Ponta și Tăriceanu sunt de acord cu propunerile lui Sorin Ilieșiu

Comunicat de presă Sorin Ilieșiu (16 Aprilie 2014):

Revista Contemporanul prezidată de scriitorul Nicolae Breban, propus recent pentru premiul Nobel de către Uniunea Scriitorilor din România, a publicat în numărul de Înviere (nr.745, aprilie 2014) răspunsurile primului-ministru Victor Ponta şi ale preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu la întrebările revistei Contemporanul referitoare la “Apelul pentru condamnarea totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României având ca fundament un raport elaborat sub egida Academiei Române”, apel lansat de senatorul independent Sorin Ilieşiu.

În acest context, senatorul Ilieşiu a declarat următoarele: “Răspunsurile primului-ministru şi ale preşedintelui Senatului la întrebările revistei Contemporanulreprezintă un moment realmente istoric, începutul reformei morale a clasei noastre politice. Publicarea acestor răspunsuri în Săptămâna Patimilor este simbolică dacă ne gândim la patimile poporului nostru în timpul totalitarismului comunist”.

Senatorul Ilieşiu a salutat decizia redactorului-şef al revistei, doamna Aura Christi, de a iniţia în viitoarele numere ale revistei, o amplă dezbatere naţională despre adevărata condamnare a totalitarismului comunist şi despre viitorul raportul de condamnare.

Senatorul Ilieşiu a reiterat ideea că ”viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul. Nu noi l-am instaurat cu forța, în mod ilegitim și criminal. În schimb, noi am fost condamnați să-l trăim și să-i îndurăm fărădelegile și crimele, în timp ce căutam soluții prin care să ne salvăm limba, cultura și țara, să ne salvăm ființa națională de la desființare. Această salvare a fost meritul poporului român, inclusiv al unora dintre liderii comuniști”. 

”Adevărul învinge întotdeauna, chiar dacă uneori trec 25 de ani până la rostirea lui, precum în cazul României post-comuniste. Să fie într-un ceas bun pentru Învierea României antitotalitare!”, a conchis senatorul Ilieșiu.

Precizăm că revista Contemporanul a publicat în ultimele două numere apelul senatorul Ilieșiu, împreună cu Raportul – redactat de acesta în 2005 – pentru condamnarea regimului politic comunist din România ca nelegitim şi criminal.

Menţionăm că numărul de Înviere al revistei va putea fi procurat în zilele următoare în format clasic, tipărit pe hârtie.

 

Prezentăm, în premieră, fragmente din întrebările revistei Contemporanulșifragmente din răspunsurile primului-ministru Victor Ponta şi ale preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

 

Revista ”Contemporanul”: În acest an se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului. Ce şanse credeţi că are apelul senatorului Sorin Ilieşiu pentru condamnarea totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României? (…)

 

Victor Ponta:Eu sper ca apelul domnului Ilieșiu să aibă un efect și la nivel social, nu doar politic. Firește, există deja o condamnare a comunismului, chiar dacă nu de către Parlament și chiar dacă influențată de anumite abordări partizane. Unii ar numi acel eveniment din 2006 chiar o farsă. Cel mai important este însă ca românii să traiască suficient de bine încât niciunul să nu mai aibă nostalgii”.

 

Călin Popescu Tăriceanu: În acest an avem cu adevărat ocazia să ieşim din zodia totalitarismului comunist iar în luna decembrie, când se vor fi strâns 25 de ani de la căderea comunismului, vom putea face un pas important, eventual printr-o condamnare de substanţă a regimului comunist, printr-un act al Parlamentului. Dar ceea ce este cel mai important este modul în care fiecare dintre oamenii politici va fi atunci pregătit să adere la un astfel de apel. Nu mă refer numai la votul dat pentru acest document politic ci la un divorţ efectiv şi complet de moştenirea regimului totalitar comunist (…)”.

