Fotbalul va fi garantul păcii în următorii patru ani (cel puţin)

Aţi auzit ce-a zis ţarul de modă nouă, Putin : că următorul campionat mondial de fotbal pe care îl va organiza Rusia va fi mai grandios ca oricare altul de dinaintea sa ? Or, cunoscând faptul că Putin e sensibil la imaginea-i de ierou al vremii sale, fiind evident că din motive personale vrea să intre în istorie călare nu pe ogive nucleare, ci pe evenimente pacificatoare (asta se întâmplă în faza de incubare a virusului dictatorial, se pare…oops), e clar că se va abţine pe cât va putea de la orice acţiune ce-ar supăra Planeta-Fotbal, cel puţin până la următorul eveniment modial din aval, fiindcă el ştie că altfel lumeea l-ar boicota, aşa cum s-a întâmplat cu prdecesoru-i Brejnev cândva şi se va alege puradicul de misia sa. Şi iată cum fotbalul poate salva pacea în lume, ţinându-l în şah pe ţarul Putin şi obligându-l să se abţină de la orice agresiune vădit haină, determinându-l, din contra, să umble ca un porumbel diafan prin lumină, iar  în graciosu-i cioc cu-o ramură de măslin aducătoare de noroc.

Doamne ajută ca porumbelul păcii să nu se transforme subit în apocaliptic porc şi să nu-l vedem zburând preste Bucale, Devesel sau New-York !

21 răspunsuri to “Fotbalul va fi garantul păcii în următorii patru ani (cel puţin)”

 1. Marginalia non turpia Says:

  @AVP
  Au încercat și alții să-și convingă cititorii de ce e bine, frumos și adevărat să iubim fotbalu’. Da’ veneau cu argumente prea telenovelistice. Nu m-au impresionat.

  Un prieten rugbist, fost membru in echipa națională, îmi cita din Pierre de Coubertin: „Rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe când fotbalul este un sport de domni practicat de golani”.

  Domnia ta m-ai convins, prin această postare, că fotbalul, sportul practicat de „golani”, poate avea un rol planetar benefic. Inteligență de Poesel, dec.

  MULȚAM!

 2. AVP Says:

  Mă bucur că înţelegi – încă şi încă o dată – despre ce-i vba.

 3. Nicu Margarit Says:

  In plus, apare si problema MTO-ului.

 4. Marginalia non turpia Says:

  @ AVP.
  Plec la o școală de vară.
  La bună vedere pe săptămâna ce vine!

  Sănătate și spor în toate îți dorim, Poesele.Ro!

 5. stely Says:

  @AVP- Acei „altii” nu au avut niciodata de gind sa convinga , de ce ar trebui ca dinsii sa iubeasca fotbalul. Ei si-au exprimat sincer si spontan bucuria de a vedea in „fenomenul fotbal ” un spectacol planetar . Au comentat( aproape tot) despre fiecare partida in parte pe intreg parcursul CM de fotbal. Cineva insa (nu spun cine…) care le urmarea comentariile, gelos pe ei, a fost de la inceput de cu totul alta parere , iata :

  „…eu detest fotbalul, și mai ales kitsch-urile de spectacole de deschidere și încheiere.
  Aveam un prieten bun, rugbist, jucător în echipa națională, care cita, spunând că „rugbi e un sport de golani jucat de domni, iar fotbalul, un sport de domni, jucat de golani”. Așa e.
  În același timp, fotbalul e un sport privit – cu delicii – tot de golani Asta spun eu. Îmi asum ceea ce spun. GOVA e un bun exemplu .
  Chestia cu „PATRIMONIUL OMENIRII” e de rasul curcilor.
  Mai să facem pe noi citind.
  Pe bune, tu nu vezi ce caraghios e?
  PPS. Chiar nu-l plătește nimeni să scrie așa?
  Ești sigură?”

