Nu judecați cu două măsuri, că nu e drept

N-am, vezi bine, vreo vie simpatie pentru urâtul publicist Spânu, bănuind de altfel că insul e doar o fantoșă animată de jupânu-i păpușar, în scopurile-i catacombice, numai de el știute – și cred că nici de el, măcar, de la un moment dat încolo… -, insul nefiind nici scriitor ori baremi pamfletar, întrucât scrie într-un stil ordinar, nici gânditor original, ci doar un belfer banal pus, cu orice preț (pe care nu i-l poate garanta, la rigoare, decât, cum spuneam, Spânul cel mare), pe scandal național, fiind suficient să ne-amintim că la un moment dat tipul era în car la OTV-ul caracaleanului de bulivar-birjar, clownul ăla pe care după ce l-au bâțâit seară de sear’, în scopurile lor manipulatorii și intoxicatorii îmbârligate precum galeriile unui furnicar de coșmar, păpușarii l-au ascuns la mititica, spre a-l scoate de-acolo ca pe hayssam de la dynam, când i-o veni rândul la next haram… Dar faptul că Spânu ista e negru-n ceru gurii ca un coșar infernal nu face ca tot ce bălmăjește el să fie wrong, firește, sau cu alte cuvinte, ca s-o cotim pe rumânește, gura păcătosului adevăr mai și grăiește.

După ultimele dezvăluiri ale spânului, privind faptul că Mircea Cărtărescu, reeditâdu-și nu știu ce volum de poezii, neapărat la Humanitas-ul boierilor minții portokaki, păi cum dreakulii, ciurpriză-ciurpriză, a pus ghilimele la celebrul text copiat mot-a-mot dintr-un poem  pentru care fusese acuzat de plagiat încă din vremea Iepocii, recunoscând astfel implicit – sare Spânu – că altcândva a folosit textul cu pricina cam pe blat, așa cum ne-a sugerat la vremea respectivă Cezar Ivănescu, un poet adevărat, iar nu un lotrean, un butiman sau un mutașc oarecare din echipa de zgomote săptămânale a patronului de la romare. La care un alt autor, ce-mi amintește prin numele de familie de Costică Sorescu, și el un săptămânist de oarece renume, bate obrazul celor care n-au sesizat șpilul or hazul „mărcilor” cu care M.Cărtărescu a vrut să-și acopere, replicându-i lui Cezar Ivănescu, necazul și să schimbe atunci macazul de la un evident plagiat, la inevitabilul păcat al poetului postmodern, care utilizează astfel de „mărci” în mod curent, precum domnițele irurile de fardat…oops. Zice autorul revoltat, adresându-se spânului și jupânului lui, evident: „Penibili mai sunteţi, domnilor! A-propos! Pe când un articol despre plagiat(urile) lui T.S. Eliot? Că, în opinia dvs., şi el a plagiat, nu? Ca să nu mai vorbim de Eminescu. Sau Bach. Tu! hypocrite lecteur – mon semblable – mon frere!

Păi, da, așa zic și io, hypocrite auteur… :oops: Și fac precizarea că nu mă refer, când spun așa, la autorul baterii la obraz de mai sus, ci la autorul M.Cărtărescu (ups), care când săracul autor Victor Ponta l-a felicitat pe poetul nostru nobelabil, pe facebook, pentru un nou succes cărtărescian în clăbuc, Cărtă l-a repezit pe colegul său de autorlâk într-un mod cam fără buc’, ricanând că nu stă el de vorbă c-un plagiator odios și c-un mincinos, n-așa…? Iar pe urmă a fost cel ce-a sunat printre primii goarna, dând alarma pentru a aduna Diaspora, cică, și-al mătrăși pe prezindețiabilul VVP, care săracul comisese eroarea fatidică de a se lăuda că va vinde pielea ursului din pădure, adică, înainte de a-l prinde baremi de fosta-i coadă securică de mai an, aia de dinainte de a fi păcălit de Vulpea de la dynamo american… 💡

Ca să închei, dacă Victor Ponta își va republica și el lucrarea pentru care M.Cărtărescu și ceilalți boieri ai minții portokaki l-au acuzat de plagiat, punând ghilimele de rigoare pe ceea ce se zice c-a furat, ar fi Okey, mey…? 🙄

PS: Aștept răspuns urgent în primul rând de la plagiatorii mei, Lăză, Marian și Lupea, toți, doamne, și toți trei … 😛

17 răspunsuri to “Nu judecați cu două măsuri, că nu e drept”

 1. Victoria Says:

  Dl Padina (se) intreaba:.”.dacă Victor Ponta își va republica și el lucrarea pentru care M.Cărtărescu și ceilalți boieri ai minții portokaki l-au acuzat de plagiat, punând ghilimele de rigoare pe ceea ce se zice c-a furat, ar fi Okey, mey…?”
  Personal. cred ca pentru o paritate e nevoie de o COMISIE, IMPARTIALA DESIGUR, precum cea pentru V.V. Ponta,// care comisie sa stabileasca daca in cazul Cartarescu, e plagiat sau nu. Rezultatele unei comisii pot fi surprinzatoare fatza de ce gandeste un om simplu.

