Fudulia poate dărâma şi Netocraţia, nu doar Portokakia

Fudulia a doborât nu doar Orajeria şi Portokakia, ci poate dărâma şi Netocraţia, păi cum naiba. O nouă ieşire în stradă a anteniştilor şi-a fanilor acestora, aşa cum ameninţă impulsivul şi lăudărosul pamfletar Mircea Badea (orice campion e lăudăros, de ex. Muhammad Ali cel mușchiulos), se va lăsa aproape sigur cu turbulenţe, dacă nu provocate de Badea şi de ciracii săi, atunci de alte – multiple! – părţi interesate, şi atunci precis buboiul noului maidan se va sparge în capul guvernului Ponta, înainte de toate ;  iar în condiţiile în care A3 nu poate spera să aibă altă protecţie de altundeva decât de la Guv Ponta şi de la Preşedinţia-i ce va urma, dacă o fi să mai fie, asta ar însemna ca Antena mogulului proaspăt transferat la puşcărie să-şi pună singură cruce, de vie…oops. După mârâielile tot mai scrâşnite ale pamfletarului Badea către colegul său de generaţie, politicianul Ponta, pe care e clar că MB îl pizmuieşte ca pe un rival de pe val, nu doar că-l pişcăreşte pamfletar, şi după ce şi celălalt miştocar antenist proaspăt lansat, băiatul ăla cu freză şi faţă de cuculeţ neras şi cam nespălat, care s-o crede f. rasat, păi cum reaq, l-a luat şi el pe pm în daraq (asta fără să-i mai punem la socoteală pe ceilalţi băieţi mascaţi în antenişti puri, care-l împung pe Ponta cu jmecheroase figuri, deşi de ochii lumii îi urează auguri), asta ar însemna să i se pună cruce şi premierului care e (care şi aşa e-n friguri, după cum șușotește gura presei, din pricina dosarului Duicu, a dosarului Dragnea-referendum, a dosarului Sova-Turceni şi-a altor stikuri marca DNA, pe care verişorul Cazanciuc nu le poate decât prevedea și monitoriza, nu şi să le pună muştiuc, helas).

Dar hai să-mi spun și eu părerea în speţa Felix Motanul, cu ocazia asta. Ceea ce m-a stârnit pe mine în acest caz, ca simplu telespectator la telenovela politică, trezindu-mi un omenesc sentiment de revoltă contra incorectitudinii, a fost modul mult prea cinic în care s-a folosit Justiţia pentru o reglare de conturi între băieţii şi netocraţii de România. Da, poate că Varanul  (care n-a ascuns niciodată că se luptă cu Statul, după ce el însuși încetase să facă parte din frăţiile statale, respectiv din fosta Securitate, devenind unul dintre cei mai bogaţi privaţi, iar mai nou fondatorul celei mai puternice reţele de netocraţi) trebuia să plătească pentru trădarea sa, n-aşa?, deci pentru că a îndrăznit să-şi înfrunte casta, ridicându-se contra statului hipercentralizat, superbirocrat și ultrasecurizat, care l-a făcut totuși om altădat, însă îngrijorător este că adversarii săi au amestecat (iar!) Justiţia în vendetta lor (când treaba putea fi făcută pur şi simplu de doi ofiţeri, cum se proceda până mai ieri, n-așa?). Astfel, după ce fusese implicată în mascarada procesului Ceauşeştilor, umplându-se cu acea nefelixită ocazie de un munte de KK, oare cât timp îi va trebui sărmanei justiţii române să se spele și de rușinea ulimei operete de bâlci judiciar ? Și când va deveni Justiția în sfârșit justiție, pe Dâmbovița ? Aceasta-i întrebarea cea mai grea.

Nota bene: Nu e musai să fii Mafalda ca să ghiceşti că actualmente DNA şi Justiţia au devenit arme politice sadea, fie numai şi prin transformarea actului de justiţie într-un show total, spre a se trage spuza media pe pita catindatului nostru potenţial, la proximul final electoral ; e suficient să citeşti ce zice Naşul într-un articolaş de pe zmecherosu-i wall, inspirat de un oarecare dom comisar şi likelit de detaşamentul operaţional virtual. Exempli gratia.

