De la „revoluţia în direct” la „revoluţia on-line” (1)

ai votat

N-am timp timp să dezvolt prea mult ideea, ci doar o voi schiţa, deocamdată, după ce o mai atinsesem în treacăt, altădată. „Revoluţia în direct”, se ştie, a fost găselniţa prin care tovii şi băieţii aborigeni, mai mult decât alţi moroi de acest soi (cu excepţia moroilor mai balşoi, din talpa lagărului socialist, URSS, care nici măcar n-au făcut efortul să salveze aparenţele, astfel că despre Gorbaciov, Elţin sau Putin s-a ştiut din capul locului că au fost KGB), „au minţit poporul cu televizorul„, intoxicând şi manipulând o populaţie naivă şi înfricoşată, ce urmărea cu sufletul la gură lupta pe viaţă şi pe moarte dintre „emanaţii revoluţiei” şi „terorişti„, făcând-o să creadă că „luptătorii” din faimosul Studiou 4 al Televiziunii Române Libere (cică), sunt Salvatorii Naţionali, sunt noii „revoluţionari”, cei care ne-au scăpat de tiranul Ceauşescu şi care de aceea merită să conducă ţara pe calea „adevăratului socialism democratic„(nimeni nu visa pe-atunci la mai mult). Evident, „revoluţia română” (la care în dramaticele seri din decembrie 1989 se uita cu lacrimi în ochi tot globul pământesc, prin CNN, care preluase emisiile TVR-L) n-a fost decât „o minciună mare cât secolul„, aşa cum s-au prins încă din 1990 ziariştii străini oneşti, care de atunci încolo vor vorbi despre „revoluţia în direct” ca de un exemplu-şcoală de manipulare prin TV a credulilor telespectatori statistici. Despre uriaşa înscenare din 1989 am scris şi eu mai multe articole publicate la rubrica de „Capse” pe care prietenul şi comilitonul meu literar din studenţie, Călin Vlasie, mi-o crease în „Calende” în anii 90 (o parte din aceste texte fiind reunite în Publicistica de hârtie), însă am tipărit un text şi în „Contrapunct”, revista pe care „noii revoluţionari” din „domeniul cultural” o înfiinţaseră, o înzestraseră şi o dăruiseră tinerilor scriitori postdecembrişti, n-aşa? însă numai după ce jmecheroşii tovi şi băieţi donatori, cei din underground, „revoluționarii„, avuseseră grijă să-i încadreze redacţia numai cu tinere talentate verificate, pentru ca la o adică să-şi facă, şi prin ele, parte şi să nu carecumva să se ridice la cucurigul tinerei ierarhii culturale postrevoluţionare şi alte nume decât cele dictate și legendate de AS-ul „revoluţiei în direct„. Reiau aici şi acum acel articol din „Contrapunct”, sperând că măcar azi, preste mode şi timp, cititorii mei vor înţelege cine e AS-ul acestor vremi şi jumătăţi de vremi, redându-mi iluzia că nu sunt chiar singur cuc într-un bobor condus până la „revoluţia în direct” de un dictator năuc, pe urmă de bande de acoperiţi înarmate cu-o sticlă de ulei plus una de suc, iar de-acuma de reţeaua occupystului mascat din feisbuc.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tunul catodic

E, din păcate, adevărat: dacă misteriosul păpuşar al scenei noastre potdecembriste (să-l numim deocamdată „AS”…)) ar pierde 99% din sinapsele insidioaselor sale manevre (parlamentul, preşedinţia, guvernul, FSN-ul, VR-ul şi celelalte aripi de bătaie tactică, monadele securizate ale corporaţiei de „gazde”, „surse” & „răspândaci”, inclusiv toate figoarnele de asalt: „Azi”, „Dimineaţa”, „România Mare”, „Europa”, „Totuşi iubirea”, „Democraţia” etc., ori flaşnetele de învăluire: „Adevărul”, „Tineretul liber”, „Libertatea”, „Curierul Naţional” ş.a.), şi dacă ar avea împotrivă nu unul, ci zece spiriduşi ca PMB, başca o „Românie literară” ca pentru China, rămânându-i în schimb, prin absurd, DOAR TELEVIZIUNEA, nici atunci partida n-ar fi pierdută pentru AS, helas…!

