Parcă dl Ungureanu zicea că e de dreapta… oops

Iar dacă totuși aşa e, cum poate, dle, să accepte ideea că proprietăţile bieţilor rumâni care au fost spoliaţi de comunişti prin naţionalizarea din 1948 şi prin celelalte acte de expropriere, unele dintre acestea nici măcar publicate la vremea lor, absolut deloc, ci pur şi simplu puse într-o practică tâlhărească ad-hoc, ar putea fi diminuate cu 85% din valoare, iar aplicaţia noii legi de despăgubire să se facă în decursul altor 10-12 ani înşiraţi ca mărgelele pe aţă, timp în care cei mai mulţi dintre foştii proprietari vor rămâne nu doar fără promişii & ciumpăviţii bani, dar şi fără viaţă ? 🙄

O să ne replice dl PM – aşa cum a făcut-o deja erga omnes, se pare – că aceasta e singura şansă ca bieţii oameni să mai poată primi ceva, ori – mai exact – să primească şi altceva decât promisiuni deşarte şi vorbe moarte, aşa cum s-a întâmplat până acum. Din calculele advocaţilor statului rezultă că dacă ar fi despăgubiţi toţi foştii proprietari la valoarea integrală a proprietăţilor ar însemna ca statul român să se afle în grea cumpănă, neavând aceşti bani. Dl PM – care zice că e om de dreapta, repet – face însă o mică confuzie : căci cel care s-ar afla în dificultate şi chiar ar fi în pericol să dispară, dacă s-ar face dreptate foştilor proprietari şi li s-ar restitui totul, până la ultima para chioară, nu ar fi statul român, aloo, ci statul comunist român, hipercentralizat şi hiperbirocratizat, a cărei mumie ne costă cât i-ar fi costat pe ruşi să ţină în vigoare fosila vie V.I.Lenin înmulţită cu o mie pe vecie, cum ar fi să fie.  Cu alte cuvinte, ar dispărea – dar nu preste noapte, ci după ce şi-ar toca averile toate, păi cum drea – cei ce au furat în vremea statului criptocomunist român, după ce statul comunist străbun îi spoliase pe foştii proprietari,  iar acuma ţipă – tot ei, ciocoii vechi şi noi – că dacă s-ar restitui proprietăţile ar seca râurile şi bălţile, ar dispărea munţii, câmpiile şi chiar marea, iar nu doar tagma lor tâlhărească sadea, n-aşa ?

Atât timp cât proprietăţile naţionalizate ori preluate de fostul stat comunist practic pe furate există şi nu au fost demolate, trebuie restitituite în natură, oricât de dură ar fi restitutio in integrum pentru clasa celor care nu doar că i-au tâlhărit, la vremea genitorilor roşii, pe foştii proprietari, pe când comuniştii spoliatori erau mari şi tari, dar i-au furat şi a doua oară, după „revoluţia” care i-a transformat pe tovi şi băieţi din tâlhari de drumu’ mare în „salvatorii” din vremurile cică „revoluţionare”. Sigur că dl PM poate să facă şi aşa cum zice sau doreşte domnia sa, sfătuit probabil de cineva care pare să gândească precum un comunist sadea – nu spui ţine, persoană însemnată – , însă atunci să nu mai pretindă că e om de dreapta, tată…oops.

Ceea ce-ar putea face dl PM personal, in spe, ar fi să-i determine pe nesimţiţii ăia de la ANRP să le răspundă petenţilor cum scrie la lege, recte să răspundă oamenilor care se interesează de soarta dosarelor lor, pentru ca jmecheroşii anrepişti să-şi justifice măcar în felul acesta miliardele pe care le primesc ca salarii or stipendii doar pentru că sunt nişte păcălici artişti (căci cine ştie ce competenţi nu pot fi, din moment ce nici după 10 ani n-au reuşit s-ajungă cu dosarele alea la zi). Astfel, bieţii oameni, care ştiu bine că de la hoţii de comunişti nu vor mai vedea casele sau averile înapoi nici la judecata de apoi, se vor simţi trataţi baremi ca nişte compatrioţi din Carpaţi, iar nu tot ca nişte oi or boi 😦

