Sorin Iliesiu a avut dreptate

Provocat de interpelarea skorpionului oranj de pe my blog, care m-a înşfăcat de guler şi m-a întrebat ritos ce părere am eu despre faptul că „trădătorul” Sorin Ilieşiu („trădătorul” lui Traian Băsescu, a cărui demisie Sorin Ilieşiu a cerut-o în mod protocronic, vezi bine) a spus la B1 cum că  „fostul deţinut politic Alexandru Paleologu a făcut mai mult rău decât noul preşedinte al Institutului Culutural Român, Lilian Zamfiroiu, prin colaborarea cu Securitatea”, i-am răspuns lu SkorpiSorin Ilieşiu are dreptate, în fond, iar acum şi aici vreau să amărunţesc de ce am spus asta.

Motivul principal este acela că dacă despre vechiul activist asecist Lilian Zamfiroiu nimeni nu se aştepta ca ex-tovul să fie altceva decât părea şi mai mult decât atât – cu vorbuliţa  aia celebră de pe frontispiciul „României Mari” – : era imposibil ca în calităţile sale oficiale, dinainte şi după ce comunizmul a căzut în gât şi cică s-a frânt urât, LZ să nu fi fost cântăreţ la Dynamo, şi înainte, ca şi după potop, repet, sau chiar să fie acoperit c-un drăcuţ clop de diplomat preste ochişoru-i secret, de ciclop, stimatul tov acţionând însă c-un nobil şi patriotic scop, după părerea tovilor şi băieţilor ce l-or fi folosit pe acest om ca onest servant al siguranţei statului, căruia şi căreia „teroriştii” i-au aruncat în decembrie 1989 binecunoscutul prosop, în schimb, despre conu Alecu, intelectualul fin care i-a impresionat dintotdeauna pe tovii şi băieţii culturnici şi chiar pe colegii intelectuali mai spălaţi cu garderoba-i, cu şarmu-i şi cu manierele-i de veritabil boier al minţii oierilor din Carpaţi, chit că admiratorii conului n-ar fi fost niciodată capabili să enumere titlurile bibliografice pe care îşi bazau impresia că Al Paleologu e altceva decât era, recte un normal eseist de serie A dup-aciia, c-un stil, ce-i drept, ceva mai artist decât al scribăieţilor iepocali de soi colectivist, ei bine, despre charismaticul eseist nimeni nu se aştepta ca la un moment dat să fi fost turnător securist, cu ştat de plată şi cu alte angarale despre care n-aş vrea să insist, iar când până la urmă s-a aflat adevărul adevărat chiar din gura boierului minţii altfel mereu inspirat & relaxat, acest lucru i-a şocat pe toţi cei care crezuseră până atunci în rolul intelectualului luminat din rezistenţa culturală de pe nat… 😦 Păi, dacă n-avusesem şi noi o rezistenţă anticomunistă ca-n Polonia, Cehoslovacia, Ungaria etc., ne mândream măcar cu faptul c-am avut o rezistenţă culturală sadea, cum ar veni, însă când am descoperit că până şi corifeii acestei „rezistenţe culturale” de pe plaiul cu boys al Mioriţii făcuseră pactul cu drakula din d.u.i.-şoare, unii chiar pe parale tale quale, acest adevăr crunt ca vestea unei boli fatale ne-a făcut mai mult rău, păi cum drea, decât acela de a afla azi că un activist asecist, utecist sau comunist din Iepoca Cea a fost şi-a rămas chiar ceea ce părea a fi, n-aşa…? Adicătelea, ori te poartă cum ţi-i vorba, ori vbeşte cum ţi-i portul, aloo…

În ce mă priveşte, n-am avut absolut nicio milă atunci când am aflat – în anii 90 – că „ambasadorul golanilor” a turnat şi el, şi mai rău decât atât : că va fi fost premiat de tovii şi băieţii pe care conu, la urma urmei, i-a ajutat s-arate cu degetul şi spre alţi intelighenţi care au defectat moral şi să demostreze astfel că „toţi suntem vinovaţi pentru ce s-a întâmplat„, halal… Când lui Al Paleologu i-a fost decernat, în 2000, primul premiu de excelenţă în cultura română, de o valoare pecuniară net superioară firimiturilor ce se azvârliseră scriitorimii conformiste până atunci, l-am rugat pe CTP să-mi publice în „Adevărul” articolul reprodus în dactilograma de mai jos, însă CTP (pe care tocmai îl propusesem candidat la preşedinţia Rumâniei, într-un apel din provincie…oops) s-a făcut că n-a vede, n-aude… Voila :

Cu alte cuvinte, îmi menţin părerea că Sorin Ilieşiu n-a debitat bălării – cum cred talibanii portokaki – atunci când a zis ce-a zis.

