Pe urmele lui Nichita

Ultima versiune din Google Earth mi-a permis să-mi rememorez străduţa pe care locuia Nichita Stănescu şi pe care, în perioada 1976-1979, am mers de sute de ori (dar şi după aceea, chiar şi după moartea poetului, de câteva ori), fiind încântat, dar şi întristat, desigur, s-o revăd cu ochii cu care ar fi privit-o dragul meu pretin de altădat, dacă ar fi înviat acum, deîndat’… oops. Şi totuşi, mă-ntreb, din moment ce la nici 40 de anişori de la moartea sa io pot umbla aproape aievea pe străduţa aia şi-o pot fotografia stând comod în odaia mea, mai există oare îndoială că preste nici 400 de anişori ne vom reîntâlni dincolo de obşteasca noastră moarte, poate, dar nu-n Gând, aloo, şi nici într-un virtual mai mult or mai puţin plăpând, ci aici, pe Pâmânt ? 🙄 Însă chestiuţa asta va depinde, vezi bine, de ceea ce vor gândi next genrations, când va fi să fie, atât despre el, cât şi despre mine, olelie lie… oops, şi dacă moştenitorii Pământului vor considera că a învia doi poezei de altcândva, dintr-o iepocă înapoiată cam cum e planula faţă de homo sapiens sapientissimus d-acumaşa, i-ar mai putea amuza, pe undeva, cumva, păi cum drea… 🙂

Neuitata intrare spre curtea interioară din Piaţa Amzei nr.7-9, văzută dinspre Calea Victoriei. In blocul C, etaj IV, apart.16 locuia Nichita. Vis-a-vis de bloc, tot în curtea interioară, se aflau plopii ce gardau curticica, printre care si „copacul Gică„, aproape la fel de celebru ca şi cel care i-a dat numele.

 

Aceeaşi imagine, luată mai de aproape. Curtea interioară cu plopii fără soţ (tot fără soţ…) se vede mai bine (însă din păcate nu se poate „intra” în ea, deocamdată ; acest lucru va fi însă posibil în următoarele versiuni ale lui Google Earth, of course).

 

Privind şi mai de aproape spre copacul Gică.

 

Ce ar fi văzut Nichita dacă ar fi ieşit din casă şi ar fi apucat-o spre Calea Victoriei, ca să meargă, de-un paregzamplu, la Madame Candrea. Pe vremea sa, nu mai ştiu ce era în magazinuţul ăsta.

 

Cele două clădiri – Hotel Amzei şi cealaltă – se găsesc fix vis-a-vis de nr.7-9 şi existau şi pe vremea poetului, însă eu abia acum le văd… oops. Pe vremea aia nu aveam io ochi pentru astfel de amănunte terestre 🙂

 

Intrarea spre Nichita văzută dinspre Piaţa Amzei ; la capătul străduţei e Calea Victoriei, de unde la stânga o luai spre Athenee Palace, iar la dreapta o apucai spre Madame Candrea.

 

Str. Piaţa Amzei văzută şi mai dinspre Piaţă. În dreapta, unde e firmuliţa de catering, se găsea patiseria de unde ne aprovizionam cu merdenele şi ţigări chinezeşti („Torch”, „Golden Deer”), după nopţile de boemă prelungite până-n zori de zi şi mai departe, mai departe

 

Teatrul Ion Creangă din Piaţa Amzei. Cred că Nichita ar fi şocat să vadă firma cu Alianţa Civică de acolo şi – vorba lui Agop – s-ar uita speriat după miliţieni… 🙂 Acum, te pomeneşti că nici Alianţa Civică nu mai există…oops. Eheu Postume, Postume, fugaces labuntur anni.