  Evident, DACA V V Ponta isi republica diploma de doctorat, punand ghilimele, ar insemna ca recunoaste ca a plagiat, iar comisia care a zis NU, s-ar face copios de ras!
  Diferentza intre cei doi, ar fi ca dl Cartarescu a pus deja, singur ghilimelele, recunoscand deci /// DAR dl VVPonta nu a recunoscut NICI EL, NICI (prin) comisia pe care a infiintzat-o.
  Asteptam deci ca povestea ghilimelelor sa fie identica la cei doi suspecti.
  ……………….
  Apoi,ar urma ( cred) niste consecinte: fiecare sa dea inapoi ce a primit: Cartarescu = premiul, VVPonta avantajele financiare (la salariu) pentru ca are doctorat.
  In fine ca, N Manolescu ar iesi iar cam sifonat si ar trebui sa isi asume situatia pe care a girat-o cu autoritatea sa.

  O parere.

 2. AVP Says:

  Victoria, din câte știu eu tizul tău a renunțat la titlul ăla de doctorat și deci e cazul să renunțe și Cărtă la premiul pe care l-a primit când a debutat (dându-mi-l mie, pentru Poemul de oțel, pe care juriile lu pesce l-au ratat, firește). Iar dacă Victor Ponta ar trebui să dea înapoi și niște bani câștigați în plus pentru doctoratul obținut la stilul smuls, ar trebui să dea și Cărtă toate premiile de apoi înapoi (ups), asta ca să știm și noi. Enjoy 😛

  Îmi permit însă să-ți atrag atenția că accentul, în topicul de mai sus, nu e pus pe doctorat, ci pe caracterul cam de speriat (vezi că n-am zis altcumva?) al celor care văd paiul din ochiul dujmanului lor de pe nat, dar bârna din proprii ochii, mare cât catargul Arcei lui Noe de pe Ararat, au impresia că nu se vede nici cu okeanul Hubble upgradat.

  Asta e situația și nația: de speriat (nu de rahat, păi se poa ? 🙄 ). Hai pa.

 3. AVP Says:

  Cât despre problema „plagiatului”, te-aș ruga să recitești ce-am spus pe facebook cândva:

 4. Victoria Says:

  Dl AVP, va cred mai informat decat mine, deci cu tot respectul va rog sa imi dati si mie un link-(sau mai multe) dovedind ca VVPonta a renuntat la doctorat, = DECI a recunoscut -DA? public faptul plagiatului.
  Inteleg ca recunoscand VVPonta ca a plagiat, se face 100% de ras comisia care a decis ca nu a plagiat.
  Sau VvPonta Nu a recunoscut plagiatul, dar doar a renuntat la titlul de doctor..ashaaa.. de „pamplezir”. Asta ar fi a la Caragiale:” Sa se revizuiasca primesc, dar…” etc
  Oricum, problema pusa de Dvs era „…dacă Victor Ponta își va republica și el lucrarea pentru care M.Cărtărescu și ceilalți boieri ai minții portokaki l-au acuzat de plagiat, punând ghilimele de rigoare pe ceea ce se zice c-a furat, ar fi Okey, mey…?”
  Strict la aceasta intrebare, raspunsul ar fi ca DA AR FI OK-„mey”:!!dar pana acum VVPonta NU si-a republicat teza, punand ghilimelele de rigoare.
  Deci deocamdata NU exista paritate. Cartarescu a pus, la republicare ghilimele, VVPonta Nu-inca. Asteptam.
  TOTI care au copiat -fara a pune ghilimele si deci fara a recunoaste ca au plagiat, au gresit si merita consecinte.
  Raman de clarificat, „a mon avis” -vorba Dvs:
  –cauzele pentru care VVPonta s-a jucat de-a Hocus-Pocus uite doctoratul, nu e.( Sau inca e?) si DE CE ba a fost ,ba a renuntat la el?
  –problema Comisiei care a deliberat si decis ca Nu e plagiat.
  –problema N Manolescu care a girat laudativ poezii/documente plagiate.
  ……….
  Desigur, sa vi se redistribuie premiul respectiv, PLUS! sa va gireze cineva -sans reproche-

 5. AVP Says:

  Victoria, chiar mă ciurprinde oțărârea ta, în privința unora dup-aciia, ținând cont că te afli tocmai la antipozi, în Noua Zeelandă, mamma mia… oops.