33 răspunsuri to “Fudulia poate dărâma şi Netocraţia, nu doar Portokakia”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Gânduri de dimineață:
  1. Nu prea pot fi obiectivă în judecarea Varanului. Omul îmi repugnă profund.
  Ar fi de ajuns să-mi amintesc faptul că pe vremea când domnia ta scriai Apelul și erai hingherit de Secu, el își turna rudele la Secu.
  2. Cum ziceam, ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda: da, fudulia nu subminează doar partide de baltă, ci și netocrații de baltă.
  De baltă sunt ale noastre, cu personalități de baltă, în opinia modestă a mea.

 2. Marginalia non turpia Says:

  Îmi vine în minte vorba aceea: „Prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”!
  Multă prostie latentă în partide și netocrații. Până vine stimulul activator, imho.

 3. AVP Says:

  Fie ca judecă un Varan sau un herou baban, Justiţia trebuie să ramână în orice împrejurare Justiţie, într-un stat ce altfel se bate cu pumnii în piept şi strigă pe toate cărările că e „stat de drept”. Justiţia trebuie să rămână oarbă nu spre a se putea preface că nu vede infracţiunile comise de unii sau de alţii, ci spre a judeca în orice împrejurare „sine ira et studio”. În caz contrar, cel care judecă nu mai e judecător, ci jucător, alături de cel ce-l manevrează spre a-şi realiza propriile interese, pe care n-a ştiut să şi le atingă altfel, şi care de aceea nu poate fi decât un impostor. Aceasta-i problema, nu dacă Varanul ne e simpatic sau ba.

 4. Marginalia non turpia Says:

  Eu am înțeles că au existat probe ale vinovăției sale.
  1.Judecătorii au fost incorecți, așa cum afirmă Antena 3?
  2. Dacă judecătorii nu și-au onorat mandatul, fiind incorecți, cine îi poate trage la răspundere?
  3. Dacă acest lucru e posibil, de ce nu s-a întâmplat?
  Pun aceste întrebări naive unui om cu studii juridice, pe care îl respect, adică domniei tale, AVP.

 5. AVP Says:

  Ca să înţelegi ce şi cum este apa mării e suficient să iei în mână un strop din ea, să-l guşti şi să-l miroşi. În speţă, e suficient să constat că nu s-a respectat regula tragerii la sorţi a instanţei de judecată, pe de o parte, iar pe de alta că s-a tergiversat judecarea dosarului, mai întâi, apoi s-a precipitat subit, fix în pragul alegerilor prezidenţiale ce vor urma (când, ca din întâmplare, DNA va deversa o ghiotură de alte dosare, pe care le-a palmat ani de zile), ca să bănuiesc o manipulare sadea. Din păcate însă, dosarul ICA nu a avut o prezentare inteligentă pe Net şi nu mă pot pronunţa în deplină cunoştinţă de cauză, aşa cum am făcut-o în cazul Varujan Vosganian., iar aici e vina ambelor părţi: şi a DNA, şi a advocaţilor „Varanului”. Dar oricât de strâmb am sta, trebuie să judecăm drept (sau pe cât se poate de drept).

 6. AVP Says:

  Apropo de lipsa de inteligenţă a prezentării dosarului ICA pe Net, hai să zicem că DNA ( care a fost tot timpul tufă de Veneţia la comunicare, precum orice organ de stat, ce încă foloseşte spre a-ţi spune ceva pulanul tradiţional, nu cuvântul sau imaginea, ca-n era New Media) e-n tonul cu care ne-a obişnuit, însă de la nişte maeştri în comunicare, precum cei de la A3, nu mă aşteptam ; în loc să prezinte dosarul juridic ca atare, cu probele lui esenţiale, ca să-l judece orişicare, ei ne arată nişte emisiuni în care tot felul de inşi îşi dau cu părerea ca la cârciuma lu Mardare.

