Ofiţeri şi sycofanţi

După dezvăluirile recente despre d-na Catrinel Pleşu, se mai îndoieşte oare cineva că o ciosvârtă importantă (cea mai mare, în orice caz) din structura ICR o formează securiştii, foşti şi / sau actuali, şi că beneficiarii fondurilor ICR sunt, de regulă, securiştii, foşti sau actuali, descoperiţi, dar mai ales acoperiţi, ori sycofanţii lu pesce, foşti sau actuali, şi mai ales mediocrii mediocrilor, aloo ? Vă imaginaţi un ingeniu Ro – un autentic ingenios Ro, care i-ar face grămadă şi pe mediocrii din Vest sau de aiurea, aşa cum au fost un Brâncuşi sau un Ionesco – sponsorizabil de anexa culturală a secu-ului iepocal?  Si spun asta, chit că la ICR lucrează cel puţin un tip valabili (Mihăieş), dar ce înseamnă 1 sau 100 faţă de 2000, mey ?

Sycofanţii – în genere, deci nu doar cei ce se intersectează cu ICR – , fiindcă nu sunt ştiuţi, sunt cu atât mai ticăloşi. Cât priveşte beneficiile pe care le-au avut şi le au, ok, poate că nu vor primi penzii pt activitatea lor de sycofanţi, în schimb cei mai mulţi au primit alte dividende grase : funcţii în partide, în administraţia publică, în justiţie şi cam preste tot, plus diverse avantaje cu ocazia privatizărilor pe ochi şi pe sprincene ; alţii – scriitori „importanţi” fiind, cică – au primit premii naţionale, indemnizaţii de merit, au fost traduşi preste hotare, li s-a facut publicitate gratuită, li s-au creat rubrici la jurnalele stipendiate de tovi şi băieţi ori li s-au dat burse în străinătate în mod repetat etc. Practic, în regimul Iliescu – dar şi-n celelalte regimuri, păi cum dreaq – doar ei au fost promovaţi într-o funcţie sau alta de către Păpuşarul vremurilor de Tranziţie (mai ales în funcţiile hypergrase, de judecător, procuror, notar, executor, prefect, subprefect, director de descentralizate etc.), şi nu de alta, dar pt că erau şantajabili şi deci puteau fi manevraţi ca la teatrul de păpuşi, la o adică. Si din contra, disidenţii veritabili sau oamenii cu demnitate, care nu puteau fi şantajaţi ori mânaţi dintr-o parte în alta ca boii de la jug, sunt tot atat de ostracizaţi şi izolaţi, azi, ca şi-n trecut. Iar pe boborul statistic – pentru care ne place să credem că ingeniul creator și heroul luptător au făcut ce-au făcut – îl doare de ceea ce se-ntâmplă fix în şezut…oops. Asta nu înseamnă că un alt ingeniu sau un alt hero nu tre să facă repetir în actul vertical ca un menhir aşezat preste mormântul boborului prea ductil ca să reziste preste mode şi timp mai mult decât un piţifelnic – chit că momentan mumuos şi plăcut mirositor… oops – fir de calomfir, ci că e musai ca ingeniosul or heroul să-şi asume din start nu prea dixtractivul destin, în loc să se-aştepte ca mproasta-n bâlci la Biharia ca boborul cică recunoscător să-l trateze cu graţia & dorul (iar nu cu pironu’ & coorul…)

 

Reclame

9 răspunsuri to “Ofiţeri şi sycofanţi”

 1. stely Says:

  Am spus cindva si am sa mai spun si acum :adevarul va iesi incet ,dar sigur la lumina .
  Este ,da, nedrept si revoltator sa vezi cum nu se mai sinchisesc si cum se sprijina unul pe altul, pentru ca se cunosc bine si cum tac vinovati si cum incearca sa-si acopere cu aroganta urmele , care duc acolo unde le-a fost cel mai bine .
  Desi nu sunt afectata nici eu si nici familia mea , simt insa cit de mahnit si dezamagit esti tu.Si asta ma determina sa fiu si eu 😦 .