Anunțuri

23 răspunsuri to “Pe urmele lui Nichita”

 1. stelianaionescu Says:

  Of,of …odata cu tine mi-am adus si eu aminte de momentele cele mai frumoase din viata mea .Prin locurile acelea am umblat si eu destul de des .Nu cred ca am ratat vreun magazin de incaltaminte si imbracaminte ,vreun cinematograf, sala de teatru sau cofetarie din zonele Piata Amzei ,Piata Romana ,b-dul Unirii, 6 Martie ,piata Operei etc,etc, pe care le revad acum prin intermediul imaginilor redate de tine. Din pacate sunt ani multi de cind nu am mai pus piciorul pe acolo . 😦

 2. stely Says:

  Dar desigur ca amintirile tale despre Nichita Stanescu , redate prin intermediul acestor imagini sunt cu mult mai puternice si mai ferumoase. Cred ca iti amintesti fiecare moment petrecut alaturi de el . Ce vorbeati ,ce simteati si ce gindeati despre toate cele in „luna si-n stele” .De aceea „daca vrei poti”… sa ne mai spui si noua cite o mica amintire legata de el ? 🙂

 3. stely Says:

  nu „ferumoase” ci frumoase …
  Asa se intimpla cind sunt in deplasare si cind am preocupari perturbatoare,dar desigur placute si ele .

 4. AVP Says:

  E interesant că şi tu cunoşti aceste locuri. Cât despre sugestia de a continua serialul despre Nichita, sincer, nu prea mai am tragere de inimă (pe lângă că sunt taare ocupat, ca orice şomer genial de Românica… oops) : ultimul episod din serial (5) n-a avut niciun comentar şi abia câţiva vizitatori şi deci am presupus că nu interesează pe nimeni. Dacă ţii neapărat, îţi povestesc ţie personal pe e-mail câteva episoade, când oi avea ceva timp 🙂

  Hai că mai vbim.

 5. Goldmund Says:

  Imi cer scuze ca nu am putut ‘ateriza’ pe aceasta insula a culturii…mai des, dupa cum tare as fi dorit. Serialul cu Nichita mi se pare de o valoare inestimabila pentru cei interesati de poezie si viata de atunci si ma mira si pe mine ecoul acestor randuri minunat povestite de AVP. De aceea un bonus ‘de omenie’ din partea celor care ne deschid ochii mintii:

 6. stelianaionescu Says:

  Da,stiu ca esti ocupat si pe deasupra dezamagit de lipsa interesului pentru ultimul episod ,care culmea a fost si cel mai asteptat ,atit de mine cit (cred)si de altii .Pe citiva cu siguranta ii stim amindoi. Unii fiind de buna credinta precum CMM ,skorpion ,monyf ,florentina borgovan etc,altii insa facind parte din categoria „titircilor”,gata sa-si bage unghia’n git de oftica ,decit sa aprecieze povestea adevarata a acestui interviu.
  A,si mi-a parut rau ca tocmai atunci nu am fost pe faza sa comentez placutul deznodamint al intilnirii cu Nichita ,dupa publicarea interviului. Imi aduc aminte ca am fost plecata vreo doua zile din fata calculatorului si am ratat interventia. Cind m-am intors ,desi eram groaznic de obosita (ca si acum) mi-am pierdut vremea cautind relatarea unui anume scriitor despre o asa zisa suparare (cearta) cu Nichita Stanescu din cauza acestui interviu.Cu totul denaturat ,desigur. Am vrut sa spun si atunci ca este mare pacat ca nici o revista nu a preluat adevarata poveste ,cea spusa de tine si cunoscuta intocmai si de MNR .Este mare pacat si in acelasi timp ciudat ca nu se vrea cunoasterea adevarului curat si ca chiar autorul acelei relatari inexacte nu a luat legatura cu tine pentru a face rectificarea de rigoare .Ei,dar pentru faptul ca nu am gasit ,am aminat pentru a doua zi .Iar a doua zi ai schimbat topicul si am abandonat ideea ,gindind ca vei continua povestea si voi putea sa recuperez .Asa cum de altfel am tinut s-o fac iata acum ,cind mi s-a ivit prilejul.Si fiindca am facut-o astept rasplata (e-mailul) 🙂 Dar peste citeva zile, cind voi fi acasa in fata calculatorului meu

 7. stelianaionescu Says:

  Ei,da ,uitasem de Goldmund .Dar acum nu pot decit sa-l salut si sa-i spun ca ma bucur sa-l revad ,apoi abia maine sa va citesc raspunsul .Noapte buna !

 8. AVP Says:

  Noapte buna, my friends. Doamne Ajuta !

