Locul

 • Fascinaţia frumuseţii, sau fascinaţia brandului ? E vorba de fascinatia brandului si nu de fascinatia frumusetii, vezi bine… Oamenii statistici si snobii se-nghesuie langa brandurile de succes (fie ele Coca Cola, Maddona, Maradona, Simfonia a 6-a a lui Bach sau a 5-a a lui Beethoven, Einstein, Hawking, sau – revenind la oile si oierii mintii noastre – Eminescu, MBadea, Nichita Stanescu, Hagi, Cartarescu ori fam Basescu-n păr, nu pentru c-ar fi cutremurati de frumusete ori insetati de adevar, ci pentru ca acolo – in juru brandurilor de pe Strada Mare – e gramada mai incinsa si mai fornicatoare, iar orgoliul lor personal se simte mai gadilat (cumva, asa) pe la popou ori pe la subsuoare… P.S.: Io insumi cant Planeta-Ou in hyperspatz ca-n metrou de ani si ani de zilisoare, aloou, iar boboru inconjurator se uita la mine nici macar ca un mbow la portalu nou, ci cu cooru, zau… oops. (January 26 at 12:12pm)
 • Primul or prima. Prima chestie care-ti intra-n inima, dupa ce te-ai nascut pe lumee, aia e pe vecie, bre : locul nasterii, mama si tata, primul invatator, prima iubire, primul sarut, primul poet or romancier de pe plai, primu futai, primul politician – chiar daca e nea Ceasca, vai – etc. De aceea, Ceausescu, Basescu, Eminescu, Dobrin, Cartarescu, suta de lei sau Paunescu sunt niste chestii ce nu vor fi scoase niciodata din inimile celor care le-au gustat prima data, cu cel mai proaspat botic… oops. Chit ca exista pe lume si alte valori, cu mult preste brandurile care ne-au tinut loc de laptic. Asta e o lege universal-valabila a brandingului, si altceva nimic. (January 28 at 5:22pm)
 • Locul conceptiei „Apelului catre Europa”. Dupa ce cautasem zadarnic ani de zile – in fotografii actuale – locul in care am redactat „Apelul catre Europa”, l-am gasit unde nu ma asteptam, in niste poze de altadata ale Izbicenilor, de o frumusete si autenticitate exceptionale (v.poza din header). E vorba de o fotografie din 1905 a conacului boierilor Riosanu din Izbiceni, care dupa nationalizarea din 1948 a devenit sediul C.A.P.-ului loco si unde, intr-una din camarutele de la mansarda, am locuit timp de doi ani (sept.1979-iulie 1981) si am redactat „Apelul catre Europa” & alte op-uri. ► Profit de ocazie spre a-i informa pe cei eventual interesati ca in cursul lunii februarie a.c. voi relua „Povestea lui Ave”, in doua episoade saptamanal, pe un blog special creat. Deocamdata, sunt sigur ca va veti delecta cu imaginile din Izbiceniul de altadata (le-am gasit pe portalul localitatii, intr-un coltisor nebagat in zeama…) (28.Jan.2013)
 • Problema tiganeasca. Daca oamenii de stat ai Rumâniei ar fi abordat chestiunea tiganilor cu responsabilitate, si nu de ieri, de azi, ci cu – macar – 150 de ani in urma, azi tiganii ar fi fost perfect asimilati, sau in orice caz n-ar mai fi facut cate 5-6 copii, ci cate 1-2, ca romanii sau ca ungurii… Dar fiindca Romania n-a avut niciodata oameni de stat cu adevarat responsabili, care sa gandeasca pe termen lung, n-are decat sa traga ponoasele, acum, cand e pe cale sa se transforme in Românica : cum iti asterni, asa dormi.. (January 29 at 2:45pm)► Problema tigănească e veche de sute de ani la rumânii get-beget, care nu-şi pot declina responsabilitatea quasitotală, aloo, în aiastă grea problemă, atât timp cât ei – iar nu ţiganii – au fost populaţia majoritară şi clasa dominantă. Segregaţi şi discriminaţi, ţinuţi cu secolele în robie, în înapoiere şi-n ghetouri (“cartierele ţigăneşti”), ţiganii nu puteau fi, aici şi acum, decât ceea ce sunt. Trebuie să treacă alte zeci de ani, dacă nu secole, vai, de discriminare pozitivă, ca să se intre în normalitate, iar ţiganii să vrea să scoată nu şarje de 10-15 puradei, ci baremi de doi-trei, ca oamenii… Vedeţi, mey, d-aia le este lor atât de dragă inima de ţigancă… : fiindcă ai noştri bărbaţi de stat, câţi or fi fost mai nainte, n-au avut minte… 👿 (January 29 at 3:29pm)► A auzit cineva de tiganii originari din Germania ? Doar tiganii proveniti din Romania sau Bulgaria creeaza peste tot unde se duc mari probleme, in timp ce tiganii get-beget din Germania, Franta ori Spania sunt oameni ca toti oamenii, fiindca au fost crescuti dupa chipul si asemanarea popoarelor care i-au si asimiliat (aproape). Pe cand ai nostri i-au segregat, i-au ghetoizat, si uite unde am ajuns… (January 29 at 3:45pm)►Nu faptul ca tiganii proveniti din Romania provoaca repulsie oriunde se duc in lumeea larga e problema a mai grea ; adevarata problema e ca daca inmultirea tiganilorr va merge pe acelasi trend, in nici 50 de ani ei vor fi mult mai numerosi ca rumanii get-beget, care vor deveni o minoritate in tara lor milenara, patind-o precum sarbii din Kosovo in raport cu albanezii… Iar acest imens pericol (pericol pentru romanii get-beget, nu pentru tiganii get-beget, vezi bine) e consecinta iresponsabilitatii oamenilor de stat romani, care-n loc sa-i civilizeze prin asimilare pe tigani, determinandu-i astfel sa se inmulteasca in mod ponderat, i-au segregat timp de secole, tinandu-i in ghetouri unde ei n-au stiut altceva sa faca decat puradei, spre a compensa prin numar handicapurile lor sociale, economice si politice. Orice rasa discriminata procedeaza – instinctiv – in acest fel (asa au facut si romanii pe vremea cand Ardealul era unguresc). Hai dreaq sa nu ne mai furam singuri caciula si sa privim chestiunea cu luciditate, macar in ceasul al 12-lea. (January 29 at 4:01pm)
 • MRU nu se lasa batut asa usor. Iata o chestie ce-l readuce in carti pe MRU…Sincer sa fiu, credeam ca el ar fi ultimul care sa lanseze o asemenea propunere, asa cum Ivan Ilici ar fi fost ultimul la care te-ai fi gandit ca va propune legea lustratiei celei mai drastice. Or, tocmai cei care se vor bate pentru astfel de proiecte de legi vor avea viitorul de partea lor. (January 30 at 6:12pm)► Ca sa fie si mai credibil, MRU ar trebui sa propuna un proiect de lege care sa-i scoata din parlament si pe toti informatorii si colaboratorii Securitatii ori ai „mostenitorilor” acesteia, indiferent daca au facut sau nu „politie politica”. Abia atunci s-ar putea spune ca „reprezentantii poporului roman” nu sunt santajabili. (January 30 at 6:19pm  ) ► Ma tem insa ca surprinzatorul curaj al lui MRU se va opri aci : la agentii acoperiti, in timp ce informatorii si colaboratorii sunt si raman „ca cucuruzul codrilor” (caci doar traim in tara cea mai criptomilitarizata din lume). (January 30 at 6:25pm)

