Sorin Iliesiu il interpeleaza din nou pe Crin Antonescu

Scrisoare deschisă domnului Crin Antonescu – preşedintele PNL

 

Domnule Crin Antonescu,

Întrucât sunteţi licenţiat în istorie, ştiţi că între anii 1945-1989, poporul român a îndurat cel mai cumplit regim politic din Europa postbelică. În 2005, în numele societăţii civile, i-am cerut preşedintelui României să se implice într-un act de o extraordionară anvergură morală şi politică: condamnarea crimelor comuniste. Domnul Băsescu a refuzat, pretextând că nu există un raport al acestor crime. Ca urmare, am redactat de unul singur un asemenea raport (în 2005), sintetizând materiale elaborate de experţii Memorialului de la Sighet, consiliaţi de istorici cu competenţă academică, români şi străini. Domnul Băsescu a ignorat acest raport publicat inclusiv de BBC-România. În consecinţă, în 2006, am strâns pentru apelul meu sute de semnături ale unor personalităţi din toate domeniile, în frunte cu regretata Monica Lovinescu, precum şi semnăturile a peste 40 de organizaţii civice şi sindicale reprezentând peste un milion de sindicalişti. Nemaiavând încotro, domnul Băsescu a răspuns formal la apel. Dar nu printr-o adevărată condamnare a comunismului, ci printr-o farsă a acesteia.

Domnule Antonescu, sunteţi preşedintele unui partid istoric cu zeci de mii de membri martirizaţi de regimul comunist. Aţi fost, până în 4 martie a.c., preşedintele Senatului României. În această calitate v-am solicitat anul trecut să răspundeţi apelului meu în care am propus ca majoritatea USL din Parlamentul României să adopte un raport pentru condamnarea crimelor totalitarismului comunist, raport elaborat sub egida Academiei Române. O condamnare morală, în spiritul iertării creştine şi al reconcilierii naţionale. O adevărată condamnare, nu o mascaradă precum cea făcută de domnul Băsescu.

Vă rog, domnule Antonescu, în numele electoratului antitotalitar din România, de stânga şi de dreapta, să răspundeţi la următoarele trei întrebări:

1). De ce aţi refuzat să daţi curs apelului meu de anul trecut? Doar ca să nu-l supăraţi pe noul dvs aliat, domnul Băsescu, care şi-a dat seama că în acest fel va intra în istorie ca cinicul farsor al condamnării comunismului?

2). De ce – în calitatea de preşedinte al Senatului şi în cea de preşedinte al unicului partid istoric parlamentar cu zeci de mii de membri martirizaţi de regimul comunist -, aţi refuzat timp de un an de zile, după repetate solicitări, să-l primiţi în audienţă pe preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, domnul Octav Bjoza, care dorea să vă prezinte problemele foştilor deţinuţi politici? Nemaisperând că-l veţi primi, la începutul lunii februarie a acestui an, domnul Bjoza i-a solicitat o audienţă şi premierului Victor Ponta. Nu i-a venit să creadă că l-a primit imediat. După audienţă, domnul Bjoza a declarat: „Sunt convins că se va rezolva ceva. (…) Am găsit o înţelegere totală, aş putea spune că premierul a fost chiar impresionat… (…) S-a discutat şi problema monumentului naţional (al victimelor comunismului) şi problema transformării într-un muzeu a Fortului 13 de la Jilava, care a fost, cu certitudine, cel mai cumplit loc de detenţie din lumea comunistă europeană”.

3). De ce aţi refuzat să vă asumaţi, din perspectivă morală şi istorică, demnitatea de preşedinte al PNL?

27 martie 2014
Sorin Ilieşiu – senator USL de Sibiu

POST SCRIPTUM: Săptămâna trecută, noul preşedinte al Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, l-a invitat la Palatul Parlamentului pe domnul Bjoza pentru a afla care sunt problemele foştilor deţinuţi politici, în special cele legislative, angajându-se că va interveni pentru adoptarea urgentă a proiectului de lege propus de aceştia. În acest context, merită menţionat faptul că domnul Tăriceanu a fost singurul politician care a răspuns concret dezideratelor Proclamaţiei pentru România (lansată de mine în aprilie 2005), înfiinţând, în decembrie 2005, în calitate de prim-ministru, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Anunțuri

7 răspunsuri to “Sorin Iliesiu il interpeleaza din nou pe Crin Antonescu”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Două argumente. Le iau in seamă, sunt de luat in seamă, fără a fi ”fan” Tăriceanu. (Îmi mai amintesc de PNL-Aripa Tânără).

  Gândirea critică îmi spune totuși că guvernul nu e un singur om. Tăriceanu e merituos în problema înființării IICCR, dar n-a fost singur în acel guvern. Nici în țară.

  Tot ea imi șoptește că Parlamentul ori o cameră a sa nu sunt una cu presedintii lor.
  Asta apropo de un posibil proces al comunismului.
  Tăriceanu poate propune, Parlamentul, așa cum îl știm, va dispune.

