APEL pentru Casa Monteoru

Pe siteul USR a aparut ieri un APEL pentru Casa Monteoru, loc unde s-a aflat o perioadă lungă de timp sediul Uniunii Scriitorilor din România şi de care se leagă amintirea unor scriitori mai mult sau mai puţin importanţi. Reproduc acest Apel mai jos, precizând că am semnat şi eu, la nr. de ordine 171, petiţia la care se face trimitere, cu următorul comentar : „Semnez petitia in calitate nu de scriitor important (caci nu sunt membru al Uniunii Scriitorilor si n-am calcat niciodata in Sala Oglinzilor), ci de redactor al ‘Apelului catre Europa’ („singurul text vadit anticomunist produs de vreun intelectual roman in anii 80”, apud Sorin Cucerai), document semnat la data de 7 octombrie 1980 pe un colt de masa din restaurantul de la Casa Monteoru, da, impreuna cu alti tineri, pe atunci, scriitori (despre unul dintre ei – cel putin – am aflat mult prea tarziu ca era ‘omul’ Securitatii, careia ipochimenul m-a turnat deindata, dar asta e alta poveste, curat rumâneasca, nu neaparat scriitoriceasca). Doamne ajuta !” (avp)

O clădire cu profunde semnificaţii culturale din centrul Bucureştiului va dispărea, începând cu data de 15 aprilie a.c., din circuitul public. Casa Monteoru s-a numit cândva Casa Scriitorilor „Mihail Sadoveanu” şi a găzduit întâlniri ale scriitorilor de primă mărime, întâlniri cu mari personalităţi ale literaturii universale, premianţi Nobel. Umbrele marilor scriitori români, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Marin Preda, Nichita Stănescu şi câţi alţii se întâlnesc aici, în Sala Oglinzilor şi în holul monumental al acestei case, cu nume celebre ale literaturii universale, care le-au trecut pragul, precum: Umberto Eco, Pablo Neruda, Mario Vargas Llosa, Günther Grass, Saul Bellow şi mulţi alţii.

Aici s-au desfăşurat şedinţele Consiliului Uniunii Scriitorilor în anii dictaturii ceauşiste, fiind, cu siguranţă, singurele prilejuri când se lua poziţie public şi răspicat împotriva cenzurii şi a „preţioaselor indicaţii”. Aici s-au auzit vocile celor care contestau „preţioasele indicaţii”, printre care Dan Deşliu, Ana Blandiana, Dorin Tudoran, Octavian Paler, Mircea Zaciu, Bujor Nedelcovici, Mircea Dinescu. Aici au activat mai toţi marii scriitori ai celei de-a doua părţi a secolului precedent, cei care populează astăzi manualele de literatură română.

Această casă, plină încă de amintirea tuturor celor de mai sus şi a multor altora, a fost redată de justiţie moştenitorilor fostului proprietar şi este în pericol să dispară, şi odată cu ea să fie ştearsă toată această memorie culturală acumulată între acei pereţi. Statul român, cel care a fost proprietarul ei până acum câţiva ani, poate să redevină, legal, proprietar şi să o redea circuitului cultural, aşa cum a făcut în alte situaţii similare (vezi cazul sediului UNITER de pe str. George Enescu).

Ne permitem chiar să afirmăm că statul român, prin organismele sale alese şi numite, are datoria de a cumpăra această casă, a o restaura, pentru că este vorba de un monument istoric şi de arhitectură, ca unul în care se mai poate regăsi stilul lui Ion Mincu, pentru a o transforma într-un centru cultural, unde să aibă loc evenimente literare şi artistice de importanţă naţională. Renunţarea la folosirea publică a acestei case este, aşa cum afirmă un cunoscut arhitect de azi, „ştergerea cu buretele a unei fabuloase aduceri aminte”.

Facem un apel la toate organismele statului, de la Preşedinţie la Guvern şi la Primăria Municipiului Bucureşti să nu-şi uite datoria pe care o au faţă de istoria culturală a României, că aceasta este, în fond, componenta cea mai importantă a identităţii noastre naţionale, în cadrul Uniunii Europene.

Semnează: Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Dan Hăulică, Varujan Vosganian, Gabriel Dimisianu, Romulus Rusan, Ion Pop, Marta Petreu, Mihai Şora, Horia Gârbea, Denisa Comănescu, Marian Drăghici, Dan Cristea, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Vartic, Mihai Zamfir, Livius Ciocârlie, Nora Iuga, Magda Cârneci, Luiza Palanciuc, Sorin Lavric, Simona Vasilache.

Toţi cei care doresc să se alăture acestei cauze pot semna petiţia pe site-ul www.petitieonline.ro.

Reclame

4 răspunsuri to “APEL pentru Casa Monteoru”

 1. Virgil Ciuca Says:

  Domnule Amalar Viorel Padina!

  Continuati sa-mi trimiteti „productiile” postate pe bolgul Domniei Voastre! desi va cerusem sa nu-mi mai trimiteti nimic!
  Am semnat petitia privind Casa Monteoru insa nu am vazut semnaturile initiatorilor!
  Voi retrimite petitia si cunoscutilor
  V-am citit Apelul pentru Europa-abia azi -dar asa pe sarite! din lipsa de timp.
  Daca ati fi pastrat si semnaturile -autorilor despre care pomeniti- as fi retransmis-o cunoscutilor !
  Gasesc petitia si interesanta si de actualitate! poate ca o reluati! fara modificari ci doar cu cateva adaugiri privind evolutia nefireasca si nedorita a evemnimentelor in spatiul romanesc.
  Voi retrimite totusi petitia din anii 80 -chiar si fara semnaturi – cunoscutilor atunci cnad imi voi face timp s-o lecturez atent si sa pot face cuvenita precizare privind „sursa”, iata un alt motiv pentru care doream semnaturile autorilor, nu trebuia sa mai precizez nimic!

  Virgil Ciuca

 2. AVP Says:

  Dom Ciuca, eu nu-ti trimit nimic, neica. Habar n-am ce primesti dta si de ce primesti, insa eu nu-ti trimit nimic, e absolut sigur. Asta-mi mai lipsea, sa intru in corespondenta si cu dta, a ? Probabil ca-n momentul cand ai postat, ai apasat in casuta aia din josul paginii unde scrie „Anunta-ma printr-un email cand apar articole noi”.

  In rest, iti doresc sanatate, ca-i mai buna ca toate. Nu-ti mai bate capu cu Apelu meu sau cu alte chestii si mai complicate.

 3. AVP Says:

  Postare noua.

 4. goldmundmondo Says:

  Mi-a placut raspunsul tau, AVP.

  Cunosti si tu starea asta ambivalenta:: cateodata zambim, de obicei privesc si eu tragedia poporului nostru…
  Pe curand, prietene


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s