Formula corupției și anticorupției

kaki-600x600

Așa cum am spus în mai multe rânduri pe-aci, aș fi primul care aș aplauda anticorupția, în calitatea mea de rumân sărac și cinstit, n-așa? (de ins care nu posed decât o bicicletă și prispa din bătătură, plus ce-mi iese din gură & tastatură și care n-o să-mi facă niciodată rost de înstărita rosură, ci din contra, păi cum drea), dacă aș fi sigur sau baremi dacă aș putea spera că lupta împotriva corupției se poate finaliza, cândva, cumva. Însă la mintea și la etatea mea am acumulat suficientă experiență ca să-mi dau seama că lumea corupției e rotundă și că oricât de departe ai merge în combaterea corupției, în condițiile în care ai păstra sau chiar ai înmulți izvoarele ei, aloo, te întorci tot în punctul inițial din interminabila junglă. Așa cum corabia lui Magellan a ajuns de unde a plecat, însă venind dinspre punctul cardinal celălalt și fără corăbierul-șef sau „eroul cel bun”, care va fi fost pierdut pe drum, așa și cruciada anticorupție, întrucât lumea or jungla corupției e rotundă, va pleca de la cel ce-a vrut s-o reteze ori baremi s-o mai tundă și va ajunge la ceafa-i plăpândă, amușinându-l ca o fiară flămândă. Mai pe înțelesul tuturor, anticorupția va pleca de la procurorul-șef acoperit și va ajunge la generalii / instigatorii care l-au asmuțit & servit, iar în finalul finalurilor – fix în bătătura procurorului uluit, shiit

Formula corupției și totodată a anticorupției e simplă, chiar simplicissimă, altfel: cu cât centralizezi, gonflezi, ultralegiferezi și securizezi Statul mărești corupția, astfel că-n Statul hipercentralizat, hipergonflat, hiperlegiferat și hipersecurizat, de tip socialist-real, leninist-stalinist-maoist ori kimjongunist (sau comunist, ca să nu mai insist), corupția e maximă. Invers: într-un stat descentralizat, c-un aparat de stat competent & moderat, un stat bazat într-o măsură din ce în ce mai mare pe libertatea și inițiativa individuală și pe sectorul privat, corupția se minimizează în progresie geometrică, la patrat.

Cine crede că va scăpa de corupție întărind organele de vigilență și de represiune statală se înșală cumplit, fiindcă în realitate nu faci decât să te adâncești și mai mult în shit sau în boală, iar la un moment dat ajungi la o fundătură fatală : la punctul fără întoarcere când polițiștii, procurorii, securiștii, funcționarii, legiuitorii și judecătorii pe care i-ai asmuțit pe corupți vor deveni atât de puternici și de mulți încât, precum un infernal pompier salvator, vor trage obloanele drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor și își vor crea un fel de stat-kombat numai al lor, ca-n „Regii nisipurilor” (filmulețul horror). Sau ca să ne menținem în realul înfricoșător, ca-n Koreea de Nord, frăticilor.

12 răspunsuri to “Formula corupției și anticorupției”

 1. Goldmund Says:

  Imi aduc aminte de un episod din anii ’90 fata de care eu, „occidentalul”, am ramas paf si fara intelegere:
  cineva mi-a exlicat ca PNL nu mai este singur, ca acum exista o multime de pnl mai mici, ca partidul lui Ion C. Bratianu nu mai este ce-a fost, din moment ce oamenii, noii cetateni trecuti prin malaxorul ciumei rosii sunt si ei altfel decat cei de acum cateva generatii. Si m-am intrebat, eu „taranistu’ „, atunci cand „taranistii” au fost distrusi complet, in anul 2000 de sutele de mii de activisti de partid neadormiti…, cu cine as mai vota, din moment ce PNL este condus sau administrat tot de „omul nou”…

  Asa si cu aceasta coruptie endemica, care de fapt are radacini mult mai puternice decat anii 1990, sau 1950 ai „omului nou”. Comunismul doar a intarit bazele coruptiei endemice.
  Distrugerea educatiei satesti – la comunisti a fost un „muß” in URSS, mai tarziu si in Romania – combinata cu legendarele nepotisme, pile si relatii locale, plus o slaba dezvoltare a clasei de mijloc si o clasa muncitoreasca nedezvoltata inainte de 1945, au dus impreuna la societatea „libera” din 1990, cu toate tarele ei devastatoare.Trebuie sa recunoastem ca daca pana la A. Nastase/presedinte Ion Iliescu pana in 2004, nimeni nu a incercat sa stopeze ceea ce parea ca nu poate fi stopat in Romania(si anume coruptia endemica), cel putin urmatorul presedinte a reusit sa inceapa acest proces… ,E o mare reusita care dupa parerea mea, va ramane in istoria acestui neam.

  Acum, DNA, ANI si alte intitutii care trebuie mereu sprijinite intr-un stat de drept, trebuie sa se bucure de increderea tuturor cetatenilor corecti ai acestei tari. Daca nu, va fi dezastru. E adevarat ca acolo unde este mai mult „stat”, adica unde exista multe firme de stat, acolo exista si poate exista coruptie.
  Contra, as da doar exemplul Scandinaviei unde statul detine f. mult din economia acestor tari, TOTUSI, sunt tarile din lume care practic nu cunosc…coruptia! – Mai important este Educatia, de aceea cred eu, coruptia endemica incepe cu http://www.zf.ro/eveniment/un-profesor-sau-un-medic-castiga-de-trei-ori-mai-putin-decat-un-jandarm-sau-un-politist-la-inceputul-carierei-14674995
  care nu numai ca nu este normal, ca este o relicva a comunismului stalinist, dar care incurajeaza clar, „pe fata” luarea de mita, coruptia.

