Sorin Ilieşiu a obţinut sprijin din partea PSD în demersurile sale decomunizante

Aşa cum am spus într-un text inserat în culegerea „Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist„, tipărită recent la editura „Contemporanul – ideea europeană” (a cărei copertă o puteţi vedea în fotografia ce însoţeşte topicul), „politicienii sau militanţii civic-politici ce-ar reuşi să impună actualei clase politice, prin charisma, autoritatea or abilitatea lor de negociatori, condamnarea reală a comunismului şi să pună în practică decomunizarea efectivă a societăţii româneşti ar juca rolul mântuitorului istoric al neamului lor, chiar dacă ei personal se vor expune, din această pricină, unor riscuri personale considerabile”. Un astfel de militant este chiar Sorin Ilieşiu, care de 10 ani, cel puţin, e liderul de opinie incontestabil al acţiunii de decomunizare în România.

********************************

Comunicat de presă Sorin Ilieşiu – senator independent, autor al Proclamaţiei pentru România (din 2005), al Raportului pentru condamnarea regimului comunist ca nelegitim si criminal (din 2005) şi al apelurilor din 2005 şi 2006 pentru condamnarea comunismului.

Conducerea Partidului Social Democrat a răspuns favorabil solicitării mele de a susţine propunerea legislativă “LEGE pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare”, pe care am înregistrat-o recent la Biroul Permanent al Senatului, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării.

Ca urmare, am decis să mă înscriu în Partidul Social Democrat, singurul partid care a decis să facă ceea ce trebuia făcut de un sfert de secol:

1). Adoptarea în acest an de către membrii Parlamentului a unui Raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară, elaborat de Academia Română, for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală. Raportul va fi tradus în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, chineză, maghiară şi va fi oferit gratuit bibliotecilor din România şi celor mai importante biblioteci din lume.

2). Includerea obligatorie, imediat după publicarea Raportului, în manualele şcolare de istorie, a versiunii concentrate a acestuia, adaptată manualelor şcolare.

3). Înfiinţarea în Bucureşti, în acest an, a Muzeului naţional al totalitarismului comunist care va cuprinde două secţii: (a) Memorialul represiunii comuniste, cu sediul în fostul penitenciar Fortul 13 Jilava (care va fi deschis publicului în primăvara viitoare); (b) Memorialul ideologiei comuniste (care va fi deschis publicului până la sfârşitul anului), cu sediul într-un spaţiu din Palatul Parlamentului, expresia arhitecturală a ideologiei totalitare.

4). Construirea Monumentului naţional al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecţiei de la Piaţa Universităţii – simbol al luptei antitotalitare. Monumentul va fi o cruce din oţel iluminată zi şi noapte, fără întrerupere, în memoria zecilor de milioane de români care au fost victime ale totalitarismului comunist. Monumentul va fi inaugurat în 2016, de Ziua Eroilor – Înălţarea Domnului.

Ţin să-i mulţumesc d-lui senator PSD Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului şi preşedintele comisiei pentru revizuirea Constituţiei, pentru faptul că acest proiect legislativ beneficiază de competenţa juridică a domniei sale. Aşadar, acest proiect legislativ este corect juridic, moral şi politic. Adoptarea lui va reprezenta un moment de răscruce pentru reformarea morală şi politică a României.

Consider că mulţi intelectuali, oameni de cultură şi tineri vor adera la social-democraţie, dacă PSD se va delimita de totalitarismul comunist şi dacă îşi va asuma memoria naţională antitotalitară.

            Menţionez că în prezent se împlinesc zece ani de la lansarea Proclamaţiei pentru România”, propusă de subsemnatul – ca reprezentant al societăţii civile – şi publicată pe prima pagină a cotidianului naţional „Ziua”, în 30 aprilie 2005. Primul punct al Proclamaţiei pentru România” se referă la condamnarea totalitarismului comunist: „Având în vedere că România a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, ea fiind singura ţară în care înlăturarea comunismului s-a făcut cu vărsare de sânge, România trebuie să fie prima ţară în care să aibă loc Procesul Comunismului. Propunem organizarea acestuia în cursul anilor 2005-2006 şi condamnarea tuturor crimelor, ororilor şi abuzurilor comise de regimul comunist; condamnarea celor mai multe dintre acestea ar trebui să fie exclusiv morală, în spiritul iertării creştine şi al reconcilierii naţionale”. Citez de asemenea punctele proclamaţiei care se referă la cultivarea memoriei naţionale antitotalitare: Înfiinţarea unui Institut naţional pentru studierea ororilor comunismului în România, precum şi a unui Muzeu al ororilor comunismului în România, având sediul în Bucuresti (şi având ca model parţial Memorialul de la Sighet). // Studierea în şcoli a istoriei adevărate a României, referitoare la perioada comunistă, la Revoluţia anticomunistă din 1989-1990, şi la perioada post-comunistă. // Cinstirea eroilor anticomunişti şi a luptătorilor împotriva regimului comunist”.

            Menţionez, de asemenea, că tatăl meu a fost simpatizant social-democrat, dar că, după instaurarea dictaturii comuniste, a refuzat să se înscrie în partidul comunist întrucât lideri social-democraţi, precum preşedintele PSD C-tin Titel Petrescu, au fost arestaţi pentru a fi exterminaţi în închisori.