Reclame

30 răspunsuri to “Parcă dl Ungureanu zicea că e de dreapta… oops”

 1. stely Says:

  Nu stiu prea bine daca s-a luat vreo hotarire clara in privinta restituirii proprietatii celor „tilhariti”de comunisti. .Stiu doar ca sunt divergente in coalitie, privind modalitatea de restituire . Dar, daca spui ca s-a propus reducerea procentului de despagubire si, acesta ,sa se esaloneze pe inca 10-12 ani ,reprezinta intradevar o mare problema pentru MRU ,dar si pentru PD-L. Chiar nu inteleg ,si de aceea intreb :Ce ii opreste sa nu faca restituirea in natura ,acolo unde este posibil ?
  Iar in ceea ce priveste clica de la ANRP ai perfecta dreptate si aici. Din ce cunosc insa ,nu mai sunt salariile alea mari de acum trei ani . Si nici prea multi salariati .Dar ,uite cum incep sa iasa la iveala „tunurile”din sistem.Bunaoara la Casa Nationala de Pensii.Auziti ??? Miliarde de euro evaziune fiscala ,sau „tunuri”sau bani dati din incompetenta sau nici ei nu mai stiu unde s-au dus… Zau ,nu-mi vine sa cred ca sunt adevarate toate!.

 2. stely Says:

  Am adus aici un link ,de unde m-am mai lamurit cu privire la problema restiturii proprietatii si solutiile propuse de MRU,solutii care voor fi trimise pentru votare in parlament . Sa vedem acum ce vor face PSD&PNL .

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12033259-cel-mai-important-moment-mru-turcescu-cristoiu.htm

  Este adevarat ca procentul propus este extraordinar de mic .Mi se pare o mare nedreptate pentru proprietarii carora nu li s-a dat nimic pina acum. Adica altii (putin e drept ) au primit tot ,iar ceilalti nu iau decit un sfert ? Se pare ca guvernul are termen de la CEDO pina la 12 iule sa rezolve problema…
  Dar merita citite si comentariile cititorilor.
  .

 3. AVP Says:

  Stely, ce-am scris am scris… Ma tem ca MRU va pierde startu si-ar fi pacat de voinic, vba aia…

 4. stely Says:

  „Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.”

  Mai multe chestiuni si destul de interesante -venite de la opozitie – le gasiti aici :

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12038584-spun-liderii-psd-pnl-despre-proiectul-guvernului-ungureanu-plafona-despagubirile-acordate-fostilor-proprietari-victor-ponta-idee-socialista-tariceanu-adevarati-comunisti.htm

  p.s. Mai mult ca sigur ca opozitia nu va vota legea ,dar bine ar fi ca nici cei de la PD-L. CEDO va da drumul la dosare ,iar daca va cistiga USL -ul , sa vedem atunci ce se va intimpla.Acum ,desigur ca lor (parlamentarilor USL) le vine bine sa se revolte ,pe buna dreptate totusi,dar ei unde au fost pina acum ?

 5. stely Says:

  Mai pun ceva si gata . De aici veti afla si cauza pentru care guvernul a blocat restiturile pentru 6 luni.
  Iata :

  „Guvernul a decis in sedinta de marti (13 martie) suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului. De asemenea, premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.

  Un exemplu este ierarhizarea dosarelor in functie de urgentele medicale ale proprietarilor. Auditul intern a aratat ca au fost luate in calcul, in mod abuziv, adeverinte eliberate de medici de familie in care diagnosticele invocate pentru urgentarea procesarii dosarelor au fost infectie urinara, tahicardie, fost fumator si consumator de etanol.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-11738575-guvernul-blocat-despagubirile-pentru-proprietatile-nationalizate-sesizat-parchetul-pentru-nereguli-grave-constatate-anrp.htm

  p.s. Dupa cum se vede ,MRU ,a facut ceva :i-a dat pe mina parchetulu pe cei vinovati de nereguli grave gasite la ANRP..

