Einstein şi nevasta

Nişte distinşi feisbuccişti comentau ieri un articol dâmboviţan, în care marele savant e luat în balon pentru că cică n-a ştiut să se poarte cu prima lui nefastă (cum ar zice forumistu neamtu tiganu), pe care a exploatat-o ca un satrap, cerându-i să-i gătească şi, te pomeneşti, chiar să-i calce vreo cămaşă, din joi în paşti. Având un moment liber, m-am băgat şi io în vorbă, dar mai bine mi-aş fi văzut dreq de treabă, căci puţin a lipsit să nu fiu luat la palme… oops. Vă las dvs plăcerea – n-aşa? – să aflaţi de ce :

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MF : Ce cereri de dilimac :))))

SMP : LOL.  Omul avea nevoie de-o menajeră, nu de nevastă. Simplu.

MF : Ei na … o facea pt. copii, nu ai citit ? :))

SMP : Aaaa, da. Pardon. Unde mi-o fi fost mintea :)))))

Avp : Probabil c-ati fi preferat ca omu’ sa aiba niste cereri de tolomac, nu de dilimac, n-asa? Dar atunci n-ar mai fi fost Einstein, farticilor, ci un oarecare Conu Leonida faţă cu Efimiţa-i. Cu alte cuvinte, in timp ce cucoana s-ar fi rupt in cafele cu vecinele, pampalaul de Einstein ar fi trebuit sa spele vasele & rufele, sa curete cartofi, sa calce si sa deretice, iar in timpu liber sa mai scrie cate o formula, doo la Teoria R.

SMP : Sigur, mai bine să stea cucoana să spele rufe și să facă de mâncare. Că doar d-aia e cucoană!
Pfff.

Avp : Daca ea l-ar fi iubit sau l-ar fi respectat, dand deci dovada ca intelege cu cine are nemaipomenita onoare de a fi maritata, ar fi facut aceste lucruri fara sa-i ceara el ceva, ci pur si simplu din dragoste. Insa tipa era in mod evident o putoare nesimtita si sfertodocta, care nu doar ca nu pricepea cu cine statea in pat sau la masa, ci ii toca si nervii bietului savant. Iar daca ea s-a purtat cu el ca o mahalagioaica, a fost tratata ca o mahalagioaica, care-i problema? ps. Oricum, Einstein a scapat ieftin. Saracu Socrate a si incasat-o de la Xantipa lui.

SMP : ROFL. Trag nădejde că aveți un fel mai aparte de-a glumi și că nu gândiți în felul ăsta. Altminteri, v-aș trimite să citiți textul cu atenție de data asta și să remarcați că nu prea avea onoarea să împartă patul cu genialul soț. Sărăcuțul. …

Avp : Einstein a ramas in istoria omenirii nu ca un sot bun – au existat miliarde de soti buni pe lumea asta -, ci ca UNICUL creator al Teoriei R. El avea nevoie de o femeie care sa-i inteleaga menirea si sa-ncerce sa-l ajute pe cat ii statea in putinta, ingrijindu-l nu ca o menajera, aloo, ci pur si simplu ca o sotie iubitoare. In felul acesta, femeia cu pricina – care oricum s-a transformat in oale si ulcele intre timp, iar asta s-ar fi intamplat indiferent cat de cuconeatza ar fi fost ea si chiar daca si-ar fi trait viata ca o messalina – s-ar fi umplut de glorie, ramanand alaturi de marele creator pana cand moartea i-ar fi despartit si fiind, desigur, laudata de el cu dragoste si recunostinta, precum si de next generations. Ma tem insa ca-mi pierd timpul in zadar explicandu-ti aceste lucruri elementare, dear cuconitza… Apropo, stii ce i-a raspuns Einstein cucoanei cu care dansa la un bal de binefacere si care l-a intrebat daca are timp sa-i explice si ei, asa, la botu calului, teoria relativitatii ? „Stimata doamna, eu am timp, insa dvs v-ar trebui o eternitate ca sa intelegeti”, a raspuns hitrul savant… Punctum.

