SUE peste UE

De-acum, după ce mândra Grecie, țara europeană cu țâfnele naționaliste cele mai puternice, se va vedea forțată să renunțe la multe dintre atributele sale de suvernitate, spre a mai putea exista ca entitate statal-națională, pur și simplu, e clar că acesta va fi patternul de supraviețuire pentru Uniunea Europenă însăși: transformarea cât mai rapidă a UE în SUE, în Statele Unite ale Europei, o entitate federativă care va prelua cele mai multe dintre prerogativele suveranităților statal-naționale (țâfnele național-locale ne mai având, la un moment dat, încotro s-o ia, prăbușite sub greutatea propriilor lor racile), iar această transformare se va face cu costuri financiare extrem de mari pentru țările bogate ale UE, în primul rând. În caz contrar, nici UE, și cu atât mai puțin fiecare dintre statele europene luate în parte (inclusiv Rusia, în pofida imensității sale de resurse), nu vor mai putea rezista în lumea tot mai amenințată de știmele globale (între acestea, iată, și Occupy Mouvement, din care derivă Syriza), ce nu vor putea fi contracarate decât prin soluții globale sau regionale, care vor fi cu mult peste puterile unei singure țări.

Am spus aceste lucruri încă din 2011, într-o discuție de pe blogul meu cu Adrian Merfu și cu alți amici, prilejuită de apariția topicului: Entitatea SUE e deja o necesitate istorică, nu doar o romantică posibilitate, iar Lecția Grecia dovedește, iată, că am avut dreptate.

Link 1: „Numai o entitate statala moderna, asa cum o cunoastem de la Max Weber incoace, ar putea asigura masurile de coercitiune necesare pentru impunerea unor solutii globale sau (in speta) euroregionale la problemele globale ce se pot ivi (si care s-au ivit deja). Altfel, daca deci n-ar exista forta de coercitiune care nu poate izvori decat din suveranitatea transnationala a statului federal SUE, orice masura de raspuns la probleme transnationale ar fi iluzorie, caci nimeni nu poate garanta ca statele nationale (minate de interese locale, nationaliste, birocratice sau pur si simplu mafiote) vor aplica cu strictete aceste masuri.”

Link 2: „Am subliniat ca sa fie si mai clar ce vreau sa spun. Si repet: nimeni nu poate garanta aplicarea unor masuri globale sau euroregionale atata timp cat entitatea care le-ar edicta n-ar avea la dispozitie propria sa forta de constrangere, care sa se poate exercita pe teritoriul unde urmeaza a se aplica masurile globale ; or, aceasta forta de constrangere nu poate izvori decat din suveranitatea sa proprie, superioara suveranitatilor nationale, deci din suveranitatea unui stat transnational sau federal.”

Link 3: „Daca nu se va putea trece preste bazdakurile nationale, ce rost ar mai avea „uniunea economica” UE ? 🙄 Doar pentru ca grecii – exempli gratia – sau in viitor rumanii, bulgarii etc sa traiasca pe picior mare pe seama nemtilor, sa zicem, care vor fi obligati, sarmanii, sa verse bani grei din bugetul lor ca sa nu se prabuseasca naiba euro si sa le cada-n cap „integrarea monetara”? Iar in timpu ista grecii, rumanii sau bulgarii – de ex – sa continue a avea un deficit bugetar de sute de miliarde, pentru ca asa au fost ei invatati: sa se intinda mai mult decat le este plapuma? Evident ca-n aceasta situatie nu doar „uniunea economica” UE nu si-ar mai avea rostul, dar nici Europa insasi nu va mai conta in concertul puterilor lumii, fiindca problemele globale din ce in ce mai mari ce o vor izbi vor fi imposibil de solutionat in mod individual-national, oricare ar fi natiunea europeana ce-ar trebui sa le rezolve, aloo… Asta fara sa mai pomenim de natiunile europene mici, care vor fi luate de apa viitorului, pur si simplu.”

3 răspunsuri to “SUE peste UE”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Sună interesant. Promițător. Mi-ar plăcea să apuc SUE asta. Am o întrebare pentru domnia ta: Care ar fi funcțiile / rosturile României, cum / cu ce ar putea contribui ea la acest concert european?