Efectul loviturii de tun catodic asupra unei populaţii malaxate de amarnicii ani colectivişti e inimaginabil de eficient: căci voinţa manipulatorilor postului de emisie se transmite prin mămăliga subliminală a telespectatorilor ca unda lui Maxwell prin eter, inconştientul colectiv al abonaţilor TV (8/10 din electorat) devenind aşadar chiar substratum-ul vectorului pornit de pe Unicul Post ! Şi dacă io deţin acest SCUD strategicissim şi vreau să-mi lansez pohta ce-am pohtit, cine mă mai poate opri ?! Poa’ să vie şi Laika, şi americanii, şi Busha, şi Mişa, şi maika tuturor martirilor revoluţiilor de la 1789 încoace, plus sindicatele de la Alfa la Omeg, plus toţi nemâncaţii Sahelului alături de greviştii foamei, – prea târziu !…

Cel ce înţelese perfect rolu’ copleşitor al Televiziunii în recucerirea Estului Pustiit fu chiar Maestrul de mai sus, spânul nostru cel de tot basmu, AS-ul aşilor. Când Revoluţia de Catifea acoperi cu faldurile-i languroase Hradul şi Muntele Vitoşa, iar cu pulpana-i spulberă elegant ditamai Zidul Berlinului, când, apoi, valul Revoltei de pe Bega veni spre ecluza Ciurel ca un Amazon turbat, ameninţând să înnece nu doar butaforicul splai „Victoria Socialismului”, dar şi Prospectul Nevski de mai încolo (după principiul vaselor comunicante), invizibilu’ se dete de trei ori peste cap şi se prefăcu în Făt-Frumos, iar pe urmă, aplicând faimoasa tactică a voinikului din poveste, care după cum ştim arunca în faţa Urgiei piepteni, gresii şi altele, ce preschimbându-se în referentul lor deturnau la ţanc Marea Fugăreală (executată contra sa de Scorpie), ce se gândi el? Ia să arunc în faţa viiturii ăsteia TELEVIZORU’, să vedem ce-o să fie ! Şi adevărat l-a plasat (începând cu 21!) la Palat şi-am aflat: că Piaţa cu pricina se numeşte de atunci, fireşte, a Revoluţiei ! Iar Spânul domneşte, vezi bine, de-acum, în ţara lu Verde-împărat, fiind deja pe cale de a se însura şi cu a doua zisă-verişoară, după ce primise împărăţia lu’ unchiu-său plus 30% din acţiunile tronului vecinului Roş-împărat (care până la urmă îi va lăsa totul, moşu’ neavând copii !), asta în timp ce oasele bietului veritabil Făt-Mumos, transformate în mape îngălbenite pe jumătate şi ştampilate drept în noadă cu parafa SRI-ului, putrezesc pentru următorii 90 de ani în fontana de la Berevoieşti…

Contrapunct, mai 1991

(va urma)

21 răspunsuri to “De la „revoluţia în direct” la „revoluţia on-line” (1)”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Ei, au trecut 5 ani peste cei 20 profețiți de Brucan. S-au mai născut generații. Generațiile noi vin cu energii noi, au alte competențe, alte medii de socializare, alte reacții, nu-s doar reactivi ci și proactivi etc. etc. etc. 🙂

  Fain articolul domniei tale pentru fenomenele de atunci. Curajos.

 2. AVP Says:

  „Fenomenele de atunci” se repetă. Poate te lămureşte întrucâtva discuţia pe care tocmai am încheiat-o pe FB cu my friend Gabriela (sau Gabriel?) Crăciunescu ot Athena (vezi comentariile de acolo, cât mai sunt la locul lor):

  Noapte bună.