  Perseverent, Sorin Ilieșiu nu renunță la ”războiul” său. Complet atipic, pentru mulți greu de acceptat. Curajos.

 2. Marginalia non turpia Says:

  Se poate spune că îi pasă mai puțin de ”imaginea” sa în mintea privitorilor, și îi pasă mai mult de scopul pentru care a pornit la drum.

  Vom trăi și vom verifica.

 3. AVP Says:

  Cunosc prea bine cum e sa fii alergatorul de cursa lunga ori sa infrunti marea majoritate. Nu oricine poate face asta, sau nu oricui ii este dat sa o faca.

 4. Goldmund Says:

  De putine lucruri sunt sigur in viata, printre care se numara si ca, niciodata in istoria noastra nu vom avea ocazia sa reunim intr-o Comisie mai multi specialisti in domeniu, mai multe personalitati din Diaspora care stiau ce a insemnat comunismul pe teritoriul Romaniei precum a facut-o Comisia Tismaneanu. Pentru a reaminti cine au fost acesti cercetatori, pun o lista aici:
  , Membrii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România:

  Preşedinte: Vladimir Tismăneanu

  Membri: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu,
  Virgil Ierunca, Sorin Ilieşiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius
  Oprea, H.-R. Patapievici, Dragoş Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Levente Salat,
  Stelian Tănase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.

  Experţi: Hannelore Baier, Ioana Boca, Stefano Bottoni, Ruxandra Cesereanu, Radu Chiriţă,
  Adrian Cioflâncă, Dorin Dobrincu, Robert Fürtos, Armand Goşu, Constantin Iordachi, Maria
  Mureşan, Germina Nagâţ, Eugen Negrici, Novák Csaba Zoltán, Olti Agoston, Cristina
  Petrescu, Anca Şincan, Virgiliu Ţârău, Cristian Vasile, Smaranda Vultur.

  La redactarea Raportului au mai colaborat: Gheorghe Boldur-Lăţescu, Igor Caşu, Adriana
  Fleancu (corectură), Mihaela Ghimici (traducere), Lázok Klára, Shlomo Leibovici-Laiş,
  László Márton, Nagy Mihály Zoltán, Cristina Spătărelu (secretariat tehnic), Ioan Stanomir,
  Cătălin Augustin Stoica, Marian Zăloagă.
  http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf

  Inca o data
  COMISIA (PREZIDENŢIALĂ)
  PENTRU ANALIZA DICTATURII COMUNISTE
  DIN ROMÂNIA ?
  Presupun ca manualele scolare, programa scolara, tot ce misca in Romania se afla inca sub controlul(influenta) membrilor PCR, copiilor si rudelor acestora si NU vor adopta niciodata cat vor trai ceea ce se cere in „Raportul Final”, care ramane de o valoare exceptionala si un exemplu pentru Europa de Est; un nou raport, cu ce ar schimba aceasta situatie?
  Putine lucruri s-au facut temeinic in Romania si acestea sunt luate in deradere doar pentru ca nu sunt facute de ‘noi’?
  Suntem blestemati sa o luam mereu de la capat?!

  Nota
  Rog a se vedea titlurile si pregatirea stiintifica a celor care apar ca membri ai Comisiei Tismaneanu!

 5. AVP Says:

  Goldmund, Sorin Iliesiu – care de altfel este cel ce a avut pentru prima data ideea condamnarii comunismului printr-un raport oficial – propune acum ca Academia Romana insasi sa-si asume un asemenea raport, spre a-i conferi o credibilitate mai mare, intrucat ar proveni de la o institutie stiintifica, apolitica si impartiala in cel mai inalt grad (cel putin teoretic). In acest fel, noul raport n-ar mai putea fi constestat de nimeni. Ce vezi rau in asta?

  Postare noua.

 6. Marginalia non turpia Says:

  Întrebarea este ce efecte a avut condamnarea comunismului și ce efecte ar putea avea una nouă.

 7. Efecte Says:

  Condamnarea comunismului n-a avut nici un efect deoarece – atat timp cat n-a avut urmari palpabile, ci din contra – se pare ca a fost o farsa, ca toate „reformele” d-lui Basescu, menita a lua ochii unor naivi ca Vladimir Tismaneanu, H.R.Patapievici sau M.Cartarescu (caci pe fostul initiator al „Apelului pro-Base” nu-l mai punem la socoteala). O noua condamnare a comunismului, care ar fi una reala si cu consecinte lustrabile, i-ar indeparta din politica pe cam toti fostii activisti comunisti ori securisti, inclusiv pe d. Basescu si pe altii asemenea (oameni santajabili, pe care papusarul politic care le cunoaste tot dosarul ii poate manevra ca la teatrul de papusi, si nu intotdeauna in interesul poporului nostru european si nord-atlantic). E chiar atat de greu de inteles ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s