SMP : ‎=))))))))))))

SMP : Cuconitza să spuneți femeilor cu care vă cunoașteți și care vă permit. Ce păcat că n-ați priceput nimic nici din articolul de mai sus, și nici din viață. Dar, deh. Oți fi fiind vreun geniu neînțeles. S-ar explica rândurile de mai sus.
Mulțumesc pentru amuzamentul de sâmbătă seara. A fost o experiență interesantă :))

Avp : Cuconitza e un apelativ de politete inntr-o lume veche si oricum mai buna decat cea a gentilomilor ridicoli de azi, daca te intereseaza… In orice caz, se vede clar ca n-ai putea avea niciodata nici cea mai mica sansa nu doar sa fii sotia or pretina unui ingeniu, dar nici macar sa percepi cam cum ar fi sa fie o astfel de entitate…oops. Referindu-se de altfel chiar la o fraulein asemanatoare, Goethe a zis: „Stie oare vrabia cum i-ar veni berzei?” / O sara buna, mumoasa & futila, vai, domnitza… 😛

SMP : Nu, nu mă interesează ce fel de apelativ consideri tu că este. Nu mă interesează nici să mă caracterizezi, ca să nu fiu obligată să fac și eu același lucru. Ar fi păcat de timpul pierdut. Și nici citate nu caut. M-am lămurit de la primul comentariu cam câtă limită ai la minte, stimabile. A se scuti continuarea. După cum spunea un excentric anonim american, ”It’s been an experience. Have a nice life.”. De-aici încolo de faci de râs singur.

MA : frustrari masculine eliberate cu ajutorul lui Einstein ! :))))

Reclame

13 răspunsuri to “Einstein şi nevasta”

 1. CMM Says:

  Ca să pot emite pareri aș avea nevoie să știu ce s-a întâmplat ÎNAINTE ca Einstein să ajungă la imperativele din articol. Ce a făcut el, ce a făcut ea, ce l-a deranjat de a redus relația astfel, că sigur l-a supărat ceva.

  Voi ați discutat în genere și fiecare cu schemele lui.

  Sunt multe femei înțelegătoare de bărbați geniali în istoria culturii.
  Sunt mulți bărbați care gătesc în filmele americane.
  Sunt genii care se distrează gătind, ca Brâncuși.
  Sunt familii în care ambii membri au o viață intelectuală
  și își împart treburile casnice.
  Sunt femei cu bani care își pot permite menajere.
  Etc. Problemă de opțiune. Vorba rabinului: Și tu ai dreptate……Și tu ai dreptate….

  PS. Știu să gătesc, inclusiv să împletesc o pîine, să calc, să fac curățenie, să plivesc, să sap la casa noastră de la țară …etc. și am scris vreo 4 cărticele bunicele și multe studii.
  Și soțul meu se descurcă în gospodărie. De curând a luat și un premiu literar.

  E drept, nu suntem de calibrul EINSTEIN. La genii nu funcționează nimic așa cum ne-am obișnuit noi, începând cu curba lui Gauss.

  PPS. Am prietene mai tinere ca mine. Neavând copii, pe la noi prin casă au stat diverși alți copii de care ne-am ocupat în unele perioade, apoi am rămas în f bune relații. Una dintre aceste prietenuțe mă răsfață spunându-mi „coniță” și „cuconiță” (e drept, apelativ preluat de la Caragiale).

  Oh…… viața e un lucru foarte mare! (a se citi cu italice!).

 2. AVP Says:

  Sigur că un psiholog superprofi ca tine aşa ar răspunde : încercând să împace şi capra, şi varza, pe un ton neconfruntaţional 🙂 În speţă însă se observă, cred eu, destul de clar că Einstein, după ce răbdase sireacu amar de vreme capriţiile unei femeiuşti cam hiisterice, pe care o durea fix undeva de Opera bărbatului său, în schimb nu că vroia să-şi trăiască şi ea vieţişoara – orice fiinţă având acest sacru drept -, însă voia s-o trăiască exclusiv pentru ea, ba încă într-un mod teribil de jignitor şi de stânjenitor pentru Maestru, care era îndrăgostit în mod evident în primul rând de Opera sa, ca orice ingeniu, astfel încât sireacu om s-a văzut nevoit la un moment dat să pună picioru în prag, în caz contrar s-ar fi ales puradicu de munculiţa sa (vezi mai ales cererea lui de a nu-i mai fi deranjată masa de lucru, unde desigur că exista celebra dezordine ordonată a ingeniilor). În alte condiţii, nu-l văd eu pe Einstein – care am impresia că era omul cel mai bonom şi mai înţelegător, neînstare să maltrateze nici măcar o muscă – să se poarte atât de dur cu fiinţa care-n fond şi la urma urmelor era jumătatea sa şi mama copiilor săi.

