O fi găsit M.Oprea actele „Mareşalului” ?

Aşa cum spuneam în cearta mea cu inenarabilul Cucerai (care e convins că eu îl urăsc, nu alta, pe Marius Oprea şi că-n orice caz nu înţeleg cât de importantissimă era munca acestuia de la fostul IICCR, continuată la actualu-i CICC, pe banii contribuabilului german), io de fapt nu fac decât să mă-ndoiesc că tocmai M.Oprea, pe care Dan Voiculescu l-a denunţat într-o dispută publică de acum câţiva ani c-ar fi fost informator al Securităţii (fără ca Marius Oprea să-l dea în judecată pe mogul pentru alegaţia-i teribilă), e cel mai credibil “vânător de securişti” ; în plus, îmi exprim în continuare scepticismul că dezgroparea morţilor din pădurile anilor 50, în scopul de a obţine incriminări şi condamnări iluzorii ale vinovaţilor comuniști ori securiști (şi spun iluzorii având în vedere factorul timp şi neretroactivitatea legii penale),  ar trebui să fie obiectivul prioritar al unui Institut de investigare a crimelor comunismului din România (în vreme ce crimele criptocomuniştilor şi criptosecuristilor recenţi, cum ar fi cele de la “revoluţie” şi de la “mineriade”, sunt ignorate ori bagatelizate).

În aceeaşi dispută în care Voiculescu l-a făcut pe M.Oprea „informator al Securităţii”, Marius Oprea, la rându-i, îl făcuse pe Voiculescu  „mareşal” sau „generalissim” de Securitate (nu mai reţin precis despre ce grad era vorba), lansând ipoteza că probabil de aceea nu se găseşte dosarul de securist al lui Voiculescu, fiindcă DV ar fi fost înaintat în supergrad, printr-un decret în exemplar unic, scris chiar de Ceauşescu personal, act despre care nu ştiau decât cei doi şi – iată – istoricul M.Oprea, fiorosul „vânător de securişti” (care doar a presupus, cu mintea-i genială, că misteriosul document ar fi existat).

Faptul că, preste mode şi timp, M.Oprea a căpătat un statut de invitat special la Antena Mogulului D.V., unde apare tot mai des de la o vreme, să fi însemnând oare că „vânătorul de securişti” a găsit, în fine, actul de numire al „Mareşalului” şi, în schimbul renunţării de a face cu el pac la Răsboiu, a devenit oaspete de onoare în casa media a lui Voiculescu ? Sau, te pomenești, înseamnă că fiorosul „vânător de securişti” o fi uitat ce ne spunea altădat ? Sau – şi mai probabil – înseamnă că cei doi „crunţi duşmani”, după ce s-au insultat grav dumnezei mami tras palme cafine central şi picioare spate gios, pupat piaţa endependeţi, ca tot rumânu imparţial ? Sau, în fine, înseamnă că vechii duşmani şi-au amânat vendetta pentru vremuri mai felixite, spre a-şi reuni forţele, hic et nunc, contra  inamicului comun: Iuda Băsescu ?

Apropo de emisiunea de aseară de la A3, în care Marius Oprea şi S.R.Stănescu – alt „vânător de securişti”, păi cum reaq – se stroflocau să-l dovedească pe „exportatorul de arme Băsescu” (nu pe Mircea, căci ăsta are licenţă, ci pe pretinul lor de altădată, Traian), păi dacă până şi cel mai acerb contestatar al lui Traian Băsescu, recte Mugur Ciuvică, s-a declarat sceptic în privinţa veridicităţii scenariului lui SRS+MO, vă daţi seama cam ce competenţă de istoric al Securităţii sau ce credibilitate are „vânătorul nostru de securişti” ?

Da, acesta este omul pentru care deşteptu’ de Sorin Cucerai s-a certat cu redactorul „singurului text vădit anticomunist produs de vreun intelectual român în anii 80„, vai…

Anunțuri

10 răspunsuri to “O fi găsit M.Oprea actele „Mareşalului” ?”

 1. Goldmund Says:

  Vaccinat impotriva mirarii
  Pericol! Indiferent daca joc rolul naivului, naratorului sau observatorului lucid si concis, oricum alunec periculos, ca pe un patinoar la vale…(ca de prieteni sunt satul sa ma mai feresc!)si de fiecare data nu stiu unde ma voi opri, sau daca gheatza ma tzine…

  Si iar apare un cunoscut personaj in fatza pe care lumea interesata l-a acceptat drept un ‘bun roman’ dupa Revolutzie, respectiv domnul Marius Oprea cu un exemplar din ‘Banalitatea raului'(termen ‘patentat’ de Hannah Arendt cu multi ani in urma…) in bratze si cu interese absconse, se pare, lasand portitza deschisa pentru ‘n’ variante de intelegere si, si mai multe interpretari. Si sapa si sapa…

  As fi putut spune ca sunt siderat de cand am aflat ca istoricul si poetul Marius Oprea apare in cardasie cu Dan Voiculescu, dar nu sunt si nu ma mai surprinde nimic. Cred ca am devenit imun.
  Surprindeti-ma cu mai multe vesti din Romania si atunci, doar atunci pot spune ca totul a intrat in normal.

