Povestea interviului meu cu Nichita (4)

Înainte de a vă povesti care a fost reacţia lui Nichita faţă de gestul meu de frondă ucenicească, am să vă arăt şi celelalte fragmente pe care le mai păstrez din „dialogul” nostru (aşa se intitula interviul : „Dialog cu Nichita Stănescu„, titlu pus în redacţie), tăieturile lipsă fiind folosite în sumarul samizdatului „NU!” din 1981 (aşa cum aţi aflat deja) ; de asemenea, voi reproduce ciornele a 4 dintre cele 6 întrebări pe care i le-am adresat lui Nichita în interviul original (nu le-am găsit pe toate, din păcate), din care în „dialogul” imaginat de mine n-am folosit niciuna, cred, în schimb am păstrat câteva dintre răspunsurile originale ale lui Nichita (cele de pe ultima coloană a ziarului).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++

++++++++++++++++++++++++++++++++

Vezi şi :

Anunțuri

17 răspunsuri to “Povestea interviului meu cu Nichita (4)”

 1. CMM Says:

  Scuze, nu m-am rupt de topicul precedent.
  Merita sa cititi asta, cand veti avea vreme:

  http://www.2ubh.com/features/Einstein.html

  Foarte interesant episodul Nichita Stanescu. Astept cu nerabdare deznodamantul.

 2. stely Says:

  Sigur ca si eu astept deznodamintul povestii interviului cu Nichita Stanescu ,dar pina atunci ma delectez cu cuprinsul acesteia . Dar am o mare nemultumire si de aceea nu pot sa ma abtin sa nu pun anumite intrebari . Chiar nimeni,nimeni dintre martorii care sunt in viata nu se incumeta sa vina cu adaugiri – sa ofere spre publicare interviul in original (caci se stie in posesia cui este) sau (macar) sa ofere interviul acesta (integral) direct din revista ? Sigur ca si acesta(cu taieturi) are valoare, caci este autentic .Taieturile imi sugereaza niste rani care par a nu se fi cicatrizat . 😦
  Daca as fi fost in locul unuia dintre ei as fi facut negresit acest gest ,ca o contributie a mea la elucidarea unor momente de Istorie literara mai rara.

  P.S.Da, am citit linkul si vad ca sunt inca destule controverse privitor la prima sotie a lui Einstein si nu numai . Dar nu cred ca sunt de luat in seama ,intrucit dovezile sunt prea putine .
  Altceva insa a fost o drama in viata lui .Anume faptul ca unul din baieti a murit intr-un azil ,bolnav fiind de schizofrenie . Macar sa se fi nascut un om normal ,daca n-a fost sa fie geniu ca tatal sau

 3. AVP Says:

  Povestea interviului cu Nichita va merge inainte, fara sa ne asteptam la ajutorul cuiva. Inseamna ca uitam in ce tara traim („La portile Orientului„) si, mai ales, despre ce soi de oameni e vba : genus irritabile vatum.

  Relativ la topicul precedent, marturisesc ca nu stiam, la momentu emiterii unor calificative cam dure la adresa saracei doamne Einstein, ca dansa era din aceeasi bransa cu sotul, ba chiar o fiziciana eminenta, in felul sau. Oricum, concluzia ramane aceeasi : nimeni nu poate realiza ceva important in indiferent ce domeniu fara sprijinul in primul rand al partenerului de viata, ceea ce presupune anumite sacrificii – uneori foarte grele sau dureroase – din partea acestuia (si indiferent de sex). Mai ales cand e vba de un creator genial, care practica un gen de munca atat de complexa si de speciala (totul jucandu-se practic pe o muchie existentiala de cutit, in prag de damnatiune, aproape), aportul partenerului de viata este esential si presupune ca acesta sa aiba el insusi o imensa forta morala si un spirit de sacrificiu pe masura.

 4. stely Says:

  Ma bucur sa aud ca povestea merge mai departe . Ma bucur pentru ca tot povestind asa,frumos ,una si alta ,la ora 21:00 ,timp de cite seri ?? (le) vei putea demonstra ,ca o adevarata Seherezada , ca valoarea scrierilor tale este aceeasi ca la inceput ;ca ei sunt cei care s-au schimbat si nu tu.
  Si,da ,sunt de acord in totalitate cu ce spui referitor la faptul ca orice creator genial are nevoie de intelegere,dragoste ,fidelitate si chiar de protectie din partea celor apropiati pentru a-si desavirsi opera ,cercetarea etc…
  Imi place sa cred ca as fi in stare de asemenea sacrificii ,dar nu se stie …
  Uneori o intimplare chiar si nesemnificativa poate schimba destinul oricui . Fie in bine ,fie in rau…

 5. CMM Says:

  1. Geniul / talentul si anormalitatea sunt aproapiate, chiar si in opinia unor cercetatori contemporani.

  Eu mai cred ca platim ceva, cumva / candva pentru marile noastre realizari artistice, literare, stiintifice.
  Nu ne putem eschiva, oricat spirit de sacrificiu ar avea cel / cea de langa noi. Venim aici cu o misiune personala. Greu e sa ne amintim care e.

  2. Despre acest interviu tiparit: sper sa reusesc sa-l fotografiez la Biblioteca Academiei.

  Voi ajunge pe acolo in mai, ca sa-mi ajut sotul sa-si termine rapid informarea pentru o editie. A propos de sacrificii mititele, mai aman un pic un studiu al meu. Asta e. Eu citesc rapid, el scrie mai repede in computer si ma mai ajuta uneori.

