Niște cifre pt dl Tsipras și alți occupyști cam abramburiști

avp - un desenutz din anii de liceu

Provocat de o doamnă care crede că Germania e o țară nazistă fiindcă le pretinde grecilor să nu se întindă mai mult decât le permite plapuma criptocolectivistă și care îmi ricana mai alaltăierea că, din moment ce io nu știu greaca, n-am cum să pricep ce se-ntâmplă prin Grecia, n-așa?, am învățat greaca și alte 88 de limbi într-o oră-două și-am aflat niște chestii pe care vreau să vi le spun și vouă.

Am ales drept motto al săpăturilor prin presa grecească un citat din Alexis Tsipras, ieroul doamnei cu pricina (care între timp se confruntă cu-o rebeliune în Syriza, dar asta e altă măslină kaki în altă brânză Feta, cum ar veni):  „Imi asum responsabilitatea – perora Tsipras, înainte de a merge la negocierile decisive cu troica – pentru ce s-a intamplat in ultimele cinci luni si jumatate, de cand am preluat mandatul, dar responsabilitatea pentru situatia Greciei si dificultatile din prezent nu isi au originea in ultimele 5 luni si jumatate, ci in ultimii cinci ani si jumatate, a adaugat el, atragand atentia ca fondurile acordate Greciei nu au ajuns niciodata la poporul elen, ci au fost folosite pentru a salva banci.”

Ei, aș ! C’eș copil ? Parol ?! (cum s-ar mira eroul literar al unui celebru grec de-al nostru, nu spui ține, persoană însemnată…oops). Și zici că nicio lețcaie din sutele de miliarde ce s-au dus pe apa sâmbetei n-a ajuns la boborul grec, toată suma fiind înghițită doar de băncile „naziștilor” și de complicii lor, sorbitori de sânge simpatriotic ?

Păi, ia să vedem:

Numărul angajaților în sectorul public grecesc era de 150.000 în 1956, de 270.000 în 1974, de 390.000 în 1981, de 800.000 în 1990 și de peste un milion în 2011, asta în condițiile în care grecii sunt cu toții 11 milioane de inși. Spre comparație, în România (invocată undeva de altă grecoaică fudulă & futilă), cu o populație dublă față de Grecia, erau 800.000 de salariați de stat în 1990 și fix 1.189.861 în 2013.

În 2013, salariul mediu brut al unui angajat din sectorul public grecesc era de circa 27.000 de euro anual, în scădere față de 2009, când fusese de 32.000 de euro. Dacă se adaugă la această sumă și toate celelalte contribuții plătite de stat pentru angajații săi, ajungem la o sumă de circa 3000 de euro per angajat public, lunar, ceea ce înseamnă 3 miliarde de euro lunar, respectiv 36 miliarde pe an, bani cheltuiți pe salarii și alte angarale pentru angajații statului grec. Spre deosebire, în România, cu o populație dublă, repet, salariu mediu brut pe economie nu depășește nici azi 600 de euro, iar cheltuielile totale ale statului român nu depășesc 30 miliarde de euro pe an.

În martie 2015 Grecia avea 460.393 pensionari proveniți din sectorul public (DEKO) și din sistemul bancar (câți să fie ăștia din urmă? hai să zicem câteva mii), oameni care primesc pensii lunare între 1500-2000 de euro, deci hai să spunem 1200 euro în medie lunar, iar asta înseamnă lunar 552.471.600 euro. Alți 287.743 pensionari greci, proveniți tot din sectorul public și din bănci, primesc între 1500-2000 de euro lunar, să spunem 1700 euro în medie lunar, ceea ce înseamnă lunar alți 489.163.100 euro. Adunând, aflăm că 748.136 pensionari provenind din sectorul public și din bănci primesc lunar pensii în sumă de 1.041.634.700 euro și de circa 12,5 miliarde euro anual.

Din alt link, aflăm că în decembrie 2014, în Grecia erau în total 2.654.913 pensionari care primeau în medie 953,58 euro, iar pensii totale circa 2,33 miliarde euro (27,96 mld. euro anual). Asta înseamnă că pensionarii proveniți din sectorul public și din bănci, reprezentând o treime din totalul pensionarilor greci, primesc jumătate din pensiile totale, ceea ce n-ar fi o discrepanță chiar uriașă, n-așa ? Și oricum, toți pensionarii și salariații ăștia, că provin din rândurile salariaților de stat (în marea lor majoritate clienți sau neamuri ale potentaților greci, nepotismul balcanic fiind dus la perfecțiune în țara balcanică nr.1, evident), sau că provin dintre simpatrioții de rând, fac parte tot din boborul grecesc, n-așa ? E vorba de circa 350 de miliarde de euro (reprezentând salarii în sectorul public grecesc + pensii totale, pe perioada de 5,5 ani invocată de Tsipras), bani pe care i-a păpat poporul grec, nu naziștii, n-așa ?

O să spuneți că o parte însemnată din bănetul ista provine din taxele și impozitele plătite de cetățenii greci, nu de rumâni, de nemți sau de francezi. Dovada că nu este așa și că trezoreria grecească n-ar putea suporta nici o zi, nici dacă n-ar mai plăti nici un sfanț din datoria sa, enormele salarii publice și pensii grecești (enorme în raport cu forța reală a economiei grecești și cu capacitatea fiscului grecesc de a colecta taxele și impozitele proprii, atâtea câte sunt) am avut-o după ce dl Tsipras, care cu câteva zile înainte țipase la referendum, dimpreună cu mândrul popor grec, că nu mai înțelege să suporte datoriile odioase, n-așa?, a înțărcat imediat bălaia, după aia, Grecia – așa cum arătam în topicul anterior – fiind deja prima țară constitutoare a pattern-ului prin care națiunile europene vor fi silite să renunțe la suveranitățile lor, în favoarea suveranității superioare, a Statelor Unite ale Europenilor, iar asta nu pentru că așa vor mușchii doamnei Merkel sau ai comisarilor europeni, ci pentru că, într-o lume cu probleme regionale ori globale tot mai ascuțite, națiunile mici, dar nechibzuite, nu vor mai putea s-o ducă trai neneacă, pe seama națiunilor mai harnice și mai chivernisite. Pur și simplu !