  La ora 14 sper să dau drumu următorului episod din povestea interviului cu Nichita, fiindcă pe urmă sunt adsorbit de alte treburi din real 🙂

 3. stely Says:

  Cred ca pe AVP l-a deranjat discutia de „fite” dintre cele doua „cuconitze”. Ele s-au grabit sa puna etichete fara sa faca vreo cit de mica argumentatie . Daca ar fi luat in calcul niste mici detalii (mentalitatea de atunci si ce incerca sa faca „dilimacul”) corelat desigur cu ceea ce stim acum despre A.Einstein ,poate ca AVP n-ar fi intervenit . Vazut prin prisma momentului actual, cind cele mai multe neveste muncesc la slujba cot la cot cu barbatii , ar fi nedrept si revoltator ca ele sa aiba un asemenea tratament . Sigur ca exista si acum sotii si mame care chiar si ajutate de barbatii lor ,muncesc mai mult decit ei . La mine, in momentul de fata ,lucrurile s-au inversat 😳 Dar treburile gospodaresti de zi cu zi sunt tot in sarcina mea. Dupa parerea mea, de aici incolo ,pe „bietii barbati ” ii va asteapta zile grele . 🙂 Dar nu trebuie sa le sperie pe mamicile lor …

 4. AVP Says:

  Stely, io nu vbesc de orice fel de nevasta din lumea asta, ci vbesc de nevasta unui barbat UNIC : Einstein. O astfel de nevasta, care deci sa fie demna de un asa barbat (nu doar renumit – caci renumiti sunt si atatia fotbalisti – , ci superharuit), trebuie la randu-i sa aiba un comportament unic, practic ea trebuie sa fie o sfanta sau – daca preferi – o martira… oops. Personalitatea si placerile acestei femei trebuie sa dispara cu totul ori sa treaca in fundal, rolul Doamnei cu pricina – chiar mai abitir decat al unei Prime Doamne – rezumandu-se la a-l face pe Maestru sa se simta pe cat se poate de bine spre a-si finaliza Opera (mai ales cand patria intarzie sa-i fie recunoscatoare…), iar daca acest rol nu-i convine, n-are decat sa se duca acolo unde se simte ea cel mai bine, care-i problema ? In fond, exista atatea sfinte sau chiar si dame din nalta societate care adora sa-i serveasca pe tot felul de bolnavi, de leprosi sau de handicapati, numai spre a capata un nume bun in Ceruri, si-atunci de ce n-ar exista si femei capabile se se poarte ca niste martire cu barbatii lor geniali, numai spre a capata un nume bun in Adevaratele Ceruri, care nu pot exista decat pe Pamant, in Viitorul next generatiilor rand dupa rand, iar nu in Gand ? 🙄 Parerea mea, pai cum drea…

 5. AVP Says:

  Nota Bene : evident că rolurile trebuie să se inverseze, atunci când ingeniossul este o Ea. Absolut firesc.

 6. AVP Says:

  Apropo… Când, după ce împreună cu Călin Vlasie am ajutat-o să vomite pe o poetesă şi editoare (nu-i dau numele, fiindcă sărmana nu mai e printre noi de mult… ), care băuse mai mult decât putea duce, într-o seară la Nichita, acesta a concluzionat înţelegător: „Când mi-a zis mie mama că nu trebuie să mă însor cu o autoare, ci cu o gospodină, ştia ea ce spunea, n-aşa ? :roll:”

  Postare noua.

 7. stely Says:

  AVP,
  Uite ce am gasit pe Wikipedia despre viata de familie a lui Albert Einstein :

  În 1903 s-a căsătorit cu sârboaica Mileva Marić, care îi fusese colegă la Politehnica din Zurich ETH. Aceasta fusese studentă la matematică iar Einstein o cunoscuse încă din 1898. Au avut trei copii, o fată, Lieserl (n. 1902), și doi băieți, Hans Albert (n. 1904) și Eduard (1910).[42]

  În 1914 cei doi se despart. Einstein se mută la Berlin, iar Mileva și copiii rămân la Zürich.[43]

  După unii autori, Mileva l-ar fi ajutat pe Einstein în munca sa de cercetare științifică.[44]

  În 1919 încheie divorțul cu prima soție și se căsătorește cu o verișoară, Elsa, cu care a trăit până la moartea acesteia, în 1936.

