Din nou despre Slab-ul de la Vrancea

Ce vreau sa spun, pe scurt. E suficient sa te uiti in mod genuin, aloo, deci fara niciun fel de prejudecati, fie ele si ‘stiintifice’, la figura din header, ce reprezinta imaginea obtinuta prin tomografie seismica a Slab-ului (fragmentului, in idiomul iternational al seismologilor) seismic ce sta agatat ca un ciclop gigantic subt Mtii Buzaului si-ai Vrancei (fragment rupt cu milioane de ani in urma dintr-o placa tectonica subdusa si aflat actualmente in scufundare lenta, in pozitie aproape verticala, in materia mai moale si mai calda de sub scoarta terestra, asadar in asthenosfera, Slab-ul vrancean mai stand agatat doar prin cateva copci, ca sa zic asa, de scoarta), ca sa relizezi ca gigantul, care chiar seamana c-un urias ce tine in carca-i muntii de deasupra, e pe cale de a-si rupe gatul, fenomen evidentiat in figura de care vbim prin balonasele  ce reprezinta hipocentrele cutremurelor ce-au avut loc de-a lungul timpului in zona situata intre adancimile 90-150 de km ale Slab-ului si care au produs de fiecare data fracturi insemnate in uriasa bucata de roca.

Intrebarea care-i framanta pe seismologi este ce anume determina seismicitatea Slab-ului vrancean, mai exact de ce doar un fragment al Fragmentului, recte cel situat intre adancimile aproximative 90-150 km, de o forma cvasicilindrica, este activ seismic ? Exista mai multe teorii in aceasta privinta, pe care n-aveti decat sa le cautati pe Net, daca va intereseaza (in era New Media nimeni nu mai poate avea scuza ca nu cunoaste o chestie sau alta, dupa cum nimeni nu se mai poate lauda ca este singurul Pico Mirandola al iepocii). In ce ma priveste, am aderat la teoria care sustine ca seismicitatea din zona Vrancea este determinata in principal de stresul indus Fragmentului de propria-i greutate, care tinde sa-l traga in jos, spre miezul pamantului, sub actiunea fortei gravitationale,  in timp ce portiunea inca sudata de scoarta terestra de deasupra il tine agatat ca pe un spanzurat, astfel ca din cand in cand gigantului ii trozneste, efectiv, gatul, asa cum ne sugereaza si imaginea de mai sus, nefiind exclus ca odata si o data, intr-un viitor pe care il dorim cat mai indepartat, gatul ciclopului sa se rupa total, c-un cutremur infernal… 😯

O cercetatoare autohtona, Nicoleta Cadicheanu, despre care din pacate nu se vbeste pe cat ar merita, a sustinut in 2008 o eminenta teza de doctorat prin care a demonstrat ca seismele din zona Vrancea sunt in mod cert influentate nu doar de tensiunile induse de forta gravitationala a Pamantului sau de curentii de convectie ai mantei din jurul Slab-ului, ci si de mareele terestre determinate de forta gravitationala cumulata a Lunii si a Soarelui, fenomene asemanatoare mareelor marine, insa mai putin evidente, desigur (se presupune ca datorita efectului gravitational simultan al Soarelui si Lunii suprafata echipotentiala a geoidului terestru ajunge a fi cu 28 cm mai jos la poli si cu 14 cm mai sus la ecuator, ceea ce nu e putin lucru, avand in vedere ca viteza de deplasare a placilor tectonice se masoara in milimetri pe an, iar tinand cont de masivitatea obiectelor terestre avute in discutie, pe langa care muntii par niste jucarele pentru pitici, un ‘branci’ gravitational fie si de un cm poate inseamna enorm, in anumite conditii). Facand o statistica in excelentele cataloage de cutremure existente pe siteul INFP (cataloage pe care, iarasi, le poate consulta orice curios) si aplicand o serie de alte sofisticate metode si tehnici de cercetare, Nicoleta Cadicheanu a concluzionat: „Bazându-ne pe cele mai recente studii si pe rezultatele lor pozitive în problema existentei corelatiei, precum si pe rolul important pe care îl poate juca câmpul gradientului de forte mareice asupra slab-ului seismic supus curentilor de convectie din manta si fortei arhimedice, reiese, fără nici un dubiu, că mareea terestră poate fi considerată un candidat important la declansarea cutremurelor de pământ si a evenimentelor în care gravitatia ocupă un loc important„.

Or, acest lucru il poate constata in era New Media chiar si un poesel, si chiar si mata, cetitoriule, voila. Azi, cand orice utilizator de Net dispune de un link precum EMSC, de-un paregzamplu, actualizat din sfert in sfert de ceas, poti vedea chiar si cu un simt de observatie normal, darmite genial, cum cutremurele se inmultesc in toata lumeea atunci cand Soarele si cu Luna sunt de aceeasi parte a Pamantului, deci in perioada de Luna Noua, sau, din contra, se afla la antipozi unul fata de alta, in perioada de Luna Plina. 

