Diferenţa dintre Polonia şi România

Nu doar în aceste date economico-financiare conjucturale constă diferenţa dintre Polonia şi România, ţări care numai în aparenţă au plecat din acelaşi blockstart, în 1990. Ca să înţelegem mai exact care e diferența reală dintre Polonia și România, precum și care e cauza profundă a acestei diferențe, trebuie să coborâm mai adânc, în trecutul relativ recent, măcar. În 1980, e.g., odată cu apariția în Polonia, în septembrie 1980, a mișcării Solidarność, a apărut şi la noi, practic printr-o minune singulară, în octombrie 1980, Apelul catre Europa, un protest absolut independent de mișcarea din Polonia (experto credite!) și cu o ideologie din capul locului net anticomunistă, spre deosebire de ideologia Solidarność, inițial strict sindicalistă și care abia ulterior va fi dobândit trendul anticomunist binecunoscut. Dacă însă despre Solidarność a auzit tot globul pământesc, iar Walesa, unul din liderii Solidarność, e socotit un erou al lumii libere, nu doar al poporului polonez, „Apelul către Europa” a rămas și azi practic necunoscut majorității românilor, iar elita noastră politică și intelectuală, care totuși are oarecare cunoștință despre acest manifest, nu ştie cum să facă și să dreagă ca să-l minimalizeze, nu să-l evidențieze. Cu alte cuvinte, e vorba de deosebirea – esențială – dintre un popor care a ştiut să-şi prezerve şi să-şi respecte noblețea, fiind crescut și educat în cultul eroilor și al recunoştinţei față de valorile naționale reale și un popor care, după ce elita sa modernistă, ce se încropise, cu chiu cu vai, în secolul de după revoluţia de la 1848, unirea de la 1856 şi  dobândirea independeţei statale la 1877, a fost decimată de cel mai stupid regim comunist (cu excepția regimului stalinist-sovietic, evident) din „Lagărul Socialist”, trăiește în prezent efectiv de azi pe mâine, condus tot de fostul „detașament de frunte al clasei muncitoare”, care s-a dat de trei ori peste cap la „revoluție” și s-a transformat dintr-o haită de lupi înfiorătoare într-o haită de fiare meschine, pizmașe și rânjitoare, tale quale.

Anunțuri

17 răspunsuri to “Diferenţa dintre Polonia şi România”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Walesa nu a fost intelectual. Biserica ortodoxă nu a fost catolică. Procentele de influență negociate între boși nu au fost aceleași.

  În acest context, maturul „Apel către Europa” nu a avut acces la masse.

  Cât despre intelectualii noștri, greu le vine să accepte că unul dintre ei poate fi mai bun. Măcar într-o direcție.
  Asta se vede și în zvarcolirile „dreptei” de acum.

  O mai rezolva timpul ceva, ne-om maturiza?
  Om trăi și om afla.

 2. AVP Says:

  Walesa n-a fost intelectual, însă Michnik a fost. Despre alte diferenţe esenţiale între România şi alte ţări din fostul Lagăr Socialist, care pot explica lipsa de reacţie a românilor faţă de experimentul de creare a „omului nou”, am scris în Prologul la Povestea lui Ave.

  Am mai spus că nu există dreapta şi stânga reale la noi, ci doar partide de interese conjucturale (aşadar clanuri, care n-au nicio treabă cu doctrinele politice şi economice), precum şi personaje „de dreapta” şi „de stânga”, ce joacă în telenovela politică regizată de netocraţia în ascensiune.

 3. Goldmund Says:

  O alta istorie europeana:
  Spiritul polonez dezvoltat pe o cultura comuna puternica(plus confesiunea lor, termenul religios) si un simt national lipsit de nationalism, in timp ce la noi avem spiritul romanesc dezvoltat pe supunere si capul plecat…., si un simt difuz pentru patrie bazat pe un nationalism retrograd si extremist(cand de dreapta, cand rosu, comunist), depasit moral inca de la inceputul secolului 20(in Europa). Nici in alte parti din estul european nu a fost indeajuns valorificat gestul de sacrificiu (de ex. al unui student care si-a dat foc in semn de protest fata de invazia sovietica), ca proba ca dupa 1968, Cehoslovacia a avut pana in 1989 un regim rigid, autocrat, aproape stalinist(ce a salvat dintotdeauna regiunea respectiva a fost industria foarte dezvoltata care a facut posibil ca „cehii” sa aiba mereu un nivel de trai mult deasupra vecinilor sai de la est si nord), dar fiecare tara din fostul bloc comunist a avut o sansa in plus fata de noi…
  Apropo de vecini, insasi vecinatatea RFG-ului a facut ca Polonia dupa 1990 sa cunoasca un boom economic fara precedent(bineinteles ca si acolo un Iliescu/A.Nastase plus psd si varanii ar fi facut scrum orice incercare de modernizare si democratizare a tarii. – acestia sunt pana azi principalii vinovati pentru starea Romaniei, acestia se hranesc pana azi din saracia Romaniei, singura zestre pe care o pot lasa in urma lor)
  Dar cadrul cultural polonez, standardul de instruire a populatiei nu au facut posibil venirea la putere a lichelelor.
  Ce este si mai grav :
  standardul invatamantului actual din Romania este atat de scazut, atat de corupt(v. si ultimele scandaluri despre mituirea inspectorilor! – varful unui nou Eisberg?) incat nu exista un viitor mai bun, iar manipularea (marsava si lipsita de scrupule a) maselor va continua.
  Ce bine ar fi sa ma insel….

