Ca un mal surpat de un pârâiaș turbat

stramosi izbiceni (1907)

Stră-moși izbiceni la 1907, pozați chiar în prispa casei boierului Rioșanu (centru), casă în care preste mode și timp – chiriaș de voie, de nevoie acolo – voi fi redactat „Apelul către Europa” (1980). Fotografia am preluat-o din excepționala colecție de poze vechi de pe portalul Izbicenilor.

E nu doar culmea ipocriziei, dar și a ticăloșiei să lași impresia că tu, decidentul de pe nat, crezi că un șef de stat, un prim-ministru, un ministru, un doctor supertitrat, un înalt magistrat, un senator sau un deputat și-n genere un funcționar de stat c-un salar de căpșunar ratat, față de salariul unui fotbalist de la noi din sat sau al unui omolog dintr-un stat adevărat, ar putea să rămână icoruptibil până când ar ieși la penzia-i de rahat, în caz că potentatu ar fi întreg la minte, nu sonat. Legiferați naiba ciubucul și măriți-le oficial salariile celor care oricum își trag partea leului din trezoreria statului sau din buzunarul cetățeanului, de li s-a dus buhul, după care, dacă îi prindeți cu mâna-n visteria publică, retezați-le-o ca pe-o surcică și astfel tăiați-le muștiucul procurorilor și savonarolilor urmăritori sau acuzatori, care nici ei nu sunt uși de biserică, adică, dar strigă cel mai tare „Hoții!”, răzbunând inocenții și netoții.

Statu’  – care și așa e pe ducă, subt forma-i clasic-burgheză, centralizată și-ncuiată ca o nucă – nu-și mai poate găsi utilitatea, într-o lume cu dor de occupy și oricum caducă, decât dacă va avea funcționari tot atât de competenți și de dedicați ca cei din transnaționalele pe care le invidiați, dar și tot atât de corect salarizați, aloo. În caz contrar, cetățenii își vor fura unii altora căciula, până când statul va ajunge un stabiliment de asistați, care nu va mai putea porunci nici măcar la primăria Scăpătați, darmite într-o lume în care tigrii, lupii, interlopii și sauronii Netocrați vor face ravagii prin Jungla putredă ot Carpați.

Fiindcă statul criptocomunist e corrupt până-n străfundul organelor sale interne, pe care nu le mai ține împreună decât iluzia unor nemăsurate tantieme, penzii, privilegii și alte mafiotice scheme, ce vor fi însă înghițite de mafiile cnezatelor doar cu numele – cică aborigen – confraterne, mă tem că după ce se va descentraliza și-n lipsa coeziunii pe care numai un salvator perceput ca un judex curat și nevinovat precum un Christ redivivat ne-ar mai pute-o inculca, sau baremi un ideal postnațional nobil cu adevărat, ideal distrus cu desăvârșire, încă din strat, de cinicii păpușari și păcălici în anii colectivei și-n mincinoșii ani ce-au urmat după „minciuna mare cât secolu” din momentul ordonat, statul nost riscă să se rupă ca un mal surpat de un pârâiaș turbat… 😦

Reclame

8 răspunsuri to “Ca un mal surpat de un pârâiaș turbat”

 1. Marginalia non turpia Says:

  Îmi permit să dau glas unor simple gânduri, activate de acest text.

  Eu, AVP, m-am întrebat în câteva rânduri unde e ”poporul român”. Am trăit anii adolescenței în Bucovina și acolo lumea râdea de olteni. Am venit apoi în București, unde lumea râdea de moldoveni. Moldoveni erau aici și bucovinenii. Interesant este că unii dintre moldovenii pe care i-am cunoscut în București spuneau că Ștefan cel Mare nu făcea nici o deosebire între bucovineni și moldoveni, în vreme ce bucovinenii simt nevoia să se delimiteze de moldoveni. Ardelenii sunt ”harnici și serioși”, drept care au vrut sa plece din ”poporul român” cu Transilvania cu tot. Banatu-i ”fruncea”. Etc.

  Cât privește magia transnaționalelor…Acei funcționari bine plătiți și bine organizați duc o viață generatoare de nevroze, după cum arată studiile care au început să se producă despre ei.

  Da, AVP, unde ne sunt salvatorii?

 2. AVP Says:

  Așa cum am spus în nenumărate rânduri aici sau în alte hyperspatzii, Salvatorul nostru – aproape nesperat, după mutanții ani ai comunizmului criptostalinist – este Uniunea Europeană, viitoarele State Unite ale Europei, de care trebuie să ne ținem ca de piciorul lui Dl Zeu. În Uniunea Europeană, unde vocile și limbile naționale sunt respectate aproape cu sfințenie, indiferent că sunt mari sau mici, avem șansa de a ne păstra specificul național și în același timp de a învăța să trăim într-o lume mai spălată și mai luminată, stând la aceeași masă cu unele dintre cele mai vechi și mai nobile națiuni ale Planetei-Ou. Viitor de aur țara noastră are ! 🙂

 3. Marginalia non turpia Says:

  Îmi place acest răspuns. Dacă mi-ai fi numit niște oameni, m-aș fi întristat un pic (mai mult). Prin meserie, nu cred în mitul salvatorului. Nici cu nume, nici anonim. Nici real, nici virtual.. De aceea nu sunt nici o băsesciană ”pur sânge”. Nu mi se potrivesc nici uniformele de activistă.

  Așadar, Uniunea Europeană, apartenența la ea ca soluție salvatoare. Prin urmare, răul cel mai mic e cel care respectă regulile Uniunii Europene. Pe ăsta îl votez. Culoarea ochilor, problemă secundară.

  OK. De la Uniunea asta primim multe. Dar…ce dăm?

  Pun și eu întrebările naive ale alergătorului de cursă lungă spre democrație.
  Iertare dacă te repeți răspunzând, dar repetiția e muma învățăturii.

 4. AVP Says:

  Îi dăm Uniunii Europene o țară aflată „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, pe care moștenitorul coroanei UK a descoperit-o recent cu încântare, în caz că nu știai, îi mai dăm scutul de la Deveselu, deși dacă acest scut s-ar folosi ar fi vai de vai, hai că asta o știai, așa-i? și-i mai dăm o limbă în care se va scrie „Planeta-Ou”, un poem și-un sistem de gândire cu totul nou, și cred că s-ar putea să știi și chestia asta, alou… 🙂

 5. Marginalia non turpia Says:

  OK. Mi-am amintit.
  Avem și noi farmacoanele noastre.

  Noapte bună!

  PS.Cu Dracula e mai complexă problema.

 6. AVP Says:

  Noapte buna.

 7. Marginalia non turpia Says:

  Un sfârșit de săptămână frumos le doresc proprietarului acestui blog și cititorilor săi de pretutindeni!

 8. AVP Says:

  Multumim ! Un wek-end frumos si pt domniile voastre !

  Duminica seara va incepe noua serie din Povestea lui Ave : punct si de la capat, vba aia.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s