Mi-a făcut şi mie dom Pleşu un bine… oops

a-plesu-si-literatura-hypertext

 • Vişinescu poate fi anchetat!” – Monica Macovei dixit. Bun. Si de ce n-a fost anchetat cat dumneaei s-a primblat pe la Ministerul Justitiei ? That is the question… (August 9, 2013 at 9:21pm)
 • Am mai spus io: Cameron nu rimează nicidecum cu european one… Zău, mhă, Mr. Cameron are nevoie acum de Europa ? Haida, de… Dacă Angela Merkel și Germania pot fi considerați azi Constructorul nr.1 al Europei Unite de mâine, Cameron ista și UK, helas, pot fi plasați la polul opus, – al destructorilor… Și, dacă nu e cu supalare, aș întreba ce naiba mai caută puterea colonială UK în Gibraltar ? Ce mai păzește acolo, neapărat ea, din moment ce acolo e Europa, iar din întâmplare Spania europeană… ? După ce președintele Obama i-a arătat că SUA nu vor agrea nikagda, cum ar veni, un parteneriat special cu verișorii, în detrimentul UE (nu de alta, dar spre a nu fi nevoite să-i întrețină, la vremuri de băjenie), Cameron ar fi trebuit să-nțeleagă că asta e situația și că ori UK – sau oricare altă țară sau țărișoară europeană – își va lega soarta de Statele Unite ale Europei ce se vor coagula mai devreme or mai târziu, că vrea Cameron sau că nu vrea, ori o va lua apa primului superval, atunci când lumeea se va globaliza total și când a exista într-un stătuleț / sătuleț local, deci nici măcar regional, ar fi ca și cum ai vrea să te-mplimbi ca marinaru nost, fudul și fost, în barcazu-i popular pe moțul unui tzunami infernal, halal… (August 17, 2013 at 11:03am)
 • Nu aşa se procedează în New Media. Din pacate, tocmai asta nu se face in New Media, unde se va duce batalia politica viitoare: sa ignori, sa bagatelizezi sau chiar sa dispretuiesti vocile critice de buna credinta, fratioare… Poti sa procedezi asa cu partizanii de stanga, de dreapta sau de epicentru, cum ar venea, care tin fatis cu unii sau cu altii dup-aciia, fiindca asa le e misia or meseria, dar nu poti proceda la fel cu cei ce au demonstrat naintea ta (si nu vbesc acum cu cineva anume, a se retine) ca iubesc adevarul si libertatea si ca au si minte, carte sau experienta suficienta spre a le detecta oriunde s-ar afla… Si din contra, oamenii intelighenti, drepti si sinceri sunt obligati sa gabjeasca impostura, calpul, prefacatoria, intoxicarea sau manipularea si-n gaura de sarpe (sau mai ales acolo) si, aratandu-le cu degetul public, sa-i fereasca pe inocenti sau pe neavizati de „cel rau”… Asta – si numai asta – inseamna sa fii un intelectual critic, nu doar a aplauda, a likeli, a peria sau a linge in dreapta si a scuipa in stanga, si vitzavercea, cu prima ocazie, pai cum drea… Chiar sunt uimit ca un intelectual autentic nu intelege asta. (August 17, 2013 at 12:35pm)
 • Mi-a făcut şi mie dom Pleşu un bine… oops. Ii urez si eu un sincer La Multi Ani d-lui Andrei Plesu, la aniversara, si-i multumesc ca acum 9 anisori mi-a oferit ocazia sa scriu textul pe care il puteti viziona in print screen-ul de mai jos – facut chiar la momentul postarii de pe forumul „Ziua” : 01.07.2004, 18:53 -, text in care pentru prima oara un rumân vorbește intuitiv, aloo, despre „hyperspatz”-ul de tip Web 2.0 ce abia se înfiripa în noosferă si despre care io insumi voi fi auzit ca atare mult mai tarziu… // ps. Dl Plesu publicase cu o zi inainte – in „Jurnalul” varanului Felix, unde publicau si Cartarescu, si my friend Volo, si DT, o, tempora… – articolul cam aprehensiv „Scriitorii de internet”. (August 23, 2013)

a-plesu-si-literatura-hypertext

Reclame

9 răspunsuri to “Mi-a făcut şi mie dom Pleşu un bine… oops”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Frumoasă și productivă libertatea asta totală a creatorului. Frumoasă imaginea Hipertextului.