 2. stely Says:

  Goldmund ,
  Nici eu nu ma mir ,dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa spunem raspicat ca ,ceea ce fac ei (MO) si toti cei care si-au pus emblema de luptatori anticomunisti si antisecuristi ,adica,sa se alieze cu Dan Voiculescu ,cu Ion Iliescu ,cu Sorin Rosca Stanescu si cu inca alti infractori si turnatori dovediti ,in scopul demolarii cu orice pret a adversarilor politici,este o josnicie fara margini.
  Deasemenea ,tot josnicie se numeste si faptul ca ,Sorin Cucerai, in loc sa atraga atentia prietenului sau, ca i-a tradat increderea ,sustinindu-l pina in pinzele albe in fctia de presedinte al IICCR – s-a intors impotriva lui AVP -facindu-l turnator tocmai pe el,cel care a dovedit cu fapte de necontestat ca a fost un veritabil luptator anticomunist ,dar care a facut greseala sa-i demonstreze ca ,prietenul sau , MO ,nu a dovedit prin nici o fapta mareata ca-si merita renumele de „Vinator de securisti „,ba dimpotriva a dovedit ,iata , ca este fara nici un dubiu, ” Protector de securisti ” si de comunisti,desigur.

  p.s. L-as ruga pe Sorin Cucerai ,ca in caz ca ar vrea sa intervina ,sa nu inceapa din nou cu diversiuni sau cu etichetari gratuite ,in scopul de a se sustrage de la un raspuns corect si concret ,privind acuzatiile de coruptie in scop politic ,aduse lui MO si celor care l-au sustinut ,calcind pe principii si pe onoare.

 3. AVP Says:

  Gold, Stely, ceea ce li se poate reprosa, deocamdata, dlui Oprea si sustinatorilor sai este ca una peroreaza, si alta fumeaza. Tocmai ei – care tipa ca din gura de sarpe ca au fost victimele unui complot politic – sunt cei care au politizat activitatea de cercetare a crimelor comunismului si au deturnat-o spre zarile cetoase ale anilor 50 : pentru ca acolo sunt slabe sperante sa mai dai peste vreun securist in viata, necum sa mai condamni pe vreunul… Asta a fost toata shpirla cu „vanatorul de securisti”, care s-a repezit ca uliul dupa fantomele securistilor morti, in timp ce cu cei vii se pupa piata endependenti si lupta frateste contra „iudei”… Evident ca „iuda” ista nu e nici el vreo usa de biserica, dar orisicat, mey…

  Postare noua.

 4. monyf Says:

  @Stely,
  traim de 22 ani intr-o perpetua diversiune . Ca si inainte 😉 Sa nu uitam perioada ce a urmat imediat dupa ”loviluție”, cand tov-ii au năpădit partidele istorice, descoperidu-și peste noapte rădăcinile țărăniste sau liberale. Eu nu contest ca le-ar fi avut ,cum n-am facut-o nici atunci, dar mă intreb intruna de atâția amar de ani, când au fost ei înșiși ? Caracterul versatil al multor conaționali a lăsat si va lăsa porți inchise , noi neavand in fapt nici macar sangvinitatea cozilor de paun, d-apoi curajul asumarii faptelor si credințelor noastre. Deținem in „matrice” marea ”calitate” de a ne ”strecura” zilnic după vorbe zicându-ne in barba , șmecherește : „ i-am făcut ! ” . Cand intâlnim si rarități îi catalogăm instantaneu :„niște proști ” sau „neadaptați sociali ” 😀

 5. AVP Says:

  Mony, nu asta ar trebui sa ne intristeze, deci faptul ca marea majoritate ii trateaza pe cei din marea minoritate, cum ar veni, drept „niste prosti” sau niste „neadpatati sociali”, caci de un asa tratament au avut parte toti „neadpatatii”, in toate timpurile si la toate popoarele, unii dintre ei patind-o chiar mai rau (vezi cazurile Socrate sau Christ, de-un paregzamplu). Trist e doar ca „nebunii” nostri geniali sunt f.f. rari, nu ca prostii ii trateaza – ca toti prostii, de! – ca pe talhari.

