La portile orientului

La porţile orientului nu exişti decât dacă te prezinţi cu căciula-n mâini la bimbaşa (fie el politician sau afacerist sforar, academician plenar, popă ortofox cică dedicat sfântului har, simplu securist ori mare critic literar) şi-i faci salamalekurile de rigoare, eventual îi dai peşcheşu’, ploconu’ sau baremi ciubucu’ ca fiecare ori execuți alt ritual de supunere/ clientelizare, din care să se vadă clar că tu eşti doar un mujic kknar, iar el este marele mahar, secretar general, boier al minţii plenipotenţiar or alt balkanic star, ce poate fie să te-aburce în al ierarhiei, al bisericuţei sau al clipitei sale car, fie să te-arunce, dacă nu la puşcărie, pe mâna gealatului lorar, atunci în pulberea anonimatului şi-n sărăcie lucie, măcar.

Valoarea ? Pentru ai noştri e o simplă fandacsie, o chestiuţă ce ţine de pile, cunoştinţe, relaţii, nepotism şi cumetrie, de cantitatea de graţii pe care binevoieşte să ţi-o distribuie naşu‘ sau bimpaşa, dacă-i achiţi peşcheşu’ sau ispaşa (fiindc-ai uitat să-i pupi mâna şi lu’ naşa/ tovaraăşa…) Instituţiile, autorităţile sau panteonurile nu sunt ierarhizate nici pe departe după competenţă sau după rezultate riguros şi onest cuantificate, ci după influenţă, popularitate sau datul din cur/ coate, după sacii de bucate căraţi beizadelelor sau paşalelor toate, după simpatii/ antipatii, după nepotism, partidism sau alt ism, obicei pe care nu-l descurajează nici măcar perspectiva unui cataclizm organizaţional sau chiar sistemic-social, determinat de faptul că totul este vraişte, putred, calp, pleşcar, gregar, bişniţar, nefuncţional, zavistios şi resentimentar în acest decrepit bazar oriental.

Ai crede, poate, că personalităţile loco mai cu har fac excepţie de la acest tragi-comic bestiar ? Aiurea ! Budai-Deleanu, poetul nostru poate cel mai naţional, a fost ignorat un secol şi tratat – ca şi Anton Pann – ca un oarecare scriptolog ori scripcar.  Eminescu baremi nici n-a fost propus academician, d-ăla caţavenc-vânturar măcar, şi-a terminat-o într-un sanator infernal. Caragiale a fost fluierat la timpul său ca un obraznic coţcar, tratat de colegi ca un becisnic berar şi-a murit în exil ca un fugar. Iorga a fost întors de 3 ori de la uşa Academiei, de f-un inimic momental, până când inimicu’  a dat ortu’ popii, fiind uitat imediat după aia de contingentu-i până atunci ţucălar. La rându-i, Iorga însuşi l-a ţinut pe E.Lovinescu în uşă la Academie, fiindcă scepticul mântuit nu-i lăudase nu ştiu ce poesie kknie, nici baremi fistichie. In fine, Manolescu al nost fu respins de-o akademie roşie, deşi e auctorul poate ultimei mari istorii a literaturii neaoşe de hârtie. Asta ca să nu mai pomenesc, n-aşa? de figura pe care chiar respinsul N.M. i-a făcut-o unuia, olelie lie, după ce la un moment dat îl decretase un ingeniu de aborigenă feerie, un “poet extraordinar”, c-un epistolar fenomenal, dar pe care, după ce poeselul a călcat pe becul relaţional şi l-a înfruntat pe Naşul generaţiei literare de pe val, boiarul s-a supalat ca orişice mahăr din Levantul fanar şi l-a scos pe imprudent din opu-i iepocal. Halal 🙂

Anunțuri

16 răspunsuri to “La portile orientului”

 1. Maria Says:

  Draga AVP, chiar sa nu mai avem sperante, eu credeam ca o sa stam cu caciula in mana la poarta… occidentului, sa ne schimbam blana

 2. AVP Says:

  Maria, asta e situatia si natia… Cand tocmai ziceam si noi ca ne-am occidentalizat cat de cat, a venit comunismul – aducand cu el intre altele o exacerbare a ploconelilor orientale -, apoi, dupa ce comunismul cica a cazut, in timp ce comunistii (cu obiceiurile lor vechi) sunt inca la putere, hop ca ne contropira turcii din nou, prin serialele de pe Kanal D… oops.

 3. skorpion Says:

  salve,
  s-a degradat mult Ro pe vremea comunistilor, dar aceasta „opera de distrugere” a fost continuata si perfectionata in ultimii 20 de ani „cu gratie si discernamint”.

  iar faimosul trio p(ile)-c(unostinte)-r(elatii) functioneaza fantastic si acum.

  daca nu ai relatii si nici nu le cultivi deloc, risti sa ramii un vesnic outsider!