 7. AVP Says:

  Dacă mai era nevoie să se spună clar despre ce-i vorba, iată un punct de vedere de la un jurnalist şi politician despre care nu s-ar putea spune că nu e avizat (el însuşi un deconspirat):

  http://ziuadecj.realitatea.net/editorial/un-ofiter-mai-putin-acoperit–129608.html

 8. Marginalia non turpia Says:

  1. Greu să te poți pronunța în cunoștință de cauză, așa e. Poate ăsta e unul din rosturile Netocrației, să ne obnubileze?! Zic și eu așa, ca necunoscătorul rațiunilor sociale profunde.
  2. Aparent off topic, spun ceva ce de mult timp o spun apropiaților mei din real: domnia ta ai o bună creștere de fond, pentru care poți mulțumi familiei care te-a crescut cu iubire și cu frica lui Dumnezeu. Sub limbajul polemic, nu ascunzi nici golănie de macho, nici misoginism, nici alte isme. De pildă, n-ai scris niciodată golănii sexiste despre vreo femeie, româncă ori străină, indiferent ce ocupație ori IQ avea ea, nici n-ai acceptat postări de acest fel pe blogul domniei tale.
  Respectul meu.

 9. AVP Says:

  Mulţumesc pentru magnanimele şi atentele precizări, cu atât mai preţioase cu cât vin de la un psiholog de înaltă clasă. O Duminică plăcută vă doresc, dear Marginalia !

 10. Marginalia non turpia Says:

  Mulțumesc și eu. Am mulți prieteni psihologi care gândesc ca mine despre rosturile comunicării. Nu suntem neapărat de înaltă clasă, ci doar meseriași care ne dăm osteneala.

  Duminică plăcută alături de cei dragi!

 11. AVP Says:

  Off topic:

  La planète-oeuf est l’unique planète vivante dans tout l’abîme cosmique, que je l’ai trouvé même „je” … oups. elle n’est pas le centre du cosmos, mais sommet ! punctum:) „planeta-ou”

  http://www.leparisien.fr/commentaire/success.php?id=4068139#blocCommentaires

 12. Marginalia non turpia Says:

  Mi-am propus să scriu cândva și despre limbajul acestui poem. Interesantă combinație de limbaje culturale și grăiri de rând, folclorice, zonale. Însolit amestec de limbi vechi și contemporane. Originale „complexio”-uri lingvistice.

  Poate, cândva, prietenii domniei tale, prezenți și plecați, vor înțelege de ce te prețuiesc. Iar dacă nu, asta cu nimic nu mă va schimba. Lucrarea mea, cu răbdare, o voi continua.

 13. Marginalia non turpia Says:

  Foarte amuzantă poli-tichia asta!
  FAPTILI îți dau dreptate cu privire la Elena Udrea.
  Chapeau,
  Poesele. RO!

 14. Observator Says:

  Credeati ca degeaba a zis Sorin Iliesiu ca AVP este „cel mai just analist din ultimii 30 de ani”? Efectiv asta este.

 15. AVP Says:

  Multumesc, Marginalia & thanks, @Observator. Pentru tomii necredinciosi ar fi poate util acest link (o antologie de publicistica virtuala marca AVP, ce urmeaza a fi completata cu ultimii doi ani):