  Astea sunt citeva dintre „aprecierile” acelei / aceluia despre fotbal pe care mi le-a impartasit numai mie (pe ascuns). In zadar am invitat-o sa-si spuna parerea cu sinceritate si la vedere. Nu a avut curaj, speriata fiind pesemne de cum s-a vazut in ochii acelora care iubesc fotbalul, iata :

  Fara a generaliza as zice ca indivizii care nu iubesc si/sau nu pricep fotbalul (ca joc si ca fenomen), ba inca il si detesta sunt, in genere, oameni ingusti la minte, lipsiti de simtul umorului, predispusi la intoleranta si cenzurarea opiniilor celorlalti. De obicei au o gandire rudimentara (nu inteleg nici statistica, matematica si, vai, in esenta, nici poezia). Fotbalul adevarat este poezie pura, pe teren si in tribune, o poezie la scara planetara, un bun social comun al umanitatii. Exista putine exceptii in aceasta privinta printre cei care avand expunere la fenomenul fotbal, au decis totusi ca-l detesta ca sport si ca fenomen. O exceptie remarcabila ar fi Andrei Plesu care a ajuns asa numai din cauza ca in copilarie a fost “defavorizat” in aceasta privinta, putin lipsindu-i insa pentru a fi d-lui un microbist in genul lui Radu Cosasu. Alta exceptie, eu unul, nu cunosc.

  Acum vad ca dumneaei si-a schimbat parerea, dar eu imi permit sa spun ca este ipocrita. Spunind ca postarea ta a convins-o ca fotbalul are un „rol planetar”, de fapt a aruncat cu sageti tot in cei pe care ii dezavueaza (din motive numai de dinsa cunoscute) pentru bucuria lor de a „privi ” fotbalul ca un spectacol . Eu insa ma bucur sincer ca si tu ai vazut in „fenomenul fotbal „un bun universal ce ar putea uni intr-o pace planetara intreaga omenire. Ramane insa intrebarea : mai este valabil ce a spus doamna”marginalia …”despre jucatorii si privitorii de fotbal ? Or mai fi ei golani ?

 6. Marginalia non turpia Says:

  @AVP.
  Când un Golan dovedit online, prin comportamente de ani de zile, vede fotbal, golănește îl vede.

  Când un POET VERA, Ca Viorel Padina, vede fotbal, ca un Poet Vera îl vede.

  QED.

  Domnia ta, un Poet Vera rămâi pentru noi, prietenii domniei tale.

  Așadar, fotbalul are alt preț pentru mine văzut prin ochii domniei tale.

 7. Marginalia non turpia Says:

  @AVP
  PS. Căci noi vedem lumea exact așa cum ne-o permit softurile noastre.
  Adevar devenit „banalitate”.

  Poeților – cu P – se cuvine să le mulțumim că există, și asta cu toată modestia.

 8. Dl Mboe Says:

  Ghici cine e pârâcioasa ?? Iubesc turnătoria, însă urăsc pe turnători! 😦

 9. Dl Mboe Says:

  Rectificare: ”Iubesc turnătoria, însă disprețuiesc pe turnători”. Asta ca să fie clar.

 10. stely Says:

  Dar lasitatea , iresponsabilitatea, infatuarea, egoismul, cinismul, prefacatoria , minciuna sunt oare virtuti? Cind invadezi spatiul privat al cuiva ca sa-l jignesti , sa -l umilesti , sa rizi de preferintele lui , de prietenii lui ce trebuie sa faca acela ca sa-l opreasca? Cine este vinovat aici ? Invadatorul sau turnatorul (tradatorul?)