 4. Marginalia non turpia Says:

  Avem și noi mulți martiri de care nu ne place să ne amintim. Ne place să ne cazăm la „single”.
  Avem un învățământ majoritar deteriorat. Și mulți copii inteligenți care își găsesc loc în lumea largă.
  Avem profesori devotați care mor în sărăcie.
  „Da, mai avem”… citez doar ca să „râsu-plânsu”.

 5. AVP Says:

  La noi nu se putea face nicio reformă reală, atât timp cât la putere s-au aflat non stop foştii, disimulaţi sub o pălărie sau alta (fie ea roşie, galbenă sau portokakie, interschimbabilă cu prima ocazie, de altfel), inclusiv la această oră. Orice reformă reală s-ar fi făcut i-ar fi alungat pe foşti, in corpore, de lângă butoiul cu miere, destrucurând „sistemul ticăloşit” (aşa cum reformele minimale „perestroika” şi „glassnost” au subminat imediat regimul comunist şi au spulberat „Lagărul Socialist”). La un moment dat, am sperat că Traian Băsescu e eroul hotărât să lupte, împreună c-un batalion mai mult sau mai puţin secret de comilitoni şcoliţi prin lumea liberă, pentru ieşirea României din paradigma colectivistă, etatist-centralistă şi ultranaţionalistă, deci omul decis să se bată pentru postmodernizarea României europene, însă în final TB s-a dovedit a fi departee de aceste deziderate, pe care nici măcar nu are capacitatea de a le înţelege corect, am impresia. In fapt, TB va fi rămas ultimul mahăr criptocomunist şi ultraetatist dup-aci, iar pe acest fond va surveni sfârşitul său politic irevocabil (şi să sperăm că acesta se va produce fără un urât rix care să ne compromită grav ca naţiune ori să dea apă la moară celor care atâta aşteaptă).

  Şi nu, nu cred în măreţia martirilor care se vor fi sacrificat nu pentru postmodernizarea României (de care sunt convins că nici n-ar vrea să audă, hic et nunc), ci pentru prezervarea ei în coconul de borangic al unor paradigme anacronice.

  Din păcate tre să mă retrag, din cauza unei furtuni locale, cu puternice descărcări electrice. Mai vbim.

 6. Marginalia non turpia Says:

  Există valori circumstanțiale și valori permanente, știi bine asta, Poesele.Ro.
  Altfel, n-ai mai scrie poezie.

  Martiriul este o stare / acțiune ce promovează ȘI valori permanente.

  Mi-ar mai plăcea ca foștii disidenți să nu se lase învrăjbiți de neocomuniști cu ochi frumoși… multe mi-ar plăcea, in naivitatea mea.

 7. Marginalia non turpia Says:

  O noapte bună îți dorim acum!

 8. Goldmund Says:

  ” In fapt, TB va fi rămas ultimul mahăr criptocomunist şi ultraetatist dup-aci, iar pe acest fond va surveni sfârşitul său politic irevocabil (şi să sperăm că acesta se va produce fără un urât rix care să ne compromită grav ca naţiune ori să dea apă la moară celor care atâta aşteaptă).”