  http://www.hypertexte-avp.blogspot.ro/

 16. Goldmund Says:

  Stiu cat risc, dar mai presus decat adevarul e anarhia-curvasaria totala. As zice ca e chiar imnteresant si necesar un alt unghi de a privi ceea ce se intampla in Romania, nu doar din casa spanzuratului sau pe un picior de plai si o gura de rai, pentru risipirea aburelilor reciproce, locale, o incercare.
  Din Germania, lucrurile sunt limpezi, par clare, cum ar trebui sa fie:
  reformele greoaie din Justitie(oricum Romania nu ar fi avut vreo sansa la aderarea in UE nici intr-o suta de ani, daca nun ar fi fost ingrijorarea expansiunii unei mari puteri de la Rasarit, dar, unele promisiuni care s-au bucurat de un acord politic general au fost si independenta Justitiei, combaterea coruptiei…) au ajuns la maturitate, si mira tare cand DNA, DIICOT ANI si alte institutii isi fac datoria – normala in oricare stat din UE…Nu va uitati la Bulgaria, pentru ca in alte zece state din fostul lagar sovietic lucrurile merg mult mai bine decat in Romania(de unde si un nivel de trai mai bun; toate au o legatura intr-un stat) Insa Justitia din Romania isi face datoria, tot mai clar, mai pregnant. Oamenii incearca acum sa gaseasca conjuratii la un act cat se poate de normal(tipic pentru Romania: daca ceva functioneaza, in sfarsit, de ce?!?)
  Nu este meritul unui singur politician(cum Basescu doreste sa clarifice in stilul sau), dar este clar ca PSD si stramosii lui nu si-au dorit nicicand un stat de drept cu adevarat, chiar daca si ei au semnat consensul politic preaderare.
  Despre Felix motanul:
  cel mai mare rau de pe capul Romaniei a fost judecat si condamnat. Pentru toti cei care au avut de suferit de pe urma comunismului, dar mai ales pentru Romania si raului facut acestei tari de armata de securisti-criminali, faptul ca unul dintre cele mai importante figuri ale dictaturii a fost in sfarsit condamnat la ani grei de puscarie, e ca o eliberare de terorism.
  Raul facut de antene este daca vreti, o continuare a raului facut de stalinistii romani acestui popor. Nu e vorba de libertatea de exprimare, cand o parte din mass medie se bazeaza doar pe minciuna, propaganda stalinista, pe amenintari catre statul de drept. Da, statul de drept exista, pentru ca il doreste UE, il doresc USA si toti aliatii Romaniei, simplu de fapt.
  O fi fost Felix certat cu statul(mai ales cu cel de Drept) si nu mai facea parte din conjuratii locale, dar tot ce insemna el era facut, cladit pe minciuna, corupere de institutii si securitatea ceausista si conexiunile ei de ieri si de azi…http://www.dw.de/antenele-lui-voiculescu-un-minister-al-propagandei/a-16381405
  Ce inseamna aceste adevaruri? Ce trebuia sa faca Justitia?(era sa zic „basista”, ca si cum Juctitia daca functioneaza e basista, daca nu, e psd-ista. logic!)
  Dar poate se inseala Deutsche Welle, UE, USA(reprezentantii lor, desigur), ziaristii romani independenti.

 17. Goldmund Says:

  scuze pentru greselile de ortografie si lipsa unei errate

 18. Goldmund Says:

  http://www.evz.ro/plagiatorul-ponta-mahalaua-pesedista-si-proximitatile-maculante.html

  Sper sa nu va suparati pe mine daca pun aici aceste randuri scrise de domnul Tismaneanu, dar articolul e practic mereu actual, iar autorul este intr-adevar un reprezentant de seama al opiniei necenzurate, obiective.
  numai de bine

 19. Marginalia non turpia Says:

  @Goldmund
  Eu una, mulțumesc pentru această privire clară.

 20. UN ''a'' Says:

  Curat obiective!
  Cit despre ”necenzurate” e clar,din moment ce aparu scris,cred c-a avut si aviz.lol !

 21. Marginalia non turpia Says:

  @Goldmund
  Clarificare: eu mă refeream la privirea dumneavoastră clară.
  Ulterior ați postat articolul d-lui Tismăneanu, și el de luat în seamă.

 22. Goldmund Says:

  Marginalia non turpia,
  multumesc pentru aprecieri. Incerc cu un bat de chibrit sa fac putina lumina in plina noapte pe un camp urias umbrit de norii negri.. Fiecare din noi (cu un gram de buna credinta) incearca acelasi lucru. In acest sens, Viorel Padina este un exemplu pentru mine, chiar daca, cateodata avem pareri diferite.