 3. Guardian Says:

  Stati un pic ca m-ati pierdut Maestre: cind e vorba de „inteligentul” si „impecabilul” Ponta (care fie vorba intre noi e doar un viclenush provincial…inteligenta e cu totul dar absolut cu totul altceva, sper ca suntem deacord pe aceasta chestiune…si mai si lasa si evidente de impact as aduga, palpabile chiar pe lumea asta: o carte (da nu copiata), un patent, o inovatie, ceva…ceva de pe urma careia, civilizatia a inaintat macar cu un micron.) care e si poliglot pe deasupra (poligloti sunt multi domnule Padina in ziua de azi, sunt soferi de tir care vorbesc engleza,italiana si franceza usor, si nu mai prost decit Ponta, va asigur, ca sa nu mai vorbesc de IT-isti…e obigatoriu atunci cind esti migrator si mobil pe piata muncii in Europa si America)deci cind e vorba de Ponta, e Netocratie, iar cind e vorba de Iohanis e vorba de „exemplu-şcoală de manipulare prin tembeliziune a credulilor oameni statistici” daca inteleg eu bine! Nu ma simt om statistic absolut de loc! Imi pare foarte rau Netocratia, conceptul foarte frumos pe care l-ati inventat, are mai multe benzi de circulatie. As mai adauga ca pe banda domnului Ponta trec inca vehicole medievale trase de cai (de tembeliziunile lui, nimic de spus…absolut execrabile), pe celalata banda a lui Iohanis, or a doamnei Macovei, privelistea e incomparabil mai moderna (si ma refer exclusiv la netocrati , nu la activul de partid pe care l-am exclus de la ambii…se bruieaza pe ambele canale). Diferenta de calitate e vizibila de pe Luna. Netocratii evolueaza si ei domnule Padina, e un concept deschis, si iata ca au aparut aristo-neto-cratii!.Va invit in diaspora s-o cunosteti, oameni de inteligenta sclipitoare si de principialitate exemplara. Romani. Din ce stiu eu, si stiu citiva, nici unul, dar absolut nici unul, simpatizant Ponta si gasca lui, dl. Tariceanu inclusiv. Cum de altfel exista si in Romania, diferenta e ca sunt dispersati, iar in diaspora concentrati. La astia nu merge „exmplu-scoala”, la ai lui Ponta da. Imi pare foarte rau, pe cinstite, fair-play-ul e mai sanatos decit teoria conspiratiei.
  Cu foarte multa stima, sper sa ma iertati…nu am intentia de a va supara in nici un fel…pentru anti-comunistii dizidenti autentici (desigur anti-comunisti de pe vremea comunismului, nu din astia din zilele noastre) am un respect infinit…sunteti liber sa trimiteti mesajul la garbage bin, nici o suparare…raman cu aceleasi sentimente….

 4. AVP Says:

  Dear Guardian, pentru că m-a necăjit discuţia cu pretina mea bună, până la un punct de acum, Gabrieal Crăciunescu, dă-mi voie să-ţi răspund cu un comentariu pe care l-am făcut acu câteva ore, pe F-B, la un topic de Dorin Tudoran :

  Numai bine, dragă dle.

 5. Marginalia non turpia Says:

  Generația Smartphone comunică direct despre evenimente care se petrec în toate colțișoarele lumii, fără intermediari. I-am urmărit cu delicii pe FB, pe unii îi cunosc și din real. Nu am deschis o clipă TV și am știut tot. Ce putere să aibă asupră-le vreo „tembeliziune”!
  Cunosc oameni tineri care lucrează la patroni „ca lumea”, veniți aici din occident și care sunt pentru ei modele de hărnicie și conduită civilizată, cunosc oameni tineri care lucrează în occident. Greu să-i manipulezi, ei compară și gândesc. I-am întțlnit și în real și pe FB.
  Avem o Românie în canale, avem și o Românie în Diaspora, avem și o nouă Românie în interior, pe lângă cele pe care le știm noi.
  Multe Românii e nevoie să luăm în calcul. Și tot e loc de surprize.