 11. Goldmund Says:

  Din pacate invatam din istoria recenta ca nici Africa de Sud nu a devenit mai bogata(in sensul social, pentru cat mai multi cetateni) si nici RPChina nu a devenit mai democratica dupa Olimpiada.(si nici Germania Nazista nu a devenit mai umana dupa 1936…) si cu siguranta nici Brazilia nu s-a imbogatit spiritual si vor exista discrepante crase intre bogat si sarac in continuare, in cea mai mare tara din America de Sud(stat social, o necunoscuta in Brazilia, cu toate ca aceasta tara bogata e condusa de un fel de comunisti americano-latini, prieteni cu fostul Chavez – )
  Nu, nu cred ca Rusia lui Putin va deveni altfel dupa CMF si nici mai democratica, iar in privinta amenintarii nucleare a
  Rusiei eu o socotesc ca si inexistenta. Singura amenintare atomica posibila poate sa vina din tabara fanaticilor religiosi din Orient, grupurilor separatiste din imparatia Islamului….
  Iar „modernitate” si „democratie” in Rusia nu vor fi nici intr-o suta de ani – mai vorbim….

  Echipa nationala de fotbal a Germaniei a castigat Campionatul Mondial. Normal, sunt intr-o anume masura fericit, multumit. Germania a spart gheata, pentru prima oara in istoria acestui campionat, de data asta a castigat Cupa Mondiala o echipa de fotbal pe pamant american(cele doua mari continente) o echipa de fotbal din Europa, Klose a marcat cele mai multe goluri din istoria competitiei, cea mai mare victorie a unei echipe in semifinala din istoria competitiei. Nu, de obicei nu castiga cine nu trebuie, castiga cine merita, de obicei munca si seriozitatea(dupa care vine si talentul) dau rezultate.
  . Personal, am tinut cu echipa de fotbal(era sa zic a UE in America de Sud…) a Germaniei de cand ma stiu. Nu mi-au placut prefacutii, „apararile beton”, cei care incearcau sa traga de timp exagerat, „talentatii” si talentele lor exarcerbate pe post de icoane vii, etc, etc..
  Doar doua echipe s-au incadrat in aceste criterii, timp de zeci de ani:
  echipa de fotbal a Olandei si cea a Germaniei Federale(exista o scoala anume,o seriozitate si disciplina, nu intru in detalii)
  Altii au avut in decursul istoriei recente poate si mai mari talente decat cele ale germanilor sau olandezilor, pe mine ma impresioneaza alte criterii pe langa talent(golul din finala din minutul 113! a fost o expresie la tot ce iubesc la fotbal….)
  Pe langa germani si olandezi, singurii care intr-adevar m-au impresionat au fost chilienii(abnegatie, lupta, seriozitate, daruire pana la sacrificiu, tipice ” trasaturi germane”). Chilienii au avut un mare ghinion.

  Am incercat mereu sa ma debarasez de gustul colectiv care de obicei este alterat de nonvalori(peste tot in lume, mai ales in tarile conduse autocrat, in dictaturi) prin alte criterii decat cele care ar trebui sa functioneze intr-o societate. Va dau un exemplu:
  suntem latini, „tinem” cu latinitatea, criteriile fiind altele decat cele care intr-adevar conteaza:
  cinstea, munca, priceperea, transpiratia, talentul, seriozitatea, fair play-ul,
  Prin educatia primita, am incercat mereu a ma detasa fata de gustul colectiv, de propaganda de orice fel….

  Stely.
  …Unde mai pui ca un Camus(imi trece acum ca un fulger prin minte) a fost fotbalist, desigur si un mare admirator de fotbal(ca si Günter Grass si multi altii) Daca intr-o mica tara toti locuitorii ar fi doar savanti(un fel de monstri ai mintii), sunt convins ca ar juca fotbal(ar avea insa si o echipa de canotatie si una de gimnastica…)

 12. Goldmund Says:

  Am citit in sfarsit ce am scris:
  erata:
  canotaj in loc de canotatie – scuze
  numai de bine!

 13. AVP Says:

  Mulţumesc pt intervenţie, Goldmund. Doamne ajută !