PS. Apropo de „capacitatea” statului grecesc de a-și colecta impozitele și de a scoate la suprafața economia subterană, îmi voi permite să reproduc aci un mesaj pe care Mony, una din intelighentele mele fănițe oranj de altădată (știe cineva ce mai face Mony, mey…?), l-a postat chiar la topicul Grecia, exemplul viu că o națiune care n-are bărbați de stat în țară tre să apeleze la FMI din afară, altfel mănâncă papară… :

AVP,
Orice stat care se respecta traieste din adevar si nu din minciuna.Eu am calatorit in Grecia insulara (Cyclade) si am si stat destul pentru a-mi face o impresie,ziceam io buna, dar uite ca s-a dovedit a fi proasta. Am si povestit pe-aici la un moment dat ca ei, grecii, sunt oameni uniti, ca atunci cand n-au clienti se muta de la unul la altul, pt consum 🙄. Am stat la un prieten, arhitect de meserie, dar care prefera sa stea 6-7 luni in insula unde are proprietati, castigand masiv, ca apoi, celelalte luni ramase din an sa colinde lumea. Mi-a zis clar ca ei sunt comozi, ca sa nu le zic altfel. Am stat la Atena 2 zile si am observat ca dimineata doamnele nu stau in casa ca noi, spaland, frecand, nefaste, amante si bucatarese deodata. Ci fiecare coboara sa-si ia cafeaua la „cutarascu” la cafenea, care o asteapta zilnic. Acasa-i servitoarea venita din Europa proaspat eliberata de cizma ruseasca. Cu vadita superioritate dar si o usoara condescendenta fata de situatia ta modesta, coafata, spalata, sprayata si tot tacamul, grecoaica obisnuita se duce sa barfeasca vro doua ore, dupa care la o eventuala slujba, daca nu la propria-i afacere, dar de cele mai multe ori la cumparaturi. Barbatii sunt si mai rai, stau de dimineata pana seara, fumeaza, joaca table sau privesc in gol. Pot sa-i trimit niste instantanee facute de minelui AVP, ca sa le afiseze.

Cat am stat in Grecia, niciunde nu am primit macar un bon de casa 😯 Am zis, atunci, ca de…eram intre prieteni, dar am mai fost de colo, colo si …nimic. Ti se da o nota de consum la restaurant, dar n-are de-aface cu un bon fiscal, nici pe departe 😳 Contabilitatea dubla e la ea acasa 😳. Noi suntem mici copilasi pe langa ei. Fiecare fermier, patron de restaurant sau capitan de vas primeste subventie de la stat.

Pai, daca nu platesti impozite si taxe adevarate, si cand bietii lucratori cu carca, care de obicei sunt ucrainieni, moldoveni sau romani, muncesc din greu si la negru, de dimineata (h5) si pana noaptea(h23-24), cu o zi pe saptamana libera !!!!!! despre ce vb? cine-i in strada?

Sistemul este-n strada, ca si pe ei i-a invatat la puturosenie tot socialismul 😳

8 răspunsuri to “Niște cifre pt dl Tsipras și alți occupyști cam abramburiști”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Faină analiză. Îmi plăcu.
  Am și eu o întrebare acu:
  Poeselule, de ce ne amenință și guvernanții noștri cu mărări?
  Oare „duduim” și noi ca Grecia? Ori tindem să… ?

 2. AVP Says:

  Adevărul e că salariile și pensiile sunt mult prea mici la ai noștri, țară din UE, totuși, nu de la tropicele triste. Pe de altă parte, economia românească e mai puternică decât cea grecească (grecii n-au practic decât turismul și transporturile maritime). În fine, presupun că guvernanții noștri și-au făcut și ei niște socoteli, dreq, sau nu ?! Și oricum, adversarii lor au ocazia să vină cu niște cifre concrete, dacă au ceva contra (nu doar cu presupunerea că e periculos să creștem salariile și pensiile, ca să n-ajungem ca grecii).

  Numai bine !

 3. Marginalia non turpia Says:

  Specialiștii din Consiliul Fiscal avertizează asupra pericolului de deficit bugetar.
  Se pare că guvernanții nu se bazează pe cum „duduie” economia ci pe cum „va dudui”.
  Un fel de „a vinde pielea ursului din pădure”, imho.
  Fain pentru o proză romantică SF. 🙂

 4. AVP Says:

  Marginalia, eu n-am încredere în absolut nicio autoritate sau instituție internă, fie ea publică sau privată, atât timp cât știu că totul, în România lu pesce securizat, e păpușat, manipulat or intoxicat 😦

  Mă ghidez pur și simplu după intuiția mea de poesel. A nu se supala 🙂

 5. Marginalia non turpia Says:

  Ehei, se pare că nici cei din exterior nu ne sfătuiesc să urmăm exemplul Greciei.
  ȘI… A lucra cu intuiția de poesel asupra acestor banale probleme economice mi se pare o vânătoare de muște cu artileria grea. 🙂
  Weekend fain! 🙂

 6. AVP Says:

  Mulțumesc. Săptămână plăcută 🙂

 7. Marginalia non turpia Says:

  La fel și domniei tale! O căldură ușor de dus! 🙂

 8. AVP Says:

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s