„Unirea cu Basarabia” – un mit politic cam defazat

Băsescu, Ponta, Antonescu şi alţi politicieni mai mult sau mai puţin oţi-patrioţi, susţinuţi de aura or coada de fănei, par convinşi că îi dau gata pe români cu ideea „unirii patriei”, idee cu care nici măcar alde Leonida Lari, Grigore Vieru sau Mircea Druc n-au avut mai mult succes altcândva, cel puţin în România, după Revoluţia de Muşama, ne mai vorbind de faptul că în actualele condiţii unirea asta care nici măcar nu e (sau nu mai e) prea populară n-ar aduce niciun câştig românilor „de la Nistru pân’ la Tisa„, cum sună „Doina” legendară, ci doar ne-ar pricopsi cu încă un milion de cetăţeni „de alte naţionalităţi” în unitara – cică – ţărişoară, pe lângă „bozgorii” ori secuii pe care-i înjurăm, iacătă, zi de vară până-n seară.

Unii vor zice: da, însă unindu-ne cu Basarabia am salva pentru eterna şi fascinanta Românie 3 milioane de compatrioţi sadea, din neamul lui Tolea Ciumac – exempli gratia – etcetera, însă replica e uşor de dat, după părerea mea: Uniunea Europeană, în care va intra curând şi Moldova de peste Prut, din câte s-ar părea, dispune de toate politicile, fondurile, expertizele şi instrumentele necesare pentru ca orice naţie sau naţionalitate oricât de neînsemnată din componenţa-i  federalizată să poată fi tratată ca regina din Sabba curată, recte pe picior de egalitate cu oricare altă naţiune europeană nobilă, luminată sau bogată.

Din păcate, România nu e Germania, ca să poată lua oricând şi oricum sub aripa sa pe surioara-i sau fiica pierdută cândva, ridicând-o din bolgia fostului Lagăr Comunist şi infuzând-o  cu 1500 de miliarde de mărci ca pe nimica, spre a o curăţi total de infecţiile incubusului stalinist sau maoist, ci poate doar să se bată ca Basarabia să fie primită în Uniunea Europeană alături de ea, fiindcă după aceea Europa – care oricum e mai puternică şi mai civilizată decât ar spera România s-ajungă vreodată – va face ceea ce ar trebui Ro să facă pentru fiica ori sora răpită / abandonată. Restul e pură bravadă sau gargară patriotardă.

Anunțuri

20 răspunsuri to “„Unirea cu Basarabia” – un mit politic cam defazat”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Acum, asta suna logic pentru mine. Da, nu suntem Germania. Da, poti face rau vrand sa faci bine.
  Si asta, in conditiile in care as avea motive personale, afective, sa-mi doresc sa pot merge acolo fara viza.

 2. AVP Says:

  Mi-ar fi placut sa fii mult mai directa si mai deschisa, bre. Am impresia ca-i menajezi pe criptosecuristii statalisti intr-un mod care nu cadreaza cu intelighentii elitisti. Ca ce chestie, bre ? 🙄 Ce ne pasa noua de interesele securistilor si activistilor care (inca mai) e ? Nu ne-au putut pana acum destul, inclusiv in Ur, dear suflete ?

 3. Marginalia non turpia Says:

  E opinia ta, una pe care ti-o respect.

 4. AVP Says:

  Opinia mea nu e a oricarui rumanas dup-aciia. Eu sunt redactorului ‘Apelului catre Europa’ si auctorul ‘Poemului de otel’ si-al ‘Planetei-Ou’, aloou, io nu sunt un simplu rumanas ratacit pe la vreun fagadau. Nu ma mai amesteca cu liota pe care o likelesiti pe ici-colea, din curata pleectiseala ori din obligatie diplomaticala, pai cum drea.

 5. Angela Mamier Nache Says:

  cred ca dl.padina analizeaza neutru ceea ce se întâmpla în direct si în prezent :banul promis de catre europa moldovenilor (chisinau) le-a luat mintile ,încât patriotismul reîntregirii frontierelor nu îi mai intereseaza decât pe românii de obârsie , care nu ar avea nici o o para chioara sa le dea …deci ubi bene ubi patria…aceste idei îi sunt impuse de ceea ce se întâmpla sub ochii nostri …dl.padina e realist ,objectiv,un jurnalist …

 6. Marginalia non turpia Says:

  OK

 7. Marginalia non turpia Says:

  Spuneam ca iti respect opinia despre mine. Atat. Mai spuneam ca ceea ce zici suna logic pentru mine.

  In rest, fiecare dintre noi e liber sa dea LIKE oricui.

 8. Marginalia non turpia Says:

  Ar mai fi ceva de spus, pentru ca vreau sa fiu bine inteleasa: sunt sensibila la argumente logice, nu la cele de autoritate.

  Acest text este conceput logic. Asadar, il apreciez. Apreciez si Apelul catre Europa. L-am recomandat multor prieteni. Am scris primul studiu despre Planeta-Ou, pentru ca am considerat textul foarte important.

  Dar nu le apreciez in bloc, ci pe fiecare in parte. Asa e onest.

 9. AVP Says:

  Da, sigur, sorry.

 10. Marginalia non turpia Says:

  NOAPTE BUNĂ!

 11. AVP Says:

  Si domniilor voastre la fel.