Reclame

24 răspunsuri to “Sorin Iliesiu a avut dreptate”

 1. skorpion Says:

  Te legi de un A.Paleologu care singur, nefortat de nimeni, si-a marturisit fapta.
  Spre deosebire de Ionescu_Quintus = cca 180 de turnatorii,
  Dan Amedeo Lazarescu si multi altii, care au fost descoperiti ca fiind turnatori.
  dar daca un Iliesiu – il ataca crunt pe A. Paleologu, – daca ar fi fost intrebat de Quintus, sa vezi ce balet stilistic ar fi facut……… l-ar fi aparat, disculpat pe Quintus la fel ca pe lilianut zamfiroiu numai si numai din motiv de scame liberale…
  – dubla masura, nene!
  alles Gute
  🙂

 2. marginalia non turpia Says:

  Eu cred că pe cei care au fost deținuți politici în închisorile comuniste ar fi corect sa-i judece cei care au fost deținuți politici ca și ei, în aceleași condiții.
  Mi-ar plăcea să trăiască doi oameni curați pe care i-am cunoscut, Dinu Pillat și Nicolae Steinhardt, și să le cunosc părerea în cazul adus în discuție aici.

  Mulțumesc pentru acceptarea acestei postari.

 3. marginalia non turpia Says:

  De nu sunt acceptată, nu mă supăr.

 4. goldmundmondo Says:

  AVP, eu iti respect parerea ta buna despre domnul Sorin Iliesiu. Nu inseamna ca eu nu am o parere exceptionala despre intelectualul Sorin Iliesiu, dar nu pot sa-ti impartasesc aceleasi opinii despre domnul Iliesiu ca membru in PNL.
  Cum poate cineva sa adere la partidul lui Antonescu? – un antioccidental convins(doar daca cineva oficial din UE i-ar atinge aranjamentele si cariera sa politica, ar fi in stare sa scoata Romania din UE! – politician de ultima speta) – si partidul unui Becali! E mai periculoasa umbra lui Basescu la Palatul Cotroceni decat un Antonesc-anti-Vest adormit langa Gradina Botanica din Bucuresti?
  Scuze, nu pot intelege si basta! Eu nu gasesc resursele documentare si intelegerea pentru a avea atata indulgenta.

  Intreb si eu:
  ce a facut PNL in ultimii 23 de ani ca Romania sa ofere mai multe sanse de bucurie cetatenilor tarii?`
  Care sunt actualele proiecte ale PNL pentru a scoate Romania din inapoierea actuala si izolarea tarii in cadrul UE, dupa mini-putsch-ul din vara lui 2012? Obsesia asta cu umbra lui Basescu ne aduce aminte de englezii urbani speriatii de fantomele care bantuie castelele la nord de Londra…

  Am auzit ca in tara e dezastru, investitii straine foarte putine(cine crede ca nu exista efecte uriase fata de alchimia exploziva a USL fata de regulile UE, se inseala grav!), proiecte din infrastructura incepute si oprite, mineri nemultumiti, medici cu salarii mizerabile.
  Din pacate nu vad nici o viziune politica, nici un plan coerent la USL, iar membri PNL nu sunt absolviti de nici o vina, din contra!

 5. AVP Says:

  My friends, as vrea sa va referiti la ce spun eu aici si acum, nu la chestiuni colaterale. Chiar presupunand ca voi aveti dreptate intr-o privinta sau alta, asta inseamna ca eu nu am, sau ca Sorin Iliesiu nu are, strict in speta de fata, ca sa zic asa…? That is the questia.

 6. filadel Says:

  Of. Am crezut că Ilieșiu a spus ceva semnificativ. Too bad.

 7. skorpion Says:

  My friends, as vrea sa va referiti la ce spun eu aici si acum, nu la chestiuni colaterale.
  AVP dixit

  OK, atunci ma refer strict la ce spui tu acum:

  Sorin Iliesiu NU a avut dreptate

  si ma mir teribil ca tu continui sa-i dai dreptate asa cum ai facut luni de zile cu Dorin Tudoran..
  dar si geniile mai gresesc, nu-i asa?
  si nu-si dau seama cine este lichea si borfas
  🙂

 8. marginalia non turpia Says:

  Si eu cred că SORIN ILIESIU NU A AVUT DREPTATE in cazul acesta..

  In acelasi timp, il respect si eu pe cineastul Sorin Iliesiu. Nu neg alte actiuni civice cu consecinte faste, intreprinse de aceeasi persoana.

  PS. Multumesc pentru accept, chiar daca voi petrece un timp la moderare. M-am obisnuit.