 6. AVP Says:

  Da, e ceva… Multumim pt documentare, insa oricum, problema ramne, mey, rumâne : ori statul comunist de ieri, ori Ro de mâine, in care MRU vrea sa fie – daca am inteles bine – in paine… oops. El tre sa ne-arate nu doar ca e de dreapta si baiat in etate, dar ca stie sa faca si dreptate.

 7. skorpion Says:

  ancora!

  inca nu am toate detaliile ca sa comentez acest lucru,

  doar ca stiu, ca ”au mostenit” case/vile/casoaie total necuvenite stiti cine?
  exact fostii………….tortionari, comunisti, turnatori, banditi comunisti, securisti,
  cu documente masluite, cu notari corupti etc….

  stiu si eu pe cineva care asteapta de o suta de ani (22 mai precis) sa reprimeasca casa din piata Buzesti, unde sta o haita de tigani, bietul om nici nu are curajul sa spuna tiganilor ca de fapt casa este a lui! iar casa decade pe zi ce trece mai ales si din cauza hoardei…

 8. stely Says:

  Skorpion ,
  Crede …ce citesti , iar ,daca nu ai incredere … cerceteaza linkurile date de mine .Pe linga fapul ca te vei documenta in plus ,dar vei afla si parerea oamenilor simpli .

  Iata ce spune aici unul dintre ei :

  furt general (Miercuri, 14 martie 2012, 13:54)
  sandu [anonim]
  Au fost date ,,n ” legi in functie de profitori si interese meschine.Pe langa furturile din licitatii publice sacalii s-au infipt si in fructul despagubirilor, exploatand legislatia si nevoile unor mostenitori fara vlaga.Este tara tuturor ticalosilor deoarece toti functionarii publici angajati fara concursuri pe post, sunt corupti si de aceea trebuie metode foarte clare de pedepsire a celor vinovati.Ungureanu independent fiind si necorupt ar trebuii sa relanseze aceasta actiune de de retrocedare pe principiul ai avut primesti ,indiferent de reglementarile si restrictiile facute de smecheri.Ai facut abuz platesti.Succes domnule prim ministru ,absolvent de inalte academii, demonstreaza ! Succes !

 9. AVP Says:

  Foarte frumos si just mesajul anonimului.

 10. skorpion Says:

  STELY,
  in 22 de ani au fost facute ZECE LEGI pe tema restituirii proprietatilor…
  10 !!!!
  in nici o tara normala la cap post-comunista nu a existat un asemenea haos si bataie de joc!!!

  si-mi aduc aminte ca thor, daca mai tii minte cine este/a fost, povestea cum a intrat in posesia unui apartament/casa – nu mai stiu ce – dar gratie unei legi fatate de dan voiculescu.
  thor stia ca obtinerea acelei case era cam imorala……am cam uitat detaliile….

  asa ca 22 de ani legiutorul si-a cam batut joc de aceasta problema, in schimb banii s-au scurs cu miliardele, in schimb am lasat sa moara splendide case din Bucuresti si din tara….

  in schimb i se cere lui MRU sa rezolve in 2 timp si 3 miscari ce nu a rezolvat o hoarda de parlamentari si guvernanti in 22 de ani…

 11. AVP Says:

  Dar nu e nimic de rezolvat aci, ci doar de reparat, skorpi. Tocmai pentru ca au fost pitrocite atâtea legi de restituire atâţia ani, înseamnă că problema nu e nouă pentru experţii guvernamentali şi parlamentari, politicienii urmând să stabilească doar principiile politice de restituire. Nimeni nu garantează că MRU va rămâne la putere şi după următoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale, însă el are ocazia să rămână în istoria mare stabilind nişte princii de dreapta clare. Punct.

