O confuzie jenanta

O confuzie jenantă pentru un intelectual renumit a comis d. Andrei Pleşu, într-un mesaj lansat recent pe valurile Media :

„Eu prefer să mă ştiu reprezentat de un domn care ştie bine o meserie (aceea de istoric), vorbeşte frumos englezeşte, a condus un minister, un guvern şi un serviciu de informaţii. N-o să facă gafe, n-o să doarmă în post şi n-o să mă facă de ruşine”.

Confuzia rezidă în aceea că d.Pleşu lasă impresia a crede că politicianul sau alesul public, spre a fi un bun politician, ar trebuie să fie mai întâi un as al meseriei lui de bază (oricare ar fi asta, chit că, în acelaşi loc, un pic mai sus, d.Pleşu ia în balon propensiunea chirurgilor, militarilor sau preoţilor, nu şi a istoricilor, e.g., de a-şi abandona într-o veselie meseriile în favoarea politicii „care e”), căci nu poate fi un simplu politician, păi cum naiba.

Gândind în felul acesta de-a dreptul impardonabil pentru un domn care s-a învârtit ceva vreme printre picioarele politicienilor de vârf n-ar fi de mirare să-l vedem mâine-poimâine pe distinsul filozof înhăitat (sic!) cu semidocţii fuduli şi negri-n cerul gurii care îşi bat joc de preşedintele Parlamentului European, viitorul preşedinte al Comisiei Europene, probabil, Martin Shulz, pentru faptul că acesta n-are, sărmanul, nici măcar bacalaureatul la bază, darmite titlurile doctorale pretinse de snobilimea de Bucale, titluri pe care le au în schimb, cu ghiotura, distinsa d-nă Abramburica şi Vadim al nost, tale quale. „Bietul” Shulz nu e – aşa cum omul a recunoscut cu modestie – decât un politician ca atare  (însă un politician mare).

D.Pleşu pare să ignore că de când lumea, dar mai ales în lumea postmodernă, condusă de netocraţia în goană dup rating, deci după agrementul facil şi imediat al opiniei publice, singura meserie pe care trebuie s-o ştie un politician (dacă e musai să ştie vreo meserie) este aceea de histrion, aloo, mai precis de ins suficient de charismatic şi de tupeist, capabil să intre-n pielea oricărui gen de lider sau de amicus humani generis sufletist, după naz şi caz, şi care reuşeşte să placă marelui elector mâncător – ca să ne referim doar la ai noştri – de adidaşi şi praz sau a boborului din veşnicul Azi (mai ţineţi minte cu se numea prima gazetă a FSN ? 🙄 ).

Politcianul trebuie să ştie bine doar „meseria” – care de fapt nu se învaţă la nicio şcoală, ca şi poezia – de politician, de om capabil să cucerească marea majoritate, s-o mobilizeze, s-o convingă, s-o vrăjească ori s-o trombonească, dacă vreţi, să aglutineze frenetic mulţimile de fani sau de cetăţeni pifani, precum un mare star din fotbal, din cinema sau din showbiz, iar mai nou, odată cu netocraţia care a doborât burghezia şi care dictează cam toate mişcările politice dup-aciia, e musai să ştie  „meseria” de actor în telenovela politică (apud Bard şi colaboratorii), telenovelă la care se uită electoratul statistic majoritar, cel care urmăreşte tembeliziunile „mogulilor” ca pe farul salvamar, ahtiat fiind după dixtracţiile ieftine pe care le consumă seară de sear’, în lipsa distracţiilor scumpe din real, la care n-are acces decât minoritatea băftoasă, care după cum se ştie nu e nici grasă, nici lăptoasă, nici devreme acasă (iar când e „elită” d-aia standardizată n-are nici mamă, nici tată, nici patrie adorată…oops).

Nu poţi să apari, azi, pe scena politică c-un tip sau cu-o tipă care nu dă bine pe sticlă, are vorba peltică sau care, şi mai îngrozitor, nu ştie să se poarte cum se cuvine cu onor moderatoare / moderator şi se răţoieşte la ziarişti sau la publicul telespectator ca un oarecare ţâfnos din bobor sau ca un anonymous de pe for, ce n-ar avea nimic de pierdut chiar şi dacă ar primi un picior de uriaş în şezut: caii de la bicicletă, şi-atât. Poţi să sari cu paraşuta şi din rai ori să vorbeşti engleza ca băieţii lui Lady Dy, dar dacă pamfletarii sau reţelele netocraţilor (în viitor) ţi-au croit o imagine naşpa în ochii electorilor captivi în sferele tembeliziunilor (despre care gurile rele spun că sunt  ca ochii cârtiţelor…oops), nu se mai poate face chiar nimic, frăticilor.

 

Reclame
Publicat în AVP comment. 4 Comments »

4 răspunsuri to “O confuzie jenanta”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Știi că te prețuiesc. Viorel Padina, e un ”nume bun” în literatura română. Îți admir curajul în confruntările cu tovii, într-o ”Neverending Story”.

  Mai știi că, aici la electorale, și nu numai, nu sunt ”omulețul statistic”.

  De la această bază pornind, zic ce zic mai jos:

  1. Bătrânul Brătianu își învăța urmașii politici să facă mai întâi carieră într-o meserie, apoi să intre în politică. De ce? Spre a nu avea tentația de a folosi politica drept trambulină profesională.
  E drept, pe vremea aceea încă nu se inventase fabrica de iluzii new-media. Nici ”negociatorul” Voiculescu.

  2. Ceea ce e sigur, eu nu pot vota PSD, indiferent cu ce coafură ori pălărie mi se vând el și candidații săi. Nici cu mici, deși îmi plac. Mi-i cumpăr singură dacă am chef. Sau mi-i gătesc.
  Ce-mi rămâne de făcut? – m-am întrebat. Ce e de ales din opoziție? Mai ușor mi-a fost, ca de obicei, cu ce NU e de ales. După eliminări, rămăsei în finală cu MRU contra MRU. După diverse lovituri de la 11metri, rămăsei cu MRU.
  (Notă: Prima oară l-am văzut la o emisiune a regretatului Iosif Sava. I-am urmărit de-a lungul anilor evoluția.)

  3. Ce spune dl. Pleșu, e problema d-lui.

  Eu am avut propriul meci, în psihodrama mea virtuală.

  4. C-o fi bine, c-o fi rău, c-o fi și bine și rău, voi vota și voi vedea.

  Cu bine și cu drag, Poesele! Politica nu face și n-ar fi bine să rupă prietenii. Ți-o spune un om care a refuzat cândva o funcțioară. Și pentru care prietenia e o valoare.

 2. Marginalia non turpia Says:

  PS. Uitai să spun asta, ”To Whom It May Concern”: prețuirea nu se dă la schimb.

 3. Marginalia non turpia Says:

  PPS. Apropo de Theophyle: putem să nu gândim la fel, dar să locuim în aceeași lume civilizată, nefiind – din fire și prin formare – grobieni.

  Așadar, numai bine îți dorim, Poesele!

 4. AVP Says:

  Merci la fel.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s