Daca nu erau Iron Lady si Saltimbacu, acum am fi dat de dracu

Dacă nu ar fi fost faptele politice ale lui Margaret Thatcher, principalul partener al preşedintelui Ronald Reagan în istorica acţiunea a acestuia de demantelare a Lagărului Socialist şi de readucere în imperiul libertăţii a popoarelor acolo încătuşate, defunctul Lagăr, incapabil de a se mai susţine pe propriile-i picioare din punct de vedere economic, ar fi implodat în final precum o gigantică stea roşie, apoi ar fi explodat infernal precum o nucleară supernovă, după care s-ar fi transformat într-o black hole ce-ar fi absorbit în bulboana-i întreg mapamondul înconjurător. Cine minimalizează, fie pentru că n-are minte nici de un degetar, fie pentru că are un interes contrar, importanţa covârşitoare a acţiunii de demantelare a unui gigantic sistem totalitar, funciar agresiv & nuclear, n-are decât să se uite în orizonul actual şi să observe cum un pitic geografic ce  riscă să moară de foame din pricina unui regim politic ineficient economic şi paranoic ideologic, însă înarmat c-un  weapon apocaliptic, face ca întregul Glob să fie cuprins de reci sudori & fiori, darmite dacă acest pitic ar fi fost un gog-magog or un şahinşah-ayatollah mai puternic de un milion de ori ? 😯

Iată ce scriam despre principalii demantelatori ai Lagărului Socialist, în aprilie 1991 :

Vă mai amintiţi, stimaţi cititori, ce clama mass-media sovietică despre Ronald Reagan, pe la începutul anilor ’80 ? Că ar fi nimerit, cawboyul, ca musca-n lapte, la Casa Albă, şi asta datorită imbecilei democraţii americane, ce dă voie (nu numai în principiu) chiar şi unui saltimbac să ajungă One. Aparatcikii din presa imperială făceau aluzie, evident, la faptul că Ronald Reagan fusese actor de meserie la juneţe, specializat în roluri de pistolar; şi insinuau că Reagan se comportă în politica universală după cum învăţase în filmele-i ieftine, adică apucând coltul una-două şi puşcând senin în cele patru vânturi, închipuindu-şi că lansează tot gloanţe oarbe, ca altădată, ori debitând poante la botu calului, uitând, naivul, că se află pe scena mondială a marilor sau mai micilor puteri, iar nu în vreun saloon de mucava din cine ştie ce prăpădit platou hollywoodian. Şi, vai, scribii pravdei pravoslavnice aveau dreptate ! Căci Ronald Reagan n-a fost ceea ce se cheamă un politician, ca Willy Brandt, să zicem ; pe Rony istoria îl va reţine doar ca pe omul ce determină exitul Urs-ului sau – cum ar veni – al „împărăţiei de o mie de ani”.

Când Reagan spunea cu nişte ani în urmă : „Ştirile ce ne sosesc din Polonia şi cele pe care le deţinem cu privire la situaţia internă a Sovietelor ne arată că lumea comunistă, acest capitol ruşinos în istoria omenirii, îşi trăieşte sfârşitul”, ei bine, vor fi existat în Vest destui bărbaţi de stat care să-l aplaude (aparte) pe cawboyul nostru, deşi în aparenţă guralivul boss nu făcea decât să bată câmpii cu limbuţia-i degajată, de actor de vodevil. Primul care îl va fi intuit perfect va fi fost desigur „ajutorul de şerif”, George Bush („cel mai bun vicepreşedinte din istoria SUA”, cum îl descoperise chiar Rony), cel care avea să-i preia ştafeta prezidenţială şi să o ducă zilele trecute până în vârful gloriei din deşert. Vor mai fi fost în Occident şi alţi suporteri reaganieni (Doamna de Fier, de pildă, da’ hai să zicem că dânsa era femeie), însă aceştia, crescuţi la şcoala savantelor diplomaticale ale destinderii, n-au îndrăznit să se dea pe faţă ca atare, pentru a nu se face de râs, la o adică, alături de saltimbacul lor. Dar „DINCOLO” – va fi fostără oare cineva care să cadă-n brânci la viziunile actorului de la Washington ?! Cin’ să fie, cin’ să fie ?

Reclame
Publicat în AVP comment. 2 Comments »

2 răspunsuri to “Daca nu erau Iron Lady si Saltimbacu, acum am fi dat de dracu”

 1. Andrei Alexandru Says:

  Ce analize minunate făceai bătrâne PRO!

  De atunci, mersul zigzagat cu toroipanul într-o mână şi Apelul în cealaltă, nu ţi-a priit deloc! Nici nouă, spooleylor de toate mărimile, alungaţi care încotro … ….

  laplopulcuportocale

 2. AVP Says:

  Noi sa fim sanatosi, Sandule… Sper ca pe la plopu cu portocale e liniste, macar.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s