Ce s-ar fi întâmplat dacă Herta Muller ar fi trăit în Românica ?

Dacă Herta Muller ar fi trăit în continuare în România şi ar fi scris în româneşte, nu în nemţeşte, fiind şi membră a USR,  fireşte, nu cred că i-ar fi venit cuiva ideea s-o propună la Premiul Nobel, căci doar nu era să se sară preste favoritul estetic şi iepocal M.Cărtărescu, doamne fereşte şi păzeşte 😯 In fond, Herta nu era o auctoare canonică, n-aşa ? Ceea ce n-au înţeles ierarhizatorii noştri culturali e faptul că Occidentul e sătul până-n gât de canoane, de estetici şi paraestetici, iar noi, ăştia, care nu ne-am dezvoltat niciodată decât prin imitaţieapud Lovinescu -, ar însemna să vindem castraveţi la grădinari, dacă am vrea să rupem gura Vestului cu stiluri sau cu tematici de mult fumate pe Sena sau pe Tamisa. Tot ceea ce puteam oferi Occidentului – după „revoluţie” – ca pastramă trufanda era descrierea unei experienţe istorice pe care Occidentul n-a trăit-o şi n-o va trăi – să sperăm – cât va mai fi  : recte viaţa în Lagărul de morţi vii ai eternei şi socialistei Căprării, subt soarele roşu al Partidului şi-al Secu-lui, cum ar veni. Iar dacă n-am făcut aşa-ceva, de ce ne mai enervăm pe Ernu sau pe CRogozanu, care o ţin maţu-gaia că aici nu s-a întâmplat nimica şi că anticomunismul nu e decât un simptom sau un bâzdâc al hiistericilor sau extremiştilor politici de Dâmboviţa ?

Cand am propus României Literare, prin 95, un serial intitulat “Povestea lui Ave şi a Securităţii” (pentru cine nu ştie, aceasta e povestea „singurului text vădit anticomunist scris de vreun intelectual român în anii 80„), dl Nicolae Manolescu, după ce iniţial l-a acceptat cu entuziasm, impulsionat şi de prietenul Alex Ştefănescu, ba chiar mi-a publicat vreo 3 episoade, a cedat apoi presiunilor adjunctului G. Dimisianu – fostul secretar PCR pe unitate, care deci nu întâmplător nu mă plăcea, voila, ca şi Carmen Muşat a asociaţilor „Observatorului Cultural”, păi cum naiba –, întrerupând  publicarea serialului, pe motivul că e prea lung şi că, astfel, mănânc pâinea de la gura scriitorilor canonici, care aşteptau la rând. Aşa că să mă ierte dl Manolescu, însă eu n-am crezut nicio clipă în „bucuria sinceră” a dânsului, atunci când a auzit că Herta Muller a luat Premiul Nobel.  Nu ! oops.

Reclame
Publicat în AVP comment. 8 Comments »

8 răspunsuri to “Ce s-ar fi întâmplat dacă Herta Muller ar fi trăit în Românica ?”

 1. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Da, da, da, stim, Nobelul saracutul de el!

  Stai linistit, pana la urma vine el, dar nu uita sa lasi poarta deschisa, ca e mofturos, nu bate de doua ori la aceeasi poarta si te trezesti ca alt „rumansh” mai iute de… poarta ii deschide la tzank.

  Consecvent si in altele: Acu’ vreo cateva comentarii marturiseai ca habar nu ai cine este omuleanul ista Costi Rogozanu. Acu’ il critici la sange:

  „Iar dacă n-am făcut aşa-ceva, de ce ne mai enervăm pe Ernu sau pe CRogozanu, care o ţin maţu gaia că aici nu s-a întâmplat nimica şi că anticomunismul nu e decât un simptom sau un bâzdâc al hiistericilor sau extremiştilor politici de Dâmboviţa ?”

 2. AVP Says:

  Faptu c-am zis că nu-l cunosc pe CRogozanu era o figură de stil prin care voiam să spun că mai bine nu l-aş cunoaşte. Tu, în schimb, văd că-l ţii în vitrină, la loc de frunte, pe jenibilu care a luat nu o dată-n balaon rezistenţa anticomunistă şi care nu crede nici de-al dreaq că Lagărul Socialist a fost ilegitim şi criminal. În schimb, bine că ţi-a căşunat pe mine şi pe biata Fecioara Maria (asta apropo de băşcălia, fie şi involuntară, din topicul tău de azi : „despre fetele mari, uşor gravide”… oops.