 

Revista ”Contemporanul”:Conform argumentării senatorului Ilieşiu, „România are nevoie de o adevărată condamnare a totalitarismului comunist pentru că, spre dezonoarea noastră, a tuturor, România a avut parte, în 2006, de o farsă a acestei condamnări, în condiţiile în care poporul român a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa postbelică”. În măsura în care condamnarea comunismului din 2006 a reprezentat un eşec, care credeţi că au fost cauzele acestuia?

 

Victor Ponta:Sunt de acord că raportul din 2006, mai ales prin consecințele sau lipsa sa de consecințe, este un eșec. Problema este că acel raport nu a generat acțiuni la nivelul altor instituții și nici cel care și l-a asumat, Traian Băsescu, nu a părut deloc interesat de existența unor urmări. Reamintesc că acest Guvern este primul care a luat măsuri împotriva foștilor torționari. Felicit, de asemenea, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, pentru aducerea în fața Justiției a participanților la opresiunea din anii comunismului”.

 

Călin Popescu Tăriceanu: Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în 2006 apare astăzi cu adevărat ca fiind o farsă. Cauza este că actualul preşedinte se comportă adesea ca fiind un moştenitor şi chiar un continuator al ceauşismului. Este imposibil să aibă credibilitate o condamnare a comunismului precum cea din 2006 dacă ea este urmată după aceea de atacuri inacceptabile la adresa Majestăţii Sale Regele, cu referire la actul de la 23 august, pornite de pe poziţii specifice ideologiei regimului politic aşa-zis condamnat.

Am văzut apoi apărând propuneri de desfiinţare a Senatului contrar tradiţiei parlamentare democratice româneşti dar în perfectă continuare a tradiţiei constituţionale inaugurată de regimul comunist. Argumentul adus era acelaşi cu cel al tuturor regimurilor politice cuprinse de deriva autoritară: instituţiile democratice costă prea mult…

Astfel de acţiuni arată că acea condamnare a comunismului a fost un gest fals, izvorât poate dintr-un calcul politic de moment. (…)”.

 

Revista ”Contemporanul”: Acum, în 2014, ar fi tardivă o condamnare a totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României? Dacă ar fi necesară, care ar fi cele mai importante beneficii ale acesteia?

 

Victor Ponta: Niciodată nu este tardiv să ne amintim lucrurile rele din istorie, pentru a nu le mai repeta. Ce este important, repet, sunt faptele, mai mult decât deciziile simbolice.  Pentru români, mai ales pentru noile generați, cred că cel mai important este să înțeleagă de ce este bună democrația, cu defectele sale, de ce este bună economia de piață și de ce trebuie să prețuiască libertatea”.

 

Călin Popescu Tăriceanu: Nu este tardivă, dimpotrivă, este absolut necesară. Ea trebuie să marcheze, odată pentru totdeauna, separarea de regimul totalitar şi de ideologia sa. Ceea ce mi se pare cel mai important în acest moment este ca oamenii politici care vor fi în fruntea României începând cu decembrie 2014 să îşi asume un comportament politic care să arate că ei au condamnat cu adevărat regimul comunist, nu doar în vorbe. Este important ca moştenirea ceauşismului să nu mai poată fi revigorată niciodată.

În 2006 au fost vorbe care au rămas vorbe în timp ce acţiunea politică a preşedintelui a urmat adesea modelul vechiului regim politic. Acum, în 2014, trebuie să evităm acest lucru”.

 

Revista ”Contemporanul”: Este corectă propunerea senatorului Ilieşiu ca adevărata condamnare a totalitarismului comunist să fie adoptată în Parlament în baza unui raport elaborat de Academia Română – cel mai înalt for ştiinţific şi autoritate neangajată politic – cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului de la Sighet care este cel mai apreciat memorial de acest fel din lume, din punct de vedere ştiinţific?

