Sorin Iliesiu se va dedica exclusiv condamnarii parlamentare a comunismului

Luni, 16 Mar 2015, senatorul Sorin Ilieşiu, cel mai activ militant al condamnării comunismului în România, a făcut următoarea declaraţie de la tribuna parlamentartă:

Mâine 17 martie a.c., voi înregistra la Biroul Permanent al Senatului Propunerea legislativă pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare. Această propunere prevede următoarele:

1). Adoptarea în Parlament a unui Raport pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru memoria națională antitotalitară.

2). Includerea obligatorie în manualele școlare de istorie a versiunii concentrate a Raportului sau a rezumatului acestuia, adaptat manualelor școlare.

3). Înființarea în București a Muzeului național al totalitarismului comunist care va cuprinde două secții: (a) Memorialul represiunii comuniste, cu sediul în fostul penitenciar Fortul 13 Jilava; b) Memorialul ideologiei comuniste, cu sediul în Palatul Parlamentului.

4). Înălțarea Monumentului național al victimelor totalitarismului comunist, amplasat în Piața Universității din București.

Consider că această propunere legislativă ar trebui adoptată în unanimitate în Parlament, întrucât este deosebit de importantă pentru viitorul societății românești. Din rațiuni politicianiste însă, unanimitatea nu ar fi posibilă având în vedere că inițiatorul acestei inițiative legislative, respectiv subsemnatul, este vicepreședintele unui partid parlamentar. Pentru ca să nu se considere că o asemenea propunere legislativă ar putea reprezenta proiectul politic al unui singur grup parlamentar, consider că trebuie să o înregistrez și să o susțin în calitate de senator independent. Ca urmare, demisionez din Partidul Liberal Reformator al cărui vicepreședinte am fost până în acest moment.