 6. AVP Says:

  Ai impresia că tu cunoşti mai bine decât regele hyperspatziului Romania on-line şi generaţia S ? Dar, mey, eu despre această generaţie vorbeam, a Scufiţei Roşii cu Smarthphone, şi pe ea o acuzam ? Nu mey, vbeam despre Jupan Lup ce se pregăteşte (iar) de Hold-up, ca-n 89… Dar cu-o generaţie de căscăţei nouă, mie-mi spui ?

  Noapte bună, Mariginalia & Românica Smarthphone 🙂

 7. Marginalia non turpia Says:

  Of, of, problemuța e că acești tineri de toate vârstele nu mai vor bandiți și mincinoși. Nu le plac cei care le îngrădesc drepturile.

  L-am ascultat pe Klaus Johannis la Digi TV. Poate vorbi fluent, m-am convins. Are de învățat cum să-și păstreze fluența în prezența muștelor zbârnâitoare. Vom vedea ce va face.

  E drept, Ponta și ai lui au un mare merit în promovarea lui Johannis. Făcură tot ce nu se face spre a provoca tinerii inteligenți. Cineva a zis bine: bumerang.

  Reacțiile puterii au fost prompte: retragerae de sprijin parlamentar celor vizați de justiție , oprirea legii amnistierii. Bună revolta asta! Frica păzește bostănăria. Posibil să fie o frică temporară.

  Acu, dacă năzdrăvanii ăștia au început să-și cunoască puterea, există șanse să și-o mai exercite. Vom trăi și vom vedea.
  Ce știm sigur e că nu mai trăim în România anilor 90.
  E posibil să se reorganizeze și societatea civilă. Nu suntem toți colorați sintetic.

 8. Marginalia non turpia Says:

  PS. Nu uita, domnia ta ai fost un năzdrăvan. Bucură-te că se mai nasc, că se înmulțesc.

 9. AVP Says:

  Da, bre, pe astfel de raţionamente pentru mintiuticile mici şi curate ca un licurici s-au bazat şi Adevăraţii Priculici, cei din Underground, despre care nu ştim decât că sunt ca cucuruzu codrilor, vba sireacului Avrămuţ, şi trăiesc pe banii statului criptocomunist şi criptosecurist (însă n-aş vrea să mai insist…): de aceea şi special pentru Generaţia Smarthphone, care comunică mai mult prin exclamaţii, shortcut-uri, filmuleţe şi fotografii fistichii, au inventat-o pe ALBA CA ZĂPADA (ai auzit de ea…? 🙄 ), cu cei 7000 de pitici portokakici & voinici… Noaptea minţii, n-aşa, Marginalia …? 🙄

  Noapte bună.

 10. AVP Says:

  Vezi c-am editat ultimul răspuns… Şi te-am lăsat 🙂

 11. Marginalia non turpia Says:

  Hai să nu generalizăm. Eu știu unii care scriu, țin bloguri, cresc copii, muncesc și vorbesc coerent. Tu îi ai în vedere pe alții.
  Cei care i-au dat un VOT NEGATIV lui Ponta sunt, în opinia mea, într-o frumoasă și plină de soare Dimineață a minții. Ei au dat un vot negativ pentru PCR-FSN-PDSR-PSD.
  Cum va fructifica Johannis votul ăsta, vom vedea.

  Zile frumoase și luminoase să ai! Inspirație să ai!

 12. Observator Says:

  Stimata Doamna, ori nu intelegeti, ori va prefaceti ca nu pricepeti ce vrea sa spuna onestul nostru „Poesel”. Cum oare va imaginati ca redactorul „singurului text vadit anticomunist produs de vreun intelectual roman in anii 80” ar putea fi comunist pontist sau comunistoid ? El altceva vrea sa spuna, insa din pacate o face in limbajul sau poetic, mai greu de inteles pentru oamenii neobisnuit cu un asemenea stil, care il confunda cu al unui om cam suspect de ludic, din pacate, si de aceea risca sa fie glasul care striga in pustiu, inca o data.

  Poate ca din acest link pe intelesul tuturor veti intelege, in fine, despre ce pare a fi vorba (mai ales ca autorul a scris ce-a scris inainte de Ziua H) :

  http://activenews.ro/se-repeta-scenariul-din-decembrie-1989_1872589.html

  Sa dea Domnul sa nu fie asa! Cu toata consideratia,
  O.