 

Victor Ponta: Eu cred că orice documentare asupra unei perioade istorice, în toate detaliile sale, este mult mai credibilă atunci când este susținută prin numele și munca unor instituții de prestigiu. Categoric aceste instituții, ca realizatoare ale unui astfel de raport – sunt mai credibile decât un politician sau o instituție politică”.

 

Călin Popescu Tăriceanu: Este o propunere foarte bună ca viitorul document de condamnare a comunismului şi, insist, ceauşismului, să fie pregătite la nivelul Academiei Române, cel mai înalt for ştiinţific al ţării, aflat în afara luptelor şi rivalităţilor politice. În cazul în care acest document ar fi perceput ca aparţinând unei anume tabere politice valoarea sa ar fi scăzută.

            Ştiu că în foarte multe domenii cercetarea istorică a regimului comunist a făcut progrese enorme faţă de situaţia de acum 10 ani. (…) Guvernul pe care îl conduceam în 2005 a înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, devenit în urma unor reorganizări IICCMER de astăzi. Iată, a trecut ceva timp de atunci dar rezultatele încep să apară iar opinia publică le cunoaşte. Consider că o astfel de expertiză ştiinţifică nu poate lipsi de la un demers precum cel despre care vorbim”.   

 

Revista ”Contemporanul”: Cum ar trebui să fie raportul adoptat în 2014 de Parlament, prin comparaţie cu cel propus în 2005 de Sorin Ilieşiu (de 12 pag.) şi cu cel asumat în 2006 de preşedintele Băsescu („Raportul Tismăneanu”, de 666 pag.)? (…)

 

Victor Ponta:Mi-aș dori ca un astfel de raport să fie deopotrivă ușor de înțeles de oameni, dar bine documentat și, mai ales, să fie un material pentru realizarea manualelor de istorie. Repet – îmi doresc ca noile generații să știe ce a însemnat cu adevărat regimul totalitar comunist, pentru România. (…)”.

 

Călin Popescu Tăriceanu: Orice document politic are inevitabil un caracter sintetic, el rezumă un proiect larg asumat, în cazul nostru condamnarea regimului comunist. Este foarte important ca el să cuprindă referiri la pericolul reprezentat de moştenirea regimului comunist, de ceauşismul fără Ceauşescu după cum spuneam înainte.

            În al doilea rând, îmi doresc ca el să integreze progresele considerabile realizate de cercetarea ştiinţifică românească despre regimul comunist în ultimii 10 ani.

            Mi se pare foarte important ca informaţiile cuprinse în acest document să fie prezentate mai ales generaţiilor tinere, să fie integrate în învăţământ (…).

            În plan politic consider că această condamnare a comunismului trebuie să facă pasul către sublinierea ataşamentului pentru un model de societate democratică. Propunerea mea va fi ca proiectul oricărui document în acest sens să aibă, ca punct de pornire, susţinerea faţă de valorile fundamentale ale libertăţii şi democraţiei. Aceasta este singura opţiune politică alternativă faţă de totalitarism. Poate că acesta ar fi cadrul de la care să pornească un nou proiect constituţional, curăţat în întregime de orice moştenire a acestui trecut întunecat”.

Anunțuri

6 răspunsuri to “Ponta și Tăriceanu sunt de acord cu propunerile lui Sorin Ilieșiu”

 1. Marginalia non turpia Says:

  UN GÂND AMAR:
  Alți politicieni se vor umple de gloria condamnării comunismului.
  Apoi, ce vor face ei? Dar noi?

  (Greșesc tare-tare?)

 2. Marginalia non turpia Says:

  PS. Și cine va juca rolul măscăriciului?
  Că Vadim și-a luat liber, se pare.

 3. Marginalia non turpia Says:

  În rest, unii îl răstignesc pe Isus Hristos.

 4. Marginalia non turpia Says:

  PAȘTE LUMINOS, cu cei dragi, îți dorim noi, Poesele!

 5. AVP Says:

  Si eu va doresc o Sarbatoare Pascala minunata, pe masura fapturilor voastre nobile, dragi prieteni !

 6. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s