 9. Cykyry Says:

  AVP wrote (pe wallu sau de pe f-b, acum cateva ore, adresandu-i-se lui Nicolae Margarit, singurul care a dat like la topicul „Sorin Iliesiu are dreptate”):

  „Multumesc, dle Margarit. Te dovedesti a fi un rumân nu doar intelighent, cum sunt toti my friends, pai cum dreaq, ci si obiectiv & matur, cum putini rumâni sunt, in acest veac buimac… Chiar daca si alti pretini imi vor fi dat dreptate, in sinea lor dăşteaptă, ca sa zic asa, apropo de ceea ce spun io in legatura cu imensul rau pe care ni l-au facut primiceri ca Al. Paleologu (un rau chiar mai mare decat cel pe care ni l-au facut maruntii activisti de partid, astia fiind mai degraba niste titirci si coni leonizi conformisti, decat stalinisti ori colectivisti satanisti, care sunt scuzabili pur si simplu pentru ca ei nu pot supravietui altcumva, in orice lume s-ar afla, daca nu s-ar face una cu pamantu pe care i-a aruncat soarta…), alti pretini, oricat de intelighenti te-ai astepta sa fie, zic, nu se dovedesc a fi, din pacate, nici suficient de maturi si nici suficient de curajosi spre a-si contrazice propriile prejudecati despre brandul Al Paleologu, de care sunt fascinati hăăt de mult, vezi bine, si care le-a intrat in animioara precum Intelectualu cel Bun… Sau cum dreq sa va spun ca sa intelegeti ca uneori am senzatia odioasa ca vbesc cu peretii astia pe unde pixelesc, chit ca sunt constient ca un alt contingent mai bun nu mi-ar da, aici si acum, nici Mos Craciun cel mai Shogun…. Asta e situatia si natia.”

  Orice alte comentarii sunt de prisos.

 10. marginalia non turpia Says:

  Despre vinovatia nepedepsita a tortionarilor ar fi demn sa vorbim!

 11. Cykyry Says:

  Multi dintre asa-zisii sfinti ai inchisorilor romanesti au facut puscarie pentru c-au fost legionari, cu nimic mai scuzabil decat comunistii, ei insisi, inainte de a fi anticomunisti. Insa din pacate multi dintre asa-zisii nostri intelectuali subtiri trec ca trenu pe langa distinctia asta penibila, poate, dar necesara… N-am nicio indoiala ca unii – cel putin – dintre acesti ‘sfintii’, care au intrat in puscarii fiindca fusesera legionari sau membrii ai ‘partidelor’ istorice, de fapt, n-ar fi miscat un deget impotriva noului regim comunist, ba chiar ar fi colaborat cu acesta asa cum ar fi colaborat cu orice alt regim, daca li s-ar fi facut propunerea, ca tot romanu conformist… Hai naiba sa spunem lucrurilor pe nume: daca romanii ar fi fost cat de cat anticomunisti, Apelul lui AVP ar fi avut mai multe semnaturi, la vremea sa, ori ar fi existat mai multe apeluri catre Europa… Si deci ce faceau „sfintii inchisorilor”, pe vremea aia ? Pai unii, cel putin, sursurau la Manastirea Secu, ca orice sfinti, de…

  Si in niciun caz n-avem dreptul sa-i atragem atentia, tocmai lui AVP, ca trebuie sa vorbeasca „despre vinovatia nepedepsita a tortionarilor”. In „Povestea lui Ave” chiar asta face, insa probabil unii au citit acest op ca pe o vesela fictiune de-a disidentii si securistii si-au crezut ca episoadele in care AVP povesteste cum a fost drogat si cum s-a aflat de mai multe ori la un pas de moarte sunt niste bancuri cu baieti & sycofanti… O fi mare gradina Domnului, insa a rumânului pute rău… 👿

 12. AVP Says:

  Postare noua.

 13. CMM Says:

  Este opinia dvs. De unde stiti ce-ar fi facut partidele istorice? Ce documente detineti?cu respect va intreb.
  Apelul n-a avut succesul scontat tocmai fiindca elitele anticomuniste din toate straturile sociale au fost distruse. Au ramas pe afara…”supravietuitorii”, infricosati ori abrutizati de propaganda comunista.

 14. marginalia non turpia Says:

  Tot eu: CMM, Carmen-Maria Mecu, cu blogul Marginalia non turpia(n-am avut si n-am nimic de ascuns, indiferent de culoarea ochilor ce ma citesc)

  Stiți ce se petrecea in acele inchisori? De Experimentul Pitesti ati auzit ceva? Stți pentru ce comportamente au fost condamnati acei oameni si cum au fost reeducati? Stiti ce varste aveau? Stiți ca au fost femei, adolescenti, maturi, tarani, muncitori, intelectuali? Stiti daca pedepsele au fost adecvate faptelor?Ati intalnit persoane care s-au nascut in acele lagare de exterminare?Stiti cum au rezistat cei din munti sperand ca vor fi sprijiniti din afara si ne vor putea elibera de sovietici?