 6. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Copil al suferintei prin aproximatie, hai sa te ajute tot „dusmanul” mataluta cum e cu gradele, cu disputa, cu afrimatiile aruncate in media fara probe si cu altele. Drept este, in cazul respectiv, probele au venit ceva mai tarziu. E probabil ca, si in alte cazuri, probele sa vina ceva mai tarziu.

  Iata un citat. Nu-ti dau numele autorelui, ca iar sari in sus si aterizatul poate preyenta probleme. Salut:
  Titlul e bomba: „Guvernul crede ca Dan Voiculescu e general”. Totusi, textul notei spune altceva: „Daca domnul Dan Voiculescu a facut parte din structurile sub acoperire ale Securitatii, asa cum presa a vehiculat, atunci, in opinia mea”, declara dl Marius Oprea, directorul institutului si consilier al premierului pentru probleme de securitate nationala, „datorita rolului pe care firma Crescent l-a avut in derularea comertului exterior al Romaniei, gradul sau nu putea fi decat acela de general”. Deci, opinia nu e a guvernului, ci a dlui Oprea iar argumentatia se bazeaza pe „daca”.
  Urmand logica rationamentului de mai sus, pot aparea stiri si mai palpitante:
  „Raspunzand interpelarii unui euro-deputat, dl Marius Oprea declara: «Daca dna Maria Basescu este de fapt Maria de Mangop si face parte din structurile sub acoperire ale Ohranei, inseamna ca sotul ei, care deruleaza atribute prezidentiale, nu este Traian Basescu, ci Stefan cel Mare. In concluzie, Basescu nu poate fi decat interpretul personajului George Calboreanu din piesa Apus de rasarit de Barbu Lautaru, iar Tariceanu nu poate fi decat Oana, din Rasarit de apus, care plange cand i se arde lui Patriciu, cu fierul rosu si fara anestezie, cangrena coruptiei»”.
  Sau: „Raspunzand interpelarii propriei constiinte, dl Marius Oprea declara: «Daca Traian Basescu a fost, asa cum vehiculeaza propriu-i dosar de munca, reprezentantul NAVROM la Anvers pe timpul lui Ceausescu, atunci, in opinia mea, gradul sau nu putea fi decat acela de amiral de Securitate»”.

  Ce intelege dl Oprea prin inaintari in grad facute prin „decret unic, in manuscris, de catre seful statului”? Documente olografe? Atunci, de atata scris, raposatul suferea de scurta la mana. Daca practica este „si astazi curenta”, cum spune dl Oprea, asa se va fi explicand de ce dl Basescu sufera (si) de „crampa scriitorului”.
  Sa vina odata arhivele personale ale lui Ceausescu si sa puna pe masa, „in manuscris”, gradele „tutulor”, caci, pe sub masa, parem un popor de generali (romani), amirali (daci) si cativa guvernatori sovietici, cu toti mostenitori ai „conturilor lui Ceausescu” (in forinti).
  Istoric respectat si cercetator tenace, dl Marius Oprea detine azi functii care nu-i dau dreptul sa se mai joace de-a hotii si vardistii in curtea Aliantei Civice. Daca nu intelege acest lucru, societatea civila se poate trezi inca o data jucand rolul acarului Paun.

 7. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Evident, citatul incepe cu „Titlul e bomba” si sfareste cu,,, „rolul acarului Paun”

 8. AVP Says:

  Si-atunci, dacă homu vostru din Havana ţi s-o fi părut chiar şi ţie atât de abramburist, de ce naiba v-oţi fi supalat când io însumi am zis ceea ce voi doar aţi ironizat în texte cu iz hartist ? 🙄 Şi de ce-aţi sărit să-l apăraţi ca dacii la Sarmisegetuza, lăsând buza când io însumi l-am mângâiat cu muza, preferând să vă certaţi, din cauza unui hunter caraghioz din Carpaţi, cu redactorul ” singurului text vadit anticomunist produs de vreun intelectual român în anii ’80″, aloo, şi – mai mult decât atât, luaţi de nevricosu val – cu însuşi părintele Raportului Final …? 🙄

 9. Dorin Tudoran Says:

  @AVP

  Mi-era teama ca nu vei pricepe nimic. Si n-ai priceput.

  Pohete, la matale e cam mereu vorba despre oameni, altii incearca sa-ti propuna pozitionari in legatura cu principii.

  Te las, ca esti de multisor sub val…

 10. AVP Says:

  Pretine, nici nu stii cat de caraghioz incepi sa devii, mai ales cand vbesti de principii.

  Hai naiba sa fim seriosi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s