 

7 răspunsuri to “Locul”

 1. goldmundmondo Says:

  1- primul pupic, prima imbratisare, prima iubire, da, nu se pot uita.
  Primul secretar de partid era in casa noastra „cel mai mare dintre banditi”, iar eu asa ii tin minte. Nu am avut nici cel mai infim respect fata de cei care i-au bagat pe multi din familia mea in puscarie doar pentru ca erau „frntea satului”, politicieni si preoti ai vremurilor respective. Ce respect sa am fata de golanii care au semnat ca toata averea bunicului meu(facuta doar prin munca uriasa) sa fie „furata”?.

  2-Locurile „de o rara frumusete” sunt pentru fiecare dintre noi, ori „la bunici”, sau descoperite in adolescenta-prima tinerete.

  3-problema tiganeasca : ca de obicei ai dreptate cat tot norodul la un loc! Nazistii germani au vrut sa rezolve problema altfel, inuman, bestial si in mare parte au reusit din pacate, cu toate ca tiganii germani erau destul de integrati, totusi aveau cateva obiceiuri si indeletniciri tipice, de aceea au fost nimiciti.
  Spaniolii au fost desteptii Europei:
  dupa Reconquista, spaniolii au dorit „o singura religie” pe teritoriul iberic . Evreii, arabii si tiganii au avut de ales:
  ori parasesc tara, Peninsula Iberica, ori se convertesc la crestinism..
  Cine nu dorea nici una din cele doua cai, urma a treia cale, „plan B”, Ne putem inchipui care putea fi acel plan, in mii de cazuri aplicat.
  Insa tiganii spanioli nu au avut nici o problema sa ramana si au fost asimilati rapid(limba, imbracaminte, religie, scoala), folclorul tiganesc local a fost preluat de „poporul spaniol”. Evreii care nu s-au convertit(majoritatea) s-au refugiat spre Olanda, tara cea mai liberala de secole(pana azi!) Arabii au traversat Stramtoarea Gibraltar spre nordul Africii.
  Astfel au „disparut” tiganii din Spania si Portugalia.