  Problema e: Cine beneficiază de această libertate?
  Doar cei încărcați cu duhul sfânt al creației?

  Realitatea dură a hiperspațiului a arătat că de această libertate beneficiază și agramații trufași care se simt un pic scriitori.
  Asta n-ar fi așa grav. Poate, incet-incet s-or da ei pe brazdă, măcar vor învăța să editeze corect semnele de punctuație. Important ar fi să nu dezavueze creatorii autentici, să se abțină a le da lecții de viață, să priceapă că nu se pot trage de șireturi cu ei.

  Dar ce te faci cu cei pentru care libertatea hiperspațiului înseamnă dreptul de a arunca lături peste creatorii autentici? Poate că sensibilul intelectual Pleșu de acest fenomen se temea. Și – aș zice eu – nu era chiar o teamă fără obiect.

  In opinia mea, Lumea merge inainte în virtual cu apucăturile din real, unele exacerbate de deplina libertate a Web 2. Dar, mie personal, îmi place Hiperspațiul, îmi place să-i fac față, așa cum și Realul îmi place și îmi place să-i fac față.

 2. Marginalia non turpia Says:

  Apropo de ”coconu auctorial colectiv”: m-am jucat mai de demult cu un poem narativ al lui Nichita Sănescu, ”Tablou cu orbi”, adică am făcut un experiment de receptare.
  Au rezultat dezvoltări interesante ale poemului la nivelul lumii textului, la nivelul ințelesului textului și la nivelul suprafeței textuale. Receptorii erau studenți la Litere.

  Drama mea a fost că nu puteam figura acest ”cocon auctorial colectiv”, in esență un hipertext.
  Dacă lucram online, ce minunat ar fi fost!

 3. AVP Says:

  Vezi ?, daca ai fi avut la dispozitie, atunci, un hyperspatz de tip Web 2.0, experimentul tau despre Tablou cu orbi (ti-am mai spus, mi se pare, ca am scris si io antan despre acest poem nichitian) ar fi capatat o turnura cu totul noua.

  Si, da, riscul patrunderii in hyperspatz a veleitarilor agresivi, a diversionistilor si manipulatorilor politici ori negustoresti sau pur si simplu a psihopatilor nu este deloc neglijabil, asa cum au recunoscut si cei ce au decernat titlul de The Person of the Year 2006 anonimului ‘You’, insa castigul constand in eliberarea miriadelor de clusterea creatoare de tirania constrangerilor de comunicare reale e literalmente URIAS, dear surioare. Am scris, de altfel, despre chestiunea aceasta aici : https://viorelpadina.wordpress.com/2012/12/05/dl-a-plesu-a-ajuns-la-vorba-mea/

  Hai ca mai vbim, dupa ce trebaluim 🙂

 4. Marginalia non turpia Says:

  ”Web 2.0 is a massive social experiment, and like any experiment worth trying, it could fail. There’s no road map for how an organism that’s not a bacterium lives and works together on this planet in numbers in excess of 6 billion. But 2006 gave us some ideas. This is an opportunity to build a new kind of international understanding, not politician to politician, great man to great man, but citizen to citizen, person to person. It’s a chance for people to look at a computer screen and really, genuinely wonder who’s out there looking back at them. Go on. Tell us you’re not just a little bit curious”.
  http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,1570810,00.html

  Bine spus ”experiment social”.
  Cine este experimentatorul? Are obiective?

 5. Marginalia non turpia Says:

  Sau, poate mai adecvat: Are întrebări de cercetare?
  Ce caută făcând acest experiment?

 6. Marginalia non turpia Says:

  Ce înseamnă că ”it could fail”?
  Ce ar însemna aici eșec?

 7. AVP Says:

  Este un experiment al Fiintei, iar mai nou al Planetei-Ou in evolutia-i mereu suitoare spre Omega finale female, dear surioare… oops. Un esec, in spetza, n-ar insemna decat punct si de la capat.

  Postare veche, noua.

 8. Marginalia non turpia Says:

  Nu se poate comenta la postarea nouă?

 9. AVP Says:

  Scuze, abia acum am reintrat in hyperspatz, dupa ce programasem noul topic inca de aseara, uitand insa se deschid comentariile.

  Acum se poate comenta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s