 12. skorpion Says:

  AVP,
  principii politice???

  poate principii financiare!

  proprietatea trebuie restituita proprietarilor, or in 22 de ani multi neaveniti au intrat in proprietatea celuilalt..

  trebuie facuta dreptate, nu stiu cit costa asta!!!!

  si cum sa iei inapoi casa, vila de la cel care a primit-o ilegal, mai ales ca multi au vindut aceste proprietati mai departe…

 13. AVP Says:

  Lege – deci principiul juridic – să fie, căci avocaţi care să facă treaba asta se găsesc. Chit că procesele ar dura ani de zile, s-ar face dreptate, fără de care nu se va putea clădi nimic durabil. Iar acolo unde e imposibil a se mai face restitutia în natură, să se acorde o justă despăgubire, în acţiuni la Fondul Proprietatea, de exemplu, care apoi ar putea vândute după legile pieţei de valori mobiliare. Însă treaba asta să se facă repede şi corect, iar nu încet şi preferenţial, în funcţie de şpaga jmecheroşilor, ca până acuma. Eu aş stabili un termen de un an maximum pentru rezolvarea problemei.

 14. skorpion Says:

  pai, asta se facu de 22 de ani

  iar nu încet şi preferenţial, în funcţie de şpaga jmecheroşilor,

  si vrem sa rezolvam intr-un singur an ce nu s-a rezolvat in 22 de ani si s-a nedreptatit in 45 de ani de comunism

 15. AVP Says:

  Daca există voinţă politică şi spirit de dreptate, se poate, nepoate. Şi dacă „dreapta” nu e doar o mască sau numai un alt mod de a da din coate, ci o entitate de calitate… Timp de 22 de ani pur şi simplu nu s-a vrut, nu că nu s-a putut. Altfel, de-un paregzamplu, cum şi-ar fi putut cumpăra nen-tu Băse casa din Mihăileanu ? 🙄 Io aş restitui chiar şi Palatu Cotroceni la rigoare… Lege – deci voinţă politică – să fie, căci într-un an s-ar phootea restitui chiar şi o Împărăţie mai durdulie…

  Şi vezi, aloo, că prea eşti pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă… oops.

 16. skorpion Says:

  🙂
  ciuma!

 17. stely Says:

  Hai ca am si eu o mica nelamurire .Este vorba despre asta :
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11745247-ccr-coplata-pentru-servicii-medicale-aplicata-pensiile-peste-740-lei-este-constitutionala.htm
  Asta fiindca tot am pomenit de „jaful „de la CNP .”Jaf” produs dupa parerea mea de o crasa incompetenta in interpretarea legii pensiilor .
  Linkul de sus este din data de 13martie 2012 care ,citind titlu ,ce sa inteleaga omul ?
  Adica ,ceea ce spune doamna Doina Pircalabu aici ?

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12039446-casa-nationala-pensii-decizia-curtii-constitutionale-privind-contributiile-asigurari-sanatate-aplicabila-incepand-luna-mai.htm

  Mie mi se pare total gresit modul de interpretare .Voi ce credeti ?Mai ales ca dupa acest anunt ,a venit acesta :

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12039843-federatia-pensionarilor-cere-guvernului-restituie-sumele-incasate-din-contributii-sanatate-pentru-pensiile-mai-mici-740-lei-pentru-evita-aglomerare-tribunalelor.htm

  In concluzie :1 La ce pensii se refera decizia CCR ? Numai la cele pina in 740 ron ?
  2. daca legea a fost declarata neconstitutionala ,nu se aplica din momentul cind a fost aplicata gresit ,intrucit eu cred ca neconstitutionalitatea a fost constatata din aplicarea ei gresita .. Ca si acum .

 18. AVP Says:

  Stely, ministerul sanatatii sau altcineva din partea guvernului o sa faca precizarile de rigoare, probabil in curand, dupa un scandal asa de mare, dear surioare. S-avem putintica rabdare.

