Ilieşiu crede în tandemul Tariceanu-Ponta

Comunicat de presă – senator Sorin Ilieşiu

luni, 7 Apr 2014, 09:00 

Scrisoare deschisă

Primului-Ministru Victor Ponta

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Prezenta scrisoare reprezintă o completare a apelului pentru condamnarea totalitarismului comunist și a raportului crimelor acestuia, publicate în ultimul număr al revistei ‘Contemporanul’, pe care îl atașez.

Domnule prim-ministru, acum câteva zile ați subliniat că ‘trebuie să punem capăt tranziției de la societatea comunistă spre o țară europeană’. Pentru a pune cu adevărat capăt acestei tranziții, trebuie să facem măcar acum, la 25 de ani de la căderea comunismului, un act de o extraordinară semnificație politică și morală: condamnarea crimelor totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului în baza unui raport elaborat sub egida Academiei Române. Noul raport trebuie să fie edificator, incontestabil, pe-nțelesul tuturor, concentrat în 50-80 de pagini, spre deosebire de contestatul raport ‘Băsescu-Tismăneanu’, de 880 de pagini. S-ar cuveni ca la 25 de ani de la căderea comunismului, rezumatul noului raport să fie oferit gratuit de statul român fiecărei familii de români din România și din afara granițelor ei.

România are nevoie de o adevărată condamnare a totalitarismului comunist pentru că, spre dezonoarea noastră, a tuturor, România a avut parte, în 2006, de o farsă a acestei condamnări, în condițiile în care poporul nostru a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa postbelică.

Spre necinstea lui, d-l Crin Antonescu, președintele unui partid istoric cu zeci de mii de membri martirizați de regimul comunist, a refuzat să dea curs acestui apel lansat anul trecut, doar pentru a nu-l supăra pe noul său aliat, domnul Băsescu, care și-a dat seama că astfel va intra în istorie ca cinicul farsor al condamnării comunismului. Menționez că inclusiv din cauza acestui refuz i-am cerut d-lui Antonescu să facă un pas înapoi în favoarea d-lui Tăriceanu, singurul politician care a răspuns cu bună credință dezideratelor Proclamației pentru România din 2005, înființând, în calitate de prim-ministru, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Spre cinstea domniei sale, noul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu este de acord să dea curs acestui apel.

Domnule prim-ministru, am credința că atât dvs cât și președintele Camerei Deputaților veți fi de acord să dați curs acestui apel. Am încredere în vârsta dvs tânără, în vocația dvs justițiară, în spiritul dvs reformator și antitotalitar.

Rușinoasa condamnare făcută de domnul Băsescu nu trebuie să rămână în istorie ca singura formă de dezavuare a totalitarismului comunist de care a fost în stare clasa politică românească.

Viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul. Nu noi l-am instaurat cu forța, în mod ilegitim și criminal. În schimb, noi am fost condamnați să-l trăim și să-i îndurăm fărădelegile și crimele, în timp ce căutam soluții prin care să ne salvăm limba, cultura și țara, să ne salvăm ființa națională de la desființare. Această salvare a fost meritul poporului român, inclusiv al unora dintre liderii comuniști.

Cu încrederea că vom merita pentru că nu vom uita — așa cum spera Nicolae Iorga.

Sorin Ilieșiu — senator de Sibiu, autor al apelurilor pentru condamnarea națională și internațională* a comunismului, autor al raportului neoficial pentru condamnarea regimului politic comunist ca nelegitim si criminal http://www.revista22.ro/raportbrpentru-condamnarea-regimului-politic-comunist-ca-nelegitim-si-criminal-2567.html http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html

7 aprilie 2014

*Apelul pentru condamnarea internațională a comunismului, lansat în 17 mai 2006, a fost semnat de sute de personalități precum Vladimir Bukovsky, Stéphane Courtois, André Glucksmann, Alexander Litvinenko.

Anunțuri

4 răspunsuri to “Ilieşiu crede în tandemul Tariceanu-Ponta”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Ei, mă simt ca într-o poveste în care Făt-Fumos este supus la probe.
  Lipsește ”ajutorul miraculos”.

  Aștept cu interes urmarea.

 2. AVP Says:

  Sorin Iliesiu e precum Cato cel Batran, care isi incheia orice discurs cu vestita-i zicere : „Si totusi, sunt de parere ca trebuie distrusa Cartagina!”

  Si asa a fost, pana la urma.

  Oare si-acum va fi la fel ? 🙄

 3. Nicu Margarit Says:

  Sa vedem cand va primi raspuns si daca raspunsul va raspunde la intrebarile distinsului senator.

 4. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s