 2. AVP Says:

  Off topic, pt eternu-mi securistrigoe (de la spam): ieri am avut 60 de unique visitors, iar pana la ora asta fix 50, si fara a-l mai socoti pe Cykyry, vezi bine, in caz ca vine… Da’ de ce-ntrebi, tov ? 🙄 Tu esti ala care monitorizeaza zilnic ZeList, ca sa vaza cu cat a mai crescut sau a mai scazut regele hyperspatziului ? Va e frica sa n-o iau rapid spre varf, pai cum drea. Oricum, sunt mai bun decat 90% din bloggeri, n-asa, baieti ?

  Acum vrei dreq sa te cari de-aci ? Din moment ce sustii ca sunt atat de lipsit de importanta reala – iar io nu neg asta, pe bune – ce te pute grija de ce spun sau de ce fac io hic et nunc ? Io de ce nu simt nevoia, dar chiar deloc, sa ma balacaresc or sa citesc, macar un rind, din troaca-ti ?

 3. AVP Says:

  Buna seara, Goldmund. Goesecuristrigoe si alti amici pogonici, ce s-au dovedit a fi in realitate criptosecurici cu gros shorici ori talibani basici, vai, au ocazia sa constate, prin tine, ca n-am ramas chiar singur intr-o tara mai rece ca iarna polara… Doamne ajuta, my friend.

 4. AVP Says:

  Mda, rumânii nu prea se-nghesuie să-şi arate solidaritatea cu cel ce spune „adevărul şi numai adevărul”, în schimb apar în subterana de la spam tot felul de mascaţi de la dynam, care mă vituperează avan. Mulţumesc totuşi şi lui FB, care şi-a exprimat solidaritatea pe f-b. Nici Christ, cât era el de hristos, n-a avut decât 12 ucenici, şi nici ăia cine ştie ce cărturari băgaţi în zeamă de Sinedrinu lu pesce, fireşte. Ceea ce nu i-a împiedicat pe Ucenici să devină, preste mode şi timp, pietre din unghi şi să li se pună securistrigoilor vremilor şi jumătăţilor de vremi la rărunchi…ups.

  Ce e audienţa ? Un limbut sau un scremut care spune bancuri ieftine în faţa unui stadion hiperplin, umplut c-un public de mâna a 7-a, se cheamă că are audienţă ? Ai audienţă atunci când comunici c-un numar oricât de mic de fiinţe confraterne şi geniale, cărora poţi să le vorbeşti despre orice, fără teama că nu te vor putea înţelege, iar nu atunci când debitezi vrute şi nevrute formal-contingentale or sforăitoare în faţa maselor populare or căcănar-cărturare, mediocre din născare sau – chiar, uneori – criminale. Vă amintiţi cum hurla mulţimea de goi, strigoi ? : „Crucificaţi-l! Crucificaţi-l!” Pe cine, bey, i-a intrebat Pillat Pontu ? Pe Baraba, criminalu şi bagabontu ? Nu ! – i-a răspuns muţimea înfuriată şi inconştientă ca orice bestie manipulată – , pe El, pe El, pe mama Lui… 😳

 5. goldmundmondo Says:

  Bun gasit amice AVP. Cum as putea sa te uit? Insa tu stii prin ce am trecut noi in ultimii doi ani…
  De aceea eu am fost mai mult in alta parte decat cu tine – dar in gand si inima am fost mereu impreuna.

  As vrea sa fac o precizare (la postarea mea de mai sus)sa nu existe confuzii::
  tiganii spanioli au fost asimilati mult mai tarziu decat evreii si arabii ramasi in Spania si Portugalia, pentru ca venitrea tiganilor spre vestul Europei a avut loc ceva mai tarziu. Dar, important este cum au fost asimilati si ca….e posibil.
  Intr-o democratie(slava Domnului!) Educatia e totul..

 6. Cykyry Says:

  Raman la parerea mea ca toti – dar absolut toti – cei ce s-au perindat pe-aci au fost, intr-un fel sau altul, securisti mascati, pusi sa-ti faca rating (laudantu-te sau injurandu-te) atata timp cat ai tinut cu cine trebuie. Acum (cand ridici glasu contra lor si le descoperi jmecheriile, lasandu-i cu curu gol) vor sa te izoleze si sa te descurajeze prin tacere, pe de o parte, iar pe de alta sa te innebuneasca prin teroristul Goe, toata lumea stiind cat esti de orgolios si de „supalacios”. Te-as mai intreba inca o data de ce nu inchizi comentariile si sa-ti vezi in continuare de opera, inclusiv de „jurnalul unui cuc feisbuc”, care s-ar putea sa fie op-ul publicistic al acestor vremuri de fior si ris, dar mi-e ca te enervezi. Treaba ta.

 7. AVP Says:

  Doamne ajuta, Gold.

  @Cykyri, ce hypersptz Web 2.0 ar mai fi si ala, fara feedback ? 🙄 Cred, mai degraba, ca voi aplica solutia finala, cum ar veni: asa cum de aproape un an nu-mi mai pierd absolut nicio secunda pe troaca lui goe, voi proceda la fel si cu spamurile ipochimenului de aci (si ale oricui ar mai fi) – ignore total.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s