Castelul postcomunist

Castelul-d069db

Hipertrofiata structură a Serviciilor Secrete din Estul postcomunist e Castelul kafkian redivivus, organizarea sa aproape total autonomizată, tenebroasă, stufoasă și omnipotentă fiind inaccesibilă nu doar unui Joseph K, așadar simplului cetățean turmentatrevenons à nos moutons –, strivit de autoritatea impenetrabilă a Big Brother-ului castelan, sau unui politician relativ puternic momentan, să zicem, ce-ar fi curios să știe cine e capul Cupolei castelane, de unde i-a venit sau îi va veni inexorabil sentința ce-l va lovi ca un amoc și-l va scoate, prin divizia penală, din joc, dar nici baremi funcționarul sau omul Castelului, fie el acoperit cu-o mască civilă de arpentor K oarecare sau de boier al minții portokaki, cum ar veni, nici acesta nu va reuși vreodată să-și reprezinte, in integrum, ocultul Sistem de catacombe castelane, de o infinitate labirintică, nimeni din Sistemul însuși nefiind sigur, de fapt, dacă se află în Castel sau într-un loc și timp pământean oarecare, atât de halucinantă e infernala-i organizare.

Așa cum s-a scăpat odată un prostănac din schema castelană aborigenă, oamenii Serviciilor nici măcar ei nu mai știu cine sunt ori câți sunt, aloo, fiind imbricați nu doar în dantelăria upgradată a Castelului, ca atare, dar și-n textura soft a societății civile, precum invadatorii extratereștri disimulați în terifianții băieți cu ochii albaștri… ups. Iar vechile structuri ale inomabilului Castel emerg desigur din SSMD-ul de roșu & infernal fier, așa cum le-am detectat și numit încă în textele mele iepocale Despre hipnotizori (1974), Poemul de oțel (1978) sau Apelul către Europa (1980).

Imediat după revoluția care de fapt n-a fost decât o aplicație a mitului Eroului Salvator la scara tovilor și băieților, am vorbit în clar despre Castelul aborigen,  într-un text din „Calende” (intitulat glassnostrist : Aripa Sereinică):

„Aşadar, e limpede ca lumina zilei că guvernatorul crizei actuale a Urs-ului e KGB-ul, aşa cum a fost de la bun începutu Perestroikăi, după cum guvernatorul crizei aborigene nu e, se înţelege, dl Claudiu Iordache al FSN-ului, ci Securitatea, Aripa Sereinică. Dacă m-aţi crede, v-aş spune că 66% dintre oamenii puterilor de tip gorbaciov, de la Sovietul primarului Elţîn la consiliul local din Poplaca, sunt „acoperiţi” cu măhrama Carboneriei Estului („Securităţile” naţionale – nota mea, avp), formând o structură politică redutabilă, în stare să reziste unor cicloane de forţa revoluţiilor, necum de tăria unor amărâte lovituri de presă ! Cine îşi imaginează că ar putea guverna astăzi în Est fără a obţine acceptul (dacă nu colaborarea) acestei Maşinării Infernale, rod al unei experienţe istorice sociopatice, evident, dar nu mai puţin reale, e naiv. Copii (la minte) ne-am dovedit a fi doar noi (nu şi ei !), când am crezut că Răul constă în fiarele vechi (fructe ale „industrializării socialiste”) pe care ni le lăsase moştenire o lume tembelă, urâtă şi meschină, şi atât. În realitate cancerul avansase subtil, metastazase spre buricul fiinţării ce va să vie, ca o tumoare ocultă, potenţial malignă şi insidioasă, pe care dacă încerci să o extirpi cu brutalitate rişti să omori tot Corpul Social. Probabil că eliminarea totală a Răului nu se va putea face decât printr-o absorbţie istorică lentă, a cărei întindere temporală încă nu o putem evalua. Uitaţi-vă bine la „groassa” Germanie, căci n-ar fi exlus să o vedem impacientată – mai mare râsu’ – de buturuga prusso-rusnacă (Germania de Est – nota mea, avp). Chestia cu „pionul otrăvit” nu şi-a pierdut actualitatea decât în capu’ şahistului Garri, nu şi în Planurile Hultanului Roş, care, pe lângă faptul că este el însuşi „leghiune”, fiind diseminat în „nodurile” şi „semnele” noastre vitale, dispune, başca, de Leghionu’ Clonaţilor (informatorii şi colaboratorii – nota mea, avp) compus din massa celor pe care Burta (Securitatea – nota mea, avp) îi fătase cu ghiotura şi pe care tot ea (şi numai ea) i-ar putea manipula în fel şi chip. Asta până vor prinde şi sărmanii crustă în stratul social şi se vor face burgheji de treabă.”

Iar într-un interviu de acum 15 ani (20 iulie 2000), am revenit încă și mai explicit:

Reporter: Așadar, în viziunea dvs „securiștii” se pregătesc să vină la Putere la zece ani după Revoluție…?! Nu e cam… SF acest scenariu ?