Insa n-as vrea sa insist si sa-l fac pe GeoX si mai trist… 🙂 Nu vreau decat sa atrag atentia, cu toata responsabilitatea, ca potrivit unui astronom citat de pretina-mi feisbucciana Gabriela Craciunescu, sambata 04.01.2014, la orele 9,47 trecute fix se va petrece un lucru uimitor, fraticilor, respectiv la forta de atractie a Soarelui si Lunii se vor mai alipi si alte forte, printre care si a minusculului Pluto de la marginea Sistemului Solar (sa speram ca ista nu va fi Soricelul Fatal…), ceea ce va determina un fenomen cu totul rar, respectiv se va anula sau ingena pentru cateva secunde, cumva, forta de atractie a Pamantului, ca naiba, astfel ca daca ai sari in acel moment in sus, ai pluti ca un fachir hindus, insa nu asta e important de spus… oops. Io – iata – ma tem de altceva, si anume mi-e ca nu cumva Slab-ul de la Vrancea, devenind sambata, 04.01.2014, orele 9,47 fix, usor ca pana, sa nu ne faca dreq vreo figura cand soricelul Pluto va abandona varful  cozii de scos Ridichea Uriasa, cum ar venea, vazandu-si de calea sa, si-atunci te pomenesti ca Slab-ul  va cadea brusc pe spate, a… ? 😯

Doamne fereste si pazeste ! oops

Reclame

15 răspunsuri to “Din nou despre Slab-ul de la Vrancea”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Factorul uman nu e de neglijat în producerea niciunui fenomen (v. ”Universul holografic”, Michael Talbot). Autorul ”Planetei-Ou” poate intui asta.

  Așadar, hai să gândim mai mult de bine!

  Hai să ne proiectăm la început de an lucrurile pe care noi le vom realiza, micile noastre bucurii împlinibile, relații blânde cu prietenii etc.!

  Să nu îngrășăm furia Slabului!

  Mâine, la 9,47, vreau să experimentez ridicatul în aer, de mult îmi doream așa ceva! Mulțumesc din suflet de informație!
  Multă vreme m-am visat astronaut. Am luat și un premiu special pe județ pentru o lucrare despre spațiul cosmic.

  Enjoy!

 2. AVP Says:

  Imi cer scuze pt ca nu ti-am raspuns pana acum, fiind la inmormantarea unui unchi de care ma leaga scumpe amintiri din copilarie. Dzeu sa-l odihneasca in pace !

  Cat insa suntem pe Pamant, nu in Gand, sa ne bucuram de aceasta raissima ocazie, chiar plangand !

  Enjoy !

 3. Marginalia non turpia Says:

  Dumnezeu să-l odihnească pe unchiul tău!

  PS. Nicicând nu mă va supăra întârzierea ori chiar lipsa unui răspuns.
  Îmi pare însă rău că ai avut un eveniment trist.

  Dar mâine, mâine ne vom veseli, orice ar fi!

 4. AVP Says:

  Doamne ajuta sa fie bine!

 5. Marginalia non turpia Says:

  De-o fi una, de-o fi alta / ce [AM] scris și pentru noi / bucuroși le-om duce toate…

  Noapte bună și vise frumoase tuturor!

 6. Marginalia non turpia Says:

  Let us relax!

 7. AVP Says:

  Numai bine si de la mine. Mai vbim.

 8. AVP Says:

  Buna dimineata.

  Ora 9,47 a sosit si a trecut (incepand de la Moscova, din acest moment, iar spre Rasarit si mai mult, – fiindca asa a zis nenea astronomul ala: ca e vba de ‘ora locala’) si nimeni n-a zburat spre infinit, caci altfel s-ar fi auzit, nu… ?

  Keep calm and don’t stress in continuare, dear fratici & surioare.

 9. Marginalia non turpia Says:

  N-a zburat nimeni, așa e. Dar ce frumos ar fi fost!

  Vivat gândirea poetică!
  La mulți ani, imaginație! (Eu chiar am zburat un pic, in visurile mele).

  Să trăiești, ”poesele”, BUNĂ DIMINEAȚA!

 10. AVP Says:

  Pana acum 2-3 ani, io zburam destul de frecvent, in vis, si era f. misto, intr-adevar. Dr Freud stie de ce 🙂

  Problema e ca Ciclopul de la Vrancea n-a mai zis nici pis inca de pe data de 29.12.13 01.01.2014; sigur, altadata a motait si mai mult, dar orisicat. Nu c-as vrea – Doamne fereste – sa joace Ciuleandra, insa ar fi mai mare rusinea sa ne ia iar ca din oala, precum in 77, dreaa… De aceea, ii voi da tarcoale si de acum incolo, atata cat imi permite timpul si mintea.

  Hai sa traiti si domniile voastre, boieri mari.

 11. Marginalia non turpia Says:

  Freud știe una, Jung știe alta, Fromm pe a lui. Câte teorii, atâtea interpretări ale visului. Câți oameni, atâtea zboruri.

  Cu băiatul cutremur nu prea avem ce face. Câteva secunde de cunoaștere pot opri instalații periculoase, cam atât. Noi, ceilalți, tot la voia Domnului. Putem învăța unde și cum e bine să stăm, cum să ne comportăm sub dărâmături dacă -Doamne feri! – ajungem pe acolo etc.

  Mie însă îmi place să mă bucur din plin de clipa de acum, să n-o încarc cu o grijă ori cu o amintire neplăcută!

  Să trăim voioși, Poesele! Asta ne e avuția.

 12. AVP Says:

  N-am nimic impotriva, evident. Numai bine 🙂

 13. Marginalia non turpia Says:

  Bună dimineața, azi tot voioși vom fi!

  Și… ce vom mai ceti?

 14. Goldmund Says:

  Buna seara,
  tot voiosi?
  Somnul, clipa, visul, toate trec si vin pe furis, de neinteles.

 15. AVP Says:

  Viata merge inainte, draga prietene. Doamne ajuta !

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s