  Iată însă un link din cele ce te pot interesa:
  http://www.gandul.info/politica/ponta-renunta-la-titlul-de-doctor-13723374

  Iar aici mi-am spus și io părerea, mai de mult, în cestie:
  https://viorelpadina.wordpress.com/2015/01/07/ce-cred-eu-ca-vrea-sa-ne-spuna-victor-ponta/

  Acum aștept să-l convingi pe Cărtă să renunțe și el la toate premiile, precum și la cele ce-or să vie cât sie-i vie, vba aia, și să mi le dea mie pe veresie 🙂

 6. Victoria Says:

  Va multumesc pentru link-uri. M-ati pus pe ganduri: oare CE MOTIVE ar avea cineva sa renunte la un titlu universitar f muncit? Nu stiu daca Dvs ati renunta la diploma universitara, eu n-as face asha ceva cu diplomele mele..Dar passons…
  Dl AVP, afirmati:”Victoria, chiar mă ciurprinde oțărârea ta, în privința unora dup-aciia, ținând cont că te afli tocmai la antipozi, în Noua Zeelandă, mamma mia… oops”
  Sper sa va fi „ciurprins” in bine!
  Va raspund cu randurile si gandurile Dvs, din: https://viorelpadina.wordpress.com/2015/01/07/ce-cred-eu-ca-vrea-sa-ne-spuna-victor-ponta/
  „Și deci rămâne cum am stabilit: campania contra plagiatorului Ponta nu mi se pare decât o afurisită campanie politică, în care cel păcălit și asmuțit contra lui VVP e doctorul or intelectualul sărac și cinstit, shiit… ”
  Bref „otararea mea”=Victoria, este a „…doctorului or intelectualului sărac și cinstit… ” Probabil ca si a Dvs.

 7. Victoria Says:

  Si ca o incheiere si un ramas bun:
  Dl AVP, credeti sau nu, dar multor Romani din lume- deci diasporeni- le pasa de ceeace se intampla in Romania, INDIFERENT cat de departe -kilomertric vorbind, suntem de tara unde ne-am nascut. Ne bucura ce e de bine, nu ne bucura nedreptatile, inselatoriile, plagiatele, etc.
  Uneori ne spunem parerea pe Internet, alteori votam, sau facem ambele actiuni. Why not?
  M-a surprins si pe mine, ca va mirati de atentia cu care -noi cei din lume-urmarim evenimentele de”acasa”.
  Va doresc numai bine Dvs si familiei.

 8. AVP Says:

  Numai bine vă doresc și eu, stimată doamnă.

  În rest, rămâne cum am rostit, including vorbulițele preste care dvs ați cam sărit :

  „Și deci rămâne cum am stabilit: campania contra plagiatorului Ponta nu mi se pare decât o afurisită campanie politică, în care cel păcălit și asmuțit contra lui VVP e doctorul or intelectualul sărac și cinstit, shiit

 9. Marginalia non turpia Says:

  EHEI, Poesele.Ro!
  Oare e OK să echivalăm intertextualitatea postmodernistă cu copy-paste a ideilor științifice într-o lucrare de doctorat?

  Să nu uităm că doctoratul plagiat i-a permis lui Ponta să devină magistrat, în condițiile în care examenul de magistratură e unul foarte greu de luat.
  Iar pe Cărtărescu l-au făcut om nuvelele și „Levantul”.

  PS. Nu-s un admirator al poetului Cărtărescu. Personal, gust doar „Levantul”, din scrierile sale de acest fel. Nu sunt nici fan Nobel pentru el. 🙂
  Așadar, scriu aceste opinii dezinteresat.

  Ponta e un omuleț care și-a cam pus în ipsos cariera. 🙂 Nu merită să mai irosești pixeli pe el.
  O zi faină în continuare, vă doresc!

 10. Marginalia non turpia Says:

  Poesele.Ro, eu cred că la situații specifice ar fi nevoie să aplicăm măsuri specifice.
  Vorba Elenei C, „să mă judece colegii mei”.

  Generalizările nu sunt soluția optimă, aplatizează și compromit, desființează diversitatea.

  Ponta plagy e om de „ștință”. 🙂
  Cărtărescu e un literat, artist intertextualist care n-a știut cât de mare e citatul ce poate fi absorbit prin convenția intertextualități. 🙂

  Chiar de s-ar face 2 comisii, fiecare ar lucra cu uneltele ei. Mai „este” și efectele.
  Lui Ponta Copy i se ia diploma.
  Lui Cărtărescu nu i se poate șterge din palmares ”Levantul” ori „Nostalgia”.

  Ponta devine non-doctor.