Viorel Padina: Amice, aș vrea să vorbim despre securiști fără ghilimele, fiindcă ei sunt o realitate vie a vremurilor de azi, constituind după părerea mea talpa tuturor puterilor post-decembriste din România, oricum s-au numit ele și de orice orientare doctrinară s-au proclamat a fi de ochii lumii… Află că nu puțini români știu că ei au declanșat și coordonat din umbră așa-zisa Revoluție care l-a doborât pe Ceaușescu (ei fiind în esență și „revoluționarii”, și „vandalii”, și „teroriștii”, și „minerii”, și „imeghebiștii”, și „golanii” neuitatelor zile de fior și râs de la debutul anilor 90!), că ei au inventat și apoi au infiltrat masiv FSN-ul, sindicatele și partidele care au apărut din 89 încoace, inclusiv „partidele istorice” (mai puțin PAC-ul și UFD-ul, singurele partide cu adevărat noi, născute din societatea civilă de tranziție și netributare în niciun fel regimului ceaușisto-securist), că ei sunt – cu duiumul! – parlamentari, șefi de partide, miniștri, prefecți, judecători, procurori, primari, consilieri și funcționari din aparatul de stat postdecembrist, că ei au fondat majoritatea ziarelor și posturilor de radio și televiziune actuale, că ei au acaparat cea mai mare parte din bunurile/ banii/ averile „pierdute” de fosta proprietate de stat sau „economisite” de populație la CEC, bănci și în alte asemenea locuri unde lupii erau paznici la oi etc.

Reporter: Vorbiți de ei de parcă ați vorbi despre invadatori extratereștri din filme. Cine sunt „ei”, în definitiv? Guvernul nostru știe de existența și influența lor, așa cum se zice că ar ști Guvernul SUA despre extratereștri, dar se preface că nu știe, pentru a nu crea panică?

V.P.: Ei sunt foști lucrători ai Securității, în esență, acoperiți sau nu în continuare, precum și asimilații acestora: turnătorii, sursele, gazdele, colaboratorii, rezidenții, zvonerii și răspândacii, oamenii care după Revoluție au conlucrat în mod expres sau tacit între ei, în scopul subordonării în interesul „castei” a societății românești postdecembriste. Practic, Mașinăria foștilor securiști este o Mafie, o mafie de tip răsăritean însă, deosebirea dintre ea și Cosa Nostra, de exemplu, fiind aceea că în timp ce statul italian, în slujba și în numele societății civile italiene, luptă cu succes împotriva fenomenului mafiot, la noi lupta antimafie nu prea mai are sens, fiindcă statul tinde să fie egal cu Mafia, și viceversa, pe de o parte, iar pe de alta, fiindcă „societatea civilă” aborigenă e sublimă putem zice, dar lipsește aproape cu desăvârșire, mă-nțelegi…?! La noi fac parte din Guvern, din ONG-uri, din Legislativ, din puterea judecătorească, din comitetele și comițiile Anticorupție/ Antimafie cunoscuți (în cercuri mai restrânse sau cel puțin între vecinii de cartier)… „mafioți” de-ai noștri, foști securiști în cele mai multe cazuri și care au rămas „acoperiți” sau uitați și azi pe funcție…!

Recent, cu ocazia căderii FNI-ului (firma ce ne încânta la tembelizor cu reclama aia hipnagogică, în care pe o muzică de vis ni se sugera să dormim în pace, fiindcă ei, FNI-ul, au grijă de agoniseala lu’ tăticu, mămica și bunicuța!), când dintr-un motiv legat probabil de lupta dintre clanuri s-a dat o clipă perdeaua de la Catacombă la o parte, civilii au putut afla pentru prima dată o parte din adevărul gol-goluț despre gradul de penetrare a societății românești de către incubus-ul securist: astfel chiar în „Adevărul” a apărut știrea că din cei 40 de șefi județeni ai defunctului FNI, 36 erau foști ofițeri de securitate!!, și tot aici s-a publicat concluzia oficială a anchetei preliminare, din care rezulta că falimentarea FNI a fost programată, efectuată în scop premeditat de fraudă, iar nu un simplu episod de inginerie financiară defectuoasă! Rămânând în domeniu, putem presupune că exact așa s-au petrecut lucrurile și cu banii din conturile lui Ceaușescu și ale Secuității însăși, cu banii depunătorilor pentru „Dacii”, cu banii din fondul „Solidaritatea”, cu banii „Caritasului”, cu banii de la „Safi”, „Dacia Felix”, Credit Bank„, „Columna”, „Bancorex”, „Bankcoop”, „BIR”, „Banca Populară Română” ș.a.m.d., iar extrapolând ne putem ușor imagina că tot ceea ce înseamnă România – Azi este opera lor… Și atunci, ce-i de făcut ?”