 6. stely Says:

  CMM ,
  Vezi ? Spuneam ca uneori o mica intimplare nesemnificativa poate sa schimba ceva.in viata altuia sau a celei personale . Poate nu cu mult ,dar cine stie ? Doamne Ajuta ! Si,desigur nu pot decit sa te felicit si chiar te invidiez (zau )dar nu in sensul rau , de modul cum va ajutati reciproc in munca voastra de creatie. Spor si reusita pe mai departe ! Si ,de ce nu ,sa ne impartasiti si noua din studiile dvs. Poate ar trebui ca tu sa nu fii atit de modesta …
  p.s.Acum chiar mi-e teama ca am comis vreo indiscretie .De aceea te rog sa nu te superi pe mine.

 7. AVP Says:

  Multumesc si eu pentru interes.

  Noapte buna, stimate doamne. Mai vbim.

 8. CMM Says:

  Stely, eu nu ma supar, face parte, cum am mai spus, din filozofia mea de viata.
  Mai cred ca atunci cand ne reuseste ceva, cu noi mai lucreaza Cineva, asadar e onest sa fim modesti si sa-i multumim.
  Un EU / EGO gonflat ne risipeste energia.

 9. CMM Says:

  In cu totul alta ordine de idei: cautand ceva despre „viriditas”, am gasit ceva ce mi-a amintit (mie!) de Planeta-Ou:
  http://www.sistersofmercy.ie/_uploads/news//files/Congregation/two_ecological_prophets.pdf

 10. CMM Says:

  …si de ipoteza KG, desigur.

 11. AVP Says:

  Cine a urmărit topicurile publicate subt tagul „Caietele AVP” a putut observa că viziunea mea despre Kosmosul Germinativ s-a prefigurat încă din anii 70, o bună parte din această viziune căpătând chiar forma estetică riguroasă a „Poemului de oţel” şi evoluând apoi treptat spre paradigma „Planetei-Ou”. „Ipoteza Kosmosului Germinativ” a fost publicată în 1994 în revista „Calende” din Piteşti. Văd că autorul paradigmei „ecologice” de care vorbeşti – şi care seamănă, dar nu răsare cu „Planeta-Ou”… 🙂 – şi-a publicat op-ul în 1995 : „L Boff 1995. Ecology and Liberation. A new paradigm. NY: Orbis.”

  Evident însă că atât timp cât nimeni nu se va îngriji să publice şi eventual să traducă „Planeta-Ou”, la un moment dat cineva va descoperi singur ori pur şi simplu va fura tot ceea ce gândesc eu… oops. De aceea, de la „Cântul VIII” încolo îmi voi lua următoarea măsură de siguranţă: ori se va găsi un editor care să-mi facă o comandă pentru restul de până la 51 de cântece, iar publicul le va ceti când va apărea cartea tipărită ; ori voi scrie aceste cânturi numai pentru mine, aloo, cu indicaţia ca ele să nu fie împărtăşite publicului decât la 30 de ani după moartea mea… oops.

  Pe mâine, când cred că voi da drumul „Cântului VII” din Planetă… Mai vbim.

 12. stely Says:

  Orice masura e buna in conditiile in care esti hotarit sa nu te opresti … Doamne Ajuta !
  P.S . Mâine ” Cântul VII „? Asa da veste ! Astept cu bucurie … 🙂

 13. CMM Says:

  O, nu, sunteti doar pe acelasi fractal. Iar eu ma refeream la benedictinul din secolul XII, despre care e vorba la inceput.

 14. AVP Says:

  Am spus în mai multe rânduri şi o spun chiar în curprinsul Ipotezei KG că eu de fapt nu fac decât să dau o nouă interpretare unor versete biblice, inclusiv – şi mai ales – evanghelice ; prima variantă a „Poemului de oţel” şi chiar prolegomenele la „Ipoteza Kosmosului Germinativ”, pe care le-am publicat în 1992 în „Calende”, se numeau „Evanghelia după mine”. Totul coroborat cu alte vechi texte metafizice sau „poetice” şi cu informaţiile ştiinţifice esenţiale. Nimic nou subt soare, dear surioare…

  Mai vbim. Deocamdată, tre să ne stroflocăm să trăim, în ţeara în care un poet adevărat e confundat c-un biet mim, iar un prostovan talentuos ca şanu’ cizmei lu Ivan e adorat ca Marele Ban 🙂 Nu al Craiovei, ci al lu Dynam’… 😉

 15. AVP Says:

  Postare noua.

 16. Goldmund Says:

  Nichita Stanescu ramane poetul generatiei mele, mai mult decat ironicul Sorescu sau fatalistul A.E.Bakonsky(un numar de referinta din revista Secolul 20, aparut imediat dupa catastrofa din 4.martie 1977 cand s-a stins si poetul-speranta, avea sa-i dedice in intregime lui Bakonsky paginile sale, multe din acele scrieri fiind pana atunci cenzurate in Romania!) sau marea dezamagire Stefan Augustin Doinas – un mare poet si traducator de exceptie, dar un om ‘mic la stat si sfat’, tradator de prieteni…Nu judec, doar consemnez. Viata boema par excellence dusa de Nichita Stanescu ca un model pentru cei care mai puteau discerne intre minciuna, propaganda, amatorism si adevar, dreptate si talent creator era pentru noi tinerii de atunci un motiv de rafuiala in plus cu ‘realitatea socialista’ diurna, fada, cumplit de anosta, plina de lipsuri si chinuitoare pentru sufletele libere….din cea mai mare inchisoare cunoscuta de madame Europa…
  Bravo AVP pentru aceasta dulce amintire trezita din adancul memoriei colective!

 17. AVP Says:

  Un salut si pt tine, Gold. Acum tre sa plec. Doamne Ajuta !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s