  Uite aici cum adevarul iese, asa cum spuneam ,la lumina :

  http://tismaneanu.wordpress.com/2012/04/18/platit-spre-a-dezinforma-deprimantul-destin-al-lui-emanuel-valeriu/

 2. AVP Says:

  Faptul că ăştia se sprijină şi se promovează ei între ei n-ar fi ceva ieşit din comun sau cumplit de nedrept, chiar dacă mârşăvia subzistă în aceea că ei folosesc în continuare resursele statului spre a promova mediocritatea şi boicotând adevăratele valori (morale, estetice sau politice), ci mai tristă e realitatea că chiar şi după ce Domnul din virtualitatea-i creatoare a scos la iveală şi o altă cale de comunicare decât cea oficială or oficioasă, aflată până acum in integrum la discreţia lor, a păpuşarilor, ei bine, chiar şi în aceste noi condiţii internauţii de bună credinţă, despre care e de presupus că n-au niciun interes să le facă galerie şi deci să le creeze vad şi debuşee de succes tot lor, tovilor şi băieţilor diseminaţi din lumea de hârtie şi cârnaţi (aia din care ei s-au înfruptat şi se înfruptă în exclusivitate şi cu acelaşi nesaţ), le fac, vai, galerie şi-n hyperspatz, înghesuindu-se ca oile tot la porţile portalurilor lor, ale foştilor lorari or zmecheroşilor, căscând ochii la făcăturile manipulatoare ale „contributorilor”, „politeiştilor”, „hotnewiştilor”, „blogariştilor”, „pătrăşconilor” sau la emisiile in integrum intoxicatoare ale tembeliziunilor mogulilor, fie că sunt de o parte sau de alta a unei baricade ce nu desparte de altfel decât haitiucurile aceleiaşi Haite, aloo, în loc să facă galerie şi să promoveze valori verificate prin zeci de ani de încercare şi care au avut şansa, graţie internetului, să iasă de subt greaua apăsare… Iar asta se întâmplă pentru că prostia & fudulia statistică e f. mare, dear surioare… oops. Un bobor debusolat şi care se ia după orice grămada populară, căscând gura într-o doară şi lăsându-se prostit iar şi iară ori păcălit ca corbu cu caşcavalu vestit, în loc să ştie să găsească şi să urmărească steaua polară sau baremi un far cât de cât răsărit, nu poate supravieţui într-o lume din ce în ce mai dură şi mai murdară, shiiit… 👿

 3. Tina B Says:

  Shiit, Avp !

  Tu ramai la toate rece
  De te indeamna , de te cheama
  Ce e val , ca valul trece,
  .Nu spera si nu ai teama,
  Te intreaba si socoate
  Ce e rau si ce e bine ;
  Toate-s vechi si noua toate :
  Vreme trece , vreme vine .

 4. stely Says:

  Am vazut si eu ca sunt la mare cautare blogurile unde sunt injurati Traian Basescu si pdl .Ma uit pe Top posts si in afara de „copac”unde se face propaganda pdl-ista la greu ,blogurile pesedistilor si mai ales ale penelistilor sunt printe primele 100 mai mereu. Ma si mir cum de nu mai este „Politeia”in fruntea topului ,ca si altadata. In schimb A.Nastase sta intepenit acolo. Am intrat si eu odata si mi s-a facut greata .Era dupa cea de-a doua condamare . Intrau indivizii (postacii) plini de revolta si injurau judecatorii de mama focului ca au indraznit sa-l condamne ,Erau convinsi ca numai Traian Basescu e de vina . Si ai sa vezi ca va fi lasat sa candideze iar „gramada populara ” il va vota din nou . Si te mai miri cum se inghesuie unii si altii pe blogurile lor. Afla ca tot Adrian Nastase va cistiga ,oricit de bun,destept si incorupibil ar fi cobtracandidatul lui. Oamenii voteaza si sunt atrasi de brand . Nastase a fost si este si acum considerat cel mai bun ministru de externe si chiar prim-ministru.
  Asa ca ,daca te-ai hotarit sa nu mai faci nimic pentru MRU sau pedeleu ,f.bine faci .Chiar daca nu voi fi decit eu pe-aci sa te sustin. 🙂
  p.s.Cred ca ,atunci cind m-am autentificat cu noua parola ,am fost inregistrata ca blogger, Acum vad ca am in dreapta sus avatarul si adresa ,iar in stinga sus , niste chestiuni ,pe care am clickuit din curiozitate sa vad ce se intimpla …Si am dat „Unlike” taman cind eram pe arca lui goe. Cind am vazut avatarul meu la tema lui ,m-am si mirat …Vad insa ca ,desi am dai click si aici – pe „unlike” – nu s-a afisat nimic. :roll:.

