Sorin Iliesiu: „Nu avem voie să uităm!”

DECLARAŢIE POLITICĂ

citită în plenul Senatului în 4 iunie 2013 de Sorin Ilieşiu, senator PNL de Sibiu

De peste 23 de ani încoace, Parlamentul României este dator cu legea înfiinţării în capitală a unui muzeu al ororilor comunismului precum şi a unui monument al victimelor acestuia.

Încă de acum opt ani am exprimat acest deziderat în Proclamaţia pentru România publicată în 30 aprilie 2005 pe prima pagină a ziarului de impact naţional “Ziua”. Citez respectivul punct al proclamaţiei: “Înfiinţarea unui Institut naţional pentru studierea ororilor comunismului în România, precum şi a unui Muzeu al, având sediul în Bucuresti (şi având ca model parţial Memorialul de la Sighet)”. Ca urmare, în decembrie 2005, guvernul liberal Tăriceanu a înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Dar, spre dezonoarea noastră a tuturor, Bucureştiul a rămas singura capitală a unei foste ţări comuniste din Uniunea Europeană în care nu există un muzeu al ororilor comunismului şi un monument al victimelor acestuia.

Cred că viitorul muzeu ar trebui să aibă două secţii: (1) secţia de la Fortul 13 Jilava dedicată în special ororilor regimului penitenciar şi (2) secţia din cadrul actualului Palat al Parlamentului dedicată în special ideologiei comuniste şi cultului personalităţii.

Am credinţa că monumentul victimelor comunismului ar putea fi o cruce uriaşă înălţată în centrul capitalei, de dimensiunea simbolică a Coloanei infinitului din Târgu-Jiu.

Având în vedere necesitatea perpetuării memoriei antitotalitare în Europa, atât muzeul cât şi monumentul vor putea fi realizate din fonduri europene, fiind de notorietate faptul că poporul român a îndurat cel mai cumplit regim totalitar comunist din Europa postbelică şi că România este singura ţară europeană în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului. Chiar şi la Moscova comunismul a căzut fără victime, în timp ce la Bucureşti a fost o baie de sânge: peste 1100 de morţi.

Încă de la instaurarea comunismului în 1917 în vecinătatea ţării noastre, acesta a fost respins cu fermitate de poporul nostru. Parlamentul României a interzis comunismul, în 1924, având în vedere scopurile criminale ale acestuia faţă de ţara noastră: dispariţia statului român, a naţiunii române şi a elitelor ei culturale, bisericeşti, financiare şi ţărăneşti, înlocuirea religiei creştine cu ateismul, precum și distrugerea clasei ţărăneşti care reprezenta circa 80% din populaţie.

Regimul comunist ne-a fost impus cu forţa armatei sovietice şi prin fraudarea alegerilor din 1946. Timp de 17 ani, între 1945 şi 1962, în ţara noastră a existat o luptă anticomunistă unică în istorie: rezistenţa armată dusă de numeroase grupuri de partizani.

Pentru că noi românii am respins comunismul în perioada 1918-1962 precum nici un alt popor din lume, am fost condamnaţi să îndurăm zeci de ani unul dintre cele mai cumplite regimuri totalitare din istorie.

Faţă de celelalte ţări din fostul lagăr sovietic, teroarea comunistă a avut în ţara noastră dimensiuni record. În România au existat cei mai mulţi deţinuţi politici în raport cu numărul locuitorilor – între o jumătate de milion şi două milioane de deţinuţi politici. În România a existat una dintre cele mai terifiante poliţii politice – Securitatea. Odată cu instalarea comunismului, tot ce a fost mai bun în societatea românească a fost distrus sau anihilat.

Şi cu toate acestea, în capitala României nu există un muzeu al ororilor comunismului şi nici un monument al victimelor acestuia.

Cine uită, nu merită! – ne avertiza Nicolae Iorga. Dacă vrei să ucizi un popor, suprimă-i memoria” – spunea Milan Kundera. “Cine îşi uită trecutul, e condamnat să-l repete” – spunea George Santayana.

Stimaţi colegi parlamentari, nu avem voie să uităm! Şi nu avem voie să mai amânăm ceea ce trebuia să facem încă de acum 23 de ani!

Sorin Ilieşiu, senator PNL de Sibiu

Bucureşti, 4 iunie 2013

Anunțuri

18 răspunsuri to “Sorin Iliesiu: „Nu avem voie să uităm!””

 1. CMM Says:

  Cred că este o inițiativă pe care ar fi necesar s-o susținem noi românii, indiferent de opțiunile politice și de idiosincraziile noastre din acest moment.

  Mai cred că, asa cum există potlogării transpartinice, pot exista și cauze nobile transpartinice.

  Mi se pare firesc să susțin o astfel de propunere. Așadar, pentru această cauză, ai susținerea mea, domnule senator Sorin Ilieșiu!