  Cărtărescu rămâne scriitor.
  Cât despre teza sa de doctorat, am văzut-o, întâmplător. Interesantă, originală. 🙂

 11. AVP Says:

  Marginalia, pornirea ta – în esență politică – împotriva lui Ponta îți perturbează grav judecata. Tu treci cu ușurință neștiințifică, în speță, peste „amănuntul” deloc de neglijat că M.Cărtărescu, așa cum am aflat de la odiosul Spânu, a hotărât să pună ghilimele la textele copy-pastate de altădată, precum și peste alte chestii detaliate în articolele pe care le-am linkuit în topicul de mai sus. Or, aceasta nu mai poate fi judecată, ci prejudecată 🙂

  Să stăm strâmb, dar să judecăm drept (dacă se poate).

  Un We plăcut vă doresc.

  PS: Și, da, Cărtărescu rămâne scriitor, chiar și după ce a pus ghilimelele alea, în aceeași măsură în care Ponta, care a renunțat la op-ul plagiat, rămâne om politic.

 12. Marginalia non turpia Says:

  REPET: copiatul unei teze de doctorat și copiatul de versuri ale altuia într-un poem propriu, NU SUNT COMPARABILE.
  Știința și Poezia nu sunt comparabile.

  Putem compara doctoratul lui Cărtărescu și doctoratul lui Ponta, asta da. Cărtărescu l-a luat cinstit, Ponta prin fraudă.

  Volumele acelea de poezie, pot dispărea din palmaresul lui Cărtărescu, el rămâne scriitor prin „Nostalgia” și „Levantul”, după cele mai dure criterii de evaluare.

  Teza lui Ponta dispare, el nu mai poate fi universitar. Nici magistrat, dacă legea de accedere la magistratură a rămas aceeași. Oricum, prin fraudă a ajuns și magistrat. Rămâne un om cu studii juridice, care face acum politică.

  PS. AVP, îți doresc o judecată la fel de „perturbată politic” precum a mea. 🙂
  Ai putea privi cu umor scena noastră politică actuală. Nu ți-ai mai irosi talentul și inteligența pentru a apăra cauze pierdute din start și prin definiție.

  PPS. Mi-ar plăcea mult să mai citesc un text iscusit și sensibil despre lumea necuvântătoarelor, un fragment din „Povestea lui Ave”, un nou Cânt din „Planeta-Ou”, un nou poem independent ori mai multe. Simt, empatizez cu, durerea condeiului domniei tale când scrie despre Ponta-Cu-Genunch-În-Ipsos. E o ființă neinteresantă pentru mine. Total 🙂

  Numai bine îți doresc, cu respect.

 13. Goldmund Says:

  Problema principala a unui plagiat nu e nici subiectiva si nici politica, dar tine de Morala. Intelectualii au un comportament care obliga la o anumita conduita morala, ei fiind un exemplu pentru societate(invatatorii, profesorii, etc.)
  Devine foarte grav in momentul in care un avocat sustine teza de doctorat(care se dovedeste a fi un plagiat! -cum? Daca eliminam ” din citate si dovedim idei noi intr-un domeniu, e clar ca doar asa vom obtine si titlul de doctorat, iar daca s-ar fi stiut inca de la inceput ca toata teza de doctorat foloseste doar citate, OAMENI BUNI, pentru ce as primi eu titlul?), devine si mai grav(nu stiu daca mai merge!)daca persoana cu plagiatul obtine recunoasterea licentei de drept, sau/ori mari avantaje fata de alti concurenti in ministere, samd., avantaje in politica Daca un inginer chimist ar comite un plagiat pentru lucrarea de doctorat(tatal meu a avut zece brevete de inventator pana a ajuns sa-si sustina prima lucrare de doctorat), dar URMARILE ar fi marunte pentru socDar un avocat?? Dar un politician? In Germania, intr-un caz similar , exista doar demisia si iesirea din politica.
  „Vrem o lume ca afara”?
  Numai de bine

 14. AVP Says:

  Goldmund, eu n-am spus că un plagiat e un lucru de lăudat, ci am zis doar să nu judecăm cu două măsuri, iar dacă se poate și circumstanțiat. Deci cu dreptate, nu cu prejudecăți, frate, dacă se poate…

  Doamne ajută !

 15. Marginalia non turpia Says:

  REPET: Nu putem judeca decât SPECIFIC problemele științei și ale poeziei.
  Cum nu putem aduna mere cu copite. 🙂
  NOAPTE BUNĂ, vă doresc.

 16. Marginalia non turpia Says:

  PS. Domniilor voastre, Goldmund și AVP, tot respectul meu și urările mele de bine! 🙂

  Bună dimineața, o zi bună!

 17. AVP Says:

  Noapte bună.

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s