  Şi, aloo, nu găseşti că e normal să mă frământe problema ditamai Premiului Nobel, acum, când o să pierd şomaju… ? 🙄 Dac-ai fi în locu meu, n-ai avea fix aceleaşi frământări ? 🙄

 3. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Nu prea am vazut afirmatii la CR in care afirma ca Lagarul Socialist nu ar fi fost ilegitim si criminal. Dar eu citesc mai ra ca matale presa romaneasca.

  Nu de Fecioara Maria faceam bascalie (sper ca n-ai trimis deja reclamatia la Prea din Cale de Fericitul Daniel), ci de bordelurile de pe Bulevardul Victoriei Socialismului (asupra poporului roman), ca sa nu mai spun – dar, uite spun, fiindca potrivit obiceiului, te faci ca uiti – ca raspundeam povestii cu nu exista femei semigravide…

  Nu, pohete, eu n-am avut, ca matale, insomnii din cauza Nobelului; nici cand aveam publicata doar o carte, nici cand publicasem mai multe. Obsesia nobelista impiedica oamenii sa se plimbe destins prin parc ba, cu timpul, ii arunca in depresii de toate felurile…

  Un sfat: iesi la aer, pregateste niste altoiuri, nu mai banui pe nimeni ca ti-a stat ori iti sta in cale,maine-poimaine dam cotultul si matale tot to zurgalaii astia din suedika in gand…

 4. AVP Says:

  Pai asta spuneam si io, dar vad ca tre sa-ti desenez, DT : pe mine – personal – ma pute grija ca n-o sa mai am nici somaj, bre, nu Nobelu lu pesce, fireste… Chiar mi se pare culmea cinismului ca voi, care ati luat zeci de premii de cand va stiti, tot pe mine sa fiti porniti, banuindu-ma ca ma gandesc doar la premii si la munti de arginti… oops.

  Si-atunci, să n-o invoci chiar si pe Maica Domnului, bre ? Of, of…

 5. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  O sugestie: incearca sa scrii (aici, pe blog, in sectia de comentarii), macar din cand in cand, pre romaneste, dand putzintica pauza (mica sau mare) pasarestii pe care ai inventat-o, dar o cam obosesti prin folosire prea intensa, si, poate, oamenii te vor intzelege mai clar. Pana si echipele mari mai folosesc „garnitura de rezerva” spre a-si odihni „titularii”. Incearca; incercarea moarte n-are.

  Alta sugestie: nu-ti mai afisa pe blog toate necazurile administrative; o parere.

  Din nou, nu mai sta, coane, cu ochii pe premiile altora, ca te incrancenezi de nu te mai poate dezcrancena nimeni – nici macar Maica Domnului.

 6. AVP Says:

  Tu faci ca pompierul salvator, Dorine : dai foc ad-hoc, ca să ai apoi ce stinge cu pretinesc amoc 🙂 Păi io n-aş fi pomenit de problemele mele „administrative” deloc, bre, dacă tu nu m-ai fi bănuit că vreau să vă zmulg Nobelu ăla din cioc pe loc ! Şi tot de aia adusei vba şi de premiile altora: fiindcă mă acuzaşi că mă gândesc numai la premiile mele, carele egzistă ioc ! Cât despre „păsărească”, ei bine, prin ea aveţi dovada că nu fac nicio deosebire între viaţa-mi pământească şi cea virtualicească, vorbind, gândind şi bărfind exclusiv în noua limbă criptoşecspiricească… oops. Altceva ?

 7. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Hodinste-te, bre, o picutza, ca scrii numai nazdravanii.

 8. AVP Says:

  Bina, mah, DT. O sa ma opresc io si-o sa-l las sa vbeasca pe Bibicu cu Cricu, alias Bibi Cucernicu, maimutaritoru meu d-antan. Iti mai amintesti de el ? 🙄 Si cine ai crezut tu c-a fost „Mardare” ala, de-un paregzamplu ?

  Postare noua, voua, pizmasilor mei, bey 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s