 4. skorpion Says:

  Stely,

  sper ca intri aici!!!

  daca nu mai reusesti sa intri pe nici un blog, singura solutie este sa iti faci o adresa noua de email !!!

  eu asa am facut!

  succes!

 5. matey Says:

  E si o parte buna in toata nemernicia asta ,si anume , ca ai la indemina destule asemenea scrieri ca sa le folosesti ca un bici pentru toti cei care au asemenea comportamente ;incepind cu „rumânul”de rind si terminind cu ditamai elitele intelectuale .Sa-i „biciuiesti ” pentru obiceiurile lor urite si atit de degradante. Merita incercarea de a le indrepta. Dar este intradevar exasperanta situatzia ,caci pare fara speranta . 😦 Hai ca am o stare nasoala ,incit abia pot sa scriu ceva ca lumea.. Dar nu ma fortez , deoarece parca vad ca mi-l inghite platforma si pe-ăsta 👿

 6. matey Says:

  @stely ,
  trebuie sa schimbati neaparat emailul ,dar si nickul . Alta solutie nu exista .Da,succes !

 7. skorpion Says:

  eu am reusit pe blog sa-mi pastrez nickul, dar nu si atunci cind mi-am creat o adresa noua de email!

  Stely, te asteptam
  🙂

 8. skorpion Says:

  salve, stely aka matey,
  suna frumos si matey
  🙂

 9. stely Says:

  Eu sunt stely ,bre .. 🙂

 10. AVP Says:

  Deci pana acum totul pare in regula, da ?

  Pe maine, atunci. Cand ii vom readuce aminte samuraiului de unde a pornit toata fandacsia lui: de la faptul ca nu stie sa piarda nici macar in faţa regelui hyperspatziului (ca orice homuleţ care n-a fost niciodată nici măcar riga kripto la viaţa lui).

 11. Sorin ILIESIU Says:

  Stimate Domnule Padina,

  Postez şi aici ceea ce tocmai am postat la topicul anterior:

  Nu înţeleg, cum adică „nu-mi dau seama – totusi! – cu cine avem de a face in persoana dlui Cucerai”.

  E adevărat: nu m-am exprimat suficient de clar pt că eram f obosit când am scris mesajul anterioir: 16/03/2012 at 04:41

  Evident, mă gândeam la dl Cucerai, nu la dvs când am scris: „Nu prea pot sa imi explic cum un om de totala buna credinta în cazul dvs a devenit, tot în cazul dvs., de totala rea-credinta. Acuzatia de “turnatorie” este totalmente neintemeiata si ridicola. La fel si alte insinuari”.

  Corect trebuia să scriu ceea ce inserez acum cu majuscule:

  „Nu prea pot sa imi explic cum un om de totala buna credinta CUM A FOST DL CUCERAI în cazul dvs a devenit, tot în cazul dvs., de totala rea-credinta. Acuzatia de “turnatorie” este totalmente neintemeiata si ridicola. La fel si alte insinuari”.

  Îmi cer scuze pt exprimarea confuză.

 12. AVP Says:

  Am inteles de la bun inceput ce-ati vrut sa spuneti, domnule Sorin Iliesiu. Eu insa am vrut sa spun altceva: si anume, vreau sa spun ca un om care dovedeste atata rea-credinta intr-un mod atat de flagrant, fie doar si intr-un singur caz, nu poate si nu va putea dovedi buna-credinta in niciun alt caz, daca (doamne fereste!) i se va oferi o noua ocaz ! Un astfel de homuletz natafletz & fuduletz se va schimba totdeauna dupa cum va batea vantu fandacsiei sale si-al paranoii uragan pizdetz.

  Numai bine, my friend.

 13. stely Says:

  E in regula si nu prea ,ca ma enerveaza chestia ca nu pot folosi un email valid cu un avatar misto .Sa vad maine ,poate reusesc sa pun noul gavatar.

 14. stely Says:

  Hai ca merge si asta . Nu-l mai schimb . Numai bine , asadar si ,noapte buna !

 15. AVP Says:

  Asta seara pe acest blog : „Povestea samuraiului hurlator la Luna”

 16. AVP Says:

  La ora 14 vom avea un topic intermediar, iar la ora 21 pe cel principal (deşi la drept vbind cel de la 14 e mai rar…oops). Acum mă duc la grădiniţa de vară, ca să-mi repar bicicleta iar şi iară şi s-aştept ceapa să răsară…

  Un WE dixtractiv vă doresc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s