  UN ”a”,
  ti-as ramane indatorat daca ai putea fi mai concret, mai concis; subiectul este destul de serios pentru a fi mereu ironici, bancosi, insinuanti – scuze!

  (de ex. germanii sunt ironici, bancosi, insinuanti doar la Kabarett – cam ceea ce facea marele Constantin Tanase; din pacate cabaret in Romania inseamna azi altceva, de aceea l-am scris in germana…)

 23. Observator Says:

  Ultimele evolutii si rezultate vizibile din politica de Dambovita confirma punct cu punct previziunile si analizele lui AVP – unele vechi de ani de zile -, iar in aceste conditii, a presupune ca el se inseala in aprecierile sale despre alti actori politici, ca de exemplu despre Monica Macovei, este o dovada de imaturitate, daca nu de rea-credinta sau chiar de lipsa de inteligenta. Sa-l creditam pe AVP nu fiindca asa ne cere el, orgolios, ci pentru ca realitatea i-a dat dreptate, de foarte multa vreme. Nu oricine are sansa rarissima de a fi in preajma unui om care s-a dovedit a fi, in orice imprejurare, prieten cu adevarul, mai mult decat cu amicus Plato.

 24. Marginalia non turpia Says:

  @Observator
  Cu mult respect pentru dvs. și pentru toți comentatorii: fac parte dintre cei care își asumă alegerile și greșalele. M-am născut om liber.
  Din statutul de om liber, pot aprecia, chiar elogia gândurile și reușitele celorlalți oameni liberi din jur, mult mai valoroși decât mine, ca AVP / Viorel Padina ori Goldmund.

  De învățat însă, cu toată modestia, învăț ȘI din propriile mele încercări și erori.
  Așadar, pentru motivele expuse aici mai sus, votez pe proprie răspundere MM.

 25. stely Says:

  @Observator …cu capul in nori, este nimeni altul decit AVP. Numai el este in stare sa se eschiveze de la a raspunde la obiect si argumentat celor citiva comentatori care insista in van sa-l readuca in actualitatea „care e”… Numai el se incapataneaza sa traiasca din gloria trecutului. Numai el se preface ca a uitat de previziunile din trecut despre Voiculescu, Tariceanu, Ponta si toata gasca de „322”, nu numai despre Monica Macovei sau Elena Udrea. Nu , dovezile ca Voiculescu este un turnator si un infractor pedepsit cu ani grei de puscarie sunt bagatele pe linga ce a previzionat despre Monica Macovei si altii. Hai sa acoperim mizeria care se afla in tabara pesedista cu Ponta in frunte , sa uitam iute de Voiculescu si Antenele lui care au indobitocit poporul . Sa ne facem ca nu vedem ca au scos in strada niste bieti rataciti ca sa apere niste imbuibati si infractori ce i-au furat , mintit , intoxicat si manipulat la greu. Pe ei sa-i maipulam la greu, iar pe infractori, impostori, mincinosi , incompetenti si nesmtiti sa-i uitam sau chiar sa-i aparm , nu-i asa AVP ?. Nu ai nimic de spus despre principii, Stat de Drept, onestitate, justitie independenta etc. Spui doar vorbe in vânt, atita tot…

 26. stely Says:

  A, am uitat de Nastase patru case . AVP, baga repede „previziunea ” cu Adrian Nastase. Vad ca Antenele sunt pregatite sa-i faca o iesire trimfala din puscarie. Nu pierde nici tu prilejul sa aduci vorba despre prima ” victima „a justitiei lui Basescu.
  Hai ca uite, ai (si) sustinatori … de soi : pe ” UN „a” sau vechiul” cinic ” care bantuia pe vremuri pe-aci .Brrrr !!

 27. Goldmund Says:

  Observator,
  interesant punct de vedere, doar ca eu nici nu am adus aminte de Monica Macovei, iar pe tine nu aveam ce sa te intreb(la textul tau totul e clar) „Lipsa de inteligenta” am citit-o doar in textul tau, iar in Germania de ex. nu vorbeste nimeni, niciodata de lipsa ei(nu exista o desconsiderare fata de interlocutorul tau, fata de aproapele tau – aroganta? ce e aia?), ci de un punct de vedere diferit, de o parere, de extremism in idei, samd.
  Presupunem ca toti care scriem si putem analiza un text suntem inteligenti. Unii il scriu la comanda, altii pentru ca se tem de bolsevismul ereditar, iar altii aiurea, asta e altceva.