  Ce mi se pare iar important, precum „Educatia”, este cunoasterea istoriei recente, vinovatii din culise, cei care dirijeaza tara asta inca din anii 1947 pana azi….:
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-la-ponta-la-dragnea–psd-ramane-cancerul-romaniei-387897
  si as incheia in intarirea celor scrise de tine Viorel Padina cu acest citat din articolul de mai sus
  „După Ponta, care ține să lase moștenire un Stat supradimensionat și un popor slab de asistați social, România lui Dragnea va fi o țară feudalizată, cu un stat supus interselor baronilor locali, fără ambiții naționale și fără viitor. Încă o dată cea mai mare piedică în calea dezvoltării României și cancerul care o mănâncă din interior se dovedește a fi moștenitorul Partidului Comunist: PSD.”

 2. AVP Says:

  Goldmund, sunt și eu de acord că mentalitatea populară poate juca un rol foarte important, iar într-o lume normală chiar hotărâtor, în combaterea corupției, însă mentalitățile nu se pot schimba peste noapte, ci în curs de 3-4 generații (peste 100 de ani), asta în cel mai bun caz. Până atunci, pe termen scurt, singurul mod fezabil de combatere a corupției este privatizarea cât mai largă a avuției naționale și minimizarea și descentralizarea pe cât posibil a statului, rămas în esență criptocomunist și criptosecurist. Altfel, mai devreme sau mai târziu, ne întoarcem în 1984 și la sinistrul afiș: ”BIG BROTHER IS WATCHING YOU!”

  Ia mai gândește-te 🙂

  Doamne ajută de mai bine !

 3. Marginalia non turpia Says:

  Se pare că e nevoie atât de reducerea ponderii statului în economie, cât și de educație pentru schimbarea treptată a mentalității de asistați.

  AVP și GOLDMUND, eu vă aud vorbind aceeași limbă!
  Doar că schimbările de care vorbiți se pot petrece gradual. Ceva a început să se schimbe în mentalități, de când oamenii de pe la sate lucrează și pentru firme străine. Eu văd asta în satul unde îmi petrec vacanțele și unde un patron francez, căsătorit cu o localnică, e un model de hărnicie pentru săteni. În „timpul liber” îl vezi lucrându-și cu mașinile partea lui de deal. 🙂

 4. Marginalia non turpia Says:

  Pierre e foarte iubit de localnici. E un patron onest și un om integrat în comunitate, deși, ca francez ce se respectă, … ateu. Vorbește perfect românește, e foarte cultivat deși nu a făcut facultate. Tatăl său, un patron și el, l-a trimis de devreme la muncă. La firma lui Pierre se câștigă bine și se lucrează disciplinat.
  Vă pare o feerie ce zic? Localnicii spun că e adevărat.
  Se întâmplă de ceva ani și nimeni nu-l bănuiește de corupție.
  În România. 🙂

 5. AVP Says:

  Mă bucur că începem să dobândim un punct de vedere comun în chestiuțele politice contingente. Ce-i drept, mai avem mult până departe 🙂 Toată chestia e să stăm oricât de strâmb sau de partizan, dar să judecăm drept.

  Numai bine!

 6. Marginalia non turpia Says:

  🙂 🙂 Sunt chestiuțe și chestiuțe.
  Iar intersecțiile punctelor de vedere, când e posibil, salutare.

 7. Goldmund Says:

  „Migraţia olimpicilor. „O să mă întorc în țară când o să văd o tranziție de la nepotism la meritocrație””
  http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/migratia-olimpicilor-389853

 8. Marginalia non turpia Says:

  Cei buni pleacă să se realizeze în alte locuri.
  Imagine și întrebare utopică: Ce-ar fi dacă toți Bunii ar rămâne aici și ar face front comun să schimbe ceva? Sau s-ar întoarce aici să schimbe ceva?
  Chestiuța „frontului comun” e mai greu de realizat, așa mi se pare.

 9. Goldmund Says:

  Marginalia non turpia,

  sper sa nu fie doar dorinta(altfel ar fi pana la urma naivitate) , insa aveti dreptate.
  Acum, as pune inca un film care trateaza in mare nepotismul si prostia celor care ne conduc, de ce Romania ramane ultima din UE:

 10. AVP Says:

  Construcția „frontului comun” de care vbiți, spre a avea o cât de mică șansă de a deveni realitate, trebuia începută hăt demult, de exemplu o dată cu apariția absolut mirabilă, ținând cont de locul și timpul în care ne aflam, a „Apelului către Europa”. Iar faptul că „Apelul către Europa” nu are, pe sidebarul din dreapta, nici o sută de apreciatori, la 35 de ani de la apariția sa mirabilă, repet și subliniez, într-o populație altfel de 20 de milioane, demonstrează fără putință de tăgadă că orice front comun într-o nație profund decimată moral și intelectual e o himeră.

 11. Marginalia non turpia Says:

  Contextul se schimbă mereu. Alte șanse apar mereu. Stand by!

 12. AVP Says:

  Dar eu nu aștept nimic special, Marginalia. Eu mi-am făcut și-mi fac datoria de conștiință (o conștiință având faptele care se cunosc) față de limba în care m-am născut și-am trăit, atât.

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s