 14. Goldmund Says:

  Doamne ajuta, Viorel!
  Tin la tine fara sa te cunosc…Ce curioasa si stranie(nu spunea filozoful-poet bucurestean ca in mister sta frumusetea lumii?), aproape de absurd a devenit Universul cu internet-ul, Cunoastem oamenii poate mai bine decat daca i-am vedea in fiecare zi, sau poate avem nevoie SI de o apropiere fizica. Poate ne-om vedea candva…
  Numai de bine, familiei, prietenilor si tie!

 15. AVP Says:

  Sunt onorat şi încântat de prietenia şi preţuirea ta, Goldmund. Numai bine îţi doresc şi eu, alături de cei dragi !

 16. stely Says:

  Goldmund,
  Stely.
  „…Unde mai pui ca un Camus(imi trece acum ca un fulger prin minte) a fost fotbalist, desigur si un mare admirator de fotbal(ca si Günter Grass si multi altii) .”
  Da, am citit despre Albert Camus ca a fost portarul echipei de fotbal a Universitatii din Alger.
  Dar banuiesc ca stiti si despre …

  „Suvernaul Pontif, născut la Buenos Aires, este pasionat de fotbal. El este suporter declarat al echipei San Lorenzo.
  Jucătorii naţionalei Argentinei i-au trimis Papei Francisc un tricou al vicecampioanei mondiale cu semnăturile fotbaliştilor, a anunţat mijlocaşul Maxi Rodriguez, pe contul său de Twitter, informează AFP.
  Jucătorul echipei Newell’s Old Boys a publicat o fotografie, în care apare alături de Lionel Messi, cei doi ţinând împreună un tricou. “Acesta este cadoul pe care jucătorii îl trimit Papei Francisc!”, se arată în explicaţia fotografiei”

  „Papa Francisc nu s-a uitat la finala Cupa Mondiale la fotbal, ca să rămână „neutru”, a informat astăzi șeful de ceremonii al Vaticanului, Guillermo Karcher. Papa argentinian este cunoscut ca microbist înfocat, având chiar legitimația clubului San Lorenzo din Buenos Aires, dar Karcher a spus că duminică suveranul pontif nici măcar nu a tras cu ochiul spre meciul pe care conaționalii săi l-au pierdut cu 1-0 în favoarea Germaniei în prelungiri. Karcher, care este și el argentinian, a recunoscut însă că Papa a fost „ținut la curent” cu evoluția meciului. AFP amintește că Francisc și-a păstrat neutralitatea și înaintea finalei, limitându-se să scrie pe Twitter că fotbalul poate prilejui schimburi interculturale benefice.”
  http://www.europalibera.org/archive/news/20140714/445/445.html?id=25456724
  P.S. Iata un motiv sa ma bucur ca in finala CM de fotbal am tinut cu Argentina. Insa nu mi-a parut rau ca a cistigat Germania . A fost echipa cea mai buna si a meritat trofeul. Felicitari. 🙂

 17. Marginalia non turpia Says:

  @ AVP
  Cum bine spuneai mai sus, fotbalul poate deveni – in anumite contexte – o condiție a păcii, fie și temporare.

  La fel de bine cum poate genera, in alte contexte, violență, așa cum putem vedea mai jos:
  http://terracelife.co.uk/category/football-violence/

  Așadar, e de dorit să putem privi cu luciditate fotbalul, ca fenomen social planetar. Acesta este meritul postării domniei tale, imho.

  O săptămână luminoasă îți dorim.

 18. Marginalia non turpia Says:

  @Goldmund

  Da, Viorel Padina este un poet cu o viziune și cu un limbaj original.
  Mai este un om care a fost hărțuit pe nedrept.

  Mă bucur că îi rămâneți prieten și că îl prețuiți. Pentru deschiderea minții dumneavoastră, vă mulțumesc. Așa ceva nu găsim mereu pe net.

 19. Marginalia non turpia Says:

  Q.E.D.

 20. AVP Says:

  Intr-adevar, Q.E.D.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s