Dacă avizul de legalitate ar fi fost obligatoriu, Big Brother n-ar fi ajuns atât de sus… ups.

Și Nero, și Stalin, și Hitler, și Nea Nicurevenons à nos moutons – au avut consilieri ori sfătuitori, unii dintre ei maeștri de înaltă clasă ori chiar filosofi renumiți, însă ei au făcut doar ce-au vrut, precum femeia abuzivă din satira lui Juvenal („hoc volo sic iubeo sit pro rationae voluntas”), sau ca Leana din Capul Statului, ca să revenim tot la ale noastre, – și se știe unde au ajuns…ups. Nu doar popoare, state, imperii ori generații au suferit de pe urma nesăbuiților Dictatori, ci „iepoci” întregi, vorba aia.

Mai ales azi, când informația și instrucția s-au democratizat și când practic orice isteț alfabetizat poate avea acces la Biblioteca Virtuală, unde se găsește aproape toată informația brută produsă de umanitate de la origini până în prezent, rolul unui specialist realmente calificat sau al unui consilier experimentat ori pur și simplu inspirat e totuși esențial și poate face diferența între diversele echipe, firme, organizații sau rețele de putere aflate pe piața liberă, care, neprofesioniste fiind, sunt adesea tentate să înlocuiască specialistul cu păreristul sau cu dășteptul care crede că dacă știe să citească și are un iq măricel, asta îi asigură succesul în orice domeniu și la orice nivel.

Și la ce se pricep păreriștii mai bine, decât la fotbal, la poezie și la interpretarea legilor, e.g.? Aici îi dau dreptate lui Adrian Severin, atunci când ricanează: ”Cine crede că spre a înţelege şi aplica o lege (inclusiv Constituţia) este suficientă ştiinţa cititului se înşală. Dacă ar fi aşa nu ar mai exista facultăţi de drept.” (Asta ca să nu-l mai cităm, acum și aici, pe „bătrânul” Goethe, când zice: „Mulţi oameni îşi închipuie că îndată ce au aflat ceva, au şi înţeles”).

Dar fiindcă veni vorba, unele dintre fărădelegile după care aleargă azi gălăgioasa poteră anticorupție, cu cheltuieli mari de imagine pentru ideea de Justiție, între altele, ar fi putut fi evitate dacă organizațiile, în primul rând cele care lucrează cu fonduri publice sau europene, ar fi fost obligate să obțină avizul de legalitate, prealabil, pentru actele și faptele lor principale, de la un jurist profesionist, așa cum sunt obligate să obțină multe alte avize (unele perfect inutile sau pur formale), de la tot felul de organe. S-a mers însă pe ideea că dacă inginerul piscicol, belferul, activistul, doctorul veterinar, fotbalistul, poetul, contabilul, ziaristul, sindicalistul sau polițistul știe să citească o lege pe Net, a și devenit expert get-beget.

PS. Ok, chestia cu specializarea strictă nu e valabilă pentru un ingeniu, care știe totul dinainte de a se naște, păi cum draq, însă pînă ieri am avut doar 36 bucăți din astea, puse cap la cap, iar până la urmă vom avea 42 (într-o joi). Așa că e tot ca noi 😛

Anunțuri

6 răspunsuri to “Dacă avizul de legalitate ar fi fost obligatoriu, Big Brother n-ar fi ajuns atât de sus… ups.”

 1. Marginalia non turpia Says:

  AVP, subscriu. E nevoie de specialiști. Nu de păreriști.
  Și… De ce să obosim geniile? Hai să producem și să valorizăm specialiști! 🙂

 2. AVP Says:

  Ai perfectă dreptate, Marginalia. Dacă ar exista specialiști buni în țărișoara dodoloață, ingeniile s-ar ocupa numai cu Creația, păi cum drea. Deocamdată, din păcate, se ocupă cu slujba lumească & agricultura, ca să nu le sece, naiba, gura… oops.

  Asta e situația și nația.

 3. Goldmund Says:

  Daca ar fi sa numesc raul tuturor relelor din Romania, as numi exact NEpromovarea specialistilor. In tara noastra nu exista inca meritocratia. Romania are specialisti, aproape in toate domeniile importante ale economiei si culturii. Sa ne gandim putin:
  cine este azi directorul ICR? De ce a fost inlocuit Patapievici?(nu intru in detalii pentru ca as plictisi)
  Sau, oameni de calibrul unui Liiceanu sunt amenintati cu moartea de catre un membru al Academiei Romane, AZI.
  http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/gabriel-liiceanu-nu-sunt-de-acord-sa-fiu-impuscat/#comment-109442
  Ce sa ne mai mire?
  Probabil, tot „Occidentul decadent” ne va invata cum sa procedam daca dorim „o tara ca afara”, altfel nu va fi posibil, decat poate ca in Rusia…Cum ar fi posibil?? Simplu, prin constructia a inca 2 milioane m/p de birouri in Bucuresti si inca atatea in tara. Acesti straini ne ivata ca doar talentul e promovat la varf. Si talente avem. Asa invatam sa promovam talentul si in alte domenii. Cu spaga si bani in plic nu va mai functiona si nici cu ce titlu de academician a avut cutarescu acum 30 de ani.
  Apreciez acest text, domnule AVP, cat si comentariul doamnei care nu te paraseste(iti recunoaste talentul!)

 4. AVP Says:

  Te salut și eu, dragă prietene Goldmund. Din păcate, lucrurile – aici și acum – nu sunt atât de clare și nici atât de simple, pe cât se văd din Germania, de unde ne scrii domnia ta. Chiar și-n cazul Breban vs Liiceanu, sau vițăvercea, dacă vrei, nu putem decela atât de ușor cine reprezintă și-n ce proporție binele, și cine răul, așa cum am încercat să spun aici:

  Mai rău decât atât: nu putem ști, de la un moment dat încolo, nici măcar cine reprezintă răul cel mic, atât de rău am ajuns… oops.

  Cu toate astea, să-i mulțumim Domnului pentru că ne ferește de și mai rău!

  Doamne ajută!

 5. Marginalia non turpia Says:

  AVP, starea de OBSERVATOR NEIMPLICAT, aflat la distanță și vigilent, poate aduce un SPOR DE OBIECTIVITATE. Hai să luăm în calcul asta. 🙂

 6. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s