 9. carmenmecu Says:

  Noi nu suntem „nimeni”, AVP…Suntem, ca și tine, tot ce suntem „și mai mult decât atât”, cum ar zice un șaman…

  Am spus asta fara parapon, doar ca o necesară rectificare…

  Scrie AVP, asta e misiunea ta, nu prea ai unde coti, tu ai ales-o…Daca nu aici, atunci pe hartie…

 10. AVP Says:

  Bine ca aparusi, CMM, caci vroiam sa te-ntreb ceva. Am vazut din recenzia de aici (caci n-am citit cartea, din pacate) c-ai scris acolo, intre altele, despre „Tablou cu orbi”. Stii ca scrisesem si eu un textulet juvenil, despre aceeasi poesie fistichie, dupa ce o citisem intr-un almanah literar ? Aveam, pe-atunci, 24-25 de anisori si eram fascinat de Nichita (probabil fiindca era aproape singurul scriitor roman modern pe care il citisem cat de cat… oops). Uite aici:

  https://viorelpadina.wordpress.com/2011/06/13/tablou-cu-orbi/

 11. carmenmecu Says:

  Voi citi. Deocamdata iti spun ca eu am facut un experiment de receptare a acesteui poem narativ.

  Inca: Acea recenzie, alaturi de inca una, m-a facut sa renunt a mai scrie pentru un timp despre acest autor. E un timp pentru toate, mi-am zis cu resemnare.
  Acum, carticica este folosita, am inteles, Ar fi vremea sa mai cuget.

  Iarta-ma ca voi citi un pic mai incolo, dar vreau s-o fac in liniste. Am si eu „gradinile” mele din care traiesc…si care nu ma lasa sa fac orice, oricand.

  PS. Ieri am vazut un film emotionant produs de un prieten.

  Stirea e pe AGERPRES. Nu pot posta trimiterea…

 12. carmenmecu Says:

  OK. Am vazut-o, la locul potrivit.

 13. AVP Says:

  Am pus deja stirea Agerpress pe blogul meu de baza :

  https://viorelpadina.wordpress.com/2012/05/15/ieri-a-avut-loc-premiera-filmului-regina-maria/

  Cat despre textuletu ala, citesti cat vrei si cand vrei, desigur. Nicio problema. Mai vbim.

 14. carmenmecu Says:

  Am citit.
  O interpretare argumentata, plauzibila si o minunata proiectie a mitului poetului.

 15. carmenmecu Says:

  Ma refeream la fondul tau mitic interior, un fel de inconstient mitic, asemanator celui postulat de Blaga.
  Pe vremea aceea, postmodernistii nu-l demitizasera inca pe NS.
  Nu se apucasera înca nici de Eminescu, dupa stiinta mea.
  Sa fie clar, eu îi respect, caci au si ei „părțile lor”.

 16. AVP Says:

  Pe-atunci (1975) nu exista nici Cenaclul de Luni, cuibusoru de nebunii al demitizatorilor Ro, care se va fi nascut 2 ani mai tarziu (1977).

 17. Goldmund Says:

  Si eu ma bucur cand va regasesc aici pe cei pe care-i cunosc mai bine…
  Sper sa fiti cu totii sanatosi.

  PS
  in ultimul timp m-a uluit accensiunea usl, a socialistilor francezi si a socialistilor din Nordrhein-Westfalen, cel mai populat land din Germania. Peste tot socialistii castiga alegerile fiind mai populisti decat restul esichierului politic. Oricum, UE a ajuns o ‘oala minune’ care fierbe, iar bucatarii …viseaza.

 18. carletonuniv Says:

  @Goldmund
  Intotdeauna dupa o criza financiara in care guvernul ia masuri de austeritate sau reduce drastic cheltuielile publice, la putere vin stangistii care de regula sunt catastrofali.

 19. carmenmecu Says:

  AVP, dacă te interesează fragmentul despre Tablou…, pot scana si-ti pot trimite pe email.
  Numai dacă te interesează. E dreptul tau sa nu… si nu-i bai!

 20. AVP Says:

  Chiar te rog, desi nu garantez ca-l voi putea citi ad-hoc, fiind prins cu niste chestii reale f.presante, cu deadline scurt. Mai degraba il voi publica chiar in cuprinsul acestui topic, ca sa-l vada mai multa lume. Adresa mea de e-mail o stii, cred : pro_avp_ro@yahoo.fr

 21. AVP Says:

  Salut, Goldmund ! Mă bucur să te vedem pe-aci.

 22. carmenmecu Says:

  Multumesc, o voi face. Cu vazutul, stii tu cum e…

 23. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s