O felie f.grasă din Planeta Gustoasă

Acum, în ajunul evenimentelor din Crimeea, vreau să reamintesc puţinilor mei cititori un text scris în 2008, ca reply  la un articol de Şerban Orăscu :

Ivan are deja o felie f. grasă din Planeta Gustoasă şi-ar vrea să rămână singur acasă, cu toate bogăţiile patriei lui pe masă. Deci ce-i pasă…? Dacă s-ar păstra status-quo-ul actual, Ivan ar trăi ca Tândală la carnaval cel puţin un sfârc milenar. Deci nu doar că n-are treabă să-mpartă alt caşcaval, din moment ce pentru asta ar trebui să mulgă capra vecinului, măcar, lucru cam nashpa pt petrecăreţul muscal, ci se teme ca alţii să nu cumva să râvnească dincolo de Ural. El nu se gândeşte că deocamdată subzistă din gaz, petrol sau din alt zăcământ natural, care la un moment dat va seca, normal… Iar atunci va fi prea târziu să-nveţe a se chivernisi precum occidentalul înalt organizaţional, plus că împotriva lui va fi tot restul mapamondului global, faţă de care se va fi izolat total… Si fatal.

Însă un an mai târziu spuneam că nu doar Rusia e problema, vai…

Nu (doar) Rusia e problema, ci-ntreg Estu/Mapamondu pustiit de comunizm.

Io cred ca abia de acum încolo se va vedea buba asta, aloo… O bubă henormă, infernală, pe care globul civilizat se va strădui s-o vindece poate un secol, două, şi nici atunci planeta (cat de cat cârpăcită pe suprafaţa-i ce de Lagărul Socialist fu cândva grav rănită) nu va arata ca nouă.

Structura socială esenţială şi sistemul de subzistenţă vitală nu c-au fost frânte aci în două, de utopia care unor naivi li s-o fi părut la un moment dat cerească rouă, ci-n nouă sute nouzeci şi nouă de mici ouă infernale, pe care le numim – fiindcă alt cuvânt, deocamdată, nu ştim – mafii locale, care după ce Lagărul cu troznet apocaliptic s-a rupt, s-au pus şi-au supt puţinele resurse suprastructurale – fiare vechi, fonduri industriale rudimentare şi alte bogăţii iepocale – ori naturale care le-au mai rămas, întâmplător, în ruinatele hambare, restul pollimii muncitoare/ votatoare fiind lăsat de izbelişte, să se descurce tale-quale, practic ca-n junglele primordiale, în lipsa unor structuri economice, tehnice or industriale bine gândite, înalt organizate, riguros reglate şi strâns centrate în sisteme politice şi normative îndelung verificate de practica istorică a aşa-numitelor state avansate. Iar după ce mafiile astea ce nu ştiu să producă nici măcar grâu, porumb or alte elementare bucate vor suge resursele primare şi vor fi nevoite să subziste, dimpreună cu-ale lor boboare matriceale, fără case, tzoale, mâncare şi alte angarale vitale, între multitudinea de puteri mondiale or zonale (care nici ele nu se vor simţi prea bine în condiţiile diminuării resurselor de viaţă globale), – ce credeţi că se va-ntâmpla, atuncea, bey ? Vor reuşi mafioţii şi iloţii/ vasalii lor, cu sistemele lor economice şi tehnologice din iepoca fiarelor vechi, să producă barem mamăligă, bumbac şi curechi, ca să nu moara de foame şi de frig în tzerile lor pustiite, ori, mai degraba, vor râvni la bogăţiile tzerilor nobile şi relativ ghiftuite, din care să mai subziste barem câteva generaţii înghesuite, n-aşa…? iar atunci lumea civilizată, ordonată şi hiigenizată va avea în faţa sa o problemă cât China şi India la un loc, cum ar venea…

Si deci, care va fi, atunci, soluţia ? Dar până atunci ? – that is the questia

Anunțuri

10 răspunsuri to “O felie f.grasă din Planeta Gustoasă”

 1. lake Says:

  Linkul de mai sus are legatura cu topicul. Rusia va ramane la un moment dat mult in urma dpdv tehnologic, militar, social si politic, dar in schimb va sta pe niste resurse naturale uriase, pe care vecinii sai, inclusiv UE, ce sa mai vorbim de China, Japonia sau India, le vor ravni sau vor dori ca Rusia sa le impartaseasca si cu ei, insa nu in conditii dominatoare, jecmanitoare sau umilitoare. Si cum regimul autocrat, de sorginte medievala, care se va perpetua in Rusia va deveni din ce in ce mai paranoic, vrand-nevrand, el va crea imense probleme de securitate intregii lumi, in conditiile in care isi va pastra amenintatorul arsenal nuclear, fie si invechit. Ruperea Ucrainei din complexul militar-statal ex-sovietic, precum si legiferarea si pana la urma securizarea acestei zone-tampon dintre colosul cu picioare de lut dinspre rasarit si Occident constituie de aceea un pas strategic obligatoriu pentru Alianta Nord-Atlantica. Acesta e sensul evenimentelor din Ucraina, incepand de la `revolutia portocalie` din 2004 incoace, de altfel.