Publicat în Apeluri. 17 Comments »

17 răspunsuri to “Sorin Ilieşiu a obţinut sprijin din partea PSD în demersurile sale decomunizante”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Of, Doamne!
  PCR, FSN, PDSR, PSD = lungul drum al nopții către noapte.
  Păcat, păcat, păcat!
  *
  Dar poate că Dao e cu noi și din Rău va răsări un Bine al Memoriei.
  Oricum, deocamdată Lumea nu vrea Procesul comunismului, ci doar Memoria lui. Chiar vrea Lumea asta memoria nefalsificată a lui, a Comunismului? Om trăi și om vedea, om vedea și om trăi. 🙂 😦

 2. Marginalia non turpia Says:

  …Și dacă îi scoate afară prin gaura aia de deschidere pe foarte mulții compromiși din el. Poate-atunci și nici atunci! 🙂 🙂

 3. curios Says:

  compromisi sunt in toate partidele, doamna. pe ce lume traiti ? 🙂

 4. curios Says:

  plus ca toate partidele de azi provin din pcr, fsn, secu, fara nicio exceptie.

 5. Marginalia non turpia Says:

  Da, dar nu toate au aceeași istorie. Iar PSD al lui Ilievici Minerul nu devine mai bun prin faptul că în toate partidele sunt oameni compromiși.
  Știu pentru că trăiesc în lumea aceasta, cu calm și cu ochii deschiși.

  PS. Aduc iar aici bijuteria narativă a lui Sorin Ilieșiu despre care am scris:

 6. AVP Says:

  Unii cu mineriadele din realitate, alții cu cele din virtualitate. Preste mode și timp, s-ar putea să aflăm că la anno domini 2014 am fost noii mineri, chemați de păpușarul orei să semănăm flori în Piața Feisbucului.

 7. Goldmund Says:

  Nici o problema daca suntem fanii unui partid de stanga precum PSD.
  In perioada interbelica, PSD a fost mereu in tratative cu PCR pentru o colaborare, ambele partide aflandu-se mult timp in ilegalitate. Venirea comunistilor pe tancurile sovietice au facut ca socialistii sa fie absorbiti de PMR, unii lideri chiar omorati de catre comunisti.
  Dupa 1989, „socialistii” romani(toti provenind din comunistii si securistii romani ai lui Ceausescu!) au format rapid noua clasa conducatoare(care dupa vechiul principiu a facut ce a vrut), batandu-si joc de orice forma de opozitie, de democratie, de stat de drept, fata de valorile occidentale (exceptional:
  http://www.evz.ro/nicio-scuza-pentru-iliescu-ne-a-distrus-viitorul-politrucul-sovietic-comunist-pana-in-maduva-oaselor.html )
  Dar nu cred (pana in 1989)ca oamenii lui Ceausescu, balbaitii analfabeti , taranii inculti si bagareti in conducerea societatii parvenite, securistii criminali si fara scrupule ne-ar fi mintit in fata spunandu-ne ca ei cu PCR vor face in sfarsit ca in Romania sa dispara minciuna si sa aduca doar adevarul, democratia si lupta impotriva oricarei forme de dictatura… Va garantez ca atunci, pana in 1989 o astfel de gogomanie ar fi produs hilaritate in intreaga societate…Acum oamenii sunt mult mai „consumati”, asteptarile le-au fost distruse, multi au plecat peste hotare, putini mai cred intr-o rapida si profunda schimbare, iar acum putem asculta detasati si deprimati cum PSD infloreste intr-un partid care iubeste democratia(!!), in cel mai democrat din UE!

  Prieteni, oricine poate simpatiza cu orice, dar nu trebuie sa ne facem ca nu stim istoria, ca nu stim cine au fost patriotii Romaniei(doar de la PNL si PNT), pentru ca nu mai suntem pe timpul terorii comuniste.
  Iar domnul Viorel Padina, AVP chiar si-a pus viata in pericol pe timpul dictaturii comuniste, el a fost singurul poet care a avut un proces cu acei comunisti. De aceea sunt aici.
  Numai de bine

 8. Marginalia non turpia Says:

  Am capul meu și grădina mea.
  Știu exact cine sunt. Am învățat mai mult de 20 de ani pentru asta.
  Parol! 🙂 🙂

 9. Marginalia non turpia Says:

  Mesajul de mai sus era adresat, cu respect, lui AVP. Voiam să spun că nu pot fi transformată în miner, nici măcar pe FB. 🙂

  „AVP chiar si-a pus viata in pericol pe timpul dictaturii comuniste, el a fost singurul poet care a avut un proces cu acei comunisti.”. Da, Goldmund. Și este un poet valoros. De aceea mă aflu și eu aici. De asta rămân aici.

  Un weekend frumos vă doresc amândurora! 🙂

 10. AVP Says:

  Mulțumesc pentru încredere, my friends. Un weekend plin de speranțe vă doresc și eu, cum doresc la toți oamenii buni. Numai bine !

 11. Goldmund Says:

  Si eu va doresc un sfarsit de saptamana frumos!
  Doamne ajuta!

 12. Marginalia non turpia Says:

  LA MULȚI ANI de ziua numelui, VIOREL PADINA!
  Să fie ani frumoși și luminoși, petrecuți împreună cu cei dragi. 🙂

 13. AVP Says:

  Mulțumesc, la fel !

  Postare veche, nouă.

 14. Goldmund Says:

  La multi ani de ziua de onomastica!

  Ieri si azi avem Pastele aici, asa ca noi petrecem in continuare.
  Numai de bine!

 15. AVP Says:

  Christos – Fiul Omului și Fiul Domnului, totodată – a înviat, adevărat a înviat, Goldmund! Planeta-Ou, care e chipul Său, preste mode și timp, stă mărturie.

  În brațele Maicii Sale, o Planetă Albastră>

  Doamne ajută!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s