  Textul tau aproape desavarsit sufera o mica eroare cu fraza de mai sus.
  Logica simpla spune ca probam stiintific doar daca inlocuim ce stim cu altceva, iar prin comparatie deducem ce dorim sa aflam, exact, concis. Or, Geoana sau A. Nastase nu sunt, nu puteau fi mai buni decat. TB. Mai mult, clasa politica „criptocomunist”a si „ultraetatist”a s-a consolidat continuu dupa cum era si de asteptat in partidul lui Ceausescu-Iliescu, continuatorii pcr, care cu totii isi duc veacul usor, de multe ori criminal, in psd.
  Acestia se intaresc si nu dispar odata cu TB………

  „Mostenirea” pcr este imensa, mai ales in mediul rural si provincial(unde este „de monolit”), acolo unde psd oricand castiga alegeri. Singurul care s-a luptat impotriva acestui flagel devastator pentru tara a fost TB.
  Din nou ai dreptate, acest om(TB) nu mai conteaza acum si pe viitor, cu atat mai mult ne mira lupta unora cu morile de vant(impotriva ”tiranului”). Cert este altceva, cat rau a facut TB sistemului securisto-(neo)comunist daca televiziuni platite, partide, activisti, forte imense angrenate lupta doar impotriva lui, prin orice mijloace – un unicum in UE!…De ce oare?(tot asa intreb pana azi:
  de ce doar in Romania s-a produs o revolutie sangeroasa, mineriade sangeroase, lupte interetnice, reesaparea comunistilor mari din pc, etc? – simplu: romanii au fost supusi mai drastic decat in alte tari , spalarii de creier, dezinformarii colective(pana azi, antene, daca e posibil, si e , din moment ce doar 40% au acces la internet – )

  A invins TB „sistemul”? Era imposibil, insa sa presupunem ca cineva gen Merkel ar fi venit in Romania in 2004 sa schimbe tara, ce ar fi facut in Romania?. Cu cine? Cu ce oameni, cu ce specialisti? Cat timp i-ar fi trebuit? Ar fi reusit vreodata inainte de a renunta definitiv la o lupta sisifica? PD a fost un partid de oportunisti, romani normali, cu o oarecare inclinatie spre tara, nimic mai mult! Cu cine? Cu „independentul” Sorin Oprescu?!

  Parerea mea, asta conteaza:
  http://www.gandul.info/politica/ambasadorul-sua-mark-gitenstein-monica-macovei-e-mentorul-meu-prima-pe-care-o-sun-cand-vreau-sa-aflu-ce-sa-zic-despre-justitie-9426353?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul
  …a lasat cativa oameni apreciati(chiar daca nu la noi), oameni demni la DNA, ANI, in Justitie, asta conteaza.

 9. Marginalia non turpia Says:

  @Golmund

  Mulțumesc pentru analiză. Decentă și obietivă, imho. Completează frumos analiza pertinentă a lui AVP. Mă bucur ca am avut vreme sa trec pe aici.

 10. stely Says:

  Sunt de acord ca stimatul domn „Goldmund”, pe care cu aceasta ocazie il salut cu stima si consideratie , a facut o „frumoasa analiza pertinenta ” privitoare la textul postat de AVP…dar, pentru cei care o citesc cu atentie si obiectivitate, respectiva „analiza” a dumnealui a contrazis-o in multe privinte pe cea a lui AVP. Prin urmare, ma bucur ca „Goldmund” a ramas acelasi domn pe care l-am apreciat cindva pentru obiectivitatea si intransigenta sa fata de principii , valori si respectarea adevarului. Un gind bun si Doamne Ajuta, „Goldmund!” .

 11. Marginalia non turpia Says:

  @Goldmund @ AVP.

  Talibanic, acceptăm un singur punct de vedere. Cu o minte flexibilă, uzând de criterii complexe, acceptăm opinii care nu se suprapun, pentru că doar privind din cât mai multe unghiuri, putem APROXIMA, doar aproxima, adevărul absolut.

  Apreciez la domniile voastre, AVP și Goldmund, puterea de a purta un dialog civilizat, urban.

  Nu sunt un analist politic, altele sunt competențele mele, așadar, de la amândoi am de învățat. Mulțumesc amândurora, cu respect.

 12. stely Says:

  Iata ce spune un disident despre „neocomunistii cu ochi frumosi”, pe care alt disident nu-i vede acolo unde sunt ei cu adevarat:
  După ce a condamnat Comunismul și crimele sale, sub conducerea președintelui Traian Băsescu, prietenul meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin Ilieșiu o considera istorică? Nu înțeleg.
  De data aceasta, Comunismul și crimele sale ar urma să fie condamnate de prietenul meu Sorin Ilieșiu, sub conducerea fostului președinte al PNL, dl Călin Popescu-Tăriceanu, care este pe cale să înființeze un PNL nou-vechiuț. Se aude că și dl Victor Ponta ar fi interesat să dobândească ceva gene mai anticomuniste.
  Cu șira spinării tocmai albită de o curte a miracolelor și dată proaspăt cu var de o turmă spălată pe tărtăcuță, condusă de personajul livresc” femeia oaie”, o Idee — europeană cam cât posteritatea lui Nicolae Pleșiță și contemporană cam cât antumitatea lui Tudor Postelnicu — a pus deja în mișcare katiușa nucleară care să conducă noul asalt împotriva unui comunism ucis deja de prietenul meu Sorin Ilieșiu și dușmanul său de azi, Traian Băsescu: Academia Română.