 19. skorpion Says:

  stely,

  citind presa:

  procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

  Adica daca cineva are o pensie de 1000 de lei, atunci 5.5% trebuia aplicat pe (1000-740) = 260 lei si nu pe intreaga valoare (1000 lei).

  deci in loc sa i se retina pensionarului 14.30 lei/luna,
  i s-a retinut 55 lei/luna, adica cu 40.70 lei/luna in plus.

 20. stely Says:

  Skorpion ,
  Multumesc pentru ajutor . Asa intelesem si eu din decizia CC ,dar chestiunile au fost reproduse in mass -media dupa cum a inteles fiecare . Pe mine ma interesa cum de a aparut aceasta decizie asa de tirziu ,avind in vedere ca legea este data in ianuarie 2011 .Am aflat insa ca, CC a fost sesizata de doua Judecatorii ( Craiova si Hunedoara) unde a fost pe rol cite o plingere din partea a doua persoane . Judecatoria a trimis la CC ,iar aceasta a dat verdictul . Problema este insa , ca cei de la Casa Nationala de Pensii au fost luati prin surprindere de valul de cereri depuse de pensionari pentru recuperarea sumei pe lunile din urma . -suma care chiar a fost returnata unora mai informati si mai iuti de minte 🙂 .Ceilalti ,cei mai multi ,ca si in problema restituirilor ,vor trebui sa stea la rind mult si bine ,intrucit vor trebui sa depuna plingere (ca la FNI) la judecatorie ,care judecatorii vor face ceea ce fac in cazuri de genul asta -adica -vor inainta ca melcul etc.. Ma gindesc, insa , ca aceasta greseala prosteasca facuta de majoritatea parlamentara ,ar trebui sa fie reparata de guvern .Este chiar nedrept si umilitor sa se puna pe drumuri un nr de 2,2 milioane de pensionari pentru greselile lor prostesti . Nu stiu daca va amintiti (eu )chiar m-am contrazis pe tema asta cu cineva pe-aici -cu AgaX parca. ?! Sustineam ca nu se opreste procentul decit la ceea ce depaseste suma de 740ron. Dar ,desigur, am fost nevoita sa-mi fac mea culpa pentru lipsa mea de informare de atunci . 😦

 21. AVP Says:

  Problema e complicată – şi nu doar juridic -, iar dacă eu i-am zis lui Stely că e mai bine să aşteptăm punctul de vedere al guvernului, n-am făcut-o din comoditate sau pentru a o expedia pe onesta noastră pretină. Pur şi simplu nu e stilul meu de a-mi da cu părerea într-o chestiune cu soluţii precare. De altfel, am impresia că cineva a aruncat în mod special acest piepten în faţa Scorpiei electorale, spre a tensiona şi mai avan situaţia.

  Cel mai corect ar fi ca guvernul să emită un HG de restituire a sumei încasate în plus, restituire care să se facă într-un timp oarecare. Mai bine să pară că e pompieru salvator, decât hoţu hoţilor.

 22. stely Says:

  AVP,

  „Cel mai corect ar fi ca guvernul să emită un HG de restituire a sumei încasate în plus, restituire care să se facă într-un timp oarecare. Mai bine să pară că e pompieru salvator, decât hoţu hoţilor”

  Da, asa ar fi corect ,cit si intelept . Numai daca va mai ajunge s-o faca … In ritmul in care parlamentarii PD-L trec la PNL ,desigur in opozitie , guvernul MRU are toate sansela sa cada 😯

 23. AVP Says:

  Da, dar asta nu înseamnă automat că şi MRU va cădea, decât poate odată cu cupola… parlamentului. Ştii şi tu că în kosmos – deci şi în politică, aceasta fiind de fapt partea cea mai evoluată a Kosmosului, unde se făureşte destinu’… – nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totu’ se transformă.