 5. AVP Says:

  Nu doar la blogurile alea ma refeream… Dar in fine.

  Mai vbim, din cand in cand… Iar dupa cum vezi, nu esti numai tu pe-aci: mai e si Tina si alti prieteni buni, nu multi, insa rumâni excepţionali, ce fac parte din elita cu adevărat deşeaptă şi curată a acestui bobor, dintr-o vreme deboşată.

 6. carletonuniv Says:

  Sa presupunem ca o mare parte din personalul ICR este constituita din fosti si actuali, asa cum spuneti. Credeti ca la ICR de la venirea lu Patapievici si Mihaies nu s-a schimbat nimic? Credeti ca Patapievici, pentru ca nu-l mentionati, e unul de-al lor? Credeti ca Mihaies, daca nu-i albastru-n iris, este incapabil sa-si dea seama ce se intampla in institutia pentru care lucreaza? Daca Plesu, prin contact cu sotia are aceeasi culoare, de ce este injurat la fel ca Mihaies, Patapievici, Liiceanu, si Tismaneanu? Nu credeti, totusi, ca ceea ce au facut acesti indivizi din ’90 incoace nu reflecta deloc ca ar fi de cealalta parte a baricadei? Apropo, Tismaneanu v-a mentionat numele ca dizident anticomunist de trei ori in ultimele 2 luni (cred).
  Sunt de acord cu faptul ca acestia se ajuta reciproc iar ultimul articol pe care Cartarescu il scrie in EVZ este graitor insa lipsit de o elementara notiune de dreptate. Totusi, cred ca asa cum sustineti si dumneavoastra, aceasta solidaritate nu este ceva anormal. As adauga ca in contextul mioritic la zi acest lucru este absolut necesar desi sunt total in dezacord cu pozitia lui Cartarescu caruia i-am solicitat sa explice tinand cont de ce sustine in articol celebra fraza a lui Aristotel tradusa in latina „Amicus Plato, sed magis amica veritas.”

 7. AVP Says:

  Ai toate răspunsurile care te interesează în cuprinsul topicului şi-n comentariile mele de mai sus. Nu mai am de adăugat decât că dacă io aş fi director la ICR şi-n acelaşi timp contemporan cu „Planeta Ou”, pe care însă aş ignora-o ori aş bagateliza-o ca orice mbow, nu că mi-aş da demisia (fiindca nu mi-am făcut datoria de a aduce la cunoştiinţa lumeei aiaste creaţii originale Ro), ci m-aş împuşca, aloou, dacă aş avea onoare baremi cât un culturnic nou … Restu – că, adicătelea, ICR a tradus nu ştiu câte cărţoie sau cărticele dup-acilea sau că nu directoru ICR decide, ci consiliu de administraţie etc -, e gargară pseudodemocratica de Românica, păi cum drea…

  Iar Volo e excepţia care confirmă regula.

 8. AVP Says:

  Apropo, i-am propus dlui Liiceanu, încă din 1995, atât „Povestea lui Ave” cât şi „Ipoteza kosmosului germinativ”, însă dl filosof şi om de afaceri s-a uitat la ele ca la poarta noua 🙂

 9. carletonuniv Says:

  Eu nu am gasit mai sus raspunsuri la intrebarile mele. In sfarsit, daca nu aveti chef sa discutam subiectul o las moarta, ca de obicei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s