 2. AVP Says:

  Eu il sustin pe Sorin Iliesiu in toate initiativele, fiindca mi se pare una dintre rarissimele personalitati romanesti demne de toata increderea. Chiar si cand greseste – si cine nu greseste ? -, Sorin Iliesiu ramane un om de buna credinta.

 3. Prioritate de Dreapta Says:

  Eu nu cred că poți fi în acelați timp de bună-credință și parlamentar al USL. Sau parlamentar care ar vota pentru regionalizare.

  Dar, vorba americănosului – „your mileage may vary”. 🙂

 4. Prioritate de Dreapta Says:

  acelaȘi (eh, am eu mania de a scrie cu diacritice, și la commenturile FB, deși îmi ia timp, sau apar greșeli)

 5. CMM Says:

  @AVP
  Respect opinia domniei tale.

 6. Stely Says:

  AVP -Cum poti, tu, un creator autentic, sa nu vezi formalismul, prefacatoria , minciuna , manipularea si ,da , Prostia care denota din apelurile si declaratiile politice lansate de Sorin Iliesiu, din postura lui de senator USL ? Tu chiar crezi ca Sorin Iliesiu mai are (acum )vreo credibilitate ca luptator antisecurist si anticomunist ? Nu vezi ca lansarea acestei „declaratii” gaunoase – pe care mai mult ca sigur senatorii USL o vor arunca la gunoi – este o mizerabila diversiune ?
  Poate tu n-o vezi, eu insa o vad. Si nu sunt singura , iata :

  „Uitasem total de Iliesiu. Sorin Iliesiu. Omul cu apelurile, dat afara din GDS in suturi. Ce aflu? E parlamentar in portofoliul Antenelor! Scrie iar apeluri. Acum nu stiu ce vrea cu Ungaria. Cu condamnarea comunismului vad ca a lasat-o moale. De ce? Nu stiu. Intrebati-l pe el.
  Nu stiu pe cine mai apeleaza si de ce. Ca acum e parlamentar. Mai mult, al Puterii. Sa se adune el cu colegii lui, intelectualii si oamenii de stiinta USL si sa rezolve ce-i doare, ca de aia sunt la putere. Sa nu ne mai frece cu apeluri. In fine.
  Nu l-as fi mentionat daca numele lui nu mi-ar aduce aminte de o intamplare pe care vreau s-o fac publica. Implica un om cu adevarat remarcabil: Devis Grebu.
  Pe vremea cand era frecventabil, Iliesiu care e de profesie nu apelist si antenist cum ai crede ci filmograf (nu stiu precis ce la baza, cred ca era cameraman), mereu hiperactiv, a inceput un film despre Grebu.
  Personalitate majora a graficii mondiale, personaj sclipitor si extrem de interesant, cu un traseu de viata in mai multe culturi, era subiect ideal.
  Au filmat ore si ore bune de material. Filmul era aproape gata. Si tocmai atunci s-a intamplat rasucirea oportunista a lui Iliesiu.
  Grebu era intr-o dilema. Pe de o parte, filmul vietii lui. Exact. Filmul vietii lui. Exact asta era. Pe de alta parte, repulsia fata de om.
  Stiu ca nu i-a fost usor. Orice artist are un ego. Un artist mare are un ego pe masura. Cum sa nu vrei sa fii imortalizat intr-o pelicula de vreo 2 ore?!
  Dar Devis Grebu are si caracter.
  A renuntat la film fara ezitare. “N-am vrut sa mai am de a face cu el!” Punct.
  Nu o sa ajungem sa vedem niciodata filmul vietii lui Devis Grebu. Dar am vrut sa spun povestea asta de ceva vreme. Nu este doar despre Grebu si Iliesiu. Este despre mult mai mult.

  Multumim, Devis! ( Comentariu scris de Dragos Paul Aligica pe facebook pe 31 mai )
  P.S. Cred ca l-ai citit si tu , dar ai preferat sa nu scrii o vorba . Acum imi dau seama ca este posibil sa-l fi citit si Sorin Iliesiu si , drept urmare „pac la razboiu” cu declaratia politica . A bifat-o si pe-asta . La fel si tu .