 28. Goldmund Says:

  Stely,
  sunt intr-un totul de acord cu analiza ta politica la zi, dar de ce atata agresivitate impotriva unui luptator anticomunist precum AVP? Mai multa diplomatie si detasare nu ne strica in nici o imprejurare.
  Ai uitat de lupele lui duse cu un n.t. si altii de la ‘Ziua’? Si aici veneau dintre ei doar sa-l insulte pe Viorel Padina.

  Numai de bine la toti!

 29. Marginalia non turpia Says:

  Mult bine, domnule Goldmund!
  ……………
  Noapte bună!

 30. stely Says:

  Goldmund , acel „Observator” este insusi AVP. De aici decurge asa-zisa mea agresivitate. Faptul ca isi aduce elogii, ascuzindu-se dupa un nick, inseamna ca vrea sa va pacaleasca macar pe d-voastra, singurul care mai credeti in el. Nu inteleg, insa, cum sunteti de acord cu „analiza(mea) politica …” ce o contrazice net pe cea a lui AVP , dar o catalogati drept agresiva. Pai, ceea ce ati scris dvs aici… Lipsa de inteligenta” am citit-o doar in textul tau…” sau
  Presupunem ca toti care scriem si putem analiza un text suntem inteligenti. Unii il scriu la comanda, altii pentru ca se tem de bolsevismul ereditar, iar altii aiurea, asta e altceva … este mai putin jignitor ? Stiu,d-voastra credeti sau va faceti ca nu stiti, ca „Observator” este un oarecare . Nu , este chiar AVP . Prin urmare, lui i-ati atribuit „lipsa de inteligenta.”
  P.S. Pe vremea cind Viorel Padina se „lupta ” cu n.t la Ziua , era cu totul altcineva . Nu era in nici un caz de partea lui Voiculescu, Nastase, Ponta , Tariceanu, ci de aceeasi parte cu Vladimir Tismaneanu, Devis Grebu si de partea celor 300 de semnatari , numai unul si unul ai Apelului pro Basescu, printre care am fost si eu si dvs si inca multi altii . V-ati /l-ati intrebat vreodata de ce a ramas singur ? Ei bine , va spun eu : pentru ca nimeni nu-l mai crede in el si nici nu se preface . Daca d-voastra puteti sa va prefaceti este altceva, dar nu are nimic cu diplomatia. Numai bine va doresc si eu !

 31. AVP Says:

  Stely, alegaţia ta că „Observator” este „însuşi AVP” e tot atât de adevărată precum aceea că „AVP e de partea lui Voiculescu, Năstase, Ponta, Tăriceanu”, sau cu aceea că altădată ar fi fost „de partea lui Băsescu, Boc, Udrea” et aliis ejusdem farinae. Zău, stai naiba în banca ta şi nu încerca să înţelegi un lucru sau o fiinţă care e muult preste măsura or mărimea ta. „Ştie oare vrabia cum i-ar veni berzei ?” 🙄

  Simplu spus, e vba de adagiul „Amicus Plato, sed magis amica veritas” ; însă în realitate e mult mai mult şi mai complicat decât atât.

  Noapte bună tuturor.

  Postare noua.

 32. UN ''a'' Says:

  Ironia era la adresa parerilor foarte ”obiective”(in sendul ca are obiective de atins)si foarte libere(cit isi permite,pina unde nu lezeaza interesele actuale).Avizu e clar de unde-l cere.

 33. UN ''a'' Says:

  Sper ca se intelege,ca e vorba de dl.Tismaneanu
  Parerile tale si-ale mele,fiind niste anonimi,conteaza mai mult pentru noi,in rest conteaza statistic si mai ales la vot.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s