  De aici se poate deduce ca Mileva nu era chiar straina de cercetarile lui si ca i-a fost chiar de ajutor.
  Eu merg cu deductia mea ,referitor la ceea ce spui aici : ” evident că rolurile trebuie să se inverseze, atunci când ingeniossul este o Ea. Absolut firesc”,
  …ca si Mileva era implicata in domeniul cercetarilor lui . Dar ,daca a facut trei copii ,pe care inteleg ca i-a crescut aproape singura ,cine crezi ca s-a sacrificat ?
  p.s. Din ce am citit tot pe Wikipedia am aflat ca Mileva ,a fost una dintre primele femei care a studiat matematica si fizica . Am mai aflat ca a obtinut la examenul de matematica o nota (5,05) destul de aproiata de a lui Einsten (5,7) ,iar la fizica au obtinut amindoi aceeasi nota (5,5)… In 1901 a ramas insarcinata si si-a intrerupt cariera academica … Nu a mai reusit sa tina pasul cu examenele si nu s-a putut inscrie la doctorat. Din ce am citit am aflat ca a facut eforturi destul de mari sa-si mentina casnicia. Insa ,dupa ce A.Einstein a luat premiul Nobel ,desi erau despartiti ,el i-a dat ei totii banii obtinuti .Cred ca a fost o recunoastere a sacrificiului ei. De fapt este consemnat ca pentru Einstein despartirea de ea a fost benefica . Si-a gasit nevasta potrivita ,care sa-i ofere exact ceea ce avea nevoie ..
  pp.s. Hai ca dau drumul la comentariul acesta si merg sa ma informez si despre a doua sotie …

 8. CMM Says:

  Stely, mi-ai resuscitat o schemă ce agoniza: se spune să căutăm femeia din umbră care a contribuit (nu doar cu munca fizică ci și cu cea mentală) la edificarea unei mari opere masculine, din orice domeniu.
  Să fie, să nu fie un biet clișeu?

  Ha, ha, ha….să ne imaginăm că o vajnică feministă nu se lasă până nu descoperă că nevasta i-a sugerat lui AE teoria rela-tivității! Mișto subiect de CANCAN!

 9. CMM Says:

  PS: A se citi legat! Ăștia mă sabotează, sigur sunt de genul masculin.

 10. CMM Says:

  Cât despre genii, persoane cu disabilități și Maici Terese, ai perfectă dreptate, AVP.
  Necazul e că oamenii aceștia, unii dintre ei măcar, caută și muze pe lângă pesoanele care îi asistă…

  Cum spuneam, tare mai e complexă viața aici…AVP, nu le lua bieților oameni măcar speranța paradisului New-Age-ist!

 11. CMM Says:

  Na, că mi-am amintit că am un prieten poet căruia i s-a luat să fie asistat, a găsit suflețelul cu care
  putea să discute de-ale artei și culturii, apoi a pierdut totul, iar acum e singur, liber și fericit pentru că îl asistă Doamne-Doamne în persoană. Când spuneam că e complexă!

 12. stely Says:

  CMM ,
  Nu sunt o feminista ,dar recunoaste si tu ca ,daca ar fi sa ne luam dupa informatiile din Wikipedia ,cei doi au pornit cu sanse egale . Daca nu s-ar fi casatorit ,banuiesc ca nu si-ar fi intrerupt cariera academica ,iar viata ei ar fi avut o alta traiectorie. Faptul ca l-ar fi ajutat in munca lui de cercetare inca nu este clarificat ,dar au existat niste dovezi care sa conduca la aceasta concluzie .Mie mi se pare plauzibil . Eu asa as fi facut daca as fi fost in locul ei. Asta numai daca orgoliul mascului Einstein nu ar fi avut de suferit . Si se pare ca a avut ,devreme ce a trimis-o la „cratitza ” 🙂
  p.s. Cit despre „prietenul poet ” care se afla acum sub directa obladuire a lui „Doamne -Doamne ”
  sper ca e bine acum ,dar ca un timp s-a simtit bine si linga „sufletelul „acela . 🙄

 13. CMM Says:

  Am mai citit si am aflat ca, la vremea cand isi formula pretentiile despre care s-a vorbit, el avea deja o relatie cu viitoarea a doua nevasta. De aia ziceam ca e bine sa stim ce a fost INAINTE.
  Daca citesti in engleza, iata:

  http://www.2ubh.com/features/Einstein.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s