 12. Goldmund Says:

  Parafrazandu-l pe Alexandru Lapusneanu, am putea spune cam asa:
  daca voi nu ne vreti, noi va vrem, iar daca voi nu ne iubiti, noi va iubim pre voi, si vom merge cu sau fara voia voastra….si trecem Prutul si va aducem doar ganduri bune, flori, normalitate si eliberarea definitiva.

  Am avut un ministru de externe care a spus ca exista limba moldoveneasca(,http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-recunoaste-limba-moldoveneasca-108632.html) am avut un Ion Iliescu, un comunist sadea care nu a dorit si nu doreste nici in ruptul capului(…)sa supere cu ceva Moskova, avem milioane de romani dincolo de Prut care habar nu au pe ce lume traiesc, manipulati precum romanii de aici in anul 1990, in ‘duminica orbului’ – traiasca FSN!
  Traiasca poporul care-si striveste nasul in Antene si alege in corpore(chiar si cele intrate de mult in nefiinta!) USL!

  Si ar mai fi un mic amanunt pe care romanii de pretutindeni nu-l prea iau in considerare:
  Basarabia a facut parte din Romania doar vremelnic, cateva decenii de la 1859 incoace….De aici,comparatia cu cele doua Germanii e putin fortata. Pornind de la adevarurile clar rostite, poate ajungem undeva, cu sau fara voia Rusiei.
  UE a facut de curand o gafa geostrategica crezand ca Rusia nu se implica in cazul Ucrainei, crezand ca Rusia nu e =Putin(un kgb-ist batran si abil) ‘Ai nostri’ trebuie sa tina seama de sensibilitatea Rusiei…
  Sa fi uitat bruxelles-enii ca in urma cu doi-trei ani Putin declarase ca retragerea Armatei Rosii din centrul Europei(Germania) a fost cea mai mare greseala strategica de dupa cel de-al 2-lea macel mondial? – si ca asa ceva nu s-ar fi intamplat daca el ar fi condus atunci URSS, Rusia?……….

  Vorba lui Banciu, abia acum avem un presedinte – la sfarsit de mandat – care din cand in cand(rare ori!) mai expune si cate
  o idee viabila, interesanta, abia acum. Tragand linie insa, ne dam seama rapid ca Romania e condusa de oameni care in nici un caz nu ar fi in stare sa uneasca cele doua surori separate (nu doar) de Prut, niciunul nu are marimea si statura istorica a unui FERDINAND I DE HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN, Regele Romaniei Mari.( HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN – aceasta dubla dinastie germana a dat statelor germane si apoi Germaniei Mari multi principi regi si imparati germani, iar prin inrudire sunt aliati cu toate casele regale de pe continent)
  Singura noastra sansa ramane UE si (in 10-20 de ani….)aderarea Rep. Moldova la UE si apoi la Schengen – in momentul in care de facto ar fi unita cu Romania.(sau Putin dispare si vine un democrat si pro vestic la Kremlin)

  .Iliescu, FSN si restul actorilor politici au intarziat Unirea Romaniei cu Basarabia cu cel putin 50 de ani, dupa caderea URSS si a comunismului din Europa. Precum azi in Ucraina, si ‘ai nostri’ ne-au tinut departe de UE, departe de bunastare si pace sociala, multi ani de minciuna, pana cnd ‘ai nostri’ au distrus si furat intreaga tara, pana la amanarea pe timp nelimitat si a Unirii cu Basarabia. Tradatori de neam!

 13. Marginalia non turpia Says:

  LA MULȚI ANI!
  Pentru toți romanii din năcăjîta Romanie și de aiurea.
  Și în amintirea bunicii mele, bucovineancă, una care a învățat românește câțiva prunci basarabeni de-românizați, asta după Marea Unire.

  De aceea, emoțional vorbind, mi-ar plăcea să vizitez acolo casa bunicii mele, fără să am nevoie de viză.

 14. AVP Says:

  Realmente impresionanta – pentru cineva care n-a facut armata…oops – parada militara pe care o observ in acest moment pe tembeliziuni.

  La multi ani, români!, oriunde veti fi fiind, pe Pamant sau in Gand.

 15. Marginalia non turpia Says:

  Angela Gheorghiu, un cadou:

 16. AVP Says:

  Sorry, insa nu-mi place madama, probabil un brand al tovilor si baietilor de moda noo.

  Tot ceea ce a devenit faimos dupa ‘revolutie’ e fakatura, aloo.

  La multi ani, Ro, tzeara lu Drakulo 🙂

 17. AVP Says:

  Apropo, ar fi auzit pulea spataru de basarabu’ lu pesce – si nu ma gandesc la cel de preste Prut, ci la al lu parisianu, fireste -, daca baietii n-ar fi bagat in „transdisciplinaritatea” lui milioane de criptoparai, de doamne miluieste. Daca n-ar fi asa, ce dreq ar mai cauta baiatu-batranu ista toata ziulica pan’ Romanica ? 🙄

 18. Marginalia non turpia Says:

  Dama nu…da cantecu?

  N-ar fi bună desteptarea?

 19. Marginalia non turpia Says:

  Mi-am insușit critica și am preluat o altă versiune:

 20. AVP Says:

  Da, e singura telenovela cantabila ce-mi place cat de cat, alaturi de National Anthem of Israel (ab ovo, un cantec popular rumanesc, dupa care se-nebunea Emin : „Cucuruz cu frunza-n sus”) si de basmul halymaic „Suleyman Magnificul”… 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s