Lui Nicolae Manolescu i se pregateste ceva

Mie unuia îmi e clar că cineva – nu spui ține, persoană însemnată – vrea să i-o coacă d-lui Nicolae Manolescu, îndepărtându-l nu doar din juriile USR, ci din toate posturile. În subita revoltă antimanolescu, iscată sub pretextul premiului ăluia de la nu știu ce serbare scriitoricească anuală, a cărui miză pretins financiară i-ar baga-n boală doar pe amărăștenii poezei ce se emoționează ori se sparie și-n fața unei mâini de bănuți mărunței, darmite la o vânătoare de adevărați lei (primii răsculați incitați fiind realmente niște istericei cam căscăței), văd c-au apărut deja și manipulatorii profi, intoxicatorii, cutiile de rezonanță și creatorii de maidane ad-hoc, ceea ce înseamnă că nu mai e de glumit cam deloc și că n-ar fi exclus să-l vedem pe marele critic convocat chiar și la DNA (:shock:), cum cere Florin cu foc.

Reiau aici și acum (fără să mă pot lăuda că m-am prins de la bun început de mișelia ce se pregătește, ale cărei ițe par să fi fost întrețesute mai demult, firește, după cum se procedează criptosecurește) textul pe care l-am impostat în hyperspatz imediat ce-am aflat despre răzmerița de pe natul literat.

Părerea mea despre scandalul premierii de la Botoșani este că semnatarii contestației contra dlui Manolescu confundă, pur și simplu, planurile. Un premiu de genul celui despre care vorbim nu se acordă doar pentru valoarea estetică, ci pentru întreaga operă culturală, așa cum se reflectă ori se raportează acest op în sistemul de valori al celui care acordă premiul, în primul rând, fie el o autoritate publică, o instituție de prestigiu sau o mare personalitate. În speță – ca să o luăm advocățește -, premiantul a fost Gabriel Chifu, un poet român stimabil și un funcționar din schema de bază a Uniunii Scriitorilor, cu un rol foarte important în structura de rezistență a acestui edificiu cultural, sub mandatele dlui Manolescu, iar inițiatorul premierii, aici și acum, e „Instituția Manolescu”, așa cum i s-a tot spus, și nu de ieri, de alaltăieri, ci din momentul în care celebrul Cronicar a intrat pe poarta norocoasă în viața literară autohtonă, în anii 60-70.

Problema, repet, nu se pune doar în termeni de valoare estetică, mai mare sau mai mică, după caz, naz și praz, ci de relevanță culturală, raportată efectiv la clipa de Az’, ceea ce presupune luarea în considerare și a altor criterii decât cel strict estetic. Toți ceilalți „mari poeți”, dintre nominalizații de la Botoșani, au fost promovați și legendați ca atare în primul rând chiar de ierarhizatorul nr. 1 al literaturii române contemporane, deci de N.Manolescu, cel care îi premiase în mai multe rânduri, anterior, ba s-ar putea spune că-i răsfățase încă din fragedă pruncie literară, în pofida faptului că unii dintre ei se comportaseră ca niște ingrați sau chiar ca niște jurăței curați, și-atunci, care-i problema dacă marele critic, aflat la apogeul carierei sau la finalul ei (cum ar prefera rivalii, adversarii or titircii inimă-rea), decide să acorde premiul nu unuia dintre cei pe care îi tot premiase și-i mângâiase, ci – de conivență cu juriul colegial, ce pare să-i fi înțeles magnanima ori, dacă n-aveți nimic împotriva sintagmei, părinteasca intenție, și care oricum n-ar fi putut rezista charismei imbatabile a criticului – chiar omului său actual de cea mai mare încredere, cel care, alături de anteriorul premiant, N.Prelipceanu, ține în vigoare, prin niște linii de forță administrativă inaccesibile profanilor, vezi bine, edificiul USR-Manolescu, esențial pentru o bună parte a scriitorimii române, și care n-o fi fiind el Homer, Shakespeare sau alt monstru sacru la care să te-nchini, dar ce, parcă restul literaturii române e plin ochi de Emini ?… În definitiv, dacă în Istoria sa Critică N.Manolescu n-a văzut să existe decât un singur mare scriitor în literatura română de azi, ce mai contează tot restul de la nr.2 la nr.2222 și ce importanță mai are care ce premiu ia la o oarece serbare ?

Părerea mea, păi cum naiba.

 

14 răspunsuri to “Lui Nicolae Manolescu i se pregateste ceva”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Nicolae Manolescu nu e înger. Komartin nu e înger.
  Mie mi-e teamă că cei ce-i vor urma garniturii lui Manolescu vor greși cam la fel.

  Iar literatura va merge înainte, pentru că cei buni n-au scris și nu vor scrie pentru premii. Simplissim.

 2. AVP Says:

  Sigur, N.Manolescu nu e înger (niciun om nu e înger), însă K ista cine naiba e ? 🙄

  Simplicissim, da.

 3. Marginalia non turpia Says:

  Poveste lungă…vine omu din urmă! 🙂

 4. M.N.Rusu Says:

  Viorel Padina, dar tu chiar la batranetea ta prematura nu esti lipsit de morala…felicitari.
  MNR

 5. Observator Says:

  @MNR, AVP nu e batran, nici moralist de ocazie, ci intelept („cel mai just analist roman din ultimii 30 de ani”, cum l-a vazut cineva). Iar intelept esti nascut, nu facut.

 6. Marginalia non turpia Says:

  Desigur, AVP „nu e batran, nici moralist de ocazie”. E înțelept să n-ai mari speranțe când vezi cum un grup, cu membri în curs de afirmare, luptă să dea jos alt grup, cu membri deja afirmați.
  Are și avantajul distanței, AVP.
  Cum zise unu: Ce e val ca Wallu’ trece (citat din memorie).

 7. Marginalia non turpia Says:

  Vom vedea cum reacționează pesoane cu mască și fără mască, și SIGUR vom înțelege CE i se pregătește lui Nicolae Manolescu.

 8. AVP Says:

  MNR – lume nouă 🙂 Sper că sunteți sănătos.

  Thank you, my friends.

  Postare nouă.

 9. AVP Says:

  PS: Mulțumesc pentru al 5-lea like la pagina „Poemul de oțel” și profit de ocazie spre a reaminti prietenilor că doar acela e socotit like de pagină, care se acordă în the Like Button-ul prevăzut în acest scop pe pagina special dedicată de pe Facebook sau direct pe RSS Feed-ul sau în the Like Box-ul de pe sidebar, recte de pe coloana din dreapta a blogului).

 10. Marginalia non turpia Says:

  Întrucât nu se poate comenta la „Sorin Iliesiu : Apel pentru Procesul Comunismului”, scriu aici ce cred:
  Niciodată nu e prea târziu pentru un proces al comunismului. Motive sunt destule, iar stafia lui bântuie prin lume.

 11. AVP Says:

  Imi cer scuze, dragă Marginalia ! Am lipsit de lângă pc câteva ora și abia acum am realizat că n-am deschis comentariile! Te rog să reiei comentariul pe topicul dlui Sorin Ilieșiu.

 12. AVP Says:

  Nici eu nu pot să cred, curiosule.

 13. Marginalia non turpia Says:

  Totul e posibil, în cea mai bună dintre lumile posibile, precum și în mințile locuitorilor săi.
  Rămâne să fie și dovedit. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s