Sorin Iliesiu: in memoria victimelor comunismului

Apel către Preşedintele României şi către Primul Ministru pentru înfiinţarea Muzeului totalitarismului comunist şi a Monumentului victimelor comunismului

 

Stimate Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Stimate Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

 

Memoria colectivă a totalitarismului comunist şi a victimelor acestuia, este esenţială pentru prezentul şi viitorul României. „Dacă vrei să ucizi un popor, suprimă-i memoria” – ne spune Milan Kundera. „Cine îşi uită trecutul, e condamnat să-l repete” – ne previne George Santayana. „Cine uită, nu merită!” – ne avertizează Nicolae Iorga.

De peste 25 de ani, autorităţile române au datoria morală de a înfiinţa în capitală un Muzeu al totalitarismului comunist precum şi un Monument al victimelor acestuia.

Acest deziderat a fost exprimat în mod expres încă de acum zece ani în “Proclamaţia pentru România” publicată pe prima pagină a ziarului “Ziua” din 30 aprilie 2005. Citez respectivul punct al Proclamaţiei: “Înfiinţarea unui Institut naţional pentru studierea ororilor comunismului în România, precum şi a unui Muzeu al ororilor comunismului având sediul în Bucuresti”. Ca urmare, în decembrie 2005, guvernul Tăriceanu a înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Până în prezent, însă, spre dezonoarea noastră a tuturor, Bucureştiul a rămas singura capitală a unei foste ţări comuniste din Uniunea Europeană în care nu există un muzeu al totalitarismului comunist şi un monument al victimelor acestuia.

Opinia mea, exprimată în cadrul declaraţiei politice pe care am citit-o în plenul Senatului la data de 4 iunie 2013, este că viitorul Muzeu al totalitarismului comunist ar trebui să aibă două secţii: (1) secţia despre represiunea comunistă – care ar trebui înfiinţată în fostul penitenciar de la Fortul 13 – Jilava, la 10 km sud de Bucureşti (prin acest penitenciar au trecut – spre alte închisori şi lagăre de muncă – majoritatea deţinuţilor politici anticomunişti) şi (2) secţia despre ideologia comunistă şi cultul personalităţii dictatorilor comunişti, care ar trebui înfiinţată într-un spaţiu din Palatul Parlamentului, acesta reprezentând el însuşi expresia arhitecturală desăvârşită a totalitarismului comunist.

Cred că viitorul Monument al victimelor comunismului ar trebui să fie o uriaşă cruce (troiţă) construită din oţel inoxidabil, înălţată în Piaţa Universităţii din Bucureşti – simbol al luptei anticomuniste, având ca model Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman.

Având în vedere necesitatea memoriei antitotalitare în Europa, atât viitorul muzeu cât şi viitorul monument vor putea fi realizate din fonduri europene, fiind de notorietate faptul că poporul român a îndurat cel mai cumplit regim totalitar comunist din Europa postbelică şi că România este singura ţară europeană în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului (chiar şi la Moscova comunismul a căzut fără victime, în timp ce în România a fost o baie de sânge: peste 1100 de morţi).

Apreciez în mod deosebit, Domnule Prim-Ministru, faptul că guvernul condus de domnia voastră este primul care a luat măsuri împotriva foştilor torţionari comunişti, aducând în faţa Justiţiei câţiva dintre participanţii la opresiunea comunistă. Preţuiesc în mod special declaraţia dvs din aprilie 2014 referitoare la viitoarea condamnare a totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României, în baza unui viitor raport elaborat de Academia Română: Niciodată nu este tardiv să ne amintim lucrurile rele din istorie, pentru a nu le mai repeta”.

Apreciez foarte mult, Domnule Preşedinte, faptul că, în decembrie 2014, aţi declarat: “De prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum este conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România. (…) Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care ne asumăm un trecut tragic (…). Avem mereu nevoie de amintire şi reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului (…). Voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea şi protejarea memoriei naţiunii sale”.

Îmi exprim speranţa că actualul consens moral şi politic pentru memoria colectivă a totalitarismului comunist va face posibilă înfiinţarea în capitala României, măcar la un sfert de secol de la căderea comunismului, a Muzeului totalitarismului comunist şi a Monumentului victimelor comunismului.

 

Cu încredere,

Sorin Ilieşiu, senator de Sibiu

 

Bucureşti, 27 februarie 2015

7 răspunsuri to “Sorin Iliesiu: in memoria victimelor comunismului”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Mi-ar plăcea mult ca Sorin Ilieșiu să termine filmul despre Experimentul Pitești sau / și să publice înterviurile pe care le-a luat foștilor deținuți politici. Sper să i se aloce pentru asta fonduri.

  http://www.experimentulpitesti.org/public/apelul-nostru/

 2. AVP Says:

  Eu aș vrea ca Sorin Ilieșiu să fie ajutat să-și pună în practică toate proiectele de decomunizare. Nu oricând găsești un om de energia și dedicația lui.

 3. Marginalia non turpia Says:

  Luna Martie să-ți aducă bucurii, domniei tale și celor dragi!
  Bucurii și vizitatorilor văzuți și nevăzuți ai acestui blog!

  🙂 🙂 🙂

 4. AVP Says:

  Mulțumim, asemenea !

  Mărțișoare sălbatice din grădina lu’ Avp, printre zambile și altele asemene, pentru fetele, doamnele și domnișoarele care e 🙂

 5. Marginalia non turpia Says:

  Frumoase! Mulțumesc!
  🙂

 6. AVP Says:

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s