Sorin Iliesiu le propune ungurilor o declaratie comuna

Declarație politică citită în plenul Senatului în 12 martie 2013

Scrisoare deschisă către membrii Parlamentului din Ungaria și către

deputații și senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România

Stimați colegi maghiari,

Între parlamentarii români și cei maghiari există oficial o relație de prietenie. Aceasta pare a fi doar formală. Ea ar putea deveni reală numai dacă ar avea loc o veritabilă reconciliere româno-maghiară. Credem că în acest sens se impune să adoptați o declarație precum cea care urmează.

DECLARAȚIE

(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei și noi, deputații și senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România, recunoaștem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 și dezaprobăm declarațiile care contestă acest drept, ca de exemplu următoarea declarație a politicianului László Tőkés din 15 martie 2011: “La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon – care a dus la ruperea naţiunii noastre – ne-am propus demararea unui proces de vindecare – Vindecarea Trianonului. (…) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană”.

(2)Regretăm și dezavuăm masacrele antiromâneşti cu mii de victime şi masacrele antievreieşti înfăptuite în Transilvania (în 1940-1944) de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliție și jandarmerie, cu implicarea anumeroase organizații maghiare șovine și cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania.

Condamnăm de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci de victime, comise în 1944 ca represalii de o organizație paramilitară română.

(3)Reconciliereași coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul și corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relații dintre Ungaria și România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de țări membre ale Uniunii Europene și ale NATO.

Stimați colegi maghiari,

Avem credința că veți adoptao declarație precum cea de mai sus pentru că numai un asemenea gest ar putea garanta o autentică reconciliere româno-maghiară.

Cu încredere,

Sorin Ilieșiu – senator PNL de Sibiu

București, 12 Martie 2013

Reclame

6 răspunsuri to “Sorin Iliesiu le propune ungurilor o declaratie comuna”

 1. AVP Says:

  In decembrie 89 Laszlo Tokes i-a creat lu Tov Kaiser o problema cat China si pana la urma berbeleacul istoriei ‘asa cum a fost’ a sfortat odioasa Diktatura si sinistra-i sotie sa se retraga subt iarba verde, la Ghencea Civil. N-ar fi exclus ca specialistul in asa-ceva sa-i creeze si cam flusturaticului premier contimporan o problemutza cat Ioropa, macar… Am zis premier, in loc de prezident, omologu Tovului din 89… ? Pai, vba lu Pillat Ponta : ce-am scris am scris…

 2. CMM Says:

  Eu ma intreb ce sanse are aceasta propunere in real…

 3. CMM Says:

  …ca in imaginar suna interesant.

 4. AVP Says:

  In intregul Est – nu doar in Romanica postdecembrista – se desfasoara actualmente o atroce batalie pentru putere, abia vizibila pentru pollimea statistica, intre clanurile securiste, neo-masonice si cele ale netocratilor in ascensiune, in care statul national sau ‘patria’ va deveni doar o arma tactica de atac sau de aparare, dupa naz, caz si praz, pentru armiile clanurilor de baz, iar nu un frumos si suprem ideal, ca-n valeatu pasoptist sau unionist, de-acum imemorial… Faptul ca aceasta batalie se duce pe un fundal european si postmodern, in cazul nostru, deci al unei Europe ce tinde la randu-i catre unitatea-i postnationala, nu face decat ca problema sa se complice si mai mult si sa devina tot mai sensibila si practic insolubila pentru patriotii de rit vechi.

 5. CMM Says:

  Complex. Astept ecourile.

 6. AVP Says:

  Asa cum s-a intamplat de atatea alte ori altadata, si de aceasta data ecoul nu va fi decat reverberatia glasciorului meu dintre peretii astia de pixeli.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s