 24. stely Says:

  Pai da .asta se va intimpla in curind ,in viitorul parlament . Vom avea aceiasi parlamentari:” nimic nu se pierde ,nimic nu se cistiga ,ci totul se transforma „…Adica -majoritatea devine minoritate . In conditiile acestea mai putem vorbi de evolutie ? Eu cred ca nu …mai degraba evolueaza Kosmosul ,decit constiinta parlamentarilor .Dar cu politica ce se va intimpla ?Va evolua ea,sau nu !? La fel si MRU .Daca va cadea guvernul ,cum vezi tu transformarea lui ?

 25. AVP Says:

  Io sunt mic, nu ştiu nimic… Iar daca am fost Mafalda până acum, d-aia se-nghesuie în juru meu rumânii ?

  Hai că mai vbim.

 26. Carmen-Maria Mecu Says:

  Bine v-am regăsit, cu drag!
  Cristos a înviat!

  Stely, eu nu sunt o Mafaldă politică, „nu le am”.
  Ca orice om obișnuit, am însă niște credințe :

  Eu cred că politicienii sunt niște ființe ale căror interese se intersectează uneori cu ale noastre, motiv pentru care îi votăm. Ce fel de interese, cât de joase ori de înalte, cât de apropiate ori de îndepărtate în spațiu și timp, cât de supuse evoluției ori involuției, ăsta e subiect de disertație la alde Cristian Preda…

  MRU știe să-și apere interesele, cv-ul său o dovedește cu prisosință. Dacă a preferat Politica Universității, va găsi el căi să-și folosească inteligența spre se menține SUS în politică. Cu noi sau
  făr’de.

  AVP, ai spus-o singur, cu alte vorbe: NON MULTA…

  Și apoi, unii citesc și nu postează. Ai o evidență a vizitatorilor?

 27. Carmen-Maria Mecu Says:

  PS. Mașinăriile astea infernale îmi schimbă user-ul cum vor ele.
  Asta e, fie!

 28. CMM Says:

  PPS.Asta e o proba de schimbare.

 29. AVP Says:

  Bine ai revenit, CMM. Nu, nu am o evidenta a vizitatorilor, intrucat nu am niciun counter pe blog (in afara de cel pe care mi-l pune la dispozitie gazdoiu’ WordPress.com si care nu-mi ofera date decat despre postatori si spameori, nu si despre cei care doar se uita acilea).

  Postare noua.

 30. stely Says:

  CMM,
  Adevarat a Inviat!

  In zic si eu ,bine ai revenit ! …cu speranta ca ai petrecut cu bine si cu bucurie in suflet sarbatoarea de Pasti ,alaturi de cei dragi .
  Da ,imi place modul cum judeci ,atit in ceea ce-i priveste pe politicieni in general ,cit si pe MRU (ca persoana politica). Ar bine daca toata lumea votatoare ar gindi la fel . Sa voteze asa cum ii dicteaza interesul si cum si-l vede ( bine si cit mai apropiat ). Dar ,din pacate politicienii (o parte din ei )nu -si coreleaza onest interesele lor cu cele ale votantilor. Prin urmare isi pun mai presus interesele lor ,iar pe cele ale votantilor le uita .
  Iata cum parlamentarii puterii (cei ai PD-L ) demonstreaza cu prisosinta ca nu -i intereseaza daca politica lor se mai intersecteaza cu cea a partidului lor , votat pentru interese comune. N-au trecut decit trei luni de cind au votat noiul guvern, in frunte cu MRU si, iata , s-au hotarit sa treaca la opozitie si ,desigur ,din loialitate pentru aceasta, sa voteze motiunea de cenzura si implicit caderea guvernului . Mi se pare un comportament miselesc 👿 Pericliteaza stabilitatea politica cu o luna inainte de alegerile locale si cu citeva luni inainte de cele generale . Au ei vreo responsabilitate de haosul care se va crea in caz ca va cadea guvernul ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s