Într-adevăr, ce-i de făcut…?!” m-a întrebat reporterul, iar eu i-am răspuns ce i-am răspuns. În orice caz, după cum se vede, eu unul n-am așteptat să vină Jana d’Arc – Udrea și cu ieroul Băse și să ne spună, preste mode și timp, cine e sau ce e Sistemul postcomunist din România și cine Păpușarul. Eu am întrevăzut și am reușit să spun din capul locului tot ce se poate spune, mey rumâne, dar n-am avut cu cine, așa cum nici în 1980, când cu Apelul către Europa, n-am avut. Iar de-acum, chiar că nu mai e nimic de făcut, aloo, fiindcă Sistemul, pe care cică ieroul Băse l-a doborât, a înghițit toată puterea, de aici și de acum, și deci nu mai poate fi reformat nicicum și cu atât mai puțin dărâmat din interioru-i și ticăloșit, și superoțelit, shiit… 😦 Singura speranță pentru civilii sărmanei Românii n-ar mai putea veni decât de la vechile democrații și puteri proteguitoare, deci de la NATO și Europa Mare, dar dacă lumeea, în prag de globalizare, tocmai se pregătește de bătălia de la Armaghedon cea înfricoșătoare, nu mai e absolut nicio scăpare, frățioare, căci Puterile aliate au nevoie de o Românie Tare, fie ea condusă și de fiare, cu condiția să le fie cât de cât loiale aliaților istora, cărora nu le mai sunt de niciun folos drepturile și bâzdâcurile omului și cetățeanului loco veșnic turmentat și mofturos, însă politicește neputincios.

12 răspunsuri to “Castelul postcomunist”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Nimic nu-i veșnic, pe lumea asta, Poesele!
  Lucrurile rele, ca și cele bune, au un început și un sfârșit.
  E un adevăr banal, pe care mintea noastră, neacceptându-l, îl face mai greu de actualizat. 🙂 🙂 🙂

  Reformarea USR e doar o bucățică infimă de TRANSFORMARE.

 2. Observator Says:

  Problema semnalata de AVP ar merita sa nu fie deturnata cu chestiuni colaterale. Din cate ne dam seama, AVP a fost primul care a observat ce se intampla, in mod real, in societatea postconcentrationara, atunci cand lipseste un tutore sau o calauza de drum, iar „schimbarea de directie” sau „revolutia” e facuta chiar de cei care trebuie schimbati sau revolutionati. Singura tara din fostul Est comunist care a avut norocul unei „calauze” a fost, dupa cum se stie, RDG, care a beneficiat de sprijinul financiar si de expertiza democratica a RFG, astfel incat cancerul colectivist a fost digerat si eliminat aproape total din Noua Germanie, intr-un timp relativ scurt. Alte tari, ca de exemplu Polonia, au dispus de anumite privilegii financiare si de vouchere de incredere, datorita prestigiului capatat in lupta anticomunista si astfel au putut capata si ele un anumit avans fata de suratele lor mai putin norocoase. In schimb, in tarile foste comuniste care n-au avut nicio astfel de sansa, fostele securitati nationale s-au transformat din cainii de paza disciplinati si credinciosi in dobermani agresivi si chiar letali, putand periclita nu doar existenta tinerelor democratii est-europene, dar si pacea mondiala in ansamblu (v. cazul Rusiei, in care ex-„tovii si baietii” vor sa reinvie URSS, chiar cu riscul de a provoca un nou razboi mondial).

  Vezi si: http://www.evz.ro/cainele-de-paza-credincios-poate-sa-devina-un-monstru-sinistru-daca-are-un-stapan-slab.html

 3. Marginalia non turpia Says:

  Deci se poate diminua, dacă nu elimina. Mai putem spera. Suntem în UE.
  Mai învățăm, mai progresăm, ne mai ajută și pe noi cineva. 🙂 🙂

 4. AVP Says:

  Postare nouă.

 5. AVP Says:

  Într-adevăr, mey, e curios că această presupunere o emite chiar liderul Sindicatului Polițiștilor. Dar sper că nu-ți închipui că-mi spui o noutate de ultimă oră, chiar mie, n-așa ? 🙂

 6. curios Says:

  despre parerile lui vintu ce ziceti, chiar sint curios

  http://sov.ro/2015/03/10/capitolul-10-caterinca-dramei-voastre/

 7. Marginalia non turpia Says:

  Interesantă literatura asta de detenție. Merită un studiu psihologic. Ar fi și mai interesant să se studiaze receptarea ei. 🙂 🙂 🙂

 8. Marginalia non turpia Says:

  La fel de interesant ar fi un studiu de receptare a afirmațiilor lansate de Antena 3.

 9. Marginalia non turpia Says:

  Mi-ar plăcea să mai afișați astfel de linkuri. Mulțumesc, stârnesc idei de cercetare în mintea mea.

 10. curios Says:

  cu placere

 11. Marginalia non turpia Says:

  🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s