Stat de penali, sau de lorari ?

Nu știu în ce măsură informația aruncată în public de Sebastian Ghiță e riguros exactă, însă dacă ar fi doar pe sfert adevărată și tot ar trebui să ne alarmeze cel puțin la fel de tare pe cât ne-ar speria știrea că un milion de români sunt bolnavi de o boală contagioasă înspăimântătoare. Când afli că aproape 5 milioane de compatrioți sunt implicați, cel puțin în calitate de învinuiți, în dosare penale, dacă ești întreg la minte musai să te întrebi : trăim printre 5 milioane de periculoase fiare ?? sau te pomenești că doar vieţuim într-un alt spațiu concentraționar, sub domnia lui Big Brother cel Lorar (n-am zis marinar, aloo), în care orice act sau fapt poate căpăta, la rigoare, multiple consecințe penale, după cum vor mușchii Domniei Sale ori interesele-i conjucturale ?

Bun, dar dacă Big Brother nu este, cum am precizat deja și după cum unii impulsivi ar fi tentați să creadă, păi cum naiba, Piratu, atunci cine e ? Răspunsul nu poate fi decât unul singur, in spe : Big Brother e Statu, bre, mai precis Statul criptocolectivist și criptosecurist – cu mentalitatea publică de rigoare – moștenit de pe vremea Lagărului Socialist, în care totul era reglementat ca atare, chiar și modul de adresare sau libertatea – cică – de exprimare, dar legea nu se aplica decât la întâmplare sau după cum pohtea detașamentul de frunte al clasei muncitoare, iar mai târziu exclusiv Tovarășul și Tovarășa, tale quale.

Suferința chinuitoare și revolta eliberatoare dintr-un spațiu concentraționar nu sunt cauzate de faptul că legea este dură, atâta timp cât e doar lege (dura lex, sed lex), deci cât timp nimeni nu se află deasupra legii, așa cum se întâmplă în natură, ci sunt provocate de aplicarea arbitrară a legii, după principiul hoc volo, sic iubeo, sit pro ratione voluntas, ceea ce induce cetățenilor un acut sentiment de nedreptate și de impredictibilitate, drepturile omului devenind, într-un astfel de spațiu, o iluzie coșmarescă, o sursă continuă de batjocorire a demnității umane.

Dacă legea ar fi tot atât de imparțială și de implacabilă precum moartea, e.g., nimeni nu s-ar mai revolta atunci când vine duba și-l ia, vba ceea. Dar când aceeași lege e pentru unii mumă și pentru alții ciumă, pentru unii Nana și pentru unii ICA, pentru unii plagiat și pentru alții doctorat pe blat (ba chiar și magna cum laudae, dacă e mumos îmbrăcat, acoperit sau mascat), atunci Statul căruia îi aparține acea „lege” arbitrară și care e chemat s-o aplice, ca deux ex machina, are o problemă cât China.

 

6 răspunsuri to “Stat de penali, sau de lorari ?”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Domnul Basarab Nicolescu, fizician și poet fiind, a scris ”Manifestul Transdisciplinarității”.

  Dacă ar fi fost politolog, ar fi putut scrie Manifestul Transpartinității. Și ne-ar fi comunicat despre legitățile hoției, aceleași, care funcționează în partide, între partide și deasupra partidelor, după o logică a terțiului inclus.

 2. AVP Says:

  Cine zici că e domnul…?

  Postare noua.

 3. Nicu Margarit Says:

  Partea interesanta, vesela si trista este ca dl.profesor Basarab Nicolescu nici macar n-o sa ajunga vre-o data sa se intrebe cine este dl. Viorel Padina . 🙂

 4. curios Says:

  @Nicu Margarit – Daca ar fi sa ne luam dupa doamna Stely, care pare convinsa ca „Dl.Goe” este nimeni altul decat Basarab Nicolesco, inseamna ca distinsul profesor, fizician si poet nu numai ca (se) intreaba toata ziulica de(espre) Viorel Padina, dar este chiar obsedat de el (intr-un mod patologic). Din trei una : ori doamna Stely este o mare naiva, eufemistic vorbind, ori „Dl.Goe” este un porc sociopat, normal, ori dumneta esti ruda cu nea Basarab Nicolaescu, caci prea te ofuscasi in nume personal.

  Sau, cum ar zice AVP insusi (ritmat): halal de un asa advocat neintrebat, care s-a autodemascat:)

 5. Marginalia non turpia Says:

  @AVP
  Întrebările pe care nu ni le punem ne limitează.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s