Un drept la replică al d-lui Sorin Ilieșiu

Dl senator Sorin Ilieșiu a trimis spre publicare (nu numai mie, of course) următorul drept la replică, adresat redactorului șef al unui site pe care eu personal nu-l urmăresc, presupunând că e vreo banală gulgută de propagandă criptosecu, cum sunt atâtea pe Net. Dar pentru că i-am publicat și îi voi publica prietenului meu toate apelurile și comunicatele, într-o categorie specială de pe my blog (așa cum aș publica trimiterile oricărui expeditor care și-ar asuma riscul, sub o identitate transparentă, chiar dacă m-ar critica pe mine personal), îl voi publica, vezi bine, și pe acesta (avp)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

DREPT LA REPLICĂ

Stimate Domnule Ionel Dancu – redactor şef al publicaţiei “Stiripesurse.ro”,

Vă solicit să dispuneţi publicarea prezentului drept la replică.

Ieri, 23 august 2015, web-site-ul publicaţiei pe care o conduceţi a publicat ştirea cu titlul “Propunere BOMBĂ: Klaus Iohannis, preşedintele Germaniei”, redactată de d-l Cristi Şelaru, cu următoarul conţinut: «Klaus Iohannis a câştigat la pas alegerile prezidenţiale din România în turul 2, după ce fusese surclasat de Victor Ponta în primul tur. Unul dintre senatorii României, Sorin Ilieşiu, ales la Sibiu, vine cu o propunere bombă pentru Klaus Iohannis: să candideze în Germania. ”Klaus Iohannis să candideze în Germania. Să ne lase pe noi şi să se ducă acolo, că şi aşa are dublă cetăţenie. Noi suntem de gintă latină, el nu e ca noi, să ne lase”, a spus Ilieşiu la România TV.»

Stimate domnule redactor şef, subliniez că nu am afirmat că d-l Iohannis are dublă cetăţenie şi nu am spus: “Să ne lase pe noi şi să se ducă acolo, că şi aşa are dublă cetăţenie. /…/ Să ne lase.” Aşadar, autorul ştirii mi-a atribuit afirmaţii pe care nu le-am făcut şi a scos din context cele spuse de mine, lezându-mi astfel imaginea. Rezumatul transcrierii făcute de dânsul nu respectă normele deontologiei jurnalistice (fac această remarcă în calitate de fost profesor şi decan al Şcolii Superioare de Jurnalistică a Asociaţiei Ziariştilor Români, unde am avut peste o mie de studenţi).

Iată transcrierea integrală a respectivului moment din emisiunea de ieri 23 august 2015, orele 17, de la postul “România TV”, moderată de d-na Denisa Pascu, la care au mai participat d-l judecător Corneliu Turianu şi d-l jurnalist Ovidiu Zară.

 

Minutul 17:30 – Denisa Pascu: Domnule Ilieşiu, Klaus Iohannis, pe care-l ştiţi şi dvs, sunteţi senator de Sibiu /…./, m-aş referi aici la declaraţiile pe care le-a facut Klaus Iohannis, cele pe care le-am vizionat, cu privire la “România normală”: “În România normală oamenii trebuie să se vindece, să se vindece şi sa tacă, să devină normali”…”

Sorin Ilieşiu: …D-l Iohannis are un alt temperament faţă de noi românii care suntem de gintă latină, dânsul este mai rece, mai distant, mai tăcut, e născut aici, e crescut aici, dar e totuşi alt fond etnic, cu calităţile pe care le are poporul german şi eventual şi cu defectele, că nimeni nu e lipsit de defecte…  

Denisa Pascu: …Şi poate acest etnic german, român, preşedintele României, să-i facă pe români să tacă, domnule Ilieşiu?…  

Sorin Ilieşiu: În nici un caz!

Denisa Pascu: …Să-i aducă la “normalitate”, să-i transforme după cum vrea?

Sorin Ilieşiu: A-ncercat şi Carol I…, a fost şocat de spiritul latin şi până la urmă s-a împăcat cu spiritul latin şi chiar a ajuns să-l aprecieze. Regina Maria, de asemenea, s-a îndrăgostit de spiritul latin al românilor. Ăsta e farmecul nostru, acuma d-l Iohannis trebuie să ne-nţeleagă şi dacă nu-i convine să candideze în Germania. Eu abia aştept să aleagă Germania un cetăţean român în fruntea ei…

Ovidiu Zară: Păi nu, dar e şi cetăţean german!

Sorin Ilieşiu: N-am ştiut asta…

Ovidiu Zară: Fostul dvs coleg de partid Crin Antonescu…

Sorin Ilieşiu: …E un zvon, …nu ştiu dacă e adevărat…

Ovidiu Zară: …A făcut o declaraţie dată la emisiunea “Dupa 20 de ani” de la o altă televiziune, în data de 23 februarie 2014, care spune aşa:…

Denisa Pascu: …E o informaţie importantă!

Ovidiu Zară: … “Câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om (n.r.: … în guvernul Ponta, ca ministru de Interne şi vicepremier) cum e Klaus Iohannis, nu doar etnic german ci şi cu cetăţenie germană, ne va putea ajuta să intrăm în Schengen.”

Denisa Pascu: E foarte interesant, e o informaţie foarte interesantă…

Ovidiu Zară: Această afirmaţie nu a fost niciodată retractată de Crin Antonescu şi nu a fost dezminţită de către preşedintele Iohannis. Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de grav ca preşedintele Iohannis să aibă dublă cetăţenie şi vă spun de ce: Germania, la un momen dat, impunea cetăţenilor cu dublă cetăţenie să renunţe la cetăţenia ţării de origine. Ulterior, această interdicţie fost desfiinţată şi probabil şi-a luat dublă cetăţenie. E şi cazul d-lui Hurezeanu care a avut numai cetăţenie germană la un moment dat.

Denisa Pascu: Vom solicita ministerului Justiţiei şi autorităţilor lămuriri în această chestiune pentru că sunt declaraţii exterm de importante pe care le faceţi.

 

Stimate domnule redactor şef, precizez că în continuarea emisiunii nu s-a mai abordat subiectul de mai sus.

 

Cu mulţumiri anticipate pentru acordarea dreptului la replică,

Sorin Ilieşiu – senator PSD de Sibiu

24 august 2015

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s