 2. Goldmund Says:

  SUE suna fascinant,mai ales dupa tot raul conceput, pregatit, elaborat si aplicat pe acest continent, in Europa(si nu pe alt continent, cu toate ca pe continentul Asia comunismul a atins un apogeu al crimei pe timp de pace) mai intai statele nationale cu tente nationaliste, apoi comunismul marxist-leninist cu raspunsul fascist(italian)-nazist nationalist german.
  Eu nu-mi inchipui Franta sa deroge independenta ei spre Bruxelles si Straßburg. Eu nu prevad o Germnaie care sa lase efectiv ca politica monetara SUE sa fie dirijata de majoritatea de state care vor fi in Uniune, balcanico-sudice…Va dati seama ce s-ar alege de noi? Tarile bogate sunt si ele pline de datorii, iar daca industria nu mai functioneaza cativa ani, nu vad bine soarta UE – si nu a SUE care nu ar mai exista imediat.

  Cred ca supraestimam „Occupy Mouvement” miscari mai mult in tarile sarace din Uniune, in Germania aproape inexistenta. Exista o miscare puternica in Spania? Poate, atunci exista doua UE, cu doua viteze, cu doua politici si interese majore, poate cu doua monezi…Cel putin am citit si despre „Euro -Nord” pentru tarile care chiar doresc o ordine monetara dupa modelul nordic(si sper ca Romania sa fie in acea grupa de tari si nu in cealalta…)

  Acum, Romania daca nu este libera, daca dreptul la exprimare si alte drepturi sunt asemanatoare unor tari din Africa…, sa nu ne mire intarzierea intrarii in Zona Schengen, marile probleme cu nivelul investitiilor straine Cu atat mai mult mi se pare f. importanta insemnatatea ziarului „Romania Libera” la romani:

  ” În fond, pozițiile pe care s-a situat în mod consecvent ziarul nostru în ultimii 25 de ani reprezintă în sine o apărare mai mult decât suficientă. Ceea ce vrem să subliniem este că, în ticăloșia lui, bătrânul lingău de dosuri comuniste a dat drumul unui adevăr care nu este destul și răspicat afirmat. Da, campania anticorupție din 2015 a DNA este similară cu campania anticomunistă și anti-Securitate din anii ’90. Mai mult, este parte din același efort aparținând celei mai bune părți a poporului român de a scoate această țară din zona gri a Europei și de sub influența Moscovei și de a o ancora ferm în civilizația occidentală prin întărirea libertății individuale, a democrației și statului de drept.”
  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/traiasca-partidul-si-securitatea–tara-nu-e-decat-o-prada–386063

  Nu, nimic nu e relativ cum ne-au tot invatat fostii securisti dupa 1990, iar aceste adevaruri nu mai putem sa le amestecam.
  Si cum sa adere Romania la SUE daca noi inca nu am domolit coruptia endemica, daca credem ca voiculescu are o sosie
  la „dreapta ” mass mediei,, daca mai credem intr-o prietenie sincera cu Rusia, tara care nu se bucura azi de nici o prietenie prin cancelariile occidentale!

  As incheia cu speranta ca Romania apartine UE si zonei Schengen, granite deschise cu Occidentul, aparata de NATO si UE si cu un citat din articolul din RL:

  „Aud că unul dintre cele mai nefaste personaje ale presei române de după 1989 îndrăznește să susțină că „România liberă“ ar fi declanșat campania anticomunistă și anti-Securitate din anii ’90 pentru că ar fi fost „oficina“ Noii Securități care a pus mâna pe România după Revoluție. Asta în condiţiile în care, pentru a mai face un ban, el inventa găini care nasc pui vii, în timp ce redacţia „României libere“ era devastată de mineri. Aşadar, interesant mod de a răstălmăci Istoria în cel mai cinic mod cu putință, dar nu despre integritatea „României libere“ vrem să vorbim.

  În fond, pozițiile pe care s-a situat în mod consecvent ziarul nostru în ultimii 25 de ani reprezintă în sine o apărare mai mult decât suficientă.

  Ceea ce vrem să subliniem este că, în ticăloșia lui, bătrânul lingău de dosuri comuniste a dat drumul unui adevăr care nu este destul și răspicat afirmat…………..
  Mai mult, este parte din același efort aparținând celei mai bune părți a poporului român de a scoate această țară din zona gri a Europei și de sub influența Moscovei și de a o ancora ferm în civilizația occidentală prin întărirea libertății individuale, a democrației și statului de drept.”

 3. AVP Says:

  Lucrurile sunt mai complicate uneori, prietene Goldmund, iar albul nu e întotdeauna imaculat. După cum nici dracul nu e atât de negru, câteodată… Doamne ajută !

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s