 7. AVP Says:

  Si de ce-ar avea ‘filmograful’ Sorin Iliesiu – cel caruia i se datoreaza, ab ovo, infiintarea IICCR, actualmente IICCMER, si a Comisiei de investigare a crimelor comunismului, care a elaborat Raportul Tismaneanu – mai putina credibilitate ca luptator anticomunist si antisecurist decat ‘contabilul’ Dragos Paul Aligica sau decat ‘caricaturistul’ (Cucerai dixit, nu io, aloo…) Devis Grebu, soro…? 🙄 Numai pentru ca Sorin Iliesiu a lansat (pe langa atatea alte apeluri, unele literalmente istorice) si apelul pentru demisia ‘piratului’ Traian Basescu, demisie pe care i-o cerusera cinicului ‘marinel’ apoape toti fostii lui consilieri personali, care il cunosteau mai bine decat Sorin Iliesiu sau decat Aligica & Devis Grebu, in orice caz, si pe care i-ar cere-o la ora actuala, daca ar avea coraj, cam tot PDL-ul, bietul partid pe care ‘piratu’ l-a abandonat ca pe un barcaz de furat ? 👿

 8. Stely Says:

  Mda… nu mă asteptam sa spui ceva concret referitor la declaratia politică de azi, făcută repede si de mântuială , cît să vadă „poporul că Senatul României lucrează si nu se încurcă de scandalul de santaj si coruptie iscat in sânul Antenelor lui Dan Voiculescu ; scandal care o să -i plezneasca drept in fată ,poate chiar distinsului senator, pe care il vedeau seară de seară la Antenele lui Dan Voiculescu, bravii „mitingisti din Piata Victoriei, plătiti si ei desigur.de acelasi Dan Voiculescu.
  Cît despre faptul ca aduci in discutie comportamentul incalificabil( asa l-ai catalogat si tu la timpul acela ) al lui Sorin Cucerai fată de maestrul Davis Grebu , este din partea ta o lipsa totala de fair -play . Adica, te folosesti de o discutie din trecut , ca sa-l decredibilizezi pe Devis Grebu azi , numai pentru ca i-a dat cu flitul lui Sorin Iliesiu ? Atunci cum rămîne cu Sorin Cucerai care s-a dezis public de disidentul Viorel Padina , făcîndu-l turnator la Secu ?

 9. AVP Says:

  N-am de gand sa intru la tacaneala pe fundu terenului cu tine, Stely. Iti spun doar ca daca ai fi fost mai atenta ai fi remarcat existenta si rostul ghilimelelor in textul meu, prin care am vrut sa-ti sugerez ca ‘filmograful’ Sorin Iliesiu e riguros egal cu ‘contabilul’ Aligica si cu ‘caricaturistul’ Grebu, ultimii doi fiind arogantii dispretuitori ai bietului ‘filmograf’, alaturi de tine, marea preoteasa a moralitatii basiste, vezi bine ; cu alte cuvinte, daca-l faci pe Iliesiu ‘filmograf’ sau ‘apelist’, si asta doar pentru ca i-a cerut demisia piratului cu-o cultura de fotbalist si c-un caracter de hahaitor jemanfisist, inseamna ca gandesti fix ca un contabil ceapist, ca un caricaturist cam simplicist sau ca un tov activist colectivist. Insa n-as vrea sa mai insist, pleease.

  Am inchis discutia.

 10. Stely Says:

  Ce am avut de spus am spus : aici si pe facebook . Asadar, ramane pe altadata . Ppate atunci nu te vei mai agata de chestiuni colaterale, pentru a le evita pe cele esentiale. .

 11. Stely Says:

  P.S. Am uitat : si pe Arca lui Goe . A fost „on topic „, nu de altceva .

 12. CMM Says:

  Iată și opinia unui om onest și intelectual fin, de mare probitate morală, traducătoare de prestigiu din opera lui Jung, germanistă care a lucrat într-un Institut al Academiei Romane, recunoscută pentru probitatea profesională inclusiv de „boierii minții”(opinie exprimată în facebook, unde eu am dat share acestei postari):

  „Viorica Niscov
  Toată admiraţia pentru domnul Ilieşiu! Susţin din toată inima această propunere.
  a few seconds ago · Unlike · 1”

 13. florentinaborgovan Says:

  On topic : frumos !

 14. CMM Says:

  @florentinaborgovan

  Toată admirația mea pentru inteligența domniei tale. On topic, însemnând puterea de a discrimina criteriile.

 15. AVP Says:

  Postare noua.

 16. goldmundmondo Says:

  Bineinteles ca este de sustinut aeasta DECLARAŢIE POLITICĂ
  citită în plenul Senatului în 4 iunie 2013 de Sorin Ilieşiu. nici nu vad cum am argumenta sa ne opunem unei astfel de declaratii.