 13. Observator Says:

  Insa nu s-ar spune ca AVP nu l-a avertizat „hat demult” pe „flacaul fooduletz” ce-l asteapta, daca va continua sa nu fie atent la relatia sa cu „Puterile Garante” :

  https://viorelpadina.wordpress.com/2014/04/29/httpwp-mepeecr-453/

  Degeaba va laudati ca sunteti noua „fanitza” a „Poeselului”. Nu prea il cititi & citati 🙂

 14. Marginalia non turpia Says:

  Eu nu sunt „fănitza” nimănui. N-am structură de „fănitză”. Sorry! =D

  In plus, am propriile opinii, bune-rele, ale mele.

  Când am analizat poemul „Planeta-Ou” am făcut-o cu instrumentele create de mine și cu probitate profesională, recunoscută de către cei care m-au publicat și citit. Nu scriu studii de „fănitză”.

  Știu că sunt în continuare pericole de deturnare și manipulare, dar mai știu și că nu suntem toți manipulabili.

  Cam asta-s eu, d-le Observator, cu considerație pentru prietenia dvs. cu AVP.

  Mult bine în continuare.

 15. Observator Says:

  Eram sigur ca Dvs va veti concentra raspunsul pe dezmintirea vehementa a faptului ca nu sunteti „fanitza poeselului” (a fost o gluma din partea mea), iar nu pe celelalte stiri, complet anodine, probabil, pentru un intelectual care a contribuit din plin, alaturi de alte minti fine sau tinere si, desigur, fara sa vrea ori sa urmareasca asa-ceva, la crearea (de fapt: legendarea) noului Mit al Salvatorului Decembrist (ma rog, al Doilea) si-al Albei ca Zapada Redivivus.

  O zi buna, stimata doamna.

 16. Marginalia non turpia Says:

  N-am treabă cu astfel de mituri. Recitiți tot ce am scris pe aici.
  Știu că e un pas buni și că e nevoie de MULȚI alți pași.

  Am votat onest, sunt CETĂȚEAN, atât.

  Voi vedea ce va mai fi, voi acționa în consecință, atât cât mă ajută legile europene.

  Deocamdată, texte interesante, ingenios scrise, dar… texte.
  FAPTILI vineee! Aștept faptele, mi-am deschis mintea și ochii.

  Cu drag, o zi bună tuturor!

 17. Marginalia non turpia Says:

  PS. REFUZ să fiu culpabilizată, spunându-mi-se că am contribuit la crearea de mituri.

  Eu am votat onest, responsabilitatea e la cei care MITOLOGIZEAZĂ votul meu.
  Regret, e PROBLEMA LOR.

  Cu aceeași considerație.

 18. Marginalia non turpia Says:

  PS. Ar fi păcat să încărcăm imaginar, cu așteptările noastre, un președinte, mai mult decât îi permite fișa postului să facă.
  Mai avem nevoie de un guvern și de un parlament de calitate. De o justiție care să continue a fi OK. De o presă neaservită. De educație civică.

 19. Guardian Says:

  Multumesc mult pentru fair-play si pentru raspunsul elegant. Nu sunt de acord cu toate argumentele dumneavoastra, dar din pacate in questa sera, nu am timpul necesar pentru solid reasoning, si refuz sa raspund doar asa ca sa ma aflu in treaba. De fapt reasoningul exista, e o chestiune de forma, nu de continut, de exprimare…la care sunt din pacate deficitar, si n-am usurinta necesara de a-l redacta intr-o forma acceptabila, intr-un interval de timp resonabil. Dar, cu siguranta va mai vizitez. Oricum ciocanesc intii la usa, nu dau buzna.
  Multa sanatate.

 20. Marginalia non turpia Says:

  Admir prestația domnului Guardian, în aceași măsură cu cea a domnului Godmund.

  Blogul domniei tale, AVP, s-a îmbogățit.

  Dialog fain vă doresc! Cu bucurie v-o doresc!

 21. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s