.Nu am auzit nici cel mai mic ciripit impotriva decapitarii ICR de catre ponta&co, politik, SI nu pe timpul dictaturii barbare in care orice gest minor putea fi „tradare de tara” si se lasa cu o condamnare la moarte(noi stim, tinerii de azi,nu!)
  Pana in 1989 Patapievici era arestat la domiciliu, Plesu, Cartarescu si multi altii s-au comportat precum cei uitati de Occident care se interesa doar de dizidenta din Polonia si Cehoslovacia Dar ce s-a intamplat dupa 2012 este de neimaginat in Romania EU-ropeana si nu cred ca exista oameni intelectuali independenti care sa fie de acord cu neocomunistii psd(vezi si pozitia renumitului regizor Andrei Serban!)

  Ce au facut Dorin Tudoran si Paul Goma prin manifestarile lor anticomuniste si antidictatura pentru a parasi Romania ceausista e greu de evaluat acum, dar presupun ca ramanerea in tara atunci ca si acum a unor minti luminate si prooccidentale gen Tania Raudu, Ana Blandiana, Dinea Cornea, Mircea Mihaiesti, Patapievici, Plesu, Liiceanu, Cartarescu mai salveaza intr-un fel bataia de joc a puterii fata de cultura si degringolada barbara demagogica in care se scufunda acesta tara. Fara acesti boieri ai mintii(ce dreptate ai, AVP) care au ramas inca in Romania, e greu de inchipuit ca un Becali sau Solomon(un fel de frate a lui Vanghelie din Oltenia) nu ar fi acaparat si „cultura” acestei tari, nu numai resursele ei economice…

 2. Goldmund Says:

  Scuze, e vorba de DOINEA Cornea, Tania RADU. Acum am recitit…

  Si inca un exemplu pentru care prefer de o mie de ori acest post tv si nu antenele murdare(explicatie intre min. 33-35):
  http://inregistrari.b1.ro/view-lumea_lui_banciu-85.html

  Si da, prefer mesajul democratic din ultimii 25 de ani al ziarului Romania Libera, cu toate tarele …romanesti, in fata a restului de presa stalinisto-clik-de-scandal. (aici nu intra ziarele/revistele literare, unele de calitate!) Diferenta e imensa…

  Numai de bine

 3. Marginalia non turpia Says:

  Da, Ponta nu e primul care obține un doctorat nemeritat. Asta nu-l scutește de vină.
  Nu aș renunța niciodată la doctoratul meu, la invitația oricui.
  Nu aș lărgi până la Tania Radu lista celor care au rezistat prin cultură. 🙂
  Aș scoate-o ceva mai în față pe Doina Cornea din acel șirag de „rezistenți”. Se pare că doar ea a făcut greva foamei etc.
  Complex fenomenul ăsta al minții! ;(

 4. Goldmund Says:

  Marginalia non turpia,
  eu m-am straduit sa clarific cele doua epoci care ne intereseaza, prin disidentii lor care intereseaza generatiile noastre:
  epoca comunista si epoca democratiei „invatate din mers”, democratie siluita de fsn/psd mereu si care iata. din 2012 face pasi inapoi, ca si in 2000 dupa „primavara lui Constantinescu”(iar doamna Tania Radu face parte din generatia lovita nu de Ceausescu, cizmarul neimplinit, ci de dr. Ponta&CO, care a decapitat ICR.
  Dar aveti dreptate, cele doua epoci se …intrepatrund, cu oameni precum Iliescu, A.Nastase, sau Ponta si e greu a deslusi intre fostii(activisti, colaboratori ai secu, etc.) si actualii de la putere, din pozitiile „cheie”, din economie, din BNR.
  Din pacate, azi putini stiu si simt cu noii dizidenti, cu actualii calomniati, vanati de posturi platite, aruncati din functii pe masura pregatirii lor, si asta doar politic. E aproape la fel de grav ca pe timpul dictaturii staliniste:
  atunci stiam, lumea intreaga stia ce se intampla in lagarul comunist, acum, nu Acum este doar democratie

 5. AVP Says:

  Goldmund, despre ce „noi dizidenti” vorbesti, prietene? Cei pe care-i plangi tu n-or mai avea, acum, intregul ICR la dispozitie, insa au, in schimb, totul: au, inca mai au, o felie importanta din fondurile si relatiile ICR, au universitatile, institutele, editorialele si rubricile din ziarele, posturile de tembeliziune si siteurile importante, premiile, indemnizatiile si bursele uniunilor toate, prietenii si sponsorii din strainatate, editurile si celelalte, in spatele carora sta Papusarul Castelan, care-i sponsorizeaza cu resurse mult mai mari ca ale ICR-ului si-i anima in interesul planurilor sale de dominare. Eu, da, n-am decat blogul ista, wallul de facebook si Povestea lui Ave, in care subzist fix in aceeasi termeni ca si acum 35 de ani.

  Ca sa intelegi cum e, imagineaza-ti ca Ponta si ai sai reprezinta raul cel mic, aloo, intrucat permite macar sa se intrevada luminitza libertatii de la capatul tunelului, alternativa fiind Matrix-ul reprezentat de Castelul Postcomunist, amice. Din pacate, esti departe de a intelege ce tot spun eu pe-aci.

  Doamne ajuta !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s