  Nedumerirea mea este urmatoare:
  daca domnul Sorin Iliesiu este senator PNL de Sibiu cum poate sta un astfel de om cu o tinuta intelectuala impecabila alaturi de un anti-occidental convins precum Crin Antonescu?(nu am scris ca Antonescu ar fi impotriva UE, de unde Romania are doar de castigat, finantari, dar el este clar impotriva Ocvidentului in masura in care Occidentul reprezinta Statul de Drept!) Cum este posibil ca in acest partid sa fie cooptati semidocti si analfabeti de teapa unui Becali(si puscarias de drept comun!- sa nu se faca confuzia grava cu un puscarias politic!)?
  Cum este posibil ca domnul Sorin Iliesiu sa accepte fara o critica vehementa la adresa sefului sau de partid in momentul in care Crin Antonescu dispune demiterea unui Chiliman doar pentru ca Primarul de sector critica ceea ce este evident:
  „”Am venit aici să apăr liberalismul de Crin Antonescu. Nu am venit aici să mă apăr pe mine, eu nu voi intra în logica aceasta bolşevică pe care Crin Antonescu încearcă să o imprime PNL. Am speranţa că împreună cu colegii din PNL vom reuşi să scoatem partidul din mocirla politicianistă, din obsesia pentru putere a unui singur om şi că vom reuşi să aducem PNL la valorile şi la principiile liberale. Sper să mi se dea ocazia să vorbesc. Acuzaţiile respective sunt foarte uşor de demontat pentru că nu sunt logice”, ” http://www.gandul.info/politica/primarul-sectorului-1-andrei-chiliman-a-fost-exclus-din-pnl-antonescu-daca-aveam-articol-in-statut-il-dadeam-afara-din-partid-pentru-penibil-10903399

  Si bineinteles ca nu este vorba doar de Antonescu, din moment ce in acest partid liberal au intrat multi excroci, copii de securisti(fosta politie politica), hoti si analfabeti(in functii de conducere, sau in Comisiile Justitiei!!). In PNL oportunismul e la el acasa!.- si asta nu este normal, in timp ce la socialisti e ‘lege’, la liberali nu a fost asa. Acum este cum este si mirarea mea e mare cand aud ca intelectuali si oameni seriosi(precum Primarul Sibiului, Johannis)se alatura unui Antonescu sau Becali, fara nici un fel de critica,in interiorul partidului, sau la adresa Führer-ului de Isaccea, Tulcea..

  PS

  Propunera domnului Sorin Iliesiu pentru demiterea Presedintelui Romaniei e atat de stupida, incat nu o pot comenta(poate dansul a citit ziarele din Occident atunci, cand toti analistii germani, francezi si englezi vorbeau de o ‘Lovitura de stat la Bucuresti’ – stiu, „erau dezinformati” – nu putem cu totii sa argumentam precum antenele ciripitorului!.).
  Am mai scris, Presedintele Frantei mai are la vot de incredere in Franta in jur de 25% sustinere a electoratului.Va inchipuiti un intelectual serios din Paris sa propuna demiterea presedintelui?! Parafrazandu-l putin pe Becali:
  pai ce e Parisul si ce e Pipera MEA? ……………..

 17. CMM Says:

  În ceea ce mă privește, i-am spus direct, face to face, d-lui SI ceea ce nu mi-a plăcut din comportamentul domniei sale.

  Fiind un artist, centrat pe cateva obiective politice personalizate, e mai complicat de explicat comportamentul domniei sale.

  Asta nu inseamnă ca eu apreciez talibanic tot ce face SI. Și nu voi vota niciodata USL pentru că SI e pe acolo, iar domnia sa știe asta, pastrându-și respectul pentru mine.
  Cum mai spuneam, nu am structură de „făniță”.

  PS. Îl apreciez însă ca director de imagine și regizor de documentare. A realizat, printre altele un film despre Regina Maria, altul impreună cu Gabriel Liiceanu – „Apocalipsa după Cioran” , altul despre Piața Universității și încă altele foarte bine cotate.

  Am făcut o analiză a unui filmuleț bijuterie narativă, „Speranța”, scoțând în evidență sursele grotescului din comparația Iliescu-Ceaușescu. Filmul circula pe You Tube. Analiza mi-a publicat-o dl. Dan Culcer.

  PPS. Cu GDS-ul lucrurile sunt mai complicate. Au fost intelectuali care au plecat singuri din GDS, cum ar fi redactorul de la Humanitas și traducătorul Sorin Mărculescu, un învățat hispanist.

  Lucrurile sunt așadar mult mai complexe decat par la o privire grăbită. Ar merita un studiu „sine ira et studio” de istorie recentă.

 18. CMM Says:

  PPPS. Ar mai fi ceva de adăugat, pentru respectarea adevărului. Când SI a fost exclus din GDS, acolo au fost și membri care au votat împotrivă.

  Acum, pentru mine, ca om de pe tușă, impresia era mai degrabă de Grup Pentru Monolog Social (gluma nu-mi aparține, că mai aveau și alții impresia asta).

  Tratați, vă rog, spusele mele exact ca pe o impresie, nu am pretenția ca emit un adevar absolut.

  E foarte posibil ca alții să fi văzut altceva. Adevarul însă, se poate reconstitui doar prin reunirea tuturor perspectivelor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s