  Ținând cont de numărul impresionant de mâncători de căcat ceaușist, colaboratori ai Securității, agenți de influență, persoane de încredere, cuscri, nași și fini de servicii secrete și alte grade para(i)-militare pe cap de nemuritor, Academia este, fără îndoială, o alegere pe măsura poiectului – știe pe de rost la ce s-au pretat, decenii la rând, mulți dintre membrii ei.

  http://www.dorintudoran.com/exceptionalismul-romanesc-azi-comunismul-e-cool/#comments

 13. Goldmund Says:

  Stely,
  si eu iti spun bine te-am gasit si ma bucur sa te revad aici(eram la pertu candva)

  Cred ca tocmai la prietenul nostru comun, AVP(sper sa nu se supere daca ne exprimam ideile pe aceasta minuscula insula a parerilor necenzurate, libere, insula care ii apartine poetului dizident) am scris si eu(in urma cu un an?!) la o postare despre domnul Sorin Iliesiu si noul sau proiect, condamnarea comunismului…, exact aceleasi idei precum cele ale domnului Dorin Tudoran…Nu e neaparat nevoie sa avem si dreptate. Doar incapatanarea si persistenta in greseala e pernicioasa.
  Imi pare rau ca nu mai il pot citi aici si pe „frantuzul” care avea un stil furibund, dadaist si care punea multe filme interesante

  Marginalia non turpia,
  ce mult imi plac oamenii creativi….imi produc mereu o inspiratie debordanta, electricitate pentru neuronii mei imbatraniti prematur de comunism…
  La toti numai de bine si sper pe curand!

 14. Marginalia non turpia Says:

  @ Goldmund

  Creativitatea, un dar aflat în fiecare dintre noi. Uneori acoperit de suferință, alteori de râvne circumstanțiale, întotdeauna în așteptare răbdătoare.

  Mult bine și domniei voastre.

  @AVP

  Seară și noapte bună!

 15. stely Says:

  Goldmund, desigur ca au fost „cindva” momente de prietenie sincera cind ne adresam cu „pertu” si cind impartaseam aici „pe insula parerilor ” aceleasi sentimente de pretuire, dar si puncte de vedere bazate pe aceleasi principii si valori. Ma bucur sa vad ca nici tu nu te-ai schimbat, dar sunt trista sa vad ca „insula” nu mai este ce a fost … Cred ca ai observat ca ea este aproape pustie. Da, nici macar „frantuzul” nu mai este prezent aici. Si el a parasit „insula” din aceleasi motive precum ale tuturor celor care erau prezenti zi de zi, animati de dorinta de a se exprima „necenzurat” asa cum spui. Acum nu se mai poate. Din cite ai observat este” prezent „aici numai pe Sorin Iliesiu prin intermediul apelurilor lui fara numar si, as indrazni sa spun, fara rost. De fapt nu o spun numai eu .O spune iata Dorin Tudoran, un prieten vechi al dumnealor.
  Si eu ca si tine vin aici foarte rar . Bunaoara, acum am venit doar sa te salut si sa te felicit pentru faptul ca nu ti-ai schimbat optiunile in fctie de frustrari personale sau posibile interese de moment. Ma bucur ca ai avut despre Sorin Iliesiu, privind acel proiect, aceleasi „idei” precum cele ale lui Dorin Tudoran. Imi ingadui sa spun ca si eu am spus de curind cam acelasi lucru.
  Sanatate multa, Goldmund .

 16. AVP Says:

  Si io va doresc multa sanatate si, daca se poate, mai multa minte, pleease… „Cel mai just analist din ultimii 30 de ani” (si…) nu se poate prosti ori sminti chiar asa, peste zi… Aveti putintica rabdare si-o sa vedeti si voi adevaru’, in fine, dragi fratici & surioare. Doamne ajuta !

  Postare noua.

 17. Marginalia non turpia Says:

  Mă voi strădui să trăiesc spre a-l vedea. Iată ceva ce poate – pe oricine – motiva.

  Noapte Bună! – mă repet.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s