  Stiti doar ca un om curajos a facut un Apel. Am dat LIKE, eu si prietenii mei pe pagina Apelului.

  Totusi, permiteti-mi sa va spun ca stiti prea putin. Oamenii aceia nu merita nepasarea noastra. Cum nu o merita nici autorul acelui Apel, desigur.

 15. marginalia non turpia Says:

  Poate va ajuta explorarea acestui site ( Apartine d-lui Sorin Iliesiu):
  http://www.experimentulpitesti.org/public/apelul-nostru/

 16. Cykyry Says:

  Si ce treaba are rezistenta din munti sau fenomenul Pitesti cu faptul ca Al.Paleologu (care fusese in tinerete simpatizant al legionarilor, ca si Dinu Pillat, de altfel, si ca mai toti tinerii din vremea lor, a nu se uita) a fost informator al Securitatii, marturisit de el insusi ? Ogoranu de ce n-a fost ? Bine, Ogoranu a fost legionar (alt level…), ca si Elisabeta Rizea (daca nu cumva ma insel). Deci sa nu amestecam lucrurile: nu toti „luptatorii din munti” ori „sfintii” din inchisorile comuniste au fost luptatori pentru libertate, democratie si modernitate. Si sa recunoastem ca turnatoria brandului Al Paleologu – umflat cu pompa, ca orice brand, dar nu discutam asta acum – e mai rea decat conformismul comun al lui tov. Zamfiroiu. Asta spune si AVP, ca si Sorin Iliesiu, si altceva nimic.

 17. marginalia non turpia Says:

  Vietile acestor tineri sunt mult mai complicate decat le puteti intelege cu umorile de acum.
  Pe Steinhardt l-ati uitat…
  Si…rugati-l pe Sorin Iliesiu sa inchida pagina aceea cu opinii ale istoricilor occidentali si cu marturii cutremuratoare. Va contrazice prea vehement.
  Rugati-l pe Orwell sa vina (prin spirichismus), sa rescrie istoria asa cum doriti.
  Eu repet: Cred că acum, in comparatia Paleologu-Zamfiroiu, SORIN ILIESIU NU A AVUT DREPTATE.
  Nu poti compara un om care a suferit in inchisorile comuniste cu unul care avea beneficii de la oranduirea comunista. Nu poti judeca un fost detinut politic daca n-ai fost prin acele inchisori. Daca o faci, iti asumi riscul de a nu primi LIKE-uri.
  Punctum, d-le C.!

 18. marginalia non turpia Says:

  PS. @ALL
  Pe mine Sorin Iliesiu m-a sensibilizat asupra Fenomenului Pitesti. Mi-a sugerat chiar sa scriu despre asta un studiu, pe baza cartilor de marturii pe care le va publica domnia sa. Ii multumesc pentru aste lucruri.
  Intre timp am vazut filmul documentar ”Demascarea”, realizat de regizorul Nicolae Margineanu.
  Nicolae Margineanu este fiul psihologului Nicolae Margineanu, un mare specialist si un mare om de cultura, un social-democrat iubit de americani si care a contribuit substantial la retrocedarea Ardealului dupa al doilea razboi mondial.
  Cititi cartea ”Amfiteatre si inchisori”, scrisa de acest democrat ”pur sange” care a strabatut experienta inchisorilor comuniste si veti intelege ca vorbim aici despre un singur fenomen, comunismul cu ramurele si inchisori, precum si cu postcomunismul sau.

 19. marginalia non turpia Says:

  Si tot din respect pentru Adevar: Dinu Pillat NU a fost simpatizant legionar. Cititi, cititi, cititi…si veti fi liberi sa ganditi!

 20. Cykyry Says:

  Cer scuze, nu se poate spune, intr-adevar, ca Dinu Pillat a fost simpatizant al legionarilor. El a fost interesat in mod special de acest fenomen, insa doar in calitate de scriitor – a scris un roman avand ca personaj principal un legionar -, insa n-a aderat la miscarea legionara si nici n-a simpatizat cu legionarii in mod public. Mea culpa.

  http://www.romlit.ro/dinu_pillat_-_80_de_ani_de_la_natere_un_destin_mplinit

 21. marginalia non turpia Says:

  Scuzele acestea sunt onorante pentru dvs.

  Am o mare prețuire și recunoștință pentru Dinu Pillat. Unul dintre oamenii profund religioși, care și-au iertat creștinește torționarii.

  Patria mai are o șansa cand își respectă valorile umane. Și noi cu ea.

 22. AVP Says:

  Contradictiile sunt folositoare si duc la aflarea sau nuantarea adevarului, cu conditia ca opinentii sa fie de buna credinta & civilizati, chiar daca nu se (mai) au ca niste frati.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s