 2. Marginalia non turpia Says:

  -Ce poate spune un nepriceput la politică?
  -Doamne, ajută NATO!

  http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_107682.htm

 3. ager p. Says:

  Maestre, sa lasam geopolitica. Poti sa ne spui de ce nu-ti mai place marinarul, fostul rau mic ? Caci el tine cu America si cu NATO sau cel putin asa se lauda. Multumesc.

 4. ager p. Says:

  Si inca o-ntrebare, maestre. Ce parere ai de intalnirea Antonescu-Gadea? multumesc.

 5. Marginalia non turpia Says:

  -La întrebarea 2 poate răspunde și un Prost?
  – De ce nu, și ei sunt alegători!

  -Eu cred ca la Antena 3 au făcut ”caterincă” doi derbedei. Unul fuse mai tare. Și se(duse) pe mulți! Mai cred că lupu’ își schimbă discursu’, da năravu’ ba!

  Iertare, Poesele, că mă obrăznicii și răspunsei înaintea lu’ Matale.

  Da zisei că ”Greii”, la urmă! Să rămână oamenii cu un comentariu serios în cap!

 6. Marginalia non turpia Says:

  Eu una, mă pregătesc să rezist la Marea Aburire.

 7. Goldmund Says:

  Textul I:
  Nu doar Rusia se afla in aceasta situatie clara de dependenta fata de resursele naturale. Cineva spunea ca toata Lume Araba, ca sa-si explice starea precara in care se afla societatile lor(nicaieri pe mapamond nu exista o discrepanta mai mare intre bogati si saraci, analfabetism, tiranii locale, anual in intreaga Lume Araba sunt editate doar-doar cca.350 de carti noi! – in numai 1000-2000 de exemplare! – etc.) au doi ”vinovati” concreti: USA si Israel. Pentru tot ce nu merge acolo, doua tari sunt ”vinovate” pentru ”tot raul din lume”. Pentru Rusia este clar „Occidentul” de vina. In intreaga lume sunt anuntate si omologate mii si zeci de mii de patente, anual, in Lumea Araba mai putin de 20 de patente anual, in Rusia nu stiu cate sunt, stiu ca sunt tot mai putine…”Occidentul e de vina!” Mereu exista un „vinovat” pentru tot raul, pentru toate esecurile, pentru toate lipsurile: USA si Israel, „Occidentul”(pentru altii, „Basescu”!).
  Crimeea? Peste 60% din populatie este de origine rusa. Precedentul a fost deja facut prin Kosovo. Acum va urma Peninsula Crimeea. Nu sunt filorus, dar as vrea sa raman impartial, cu o simpatie clara pentru ukranienii care doresc mai multa libertate, un trai decent intr-un stat de drept, pentru care nu exista decat un singur model in lume: Occidentul!

  Textul II:
  Am scris si eu peste tot, prietene, imbogatitii de azi nu produc decat…averi. Nu-i duce capul si nu pot face decat „imobiliare”, si alea de proasta factura, fara gust si viitor(v. proiectele lor cu bloace! -proiecte falimentare si oribile)
  Cine fura si face averi prin manipulari, prin marsavii, nici nu va produce vreodata ceva bun pentru generatiile viitoare, si oricum, ei traiesc dupa dictonul:
  „dupa noi, potopul!” Cei care ii accepta se fac mai vinovati decat miseii natiunii. Cei care aleg un V. pentru sectorul cinci, sunt mai vinovati pentru traiul lor sub el, decat semidoctul cu „dudele” plantate pe viitoarele alei bucurestene.

  PS
  Nu stiu cand am scris aici ceva despre Tariceanu & prietenul, insa azi am citit un text de domnul Vladimir Tismaneanu:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16697079-calin-tariceanu-domn-surogatul-pretins-liberal-fesenismului-etern.htm
  ce-mi dovedeste ca nu sunt nebun sau aiurit, sau cel putin nu sunt singurul – si asta tine de caldura neuronilor…

 8. AVP Says:

  Fără supărare, nu pot să răspund azi întrebărilor voastre